Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kevésbé ismert, de annál szebb kilátók Magyarországon

A népszerű kirándulóhelyeket látogatva nagyon sokszor bukkanhatunk a fák fölé magasodó kilátókra, melyekről csodálatos panoráma nyílik a környező tájra. A híresebb magaslesekről már szinte biztos mindenki hallott, úgyhogy most nézzünk meg néhányat a kevésbé ismertek közül!

 

Kányavári-sziget Nagy Kilátó, Balatonmagyaród

A Kányavári-szigetBalatonmagyaród egy különösen védett gyöngyszeme, melynek csodálatos látványában négy emelet magasságból gyönyörködhetünk a kilátónak köszönhetően. A tornyot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park építtette annak érdekében, hogy a látogatók teljes képet kaphassanak a Kis-Balaton páratlan látképéről. A Kányavári-szigeti Nagy kilátó egy könnyű sétával megközelíthető, így családosoknak is remek választás.

Szállásajánlatok a környéken>>

Kányavári-sziget Nagy Kilátó, Balatonmagyaród Kányavári-sziget Nagy Kilátó, Balatonmagyaród

 

Csere-hegyi kilátó, Alsóörs

Alsóörsön, Balatonalmádiból egy pár kilométeres sétával a Kéktúra útvonalán közelíthető meg a Csere-hegyi kilátó, mely a Balaton-felvidék első kőkilátójaként épült meg 1935-ben. Nemcsak fekvése, hanem külleme miatt is kiemelkedik hazai társai közül; a vörös téglából épült, fa tetejű torony 6,5 méteres magasságával emelkedik a fák lombkoronái fölé, így felmászva elénk tárul a Balaton, Alsóörs, Felsőörs, Balatonalmádi és a környező hegyek csodálatos panorámája.

Szállásajánlatok Alsóörsön és környékén>>

Csere-hegyi kilátó, AlsóörsCsere-hegyi kilátó, AlsóörsSomlyó-hegyi kilátó, Alsóörs

Szintén Alsóörs felett, őrként áll ez a vörös kőalapzatú, hatszög alakú, fenyőfa torony, melyből 17,5 méteres magasságban csodálhatjuk egyik oldalon a Balaton keleti, másik oldalon a tó északi partját, de tisztább időben a Bakony vonulatai is a szemünk elé tárulnak. A kilátót legkönnyebben Veszprém felől a helységnév tábla előtti erdőbe vezető földúton közelíthetjük meg, de a helyi temetőn keresztül egy könnyebb sétával is odaérhetünk.

Somlyó-hegyi kilátó, AlsóörsSomlyó-hegyi kilátó, Alsóörs

 

Ranzinger Vince-kilátó, Tatabánya

A Turul szobortól 15-20 pernyi sétára található Tatabánya ikonikus jelképe, a 366 méter magas Csúcsos-hegy oldalában álló Ranzinger Vince-kilátó. Korábban bányászati felvonóként szolgált, így nem meglepő, hogy nevét Ranzinger Vince bányamérnökről kapta 2008-as felújítását követően. A 30 méter magas, 156 lépcsőből álló torony tetejéről a tatabányai panelrengeteg tárul elénk, de szép időben kiszúrhatjuk a tatai Öreg-tavat, Vértesszőlőst, vagy akár Oroszlányt is.

Szállásajánlatok Tatabányán és környékén>>

Ranzinger Vince-kilátó, TatabányaRanzinger Vince-kilátó, Tatabánya

 

Kós Károly-kilátó, Zebegény

A zebegényi kilátó névadója Kós Károly erdélyi származású építész volt, így az iránta való tiszteletből a vörös fenyőből épült torony alsó része egy székely kaput formáz. Jelenlegi állapotában 2015 óta várja a látogatókat, eltolt szintű kilátóteraszáról Zebegény meseszerű kis házait és a Pilis vonulatait csodálhatjuk meg.

