Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Felfedeznivaló látnivalók Simontornyán és környékén

2022.09.21 | 6 perc

Simontornya – avagy a "bor és a bőr" városa – Tolna megye kilencedik legnépesebb települése, a környékével együtt pedig érdekes látnivalók otthona. Szőlőtermesztési kultúrája már a római kortól eredeztethető, így nem meglepő, hogy a 21.század elején már több mint 400 gazda művelt szőlőt a környéken. De a borkóstoláson kívül is van mivel elütni az időt a városban, és a környéke is rengeteg izgalmat rejt.

 

Szállástippünk, ha Simontornyán jársz:  várnak a Fried Kastélyszálló ajánlatai>>

 

A simontornyai vár

A város legfőbb látnivalója a község nevét viselő reneszánsz műemlék, mely az írásos emlékek alapján 1270-ben épülhetett. A történelem viharos századai sajnos nem kímélték a várat; a 150 évig tartó török hódoltság, majd a Rákóczi szabadságharcot követően kikerült a magyarok kezéből és csak a 20. század elején került vissza újra hazai tulajdonba. Jelenleg több állandó kiállításnak is otthont adnak az ódon falak, például a Helytörténet Háza és Hagyatéki Galéria bepillantást nyújt a műemlék történelmébe.

Az építmény korábban bőrgyárként is működött, így az ezzel kapcsolatos emlékek, a bőrgyártást megteremtő Fried család története, az 1848/49-es szabadságharc simontornyai honvédei, az I. és II. világháború simontornyai vonatkozásai, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke, a holokauszt simontornyai áldozatai, valamint az iskolatörténeti kiállítás mind-mind látható a tárlat során. A gyermekek múzeumpedagódusok segítségével játékos módon ismerhetik meg a vár történelmét, és akár saját címert is készíthetnek.

Látnivalók Simontornyán és környékén - Simontornya váraLátnivalók Simontornyán és környékén - Simontornya vára

 

Gasztro tipp! Ha megéheznétek, üljetek be egy jót ebédelni vagy vacsorázni valamelyik szuper étterembe Simontornyán>>

 

 

Látnivalók Simontornya környékén

Cece: Csók István Emlékmúzeum

Csók István a 20. századi magyar festészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Édesapja jómódú malomtulajdonos volt, aki az 1800-as évek végén építette meg az Emlékmúzeum épületét, ahová később a művész életműve került. A kiállításon szereplő műtárgyak nagy része – festmények, bútorok és egyéb személyes tárgyak – 1962-ben a festő lányának, Csók Júliának ajándékaként kerültek az tárlatba, mely később a Magyar Nemzeti Galéria néhány szép festményével egészült ki.

Látnivalók Simontornyán és környékén - Csók István Emlékmúzeum (Cece)/ Fotó: ittjártam.hu, UgorLátnivalók Simontornyán és környékén - Csók István Emlékmúzeum (Cece)/ Fotó: ittjártam.hu, Ugor

 

Ozora: Pipo várkastély

A firenzei Ozorai Pipo által építtetett puritán, négyzet alakú kastély lakályosságával tűnik ki a többi magyar vár közül. Minden évben színes programok, a felújított építmény különleges termei, fegyvergyűjtemény, valamint egy különleges 3D-s vártörténeti kiállítás várja az idelátogatókat, sőt ha az éjszakét is itt töltenénk arra is van lehetőség, ugyanis 5 vendégszoba áll a pihenni vágyó vendégek részére.

Dég: Festetics-kastély

Hazánk egyik legimpozánsabb várkastélyát Pollack Mihály tervezte. Az épülethez tartozó lenyűgöző park az ország egyik legnagyobb angolkertje, mérete megegyezik a New York-i Central Parkéval. A mesterségesen kialakított tó és a kert közepén különleges hangulatot árasztó Holland-ház mindenképp megér egy látogatást. A kastély épülete jelenleg felújítás miatt nem látogatható, de a birtok többi része zavartalanul megtekinthető az év minden szakában.

Györköny: Pincehegy

Tolna megye egyik gyöngyszeme a Györkönyben található pincesor. A 11 hektáron fekvő terület 300 présházat foglal magába, a legrégebbiek már több mint kétszáz évesek. A falutól távol épültek fel ezek a hangulatos kis házak, mivel az ottani löszös talaj kiválóan alkalmas volt a pincék fúrásához. Egymáshoz igen közel hozták őket létre, így rendkívül élénk társadalmi élet alakult ki, mely még ma is ugyanúgy jellemző.

