Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Káprázatos levendulások nyomában - 7 levendulaszüret, amiről kár lenne lemaradni

Nagy örömünkre a levendula egyre nagyobb népszerűségnek örvend, s a domboldalakon pompázó lila virágoknak köszönhetően a nyár meleg hónapjait csodás illat lengi körbe. Ki tudna ellenállni ennyi szépségnek? Szerencsére nem is kell, sőt, irány a levendulaszüret! Mutatjuk a legkedveltebb levendulamezőket, hogy megtölthessétek velük a kosarad.

 

Kevélyhegyi levendulamező (Pilisborosjenő)

A Kevélyhegyi levendulamező története 2016-ban kezdődött, a család akkor 15 000 tő levendulával kezdte, ami két év alatt elérte mostani nagyságát, ma már mintegy 2 hektáron illatozik a csodálatos levendula. A háromgenerációs családi vállalkozásban mindenki megtalálja a neki legjobban tetsző feladatot, de a nyári Szedd magad! akciók nagyban hozzájárulnak a sikeres szürethez. Hitvallásuk szerint a levendulás nemcsak egy nagy virágmező vagy épp a levendulaolaj beszerzési forrása, hanem egy nyugodt hely, ami lehetőséget ad a pihenésre, elmélkedésre is. Ezt a célt szolgálják a mezőn elhelyezett székek, padok, pihenő helyek, melyek más és más hangulatban, más látképpel járulnak hozzá a kikapcsolódásunkhoz.

Pilisborosjenőn varázslatos helyen fekszik a levendulás. Az 534 méter magas Nagy-Kevély lábánál elterülő gazdaságban a tulipántermesztés mellett a levenduláé a főszerep, de a napokban virágzik a mézontófű is, mely a méhek nagy kedvence.

Levendulaszüret: aki levendulát szeretne szedni, júniustól számíthat az illatos virágra, érdemes saját metszőollóval érkezni, ugyanis  korlátozott számban biztosítanak eszközt.

Szállásajánlatok a környéken>>

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kevélyhegyi levendulamezőVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kevélyhegyi levendulamező

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kevélyhegyi levendulamezőVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kevélyhegyi levendulamező

 

 

Smaragdfarm (Daruszentmiklós)

Már a neve is beszédes, hiszen igazi kincslelőhelyről van szó, amit Daruszentmiklóson találunk. Nyáron itt virágba borulnak a mezők, köztük a levendulással. A Smaragdfarmon június 11. és 19. között startol a levendula szüret, a Titkos levendulaszedésre pedig mindenkit jó szívvel invitálnak. Az egyhektáros területen angol és francia típusú, lila és fehér virágú levendula szüretelésére nyílik lehetőség. Hogy még kellemesebben teljen a virágok begyűjtése, kincseket is elrejtettek, amit a játékos kedvű érdeklődők egy kincskereső játék keretén belül kutathatnak fel. Sőt, igaz különlegességeket is beszerezhetnek, hiszen a farmon méhészkedéssel is foglalkoznak. Ebből adódóan a hagyományos (pl. akác) mézeket túl többek közt csokis-mentás krémméz, levendulás méz is kapható, ahogyan levendula- és bodzaszörp is.

Levendulaszüret: a helyszínen aratótáskát biztosítanak, ám ollót lehetőség szerint vigyünk magunkkal. Aki az első időpontra nem érne oda, azok később, június 25-26. illetve július 2-3., 10 és 18 óra között is  átélhetik a program szépségeit, gyönyörködhetnek a meseszép tájban.

Szállásajánlatok a környéken>>

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: SmaragdfarmVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Smaragdfarm

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: SmaragdfarmVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Smaragdfarm

 

 

10+2 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Mars-expedíció, Holdra lépés és rejtőzködő csodák a természetben
Sétáljatok vörös lankákon, másszatok fel a szélfútta fennsíkokra, utazzatok vissza a múltba, mert ezúttal a természetben lapuló, 12 különleges kincs nyomába eredünk. Magyarország legszebb természeti kincsei és látnivalói közül muatunk most párat.

 

 

Pannonhalmi levendulaszüret (Pannonhalma)

A Pannonhalmi Főapátság  Gyógynövénykertjében szervezett Szedd magad! lehetőség több egy levendula betakarításnál. Akkor is érdemes ellátogatni a kertészetbe, ha lemaradnánk a levendula szüretről, hiszen pannonhalmi levendulát magunk is termeszthetünk: ehhez saját nevelésű levendulatövek megvásárlásával biztosítják a lehetőséget.

Levendulaszüret: a június 16. és 27. között tartott szüret idején színes programokkal, csokoládé kóstolással, illatmúzeum-látogatással, ismeretterjesztő kertvezetéssel várják a vendégeket. A programokra előzetes regisztrációval lehet jelentkezni, érdemes időben helyet foglalni a felnőttek között is népszerű eseményekre, mint a levendulakoszorú készítés, az üvegfestés vagy a textilszatyor festés. Az arató táskák 1500-2500 forintért vásárolhatóak, amiket teletömhetünk illatos lila virágokkal.

