Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Káprázatos levendulások nyomában - 7 levendulaszüret, amiről kár lenne lemaradni

Nagy örömünkre a levendula egyre nagyobb népszerűségnek örvend, s a domboldalakon pompázó lila virágoknak köszönhetően a nyár meleg hónapjait csodás illat lengi körbe. Ki tudna ellenállni ennyi szépségnek? Szerencsére nem is kell, sőt, irány a levendulaszüret! Mutatjuk a legkedveltebb levendulamezőket, hogy megtölthessétek velük a kosarad.

 

Kevélyhegyi levendulamező (Pilisborosjenő)

A Kevélyhegyi levendulamező története 2016-ban kezdődött, a család akkor 15 000 tő levendulával kezdte, ami két év alatt elérte mostani nagyságát, ma már mintegy 2 hektáron illatozik a csodálatos levendula. A háromgenerációs családi vállalkozásban mindenki megtalálja a neki legjobban tetsző feladatot, de a nyári Szedd magad! akciók nagyban hozzájárulnak a sikeres szürethez. Hitvallásuk szerint a levendulás nemcsak egy nagy virágmező vagy épp a levendulaolaj beszerzési forrása, hanem egy nyugodt hely, ami lehetőséget ad a pihenésre, elmélkedésre is. Ezt a célt szolgálják a mezőn elhelyezett székek, padok, pihenő helyek, melyek más és más hangulatban, más látképpel járulnak hozzá a kikapcsolódásunkhoz.

Pilisborosjenőn varázslatos helyen fekszik a levendulás. Az 534 méter magas Nagy-Kevély lábánál elterülő gazdaságban a tulipántermesztés mellett a levenduláé a főszerep, de a napokban virágzik a mézontófű is, mely a méhek nagy kedvence.

Levendulaszüret: aki levendulát szeretne szedni, júniustól számíthat az illatos virágra, érdemes saját metszőollóval érkezni, ugyanis  korlátozott számban biztosítanak eszközt.

Szállásajánlatok a környéken>>

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kevélyhegyi levendulamezőVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kevélyhegyi levendulamező

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kevélyhegyi levendulamezőVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kevélyhegyi levendulamező

 

 

Smaragdfarm (Daruszentmiklós)

Már a neve is beszédes, hiszen igazi kincslelőhelyről van szó, amit Daruszentmiklóson találunk. Nyáron itt virágba borulnak a mezők, köztük a levendulással. A Smaragdfarmon június 11. és 19. között startol a levendula szüret, a Titkos levendulaszedésre pedig mindenkit jó szívvel invitálnak. Az egyhektáros területen angol és francia típusú, lila és fehér virágú levendula szüretelésére nyílik lehetőség. Hogy még kellemesebben teljen a virágok begyűjtése, kincseket is elrejtettek, amit a játékos kedvű érdeklődők egy kincskereső játék keretén belül kutathatnak fel. Sőt, igaz különlegességeket is beszerezhetnek, hiszen a farmon méhészkedéssel is foglalkoznak. Ebből adódóan a hagyományos (pl. akác) mézeket túl többek közt csokis-mentás krémméz, levendulás méz is kapható, ahogyan levendula- és bodzaszörp is.

Levendulaszüret: a helyszínen aratótáskát biztosítanak, ám ollót lehetőség szerint vigyünk magunkkal. Aki az első időpontra nem érne oda, azok később, június 25-26. illetve július 2-3., 10 és 18 óra között is  átélhetik a program szépségeit, gyönyörködhetnek a meseszép tájban.

Szállásajánlatok a környéken>>

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: SmaragdfarmVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Smaragdfarm

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: SmaragdfarmVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Smaragdfarm

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10+2 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Mars-expedíció, Holdra lépés és rejtőzködő csodák a természetben
Sétáljatok vörös lankákon, másszatok fel a szélfútta fennsíkokra, utazzatok vissza a múltba, mert ezúttal a természetben lapuló, 12 különleges kincs nyomába eredünk. Magyarország legszebb természeti kincsei és látnivalói közül muatunk most párat.

