Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Múzeumok, amiket kár lenne kihagyni

Bármerre is járunk az országban igencsak különleges múzeumokra bukkanhatunk. Egy eldugott utcában, és régi piac területén vagy épp egy szálloda pincéjében a múltról vagy épp a jövőről mesélő tárlatok ezek, melyekre érdemes rászánnunk néhány órát.

 

Old Car Museum Kiskőrös

Az autók szerelmeseinek tartogat igazán nagy élményt a több mint 2400 nm-en kialakított Old Car Múzeum, ahol mintegy 100 veterán gépkocsit csodálhatunk meg. A kiállítócsarnok földszintjén és az első emeletén található veterán szépségeket péntektől vasárnapig tekinthetjük meg, de csoportok számára a hétköznapokon is biztosítanak látogatást. Mivel az autók felújítása sok esetben a telepen történik, így kialakítottak egy üvegfallal elválasztott szerelőműhelyt is, így akár szemtanúi lehetünk a restaurálási folyamatoknak is. A programot 3D mozi és interaktív kiállítási tér teszi még változatosabbá.

Szállástippek Kiskőrös környékén>>

 

 

Illúziók Múzeuma Budapest

Nem annyira szeretjük, ha becsapnak minket, de mit tehetünk, ha az agyunk viccel meg minket, és vezet félre egy kis időre? Ezt az élményt élhetjük át több szobában is az Illúziók Múzeumában, ahol az optikai csalódás szinte mindenhol tetten érhető. Ezek a különleges kalandok az érzékelést viccelik meg, így tűnhet úgy, mintha a szoba megdőlne vagy a feje tetejére állna. Máskor a tükrök, a vonalak és az örvénylő spirálok okoznak szemfényvesztést, de higgyétek el, megéri betérni a múzeumba, mert sokáig erről fogtok még beszélni.

 

 

 

Egri Road Beatles Múzeum

A Beatles történetének szinte minden pillanata bemutatásra kerül az Egri Road Beatles Múzeumban, ahol évekre lebontva ismerhetjük meg, hogyan kerekedett ekkora siker az együttes körül. Miközben szólnak az örök slágerek, olyan relikviákat tekinthetünk meg, mint John Lennon hajszála, egy amerikai turnén használt ágynemű, rágógumi papírok, kitűzők, gitárok, de a 2500 kiállított tárgy mindegyike momentuma a Gombafejűek korszakának. Filmfelvételek, interjúk és koncert részletek teszik színesebbé a tárlatot, sőt, még élményfotózásra is van lehetőség.

Múzeumok, amiket kár lenne kihagyni - Fotó: Egri Road Beatles MúzeumMúzeumok, amiket kár lenne kihagyni - Fotó: Egri Road Beatles Múzeum

 

 

Herendi Porcelánművészeti Múzeum Herend

A magyarországi porcelánművészet alakulását követhetjük végig a Fischer Mór alapította Herendi Porcelánművészeti Múzeumban. Az egykori gyárépületet átalakították, ma egy 190 évet átölelő kiállítást fogad minket, betekintést engedve a manufaktúra történetébe. A múzeumhoz szervesen kapcsolódik a vele szemben található Porcelanium Látogatóközpont, ahol testközelből figyelhetjük meg egy csésze, egy váza születését. Itt akár arra is mód nyílik, hogy kreatív műhelyfoglalkozás keretén belül mi magunk készítsünk el egy porcelán rózsát, de egynapos kurzus formájában akár a porcelánfestés technikáját is elsajátíthatjuk.

Szállástippek Herend környékén>>

 

 

Light Art Museum Budapest

Az egykori Hold utcai piac új funkciót kapott, a fénymúzeumok oly divatos világában egy új gyöngyszem született, mely méltón az egyik legnépszerűbb Európában. Több mint harminc művész fénybe öltött alkotásait tekinthetjük meg a 2000 négyzetméteren elterülő Light Art Museumban. Az installációknak köszönhetően különleges élményben lesz részünk, a tér és az érzékelés új dimenziói tárulnak fel. Keddenként 4 és 6 órakor ingyenes tárlatvezetést tartanak, mellyel érdemes élni, hiszen így nemcsak a látvány fog lenyűgözni minket, hanem az ismeretanyagoknak köszönhetően sokkal érthetőbbé, befogadóbbá válhat ez a fantasztikus tárlat.

Múzeumok, amiket kár lenne kihagyni - Light Art Museum BudapestMúzeumok, amiket kár lenne kihagyni - Light Art Museum Budapest

 

 

Történelmi modellvasút kiállítás Keszthely

A Festetics-kastély pazar környezete ad helyet Európa egyik legnagyobb vasúttörténeti kiállításának, mely 2008 óta mutatja be a 19-21. századi Magyarország, Ausztria és Németország vasútmodelljeit. A hűen kialakított környezetben 60-70 modell fogadja az érdeklődőt, sőt, több száz apró világításnak köszönhetően éjszakai szépségében is képet kaphatunk a vasút kicsinyített világáról. A terepasztalokon csak úgy száguldoznak a vonatok, hol egy hegyre kaptatnak fel, hol egy városon szelnek át.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Kültéri medencére vágysz? – 5 otthonos szálláshely, ahol ez rögtön beteljesül
Szinte válogatni is nehéz az öko-fürdőmedence, a lehúzható tetővel felszerelt medence, a csendes wellness, a termálvizes medence, valamint a fűtött, privát medence között. Ilyen és ehhez hasonló vízi élményeket kínálnak ugyanis a cikkünkben csokorba gyűjtött, meghitt, családias hangulatú szálláshelyek. Pancsolásban nem lesz hiány, ha ezekből mazsolázol következő pihenésed célpontjához.

