Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kirándulások a svábok nyomán - betelepedési emlékhelyek Magyarországon

A török hódoltság utáni, elnéptelenedett Magyarországra sok idegen munkáskéz jött, akik aztán hazát leltek, meggyökeresedtek és szépen, lassan a nemzet részeivé váltak. A sváb családokat hozzánk szállító dereglyékről, az Ulmer Schachtelekről már korábbi cikkünkben is említést tettünk, most a megérkezés emlékhelyeivel bővítenénk a kirándulási célpontok listáját.

Szerző: az ittjartam.hu Gyémántfokozatú top értkelője, Ugor

 

Annak idején különösen sokan érkeztek Németföldről Baranyába, a Budapest környéki falvakba, az Alföld déli részére, de megtalálhatjátok a nyomaikat a Bakonytól egészen a Dunakanyar menti településekig sokfelé.

Kismarosi Ivókút

Kismaroson például a Művelődési ház előtt egy hordón ül egy pici lány, amolyan cuki kis manóarca van, és a kezében tartja, mint egy játékszert, az úgynevezett Ulmer Schachtelt, a betelepülés szimbolikus hajóját, egyébként pedig a szobor maga egy ivókút. A vele szemben lévő téren ki is van állítva egy nagyobb ulmi dereglye szobor is, hogy az összefüggés mindenki számára világos legyen.

Betelepülési emlékművek Magyarországon - Ivókút, KismarosBetelepülési emlékművek Magyarországon - Ivókút, Kismaros

 

 

Újhartyáni emlékmű

Újhartyánban a Grassalkovich téren találsz egy szép szoborcsoportot, a betelepítési emlékművet. Egy család, a szülők és a pici lány meg a karonülő reménnyel érkeznek éppen az új hazában, a hívó szót kiadó földesúr, Grassalkovich Antal gróf szobra nem messze található, éppen az út túloldalán, meg a hajó méretes modellje is, amilyennel talán érkeztek az új lakók.

Betelepülési emlékművek Magyarországon - Betelepítési Emlékmű, ÚjhartyánBetelepülési emlékművek Magyarországon - Betelepítési Emlékmű, Újhartyán

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A betelepült németek emlékére - 5 Ulmer Schachtel, azaz ulmi doboz Magyarországon
A 18. században a német nemzetiségek nagy csoportja érkezett az országba, akik saját hazájukat elhagyva új életet kezdtek nálunk, szakértelmükkel segítve az ország újraépítését. Számtalan olyan látványossággal találkozhatunk itthon, melyek segítenek megismerni a korszak eseményeit és a magyarországi németség történetét. Talán az egyik legizgalmasabb ezek közül az úgynevezett ulmi dereglye, de találkozhattál velük ulmi doboz, ulmi skatulya, illetve Ulmer Schachtel néven is.

 

 

Pilisvörösvári Betelepülés tere

Pilisvörösváron már egy másik sváb család lelt otthon éppen, a kisfiú előre szaladt, az apa is érkezik, hozza a terhet, az asszony kicsit lemarad, a kislánynak mondd éppen valamit, talán azt, hogy most már itt fogunk lakni ezentúl. A Betelepülés tere az Iskola utca mellett található a Templom tér szomszédságában.

Betelepülési emlékművek Magyarországon - szoborcsoport a Betelepülés terén PilisvörösváronBetelepülési emlékművek Magyarországon - szoborcsoport a Betelepülés terén Pilisvörösváron

 

 

Tarjáni emlékszobor

Tarjánban a templom mögött áll az emlékmű. A hajó formájú talapzaton zsúfoltan térdelnek vagy állnak az érkezők, a tisztelendő elől vizslatja a jövőt, az asszonyok kuporognak a gyerekekkel, de hátul még egy hegedűs is jelzi, hogy milyen sokrétű kultúra érkezett ide ezekkel az emberekkel együtt.

Betelepülési emlékművek Magyarországon - emlékmű, TarjánBetelepülési emlékművek Magyarországon - emlékmű, Tarján

 

 

Solymári emlékkő

Solymáron a kegytemplom mögötti téren találod a Betelepülés emlékkövét, a templom előtti térségben pedig egy gyönyörű szoborpár, a Hagyomány szobra áll, a sváb nő és férfi, akik érzelmekkel tele érkeznek éppen a templomba.

Betelepülési emlékművek Magyarországon - Hagyomány szobor, SolymárBetelepülési emlékművek Magyarországon - Hagyomány szobor, Solymár

 

Megtaláljátok a betelepülés szobrait és emlékműveit Rátkán, Zsámbékon az elüldözöttek emlékműve mellett és Törökbálinton is, ahol a ki- és betelepítés emlékművei egymás mellett kaptak helyet. Ulmer Schachteleket meg legalább 10 helyen találsz az országban, fedezd fel őket az ittjartam.hu weboldalán, csak rájuk kell keresni!

Jó kirándulásokat és szép tavaszt kívánok mindenkinek!

Szerző: az ittjartam.hu Gyémántfokozatú top értkelője, Ugor

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Balaton-felvidék egyik legkarakteresebb és legismertebb földrajzi felszínformái a tanúhegyek, amelyek szigethegyként őrzik a régen lepusztult területek eredeti magasságát, rétegződését. A Tapolcai-medence öt tanúhegye számos vulkanológiai érték és látnivaló ékszerdoboza. És te milyen sorrendben hódítanád meg a Badacsonyt, a Szent György-hegyet, a Csobáncot, a Gulácsot és a Tóti-hegyet?
A tavasz a biciklis kirándulások ideális időszaka, azonban a jól sikerült túrákhoz fontos felkészülni, és előre átgondolni néhány szempontot. A következőkben a keszthelyi Sirius Hotel szakértője ad néhány hasznos tanácsot, amelyeket érdemes megfogadunk annak érdekében, hogy kényelmes és biztonságos legyen a közös tekerés.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.