Szállásajánlatok a környéken>>

Varázslatos levendulaszüretek - Pannonhalmi levendulaszüret / A kép illusztrációVarázslatos levendulaszüretek - Pannonhalmi levendulaszüret / A kép illusztráció

Varázslatos levendulaszüretek - Pannonhalmi levendulaszüret / A kép illusztrációVarázslatos levendulaszüretek - Pannonhalmi levendulaszüret / A kép illusztráció

 

 

Kőröshegyi levendulás (Kőröshegy)

Az ország egyik legkedveltebb levendulása a kőröshegyi, lévén csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, de népszerűségét a hatalmas tulipánültetvényének is köszönheti, júniustól azonban a lila levendulamezőké a főszerep. A Kőröshegyi levendulás vonzerejét tovább növelik a kihelyezett fotópontok, melyek segítségével kreatív képeket készíthetünk. Aki nem vágyik a levendulára, annak látogatójegy megvásárlására is van lehetősége, ebben az esetben kellemes sétát tehet a levendulásban, fotózhat, pihenhet és élvezheti a csodálatos panorámát.

A levendulás területén egy kávézó és egy shop is helyet kapott, ez előbbi kiváló várakozóhely, míg a shopban vásárolhatunk kézzel készített levendulás kozmetikai, illetve gasztronómiai különlegességeket is. Érdemes fél szemünket a Fb oldalukon tartani, mert a nyári időszakban koncertekkel teszik még vonzóbbá a levendulás látogatását. ( Július 16-án például jazz öleli körbe majd a mezőt.)

Levendulaszüret: a 8 hektáron illatozó gyógynövényt kétféle méretű táskába is gyűjthetjük. Június elejétől július elejéig a francia levendula virágzik, ezt követően az angol levendula szüretelésére van lehetőségünk.

Szállásajánlatok a környéken>>

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kőröshegyi levendulásVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kőröshegyi levendulás

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kőröshegyi levendulásVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kőröshegyi levendulás

 

 

Kemenessömjéni Levendulafarm (Kemenessömjén)

A Kemenessömjéni Levendulafarm egy családi kezdeményezés, 2011-ben került elültetésre az első 3 sor levendula. Mára azonban már 7000 tövet számlálhatunk a beültetett domboldalon! A farmot tovább szépíti a saját tervezésű levendula-labirintus, valamint a jin és jang alakot formázó Kneipp taposó, melyek kiváló kikapcsolódást nyújtanak. Kemenessömjénben előre meghatározott, úgynevezett Nyílt napokon nyílik lehetőség levendulát szedni, de ezen kívül érdemes megkóstolni a háziak levendulás süteményeit, szörpjeit is és amit megszerettünk, a shopban akár meg is vásárolhatjuk.

Levendulaszüret: az esemény idén  június 11-én és 18-án lesz, de az egész aratás alatt - 1 hónapon keresztül - látogatható lesz a farm. Helyszín: Kemenessömjén, a focipálya melletti kis földúton induljatok el, könnyen odataláltok majd. Levendulaszedés: 400 Ft/csokor)

Szállásajánlatok a környéken>>

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kemenessömjéni LevendulafarmVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kemenessömjéni Levendulafarm

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kemenessömjéni LevendulafarmVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Kemenessömjéni Levendulafarm

 

 

Tihanyi Levendula Hetek (Tihany)

Idén 18. születésnapját ünnepli hazánk legnagyobb levendula fesztiválja, mely valóban több, mint a lila virág begyűjtése, hiszen a köré épült színes programok az egész család számára kitűnő kikapcsolódást biztosítanak a Balaton mellett.
A Tihanyba vezető műút mellett elterülő terület már 2013 óta ad helyet a Szedd magad! programoknak, de a Tihanyi Levendula Manufaktúra Kft.-nek köszönhetően további mezővel bővült a félsziget levendulamezője – itt 1 hektáron 12 ezer tövet ültettek, majd a föld közepén álló fűzfa köré egy labirintust terveztek. A levendulakerengő valóságos meditatív hely, a levendula minden kellemes tulajdonságával. Bár itt szedni nem lehet, de kitűnő fotópont és a látvány sem mindennapi!

Levendulaszüret: a magyarországi levendulatermesztés egyik fellegvára június 18. és július 3. között megtelik lelkes gyűjtőkkel, akik a Balatonfelvidéki Nemzeti Park által szervezett Szedd magad! program keretén belül arathatják az illatos virágot.

Szállásajánlatok Tihanyban>>

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Tihanyi Levendula Hetek / redphoto.huVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Tihanyi Levendula Hetek / redphoto.hu

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Tihanyi Levendula Hetek / redphoto.huVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Tihanyi Levendula Hetek / redphoto.hu

 

 

A visszhangtól Gombóc Artúr szobráig - kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban
Ha Tihany egyszer elrabolta a szívedet, biztos, hogy mint a mágnes, úgy húz vissza magához évről-évre. Még mielőtt azt gondolnád, hogy a balatoni panorámán és a visszhangon kívül ott nincs is más, jöjjön néhány csábító programlehetőség!