 

 

Pannonhalmi levendulaszüret (Pannonhalma)

A Pannonhalmi Főapátság  Gyógynövénykertjében szervezett Szedd magad! lehetőség több egy levendula betakarításnál. Akkor is érdemes ellátogatni a kertészetbe, ha lemaradnánk a levendula szüretről, hiszen pannonhalmi levendulát magunk is termeszthetünk: ehhez saját nevelésű levendulatövek megvásárlásával biztosítják a lehetőséget.

Levendulaszüret: a június 16. és 27. között tartott szüret idején színes programokkal, csokoládé kóstolással, illatmúzeum-látogatással, ismeretterjesztő kertvezetéssel várják a vendégeket. A programokra előzetes regisztrációval lehet jelentkezni, érdemes időben helyet foglalni a felnőttek között is népszerű eseményekre, mint a levendulakoszorú készítés, az üvegfestés vagy a textilszatyor festés. Az arató táskák 1500-2500 forintért vásárolhatóak, amiket teletömhetünk illatos lila virágokkal.

Szállásajánlatok a környéken>>

Varázslatos levendulaszüretek - Pannonhalmi levendulaszüret / A kép illusztrációVarázslatos levendulaszüretek - Pannonhalmi levendulaszüret / A kép illusztráció

Varázslatos levendulaszüretek - Pannonhalmi levendulaszüret / A kép illusztrációVarázslatos levendulaszüretek - Pannonhalmi levendulaszüret / A kép illusztráció

 

 

Kőröshegyi levendulás (Kőröshegy)

Az ország egyik legkedveltebb levendulása a kőröshegyi, lévén csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, de népszerűségét a hatalmas tulipánültetvényének is köszönheti, júniustól azonban a lila levendulamezőké a főszerep. A Kőröshegyi levendulás vonzerejét tovább növelik a kihelyezett fotópontok, melyek segítségével kreatív képeket készíthetünk. Aki nem vágyik a levendulára, annak látogatójegy megvásárlására is van lehetősége, ebben az esetben kellemes sétát tehet a levendulásban, fotózhat, pihenhet és élvezheti a csodálatos panorámát.

A levendulás területén egy kávézó és egy shop is helyet kapott, ez előbbi kiváló várakozóhely, míg a shopban vásárolhatunk kézzel készített levendulás kozmetikai, illetve gasztronómiai különlegességeket is. Érdemes fél szemünket a Fb oldalukon tartani, mert a nyári időszakban koncertekkel teszik még vonzóbbá a levendulás látogatását. ( Július 16-án például jazz öleli körbe majd a mezőt.)

Levendulaszüret: a 8 hektáron illatozó gyógynövényt kétféle méretű táskába is gyűjthetjük. Június elejétől július elejéig a francia levendula virágzik, ezt követően az angol levendula szüretelésére van lehetőségünk.

Szállásajánlatok a környéken>>

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kőröshegyi levendulásVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kőröshegyi levendulás

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kőröshegyi levendulásVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kőröshegyi levendulás

 

 

Kemenessömjéni Levendulafarm (Kemenessömjén)

A Kemenessömjéni Levendulafarm egy családi kezdeményezés, 2011-ben került elültetésre az első 3 sor levendula. Mára azonban már 7000 tövet számlálhatunk a beültetett domboldalon! A farmot tovább szépíti a saját tervezésű levendula-labirintus, valamint a jin és jang alakot formázó Kneipp taposó, melyek kiváló kikapcsolódást nyújtanak. Kemenessömjénben előre meghatározott, úgynevezett Nyílt napokon nyílik lehetőség levendulát szedni, de ezen kívül érdemes megkóstolni a háziak levendulás süteményeit, szörpjeit is és amit megszerettünk, a shopban akár meg is vásárolhatjuk.