 

 

Zsolnay Kulturális Negyed Pécs

Mindenképpen szánjunk több időt a Zsolnay Negyed bejárására, mert itt található a Zsolnay gyár történetét feldolgozó A Zsolnay Aranykora – Gyugyi Gyűjtemény, illetve a rózsaszín kerámiákat egybegyűjtő Rózsaszín Zsolnay kiállítás is. Számos időszaki kiállításnak is otthont ad a negyed, jelenleg Pécsi fotótavasz címmel 40 év legjobb fotóiból nyílt tárlat. A fiatalabbakat minden bizonnyal a VR Univerzum világa ejti majd rabul, a Labor Interaktív Varázstér és a Varázsóra a tudományok iránt érdeklőknek lesz érdekes program. De találunk itt cukorkaboltot, kézműves boltokat, kortárs kiállítótermeket és a 1861 Kesztyűmanufaktúra mintaboltját is. Ha szeretnénk maradéktalanul kihasználni az itt töltött időt, támaszkodjunk a Zsolnay Negyed applikációjára, amin keresztül minden információt megkapunk.

Múzeumok, amiket kár lenne kihagyni - Zsolnay Kulturális NegyedMúzeumok, amiket kár lenne kihagyni - Zsolnay Kulturális Negyed

 

 

Reptár Repülőmúzeum Szolnok

A repülés szerelmesei számára egy igazi Kánaán a Szolnoki RepTár, ahol 4500 nm-es fedett kiállítóterületen és a 60 000 nm alapterülettel megannyi restaurált repülő várja látogatóit. De nem csak a gépek miatt érdemes ide kijönni! Találunk itt katonai akadálypályát is, ahol az állóképességet és logikát latbavetve verekedhetjük át magunkat a bevetési helyzetet imitáló pályaszakaszon. A Hangárépület galériáján egy 4D mozi élményben lehet részünk, ahol a VR szemüvegek és a mozgó, pilótaülésekhez hasonló székek teszik élethűé az ejtőernyős és repülős filmeket. Egy másik teremben szimulátoron tesztelhetjük magunkat, a bátrabbak pedig kipróbálhatják milyen a súlytalansághoz hasonló, lebegő érzést nyújtó 3D Karikában forogni. De persze valódi gépeket is megtekinthetünk egészen közelről: egy MiG21-es és egy JAK52 gyakorlógép várja ideiglenes pilótáit!

Szállástippek Szolnok környékén>>

Múzeumok, amiket kár lenne kihagyni - RepTár Szolnoki RepülőmúzeumMúzeumok, amiket kár lenne kihagyni - RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Látnivalók a Balaton-felvidék kapuján túl: Nagyvázsony és Kinizsi öröksége
A híres Kinizsi Pál velünk élő örökségét izgalmas vártúra során ismerhetitek meg, ha a Balaton-felvidék kapuján dörömböltök, majd betértek Nagyvázsonyba. Az idilli faluban tett kiránduláson nemcsak a közelmúltban felújított erődöt ejtjük útba, hanem hihetetlen panorámákat, izgalmas múzeumokat, mezítlábas játszóhelyet és egy működő kovácsműhelyt is felkeresünk.

 

 

Arany Egyszarvú Patikamúzeum Kőszeg

Sajnos kevés patika maradt fent az utókor számára a XVIII. századból, és talán a kőszegi az egyik legszebb, melynek faragott bútorai páratlan szépségben mesélnek arról a korról, amikor a gyógynövényeket még a padláson szárították, a gyógyszereket, szirupokat és kencéket a gondosan begyűjtött hatóanyagokból a patikusok maguk keverték a beteg igényei szerint. A patikamúzeumban ma gyógyszertörténeti kiállítás található, ám a páratlan tölgy-, dió- és hársfából készített barokk patikabútort önmagában is érdemes megtekinteni.

Múzeumok, amiket kár lenne kihagyni - Arany Egyszarvú Patikamúzeum/ Fotó: ittjartam.huMúzeumok, amiket kár lenne kihagyni - Arany Egyszarvú Patikamúzeum/ Fotó: ittjartam.hu

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Hűtlenséget leleplező barlangi szikla, eget-földet összekötő hegyi tó, mesés panorámát ígérő kilátópontok és hatalmas kővárak felé kanyarognak azok a bámulatos túraútvonalak, amik a vadregényes magyar hegyvidékek legjobb kirándulóhelyeit veszik célba. Vágjatok neki és fedezzétek fel Magyarország természetben bujkáló csodáit!
Játszani mindenki szeret, még a felnőttek is, vagy főképp ők? Aki szereti a társasági eseményeket, a fejtörőket, vagy épp a csavaros kérdéseket, azok számára nem ismeretlenek a szórakoztató kvíz estek sem. Hoztunk néhány kedvelt helyszínt, ahová bármikor betérhettek egy izgalmas partira.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.