 

 

Létai Levendulás (Létavértes)

Hazánk keleti régiója is büszkélkedhet egy kedves levendulással, ami Létavértes határában található. Az egykor szőlőkkel beültetett ültetvényen ma 12-13 ezer levendula nő, a másfél hektárnyi terület minden nyáron virágba borul. Az angol és francia fajtákból lila és fehér színben is ültettek, így színpompás virágokat szedhet az, aki az előre meghirdetett hétvégeken ellátogat a családi gazdaságba.
A nyílt hétvégéket a fotósok számára is megnyitják, így egy kis szervezés vagy szemfülesség mellett profi fotókra is szert tehetünk – külön egyeztetett feltételek mellett. A Létai levendulásba természetesen a helyi termelők is ellátogatnak: a házi kézműves különlegességekből érdemes feltankolnunk!

Levendulaszüret: azt egyelőre nem tudják biztosan megmondani, hogy mikor nyitják meg a kapuikat a látogatók előtt, de ha elkerüli a szélsőséges időjárást a mezőt, akkor június végén és július elején lehet készíteni a kosárkákat.

Szállásajánlatok a környéken>>

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Létai LevendulásVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Létai Levendulás

Varázslatos levendulaszüretek - Fotó: Létai LevendulásVarázslatos levendulaszüretek - Fotó: Létai Levendulás

 

10 eldugott vidéki wellnes szálloda távol a világ zajától
Időről időre mindenkiben előtör a vágy, hogy milyen jó lenne egy kis időre kiszakadni a mindennapos mókuskerékből, és kicsit félrevonulni egy csendes helyre, ahol a telefoncsörgést a madárcsicsergés váltja fel, a számítógép kijelzője helyett pedig a panorámát lehet nézni. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szállást, ahol kellemes környezetben tudtok elvonulni a világ elől.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Csobbanás a Balatonban, minőségi borok, finom ételek, szuper programok – ezt mind megtaláljuk Balatonfüreden, sőt, ennél még sokkal többet is! A város nem véletlenül a tó egyik legnépszerűbb állomása, most megmutatjuk mit érdemes megnézni, ha arra jártok!
2021 nem a fesztiválok éve volt, de 2022 már az lehet: szervezőik a kényszerszünet alatt izgalmasabbnál izgalmasabb programokat találtak ki és tehetséges fellépőkből sem lesz hiány! Ráadásul nincs olyan zenei műfaj, amely legalább az egyik fesztiválon nem képviselteti magát, szóval attól nem kell félnetek, hogy nem találtok a saját ízléseteknek megfelelőt. Inkább az lesz a kérdés, hogyan zsúfoltok be ennyi programot 3 hónapba?
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 különleges látnivaló a Balatonon
Nézzétek meg a tatárjárás előtt épült magánvárat, gyönyörködjetek a panorámában az árbóc alakú kilátóból, zarándokoljatok el a bányászalakások romjaiból épített kápolnához - a magyar tenger partján mindig akad újabb felfedezésre váró látnivaló. A legjobb balatoni kirándulóhelyekből és látványosságokból gyűjtöttünk most össze néhányat.
10 különleges kilátó Magyarországon, amit megéri felkeresni
Hazánk legkülönlegesebb kilátói közül megismerhetitek több között a 150 méteres magasságban lebegő Ballon-kilátót, az 1000 méteres magasságban épült körpanorámás TV-tornyot, de azt a kilátópontot is, ami egyszerre két ország területén fekszik.
Hamisítatlan kastély hangulat, feltöltődés, garantált pihenés Szilvásváradon - La Contessa**** Kastélyhotel
Egy kellemes masszázs, egy hangulatos séta a romantikus kastélyparkban vagy egy ínycsiklandozó gasztronómiai kalandozás; a testi-lelki feltöltődés garantált! Válasszátok ti is a szilvásváradi La Contessa Kastélyhotel legjobb wellness csomagját!
Belföldi nyaralás vidéken - TOP5 szálloda festői zöldövezetben
Ha unjátok a Balatont és a mindig nyüzsgő fürdővárosokat, és szívesebben töltenétek nyáron is néhány napot csendes, nyugodt környezetben és festő zöldövezetben, akkor jó helyen jártok. Íme 5 wellness hotel vidéken a felhőtlen nyaralásért!
Bakancslistás kastély a Mátrában - Interjú Szélessy Andrással, a Kastélyhotel Sasvár igazgatójával
2022.08.16 | 11 perc | Szállások | Legnépszerűbb
Egy kastély, ahová egyszer mindenki el szeretne jutni. A Mátra szívében álló Kastélyhotel Sasvár nem csak szépsége és története miatt izgalmas bakancslistás szálloda, de szolgáltatásai tekintetében is egyedülálló. A szálloda igazgatójával, Szélessy Andrással beszélgettünk.