Látnivalók Simontornyán és környékén - Pincehegy (Györköny)Látnivalók Simontornyán és környékén - Pincehegy (Györköny)

 

Vajta: Zichy Kastély

A Vajtán található kastély 1923-ban épült meg, melyet jelenlegi tulajdonosa az államtól való megvásárlást követően teljesen felújított, és a kihasználatlan tereket hasznosítva egy modern kávézót létesített, mely a meglévő étteremmel együtt több mint 300 vendég kiszolgálását teszi lehetővé. Gyönyörű arborétum kertjében panzió, sportpályák és egy uszoda is kialakításra került.

Tamási: Rozália-kápolna

A település kiemelkedő gótikus műemléke 1542-ben épült, nevét a pestises betegek védőszentjéről, Szent Rozáliáról kapta. A 18. században átépítésre került, melynek során a jelenleg is látható barokk és romantikus elemekkel gazdagodott.

Látnivalók Simontornyán és környékén - Rozália-kápolna (Tamási)Látnivalók Simontornyán és környékén - Rozália-kápolna (Tamási)

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
8 varázslatos látnivaló az Őrségben
Fedezd fel az Őrség látnivalóit! Az Őrségbe látogatva garantáltan megtapasztaljuk a népi kultúrák varázsát, a régi épületek báját, a zamatos őrségi ételek ízeit és az élővilág sajátosságát. Akár családdal, akár egyedül vennéd hátadra a hátizsákot, tökéletes úti cél.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az elmúlt időszakban a vidék sem tétlenkedett, sorra nyíltak az éttermek az ország számos pontján, melyekből válogattunk egy csokorra valóval. Érkezzenek a frissen nyitott vidéki éttermek a legjobbak közül!
Ez alkalommal elkalauzolunk benneteket Magyarország nagyszerű csillagvizsgálóiba! Kövessétek a kanyargó Tejutat, érintsétek meg a Holdról érkező meteoritokat vagy egy különleges VR túrán fedezzétek fel a Mars kanyonjait! A futurisztikus kiállításoktól, óriási távcsövektől és szuper előadásotoktól pedig tuti csillagokat láttok majd!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
7 varázslatos kastély Magyarországon, amitől elámulsz
Részt vennél egy mesebeli kalandon? Akkor kövess minket, mert legfrissebb cikkünkben 7 varázslatos kastélyba látogatunk el! Ezek a különleges, történelmi építmények nemcsak Magyarország múltjába engednek bepillantást, hanem páratlan szépségükkel és bámulatos atmoszférájukkal minden kirándulót elbűvölnek. Sőt, még a megújult és nemrég nyitott Andrássy-kastélyba is bekukucskálhatsz! Kezdődjön a kastélytúra!
Egyedülálló kastély Dégen lélegzetelállító környezetben: ez a Festetics-kastélypark
A Balaton délkeleti csücskétől csupán 30 kilométerre, a Fejér megyei Dégen valódi mesebirodalomba csöppenhetünk, ugyanis a Festetics családnak a község felvirágoztatása mellett országunk egyik legszebb rezidenciáját is köszönhetjük. A kastélypark kiállításai, belső terei és monumentális – Magyarországon a legnagyobb – angolparkja egész napra szuper programlehetőséget kínál gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, idén tehát mindenképpen tervezzétek be úti céljaitok közé.
10 magyarországi kastély, ahol elveszhetsz a történelemben
2023.09.29 | 8 perc | Szuper látnivalók | Legnépszerűbb
Az ország településeit járva számos impozáns kastélyra bukkanhatunk, melyek élő példái gazdag történelmünknek és lenyűgöző építészeti örökségünknek. Betekinthetünk a mindennapi nemesi életbe, miközben családtörténeti kiállítások és festői kertek várnak, úgyhogy érdemes a nyakunkba venni Magyarországot, és felkeresni a cikkünkben szereplő kúriákat.
Lélegzetelállító várak és várromok szerte az országban
A várak a történelem élő lenyomatai, jó pár közülük túlélt viharos évszázadokat, és ma ugyanazon falak között sétálhatunk, ahol a középkorban nemesek és harcosok rótták a folyosókat. Megmutatunk néhány várat illetve várromot Magyarországon, ha a kirándulást egy kis történelemórával kevernétek.
Kirándulás a történelemben: 8+1 gyönyörű vár és erőd Magyarországon
Miért szeretünk annyira szépséges várakban kirándulni? Talán azért, mert ilyenkor halljuk a hőstettekről mesélő falak suttogását, magunk előtt látjuk a csillogó páncélba öltözött katonák masírozását és a több száz éves köveket tapogatva kezünkben érezhetjük a történelem darabjait. Ezt a különleges utazást pedig újra és újra át akarjuk élni.