Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein!

A Balaton-felvidék egyik legkarakteresebb és legismertebb földrajzi felszínformái a tanúhegyek, amelyek szigethegyként őrzik a régen lepusztult területek eredeti magasságát, rétegződését. A Tapolcai-medence öt tanúhegye számos vulkanológiai érték és látnivaló ékszerdoboza. És te milyen sorrendben hódítanád meg a Badacsonyt, a Szent György-hegyet, a Csobáncot, a Gulácsot és a Tóti-hegyet?

 

A különböző eróziók eredményeként formálódott, „megszelídült” tanúhegyek lélegzetelállító helyeket rajzolnak ki. Mutatjuk, mit érdemes felfedezni a botanikai érdekességekben és kultúrtörténeti emlékekben is gazdag környéken, ahol az egykori tengeraljzat szintjéről hűen tanúskodnak a hegyek.

 

Badacsony

A 438 méter magas Badacsonyt a Balaton északi partjának legjellegzetesebb tanúhegyének tekintjük. A mediterrán jellegű szőlőskertekben bővelkedő, népszerű úti cél sok-sok kirándulót vonz egész évben. A furcsábbnál furcsább sziklaképződményeken és a kincset érő kilátóhelyeken túl ne hagyd ki a Kisfaludy-házat (Kisfaludy Sándor egykori présházát), a Szegedy Róza-házat (szintén prés- és aszaló helyiséggel), és a híres Rózsakövet se, ahol gyakran üldögélt Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor! A Rózsakövet azóta is sok szerelmes pár felkeresi, hiszen a megunhatatlan balatoni panoráma végtelen romantikát ígér. Ha például Badacsonytomajról indulsz útnak, akkor a szokatlan formájú Szent István-kápolna érintésével, a kalandos Kőkapu sziklaszorosán mászhatsz fel a hegy tetejére, melyet a Kisfaludy-kilátó koronáz meg. Látogasd végig a regénybe illő kilátópontokat, a Páholy-követ, a Ranolder-keresztet, a Tördemici kilátót, és ereszkedj le a szőlőültetvények felső határáig – mindezt a Bujdosók lépcsőjén, hórihorgas bazaltoszlopok és jókora kőtengerek mellett! Legvégül, az említett Rózsakő mellett, a tanúhegy keleti oldalában kígyózó ösvényen térhetsz vissza Badacsonytomajra.

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - BadacsonyKirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Badacsony

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Szent István-kápolnaKirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Szent István-kápolna

 

 

Szent György-hegy

A hatalmas bazaltoszlopokkal szegélyezett Szent György-hegy az egykor ott magasodó Szent György-kápolnáról kapta nevét, de a heggyel kapcsolatos anekdoták a sárkányt legyőző lovag alakjával, magával Szent Györggyel is összefonódnak. A jégbarlangként is emlegetett Sárkány-lik a hegyoldal egyik legizgalmasabb geológiai képződménye. A körülbelül 10 méter mély barlangot ledőlt bazaltorgonák törmeléke borította be, és a hézagokból nyáron is hűvös fuvallatok törnek utat maguknak. Az egyik monda szerint egykor sárkány lakott a mély üregben, amit nem más, mint Szent György győzött le. A másik ismert legenda szerint az ott élő sárkány elrabolta a falu lányait, de amikor megbetegedett, a helybéliek ápolták. Ettől megenyhült, és amikor kimúlt, utolsó lélegzete jeges barlanggá változtatta egykori otthonát. A 415 méter magas Szent György-hegyet azonban nemcsak sárkánykedvelőknek ajánljuk, hanem azoknak is, akik páratlan kilátásban szeretnének részesülni. Szőlővel borított, hullámos fennsíkjára kapaszkodva ugyanis gyönyörű panoráma tárul elénk: a Badacsonyt, a Gulácsot, Szigligetet, és a Balaton bámulatos víztükrét is megcsodálhatjuk. Nem utolsó sorban a Hegymagason álló Lengyel-kápolnát is érdemes szemügyre venni.

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Szent György-hegyi bazaltorgonákKirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Szent György-hegyi bazaltorgonák

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Lengyel-kápolnaKirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Lengyel-kápolna

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A Balaton-felvidék tányérra varázsolt kincsei
Bár kirándulásainkat sokszor épp az otthon elkészített elemózsiák piknikezős elfogyasztása koronázza meg, a Balaton-felvidék annyi-annyi gasztroélménnyel kecsegtet, hogy kár lenne kihagyni a helybéli finomságokat!

