Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein!

A Balaton-felvidék egyik legkarakteresebb és legismertebb földrajzi felszínformái a tanúhegyek, amelyek szigethegyként őrzik a régen lepusztult területek eredeti magasságát, rétegződését. A Tapolcai-medence öt tanúhegye számos vulkanológiai érték és látnivaló ékszerdoboza. És te milyen sorrendben hódítanád meg a Badacsonyt, a Szent György-hegyet, a Csobáncot, a Gulácsot és a Tóti-hegyet?

 

A különböző eróziók eredményeként formálódott, „megszelídült” tanúhegyek lélegzetelállító helyeket rajzolnak ki. Mutatjuk, mit érdemes felfedezni a botanikai érdekességekben és kultúrtörténeti emlékekben is gazdag környéken, ahol az egykori tengeraljzat szintjéről hűen tanúskodnak a hegyek.

 

Badacsony

A 438 méter magas Badacsonyt a Balaton északi partjának legjellegzetesebb tanúhegyének tekintjük. A mediterrán jellegű szőlőskertekben bővelkedő, népszerű úti cél sok-sok kirándulót vonz egész évben. A furcsábbnál furcsább sziklaképződményeken és a kincset érő kilátóhelyeken túl ne hagyd ki a Kisfaludy-házat (Kisfaludy Sándor egykori présházát), a Szegedy Róza-házat (szintén prés- és aszaló helyiséggel), és a híres Rózsakövet se, ahol gyakran üldögélt Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor! A Rózsakövet azóta is sok szerelmes pár felkeresi, hiszen a megunhatatlan balatoni panoráma végtelen romantikát ígér. Ha például Badacsonytomajról indulsz útnak, akkor a szokatlan formájú Szent István-kápolna érintésével, a kalandos Kőkapu sziklaszorosán mászhatsz fel a hegy tetejére, melyet a Kisfaludy-kilátó koronáz meg. Látogasd végig a regénybe illő kilátópontokat, a Páholy-követ, a Ranolder-keresztet, a Tördemici kilátót, és ereszkedj le a szőlőültetvények felső határáig – mindezt a Bujdosók lépcsőjén, hórihorgas bazaltoszlopok és jókora kőtengerek mellett! Legvégül, az említett Rózsakő mellett, a tanúhegy keleti oldalában kígyózó ösvényen térhetsz vissza Badacsonytomajra.

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - BadacsonyKirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Badacsony

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Szent István-kápolnaKirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Szent István-kápolna

 

 

Szent György-hegy

A hatalmas bazaltoszlopokkal szegélyezett Szent György-hegy az egykor ott magasodó Szent György-kápolnáról kapta nevét, de a heggyel kapcsolatos anekdoták a sárkányt legyőző lovag alakjával, magával Szent Györggyel is összefonódnak. A jégbarlangként is emlegetett Sárkány-lik a hegyoldal egyik legizgalmasabb geológiai képződménye. A körülbelül 10 méter mély barlangot ledőlt bazaltorgonák törmeléke borította be, és a hézagokból nyáron is hűvös fuvallatok törnek utat maguknak. Az egyik monda szerint egykor sárkány lakott a mély üregben, amit nem más, mint Szent György győzött le. A másik ismert legenda szerint az ott élő sárkány elrabolta a falu lányait, de amikor megbetegedett, a helybéliek ápolták. Ettől megenyhült, és amikor kimúlt, utolsó lélegzete jeges barlanggá változtatta egykori otthonát. A 415 méter magas Szent György-hegyet azonban nemcsak sárkánykedvelőknek ajánljuk, hanem azoknak is, akik páratlan kilátásban szeretnének részesülni. Szőlővel borított, hullámos fennsíkjára kapaszkodva ugyanis gyönyörű panoráma tárul elénk: a Badacsonyt, a Gulácsot, Szigligetet, és a Balaton bámulatos víztükrét is megcsodálhatjuk. Nem utolsó sorban a Hegymagason álló Lengyel-kápolnát is érdemes szemügyre venni.

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Szent György-hegyi bazaltorgonákKirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Szent György-hegyi bazaltorgonák

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Lengyel-kápolnaKirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Lengyel-kápolna

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A Balaton-felvidék tányérra varázsolt kincsei
Bár kirándulásainkat sokszor épp az otthon elkészített elemózsiák piknikezős elfogyasztása koronázza meg, a Balaton-felvidék annyi-annyi gasztroélménnyel kecsegtet, hogy kár lenne kihagyni a helybéli finomságokat!

 

 

Csobánc

Már a parkolóba érkezve ígéretes látványt nyújt a Csobánc, kopár, füves tetejével, amelyen egy középkori vár romjai őrzik a múltat. A 376 méter magas vulkáni tanúhegyet változatos körtúra révén fedezhetjük fel, amely során újabb és újabb kilátópadok hívogatnak, hogy megpihenve szívjuk magunkba a többi tanúhegy és a Balaton mesés látványát. A hegytetőről szemügyre vehetjük az összes híres tanúhegyet, a panoráma a Tihanyi-félszigettől egészen a Keszthelyi-öbölig elér. A Csobánc várromjai több száz éves múltat idéznek. A várat a 13. század közepétől építették, és érdekessége, hogy Buda 1541-es eleste után a törökök többször is sikertelenül ostromolták. Az erőd később, a Rákóczi-szabadságharcban is fontos szerephez jutott. Végül 1709-ben, az osztrákok vették be az erődítményt, amit robbantásokkal romboltak le.

