Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Izgalmas kirándulások a járművek történelmében

Az országban több olyan múzeumot is felkereshettek, ahol a közúti közlekedés történetét, annak tárgyi emlékeit örökítik meg. Összegyűjtöttünk nektek pár különleges múzeumot a témában, amiket érdemes lehet felkeresni.

 

Kocsik, hintók és lovak kora

Kocs község nem messze fekszik az M1-es autópályától, Tata környékén keressétek. Maga a szó, hogy „kocsi”, innen ered. A település büszke is a magyar eredetre, múzeummal emlékezik meg róla. Tudod, hogy mi a különbség a szekér, a kocsi és a hintó között? Nem? Na, akkor irány a Kocsi Múzeum

Persze kocsikat és szekereket nem csak itt láthattok, nagyszerű program a mátészalkai Szatmári Múzeumban tett séta is, ahol az udvaron körben a tetők alatt csodás kiállítás keretében lehet megismerkedni ezekkel a ma már nem annyira használt utazó vagy szállítóeszközökkel. Persze, ne feledkezzünk meg a parádfürdői Cifra Istállóról és Kocsimúzeumról sem, igazi élmény a környék is, meg a kiállítás maga a Mártában. Ha a Balaton zalai végén keresnél hasonló szépségeket, akkor a keszthelyi Festetics-kastély parkjában található Hintómúzeum kínál neked való tárházat.

Izgalmas kirándulások a járművek történelmében - Kocsi Múzeum (Kocs)/ Fotó: ittjartam.huIzgalmas kirándulások a járművek történelmében - Kocsi Múzeum (Kocs)/ Fotó: ittjartam.hu

Izgalmas kirándulások a járművek történelmében - Hintómúzeum (Keszthely)/ Fotó: ittjartam.huIzgalmas kirándulások a járművek történelmében - Hintómúzeum (Keszthely)/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Kétkerekűek, már lovak nélkül

Balassagyarmaton van az 1. Kerékpármúzeum, amit a megyeháza épületében az emeleten találsz meg. Hihetetlen mennyiségű kétkerekű járgány található itt, a hatalmas első kerekű velocipédektől a játékokon át a sportkerékpárokig. Érdekesség, hogy ugyanebben a városban akad egy nagyon izgalmas motorkerékpár múzeum is, egy magánygyűjtemény, amely a Pannónia motorok történetét tárja elénk gyönyörűen karbantartott gépekkel. 

Izgalmas kirándulások a járművek történelmében - 1. Kerékpármúzeum (Balassagyarmat)/ Fotó: ittjartam.huIzgalmas kirándulások a járművek történelmében - 1. Kerékpármúzeum (Balassagyarmat)/ Fotó: ittjartam.hu

Szállástippek Balassagyarmaton és környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Irány Pest megye! – Szuper hétvégi programok, látnivalók és kirándulóhelyek Budapest környékén
Javában benne vagyunk a nyárban, és ilyenkor még szívesebben mozdulunk ki a négy fal közül. Budapest határain túl, de még a megyehatáron belül számtalan olyan látnivaló akad, ami kellemes időtöltést biztosít ezekben a meleg napokban. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat, és ígérjük; egyikkel sem lehet mellélőni!

 

 

 

Motorizált négykerekűek kora

Az autózás magyar hőskora Csonka János nevéhez fűződik. Múzeuma és autói Budapesten, a Bartók Béla úton találhatók, szombati nyitvatartási renddel. A régi autók egy nagyobb, látványos gyűjteménye Kiskőrös határában van, az úgynevezett Old Car Múzeum, ínyenc rajongóknak ajánlott hely! Nem is olyan régen nyílt meg a Cadillac Múzeum Törökbálinton, egy sportruházati bolt részeként, legendás autók sorakoznak a kiállításon. De ha sok különleges csodát szeretne együtt látni az érdeklődő, akkor Dörgicsén kell meglátogatnia a Kaáli Autós Múzeumot. Elképesztő ritkaságok, igazi technikaitörténeti kuriózumokat láthatsz, ha időben regisztrálsz magadnak egy helyet az interneten.

Izgalmas kirándulások a járművek történelmében - Csonka János Emlékmúzeum (Budapest)/ Fotó: ittjartam.huIzgalmas kirándulások a járművek történelmében - Csonka János Emlékmúzeum (Budapest)/ Fotó: ittjartam.hu

Izgalmas kirándulások a járművek történelmében - Kaáli Autó-Motor Múzeum (Dörgicse)/ Fotó: ittjartam.huIzgalmas kirándulások a járművek történelmében - Kaáli Autó-Motor Múzeum (Dörgicse)/ Fotó: ittjartam.hu

 

De ez még nem minden, a felsorolásban sem a hajók, sem a repülőgépek nem fértek bele a járművek közül, így is nagyon sok különleges helyet kínálunk meglátogatása az ország sok pontján. Te hányat ismertél eddig?

Szerző: az ittjartam.hu Gyémántfokozatú top értkelője, Ugor

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kirándulóhelyek, fürdők, kalandparkok és történelmi emlékhelyek sorából választhatunk, ha a Kis-Balaton felfedezése mellett tesszük le voksunkat. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a látnivalókat, amiket semmiképpen nem hagyhatunk ki a magyar tenger nyugati vidékének megismerése közben, ráadásul a család legfiatalabb tagjától a legidősebbig mindenki talál magának való programot.
Összeszedtük nektek, hogy milyen lesz a 2023. szeptember első napján induló tanév menetrendje. Idén a megszokottnál tovább tart majd a tanév, viszont az évközi szünetek is hosszabbak lesznek cserébe. A legfontosabb dátumokat megtaláljátok cikkünkben.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Ma is tündöklő, régi magyar városaink
Magyarország legöregebb városainak pontos keletkezési dátumát - a legtöbb esetben - a mai napig a történelem homálya fedi. Ám ezeknek a településeknek a szépségéhez, mesés látnivalóihoz és ellenállhatatlan kisugárzásukhoz nem férhet kétség. Itt egy lenyűgöző amfiteátrum, ott egy csodálatos fürdő. Szedegessétek fel velünk a múlt morzsáit 5 elképesztő régi magyar városban, melyek ma épp úgy ámulatba ejtik a nézelődőket, mint több ezer évvel ezelőtt!
Irány Pest megye! – Szuper hétvégi programok, látnivalók és kirándulóhelyek Budapest környékén
Javában benne vagyunk a nyárban, és ilyenkor még szívesebben mozdulunk ki a négy fal közül. Budapest határain túl, de még a megyehatáron belül számtalan olyan látnivaló akad, ami kellemes időtöltést biztosít ezekben a meleg napokban. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat, és ígérjük; egyikkel sem lehet mellélőni!
Felfedezésre váró települések mesés látnivalói
Hazánk milliónyi kevésbé ismert látnivalót tartogat, melyeket akár egy rövidebb utazás keretében is meglátogathatunk, ha idén nyáron nem tervezünk hosszú kikapcsolódást. Cikkünkben 5 olyan felfedezésre váró helyet gyűjtöttünk össze, melyek biztosan önfeledté teszik majd a kánikulában töltött napokat.
Különleges budapesti múzeumok, interaktív kiállítások, retro élményközpontok
Nincs is jobb annál, mint újra gyermeknek érezni magunkat, amikor a felfedezés és a játék teljesen háttérbe szorítja a mindennapokat. Látogassátok meg a most következő, fantasztikus budapesti játékmúzeumokat, interaktív kiállításokat és retró élményközpontokat. Garantáltan nem fogtok unatkozni!