Levendulaszüret: az esemény idén  június 11-én és 18-án lesz, de az egész aratás alatt - 1 hónapon keresztül - látogatható lesz a farm. Helyszín: Kemenessömjén, a focipálya melletti kis földúton induljatok el, könnyen odataláltok majd. Levendulaszedés: 400 Ft/csokor)

Szállásajánlatok a környéken>>

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kemenessömjéni LevendulafarmVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kemenessömjéni Levendulafarm

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kemenessömjéni LevendulafarmVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kemenessömjéni Levendulafarm

 

 

Tihanyi Levendula Hetek (Tihany)

Idén 18. születésnapját ünnepli hazánk legnagyobb levendula fesztiválja, mely valóban több, mint a lila virág begyűjtése, hiszen a köré épült színes programok az egész család számára kitűnő kikapcsolódást biztosítanak a Balaton mellett.
A Tihanyba vezető műút mellett elterülő terület már 2013 óta ad helyet a Szedd magad! programoknak, de a Tihanyi Levendula Manufaktúra Kft.-nek köszönhetően további mezővel bővült a félsziget levendulamezője – itt 1 hektáron 12 ezer tövet ültettek, majd a föld közepén álló fűzfa köré egy labirintust terveztek. A levendulakerengő valóságos meditatív hely, a levendula minden kellemes tulajdonságával. Bár itt szedni nem lehet, de kitűnő fotópont és a látvány sem mindennapi!

Levendulaszüret: a magyarországi levendulatermesztés egyik fellegvára június 18. és július 3. között megtelik lelkes gyűjtőkkel, akik a Balatonfelvidéki Nemzeti Park által szervezett Szedd magad! program keretén belül arathatják az illatos virágot.

Szállásajánlatok Tihanyban>>

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Tihanyi Levendula Hetek / redphoto.huVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Tihanyi Levendula Hetek / redphoto.hu

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Tihanyi Levendula Hetek / redphoto.huVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Tihanyi Levendula Hetek / redphoto.hu

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A visszhangtól Gombóc Artúr szobráig - kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban
Ha Tihany egyszer elrabolta a szívedet, biztos, hogy mint a mágnes, úgy húz vissza magához évről-évre. Még mielőtt azt gondolnád, hogy a balatoni panorámán és a visszhangon kívül ott nincs is más, jöjjön néhány csábító programlehetőség!

 

 

Létai Levendulás (Létavértes)

Hazánk keleti régiója is büszkélkedhet egy kedves levendulással, ami Létavértes határában található. Az egykor szőlőkkel beültetett ültetvényen ma 12-13 ezer levendula nő, a másfél hektárnyi terület minden nyáron virágba borul. Az angol és francia fajtákból lila és fehér színben is ültettek, így színpompás virágokat szedhet az, aki az előre meghirdetett hétvégeken ellátogat a családi gazdaságba.
A nyílt hétvégéket a fotósok számára is megnyitják, így egy kis szervezés vagy szemfülesség mellett profi fotókra is szert tehetünk – külön egyeztetett feltételek mellett. A Létai levendulásba természetesen a helyi termelők is ellátogatnak: a házi kézműves különlegességekből érdemes feltankolnunk!

Levendulaszüret: azt egyelőre nem tudják biztosan megmondani, hogy mikor nyitják meg a kapuikat a látogatók előtt, de ha elkerüli a szélsőséges időjárást a mezőt, akkor június végén és július elején lehet készíteni a kosárkákat.

Szállásajánlatok a környéken>>

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Létai LevendulásVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Létai Levendulás

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Létai LevendulásVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Létai Levendulás

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 eldugott vidéki wellnes szálloda távol a világ zajától
Időről időre mindenkiben előtör a vágy, hogy milyen jó lenne egy kis időre kiszakadni a mindennapos mókuskerékből, és kicsit félrevonulni egy csendes helyre, ahol a telefoncsörgést a madárcsicsergés váltja fel, a számítógép kijelzője helyett pedig a panorámát lehet nézni. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szállást, ahol kellemes környezetben tudtok elvonulni a világ elől.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Csobbanás a Balatonban, minőségi borok, finom ételek, szuper programok – ezt mind megtaláljuk Balatonfüreden, sőt, ennél még sokkal többet is! A város nem véletlenül a tó egyik legnépszerűbb állomása, most megmutatjuk mit érdemes megnézni, ha arra jártok!
Lépjetek be Magyarországon a Jurassic Park kapuján, mert Budakeszin vagy épp Rezin könnyedén az őslények birodalmában találhatjátok magatokat! Élethű őshüllők, régészeti feltárások és izgalmas játékok – ezek lapulnak a hazai dinó parkokban! A gyerekek garantáltan imádni fogják!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!