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Csobánc váraKirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Csobánc vára

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Csobánc váraKirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Csobánc vára

 

 

Gulács

Ha a Balaton nyugati medencéjét, a Szent György-hegyet és a Badacsonyt szeretnéd megcsodálni madártávlatból, a majdnem szabályos kúp alakú, 393 méter magas Gulács tökéletes választás. A hegycsúcsra Nemesgulácsról – a balaton-felvidéki falusi turizmus egyik gyöngyszeméről – indul útvonal, amely egy bámulatos erdőn át, indákkal terhelt, hatalmas fák között vezet felfelé, és lényegében csigavonalban tekeredik. A romantikus szerpentinösvény mentén izgalmas kőomlások, bazaltorgonák árulkodnak az oly régi felszínformáló erőkről. Tudtad, hogy a Gulácsot „magyar Fudzsinak” is nevezzük, Keresztury Dezső költő nyomán? Ő írta körül ugyanis ezzel a találó elnevezéssel, és valljuk be, a formai hasonlóság valóban szemet szúr!

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - GulácsKirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Gulács

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Vízparti álomnyaralás: balatoni szállodák saját stranddal
Olyan nyaralást tervezel, amikor a szállodából ki sem kellene mozdulnod? Semmi akadálya! A Balatonon tucatnyi saját strandos hotelt találsz, így tényleg csak egy-két lépést kell tenned a vízpartig.

 

 

Tóti-hegy

A 346 méter magas, szabályos kúp alakú Tóti-hegy kopár tetejéről az egyik leggyönyörűbb panoráma tárul a környékre. A csúcs meghódításához a Káptalantótiba vezető műút melletti, az elsőrangú balatoni borokat kínáló Istvándy-pincészet alatti területen lévő parkolóból érdemes indulni. Az út során felhagyott bazaltbányával is találkozhatsz, amelynek hajdani udvarát semmiképp se hagyd ki, hiszen az óriási falak, hatalmas bazalttömbök érdekes látványban részesítenek! Káptalantótiban járva természetesen a Liliomkert piac mellett sem lehet elmenni szó nélkül, így ezt is vegyétek fel a listátokra. Mielőtt célba érnél, egy erdősávon és pár régi, romos pincelejáró mellett is áthaladsz, sőt a szőlőültetvények felső széléről pazar panoráma nyílik, előrevetítve azt a filmbe illő élményt, amikor a legmagasabb ponton szenzációs körpanoráma fogad. A tökéletesen beazonosítható tanúhegyeken és a Balaton csillogó vizén túl a fonyódi kettős hegy összetéveszthetetlen alakját is jókedvvel fürkészheted.

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Káptalantóti, Liliomkert piac/ Fotó: ittjartam.huKirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Káptalantóti, Liliomkert piac/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
„Bor, mámor, Provence” – pontosabban Eger, Tokaj vagy Villány vár, ha ellátogatunk az ország valamelyik neves borvidékére. Felsorolni is nehéz, hány szálláshely áll a bor kedvelőinek rendelkezésre, így most a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk nyolcat, ahol felhőtlenül élvezhetjük a kóstolással egybekötött pihenést.
A török hódoltság utáni, elnéptelenedett Magyarországra sok idegen munkáskéz jött, akik aztán hazát leltek, meggyökeresedtek és szépen, lassan a nemzet részeivé váltak. A sváb családokat hozzánk szállító dereglyékről, az Ulmer Schachtelekről már korábbi cikkünkben is említést tettünk, most a megérkezés emlékhelyeivel bővítenénk a kirándulási célpontok listáját.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz
A nyiladozó-illatozó krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok egytől egyig hirdetik: beköszöntött a tavasz. Ilyen tájban egyre nagyobb vonzást érzünk a túracipőnkhöz, hogy megragadjuk, majd nyakunkba vegyük valamelyik feltöltődést ígérő útvonalat. A tanösvények tökéletes választások ilyenkor, hiszen bandukolás közben játszva tanulhatunk olyan dolgokról, amikről talán még sosem hallottunk.
Tökéletes tavaszi program: fedezd fel hazánk arborétumait!
Már bontják szirmaikat a tavaszi virágok, néhány hét, és a bokrok, fák is zöld ruhába öltöznek. A szép idő a szabadba csalogat minket, és mi sem lehetne kellemesebb, mint egy kiadós sétát tenni a természetben. Hazánk számos botanikus kerttel, arborétummal rendelkezik, érdemes felkeresnünk valamelyiket.
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!
Rejtőzködő kirándulóhelyek, amiket kevesen ismernek ‒ barlangok, hegytetők és csendes kolostorromok
Szebbnél szebb kirándulóhelyek vesznek körbe minket Magyarországon, melyek felkereséséért szerencsére egyetlen huncut forintot sem kell fizetnünk. Csupán az erőnkre, kitartásunkra, lelkesedésünkre kell támaszkodni és máris feltárulnak előttünk a Bükk-vidék, a Bakony vagy akár a Vértes lenyűgöző úti céljai a természetben. A listánkon szereplő látnivalóknál ráadásul szinte biztosan nem ütköztök majd turistaáradatba sem.
Összegyűjtöttük Kecskemét legizgalmasabb látnivalóit!
Magyarország hetedik legnagyobb településeként Kecskemét bővelkedik a nevezetességekben. Budapest és Szeged között félúton található, így akár a fővárosból, akár az ország délibb régióiból közelítjük meg, nem kell sokat utaznunk, hogy valami izgalmas programot találjunk. Cikkünkben összegyűjtöttük a város legfigyelemreméltóbb látnivalóit, úgyhogy irány Kecskemét!