 

 

Csobánc

Már a parkolóba érkezve ígéretes látványt nyújt a Csobánc, kopár, füves tetejével, amelyen egy középkori vár romjai őrzik a múltat. A 376 méter magas vulkáni tanúhegyet változatos körtúra révén fedezhetjük fel, amely során újabb és újabb kilátópadok hívogatnak, hogy megpihenve szívjuk magunkba a többi tanúhegy és a Balaton mesés látványát. A hegytetőről szemügyre vehetjük az összes híres tanúhegyet, a panoráma a Tihanyi-félszigettől egészen a Keszthelyi-öbölig elér. A Csobánc várromjai több száz éves múltat idéznek. A várat a 13. század közepétől építették, és érdekessége, hogy Buda 1541-es eleste után a törökök többször is sikertelenül ostromolták. Az erőd később, a Rákóczi-szabadságharcban is fontos szerephez jutott. Végül 1709-ben, az osztrákok vették be az erődítményt, amit robbantásokkal romboltak le.

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Csobánc váraKirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Csobánc vára

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Csobánc váraKirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Csobánc vára

 

 

Gulács

Ha a Balaton nyugati medencéjét, a Szent György-hegyet és a Badacsonyt szeretnéd megcsodálni madártávlatból, a majdnem szabályos kúp alakú, 393 méter magas Gulács tökéletes választás. A hegycsúcsra Nemesgulácsról – a balaton-felvidéki falusi turizmus egyik gyöngyszeméről – indul útvonal, amely egy bámulatos erdőn át, indákkal terhelt, hatalmas fák között vezet felfelé, és lényegében csigavonalban tekeredik. A romantikus szerpentinösvény mentén izgalmas kőomlások, bazaltorgonák árulkodnak az oly régi felszínformáló erőkről. Tudtad, hogy a Gulácsot „magyar Fudzsinak” is nevezzük, Keresztury Dezső költő nyomán? Ő írta körül ugyanis ezzel a találó elnevezéssel, és valljuk be, a formai hasonlóság valóban szemet szúr!

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - GulácsKirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Gulács

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Vízparti álomnyaralás: balatoni szállodák saját stranddal
Olyan nyaralást tervezel, amikor a szállodából ki sem kellene mozdulnod? Semmi akadálya! A Balatonon tucatnyi saját strandos hotelt találsz, így tényleg csak egy-két lépést kell tenned a vízpartig.

 

 

Tóti-hegy

A 346 méter magas, szabályos kúp alakú Tóti-hegy kopár tetejéről az egyik leggyönyörűbb panoráma tárul a környékre. A csúcs meghódításához a Káptalantótiba vezető műút melletti, az elsőrangú balatoni borokat kínáló Istvándy-pincészet alatti területen lévő parkolóból érdemes indulni. Az út során felhagyott bazaltbányával is találkozhatsz, amelynek hajdani udvarát semmiképp se hagyd ki, hiszen az óriási falak, hatalmas bazalttömbök érdekes látványban részesítenek! Káptalantótiban járva természetesen a Liliomkert piac mellett sem lehet elmenni szó nélkül, így ezt is vegyétek fel a listátokra. Mielőtt célba érnél, egy erdősávon és pár régi, romos pincelejáró mellett is áthaladsz, sőt a szőlőültetvények felső széléről pazar panoráma nyílik, előrevetítve azt a filmbe illő élményt, amikor a legmagasabb ponton szenzációs körpanoráma fogad. A tökéletesen beazonosítható tanúhegyeken és a Balaton csillogó vizén túl a fonyódi kettős hegy összetéveszthetetlen alakját is jókedvvel fürkészheted.

Kirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Káptalantóti, Liliomkert piac/ Fotó: ittjartam.huKirándulj a Tapolcai-medence tündérszép tanúhegyein! - Káptalantóti, Liliomkert piac/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
„Bor, mámor, Provence” – pontosabban Eger, Tokaj vagy Villány vár, ha ellátogatunk az ország valamelyik neves borvidékére. Felsorolni is nehéz, hány szálláshely áll a bor kedvelőinek rendelkezésre, így most a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk nyolcat, ahol felhőtlenül élvezhetjük a kóstolással egybekötött pihenést.
A török hódoltság utáni, elnéptelenedett Magyarországra sok idegen munkáskéz jött, akik aztán hazát leltek, meggyökeresedtek és szépen, lassan a nemzet részeivé váltak. A sváb családokat hozzánk szállító dereglyékről, az Ulmer Schachtelekről már korábbi cikkünkben is említést tettünk, most a megérkezés emlékhelyeivel bővítenénk a kirándulási célpontok listáját.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.