Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kevésbé ismert, de annál szebb kilátók Magyarországon

A népszerű kirándulóhelyeket látogatva nagyon sokszor bukkanhatunk a fák fölé magasodó kilátókra, melyekről csodálatos panoráma nyílik a környező tájra. A híresebb magaslesekről már szinte biztos mindenki hallott, úgyhogy most nézzünk meg néhányat a kevésbé ismertek közül!

 

Kányavári-sziget Nagy Kilátó, Balatonmagyaród

A Kányavári-szigetBalatonmagyaród egy különösen védett gyöngyszeme, melynek csodálatos látványában négy emelet magasságból gyönyörködhetünk a kilátónak köszönhetően. A tornyot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park építtette annak érdekében, hogy a látogatók teljes képet kaphassanak a Kis-Balaton páratlan látképéről. A Kányavári-szigeti Nagy kilátó egy könnyű sétával megközelíthető, így családosoknak is remek választás.

Szállásajánlatok a környéken>>

Kányavári-sziget Nagy Kilátó, Balatonmagyaród Kányavári-sziget Nagy Kilátó, Balatonmagyaród

 

Csere-hegyi kilátó, Alsóörs

Alsóörsön, Balatonalmádiból egy pár kilométeres sétával a Kéktúra útvonalán közelíthető meg a Csere-hegyi kilátó, mely a Balaton-felvidék első kőkilátójaként épült meg 1935-ben. Nemcsak fekvése, hanem külleme miatt is kiemelkedik hazai társai közül; a vörös téglából épült, fa tetejű torony 6,5 méteres magasságával emelkedik a fák lombkoronái fölé, így felmászva elénk tárul a Balaton, Alsóörs, Felsőörs, Balatonalmádi és a környező hegyek csodálatos panorámája.

Szállásajánlatok Alsóörsön és környékén>>

Csere-hegyi kilátó, AlsóörsCsere-hegyi kilátó, Alsóörs



Somlyó-hegyi kilátó, Alsóörs

Szintén Alsóörs felett, őrként áll ez a vörös kőalapzatú, hatszög alakú, fenyőfa torony, melyből 17,5 méteres magasságban csodálhatjuk egyik oldalon a Balaton keleti, másik oldalon a tó északi partját, de tisztább időben a Bakony vonulatai is a szemünk elé tárulnak. A kilátót legkönnyebben Veszprém felől a helységnév tábla előtti erdőbe vezető földúton közelíthetjük meg, de a helyi temetőn keresztül egy könnyebb sétával is odaérhetünk.

Somlyó-hegyi kilátó, AlsóörsSomlyó-hegyi kilátó, Alsóörs

 

Ranzinger Vince-kilátó, Tatabánya

A Turul szobortól 15-20 pernyi sétára található Tatabánya ikonikus jelképe, a 366 méter magas Csúcsos-hegy oldalában álló Ranzinger Vince-kilátó. Korábban bányászati felvonóként szolgált, így nem meglepő, hogy nevét Ranzinger Vince bányamérnökről kapta 2008-as felújítását követően. A 30 méter magas, 156 lépcsőből álló torony tetejéről a tatabányai panelrengeteg tárul elénk, de szép időben kiszúrhatjuk a tatai Öreg-tavat, Vértesszőlőst, vagy akár Oroszlányt is.

Szállásajánlatok Tatabányán és környékén>>

Ranzinger Vince-kilátó, TatabányaRanzinger Vince-kilátó, Tatabánya

 

Kós Károly-kilátó, Zebegény

A zebegényi kilátó névadója Kós Károly erdélyi származású építész volt, így az iránta való tiszteletből a vörös fenyőből épült torony alsó része egy székely kaput formáz. Jelenlegi állapotában 2015 óta várja a látogatókat, eltolt szintű kilátóteraszáról Zebegény meseszerű kis házait és a Pilis vonulatait csodálhatjuk meg.

Szállásajánlatok a környéken>>

Kós Károly-kilátó, ZebegényKós Károly-kilátó, Zebegény



Fellner Jakab-kilátó, Tata

Tatán a Kálvária-dombon áll ez a különleges építmény 37 méteres magasságával, ahova mindenképpen érdemes felmászni, hiszen csodaszép kilátás nyílik a városra, Gerecse hegyeire és Dunaalmásra is. A kilátóban eredetileg sörétöntöde működött, melyre a két világháború között óriási igény mutatkozott. A sörétek előállítására magas épületekre volt szükség, azonban a ’60-as évektől kezdődően a gyártási technológia változása miatt az építmény funkciója megszűnt, és a ma is ismert Fellner Jakab-kilátóként működött tovább.

Szállásajánlatok Tatán>>

Fellner Jakab-kilátó, TataFellner Jakab-kilátó, Tata

 

Prónay-kilátó, Alsópetény

Az alsópetényi Romhányi-hegyen, 128 lépcső megmászása után a lombok fölé magasodva csodálatos táj tárul elénk a Prónay-kilátóból: a Visegrádi-hegység, a Naszály és a Pilis lankái terülnek el alattunk. A panorámában azonban nemcsak saját szemünkkel, de egy távcső, vagy akár a különböző szinteken kihelyezett fotók segítségével is gyönyörködhetünk. A kilátó az Országos Kéktúra útvonalától egy rövid kitérővel közelíthető meg, így aki Romhányban jár semmiképpen se hagyja ki.

Szállásajánlatok a környéken>>

Prónay-kilátó, AlsópetényPrónay-kilátó, Alsópetény

 

Teréz Anya kilátó, Zalaköveskút

Zalaköveskút a Zalai-dombság keleti oldalán, Hévíztől 10 km-re fekszik, és a falu határában található 270 méter magas dombon áll a Teréz Anya kilátó. Masszív faszerkezetű építményről van szó, melynek megmászása a gyermekek számára sem okoz problémát, így kiváló családi program lehet a környéken kirándulók számára. Legmagasabb pontjáról csodálatos panoráma nyílik a Zalai-dombságra.

Szállásajánlatok a környéken>>

Teréz Anya kilátó, Zalaköveskút Teréz Anya kilátó, Zalaköveskút

 

Millenniumi Kilátó, Szilvásvárad

A Szilvásváradon található kilátó 36 méter magasan emelkedik a lombkoronák fölé. 20 méter magasan található teraszáról a Bükk vonulatait, tiszta időben pedig akár a Tátra csúcsait is láthatjuk. Legkönnyebben Szilvásváradról a Millenniumi Tanösvényen keresztül lehetséges megközelíteni, de az autóval érkezők számára is kényelmes parkolót alakítottak ki, ahonnan 200 méteres sétával érhető el a Millenniumi kilátó torony.

Szállásajánlatok Szilvásváradon>>

Millenniumi Kilátó, Szilvásvárad Millenniumi Kilátó, Szilvásvárad

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Budapest több nemzetközi szintű elismerést is elnyert már szépsége miatt. 2019-ben például az European Best Destination (EBD) európai turisztikai szervezet közönségszavazásán Európa legjobb úticélja lett. Hatalmas élményeket szalaszt el, aki legalább egyszer nem látogat el a fővárosunkba! Segítünk, hogy ti ne essetek ebbe a hibába és mi az, amit mindenképp látnotok kell.
Gyulán már a török hódoltság ideje alatt is virágzott a fürdőkultúra, ezen túlmenően pedig a város kulturális látnivalókban is gazdag: a gyulai vár, kastélyok, múzeumok, tájházak, templomok, történelmi kalandok várják az idelátogatókat.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.