Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Két új Michelin-csillagos étterme van Magyarországnak!

2021.09.02 | 4 perc

Megjelent az idei Michelin Guide kiadványa. Újabb 2 hazai étteremnek is odaítélték a Michelin-csillagot: Essência Restaurant - Tiago & Éva és SALT Budapest. További 6 budapesti éttermet pedig ajánlanak a listájukon.

Szívből gratulálunk az immár Michelin-csillagos Essência Restaurant - Tiago & Éva és a SALT Budapest csapatának!

Így Magyarországon, azon belül is Budapesten, már 8 olyan éttermet találunk, ami szerepel legalább egy csillaggal a Michelin Guide-ban (Stand, Costes Downtown, Borkonyha, Babel, Costes). Két csillaga egyedül az Onyxnek van.

A csillagokat nem az étterem belső dekorációjáért, vagy a szolgáltatás minőségéért ítélik oda - Délkelet-Ázsiában például helyi, tradicionálisan street food helyeknek is vann csillaga -, hanem 5 kritérium dönt (pl. a felhasznált alapanyagok minősége, ár-érték arány stb.)

 

Essência Restaurant - Tiago & Éva

Tiago Sabarigo és leánykori nevén Jenei Éva nem csak a magánéletben, hanem a munkában is tökéletesen kiegészítik egymást. A portugál szakács korábban számos neves étteremben alkotott, nem is olyan rég a legendás Costesben találkozhattunk vele. 2020-ban azonban az addig szintén neves szállodákban dolgozó feleségével közösen megnyitották álmaik éttermét, az Essenciát. A portugál és a magyar konyhára jellemző ételeket egyaránt megtaláljuk az étlapon, amiket megkóstolva anélkül is tudni fogjuk a séf kulcsszavát, hogy hallottunk volna róla: HARMÓNIA. A két ízvilág eredendően sok mindenben különbözik egymástól, az étteremnek mégis sikerül ízgazdag összhangot teremtenie.  Az már csak hab a „torta de Laranja”-án, hogy a kék-fehér szín által dominált enteriőr már a belépés pillanatában gondoskodik a maradandó élményről.



Salt

A Salt étterem szintén újdonságnak számít, 2019-ben nyílt az V. kerületben. Ételeik alapja a magyar konyha, de vittek bele egy kis csavart a saját maguk által gyűjtött vad- és gyógynövényekkel, új technológiákkal. A séfnek, Tóth Szilárdnak és az étterem vezetőjének, Boldizsár Máténak már a nyitás előtt fontos szempontja volt, hogy a hangulat fesztelen, közvetlen legyen. A séfasztal emiatt került végül központi helyre, ahonnan ők is gyakran felszolgálnak a vendégeknek. A másik fontos kritérium a fenntarthatóság volt, ennek köszönhetően a fogásaik nagy része hazai, szezonális alapanyagokból készül. Boraik többsége pedig natur, adalékanyagmentes.

 

A Michelin Guide további 6 budapesti éttermet ajánl:

Hoppá! Bistro
Felix
Stand25 Bisztró
Spago by Wolfgang Puck
Rumour
Pasztell

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Szerencsére Magyarországon bármerre indulunk, biztosan csodaszép természeti kincsekbe és kalandokba botlunk majd. Nem csoda, hogy 10 varázslatos nemzeti parkot őriznek a határaink, melyeknek most a titkait is eláruljuk.
A Dunakanyar egyik legszebb települése már évszázadok óta vonzza a kirándulókat. Szépsége nem csak az idelátogatókat varázsolta el, de a művészet kedvelőit is. De vajon mit tud adni ma Zebegény a túrázóknak?
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
10 isteni pizzéria Budapesten, ha igazi olasz ízekre vágytok!
2024.04.24 | 7 perc | Gasztronómia
Bár hivatalos közvélemény-kutatást nem végeztünk a témában, mégis magabiztosan állíthatjuk, hogy a legtöbb embernél a pizza a kedvenc ételek között kapott örökre szóló bérletet. Azonban pizza és pizza között is hatalmas különbség van, mi pedig semmit sem szeretnénk a véletlenre bízni, úgyhogy íme 10 olyan pizzéria a fővárosban, ahol nem tudunk rosszat rendelni az étlapról!
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
A legklasszabb leves lelőhelyek - 5 budapesti levesező
2023.05.10 | 5 perc | Gasztronómia
Nem csak hideg időben eshet jól egy finom leves és szerencsénkre Budapesten az elmúlt 10 évben egyre nagyobb kultúrája alakult ki azoknak a vendéglátóhelyeknek, ahonnan akár el is vihetünk magunkkal egy pohárnyi folyékony finomságot. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan levesezőt, ahol a tradicionális változatoktól kezdve a különlegességekig mindent megtalálunk!
Egy falat Amerika – 6 étterem, ami az USA-ba repít
2024.09.26 | 6 perc | Gasztronómia
Az amerikai életérzés sok mindenben megnyilvánul, és ebben élen járnak a diner típusú éttermek, melyekbe lépten-nyomon belebotlunk a tengeren túl a városokban sétálva. Szerencsére nem kell egy fél napot repülnünk, hogy mi is kipróbálhassunk egy ilyen helyet, jelenlegi cikkünkben 6 olyan éttermet mutatunk be, ahol az amerikai álom tányéron érkezik!
Gyakran ismételt kérdések - mit tudhatsz meg ebből a cikkből?
Melyek a két legújabb Michelin-csillagos budapesti étterem, és mit jelentenek ezek a díjak a helyi gasztronómiának?
Essęncia Restaurant - Tiago & Éva és a SALT Budapest kaptak új csillagot. Ennek köszönhetően Magyarországon nyolc olyan étterem van, amely legalább egy csillagot kapott a Michelin Guide-ban, Budapesten pedig az Onyx rendelkezik kettővel. A listán szereplő további csillagos éttermek közé tartozik a Stand, a Costes Downtown, a Borkonyha, a Babel és a Costes; a két új étterem pedig egyenként egy csillagot érdemelt ki.
Melyik étterem rendelkezik kettő csillaggal Magyarországon?
Az Onyx az egyetlen étterem az országban, amelynek két csillaga van.
Milyen öt kritérium alapján ítélik oda a Michelin-csillagot, és mi az, amit nem közvetlenül figyelnek a dekoráción vagy a szolgáltatás minőségén kívül?
A csillag odaítélése öt kritérium alapján történik, például az alapanyagok minősége és az ár-érték arány is fontos. A döntés során nem a belső dekorációért vagy a szolgáltatás színvonaláért jár az elismerés.
Milyen jellegzetes koncepciók jellemzik az újonnan elismert éttermeket, az Essęncia és a Salt esetében?
Essęncia a portugál és magyar konyha harmóniáját képviseli, ahol a két séf, Tiago Sabarigo és Éva Jenei, a hagyományos ízvilágokat egymást kiegészítve ötvözik, hangsúlyozva a harmonikus ízvilágot és a kék-fehér enteriőrt. Salt a magyar alapokra építve, helyi és szezonális alapanyagokat használ, fenntarthatóságra törekszik, a fogások nagy része natur borokkal párosul, és a séfasztal központi szerepet kap.
Mely további budapesti éttermeket ajánl a Michelin kiadványa a listán kívül?
Hoppá! Bistro, Felix, Stand25 Bisztró, Spago by Wolfgang Puck, Rumour és Pasztell.
Legnépszerűbb cikkek
Érdekes cikkeink
Nyerj wellness hétvégét!
Wellness Hotel Szindbád
A nyeremény értéke:
87600 Ft