Szállásajánlatok a környéken>>

Kós Károly-kilátó, ZebegényKós Károly-kilátó, ZebegényFellner Jakab-kilátó, Tata

Tatán a Kálvária-dombon áll ez a különleges építmény 37 méteres magasságával, ahova mindenképpen érdemes felmászni, hiszen csodaszép kilátás nyílik a városra, Gerecse hegyeire és Dunaalmásra is. A kilátóban eredetileg sörétöntöde működött, melyre a két világháború között óriási igény mutatkozott. A sörétek előállítására magas épületekre volt szükség, azonban a ’60-as évektől kezdődően a gyártási technológia változása miatt az építmény funkciója megszűnt, és a ma is ismert Fellner Jakab-kilátóként működött tovább.

Szállásajánlatok Tatán>>

Fellner Jakab-kilátó, TataFellner Jakab-kilátó, Tata

 

Prónay-kilátó, Alsópetény

Az alsópetényi Romhányi-hegyen, 128 lépcső megmászása után a lombok fölé magasodva csodálatos táj tárul elénk a Prónay-kilátóból: a Visegrádi-hegység, a Naszály és a Pilis lankái terülnek el alattunk. A panorámában azonban nemcsak saját szemünkkel, de egy távcső, vagy akár a különböző szinteken kihelyezett fotók segítségével is gyönyörködhetünk. A kilátó az Országos Kéktúra útvonalától egy rövid kitérővel közelíthető meg, így aki Romhányban jár semmiképpen se hagyja ki.

Szállásajánlatok a környéken>>

Prónay-kilátó, AlsópetényPrónay-kilátó, Alsópetény

 

Teréz Anya kilátó, Zalaköveskút

Zalaköveskút a Zalai-dombság keleti oldalán, Hévíztől 10 km-re fekszik, és a falu határában található 270 méter magas dombon áll a Teréz Anya kilátó. Masszív faszerkezetű építményről van szó, melynek megmászása a gyermekek számára sem okoz problémát, így kiváló családi program lehet a környéken kirándulók számára. Legmagasabb pontjáról csodálatos panoráma nyílik a Zalai-dombságra.

Szállásajánlatok a környéken>>

Teréz Anya kilátó, Zalaköveskút Teréz Anya kilátó, Zalaköveskút

 

Millenniumi Kilátó, Szilvásvárad

A Szilvásváradon található kilátó 36 méter magasan emelkedik a lombkoronák fölé. 20 méter magasan található teraszáról a Bükk vonulatait, tiszta időben pedig akár a Tátra csúcsait is láthatjuk. Legkönnyebben Szilvásváradról a Millenniumi Tanösvényen keresztül lehetséges megközelíteni, de az autóval érkezők számára is kényelmes parkolót alakítottak ki, ahonnan 200 méteres sétával érhető el a Millenniumi kilátó torony.

Szállásajánlatok Szilvásváradon>>

Millenniumi Kilátó, Szilvásvárad Millenniumi Kilátó, Szilvásvárad

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Budapest több nemzetközi szintű elismerést is elnyert már szépsége miatt. 2019-ben például az European Best Destination (EBD) európai turisztikai szervezet közönségszavazásán Európa legjobb úticélja lett. Hatalmas élményeket szalaszt el, aki legalább egyszer nem látogat el a fővárosunkba! Segítünk, hogy ti ne essetek ebbe a hibába és mi az, amit mindenképp látnotok kell.
A Körös menti síkon, a Fehér-Körös bal partján fekvő Gyulát a legtöbben a gyógyvizek és gyógykezelések miatt veszik úti céljukul, hiszen a történelmi fürdővárosban már a török hódoltság ideje alatt is virágzott a fürdőkultúra. Ezen túlmenően viszont a város kulturális látnivalókban is gazdag: kastélyok, múzeumok, tájházak, templomok, kultúrális kalandok és természetesen a gyulai kolbász is várja az idelátogatókat.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 különleges látnivaló a Balatonon
Nézzétek meg a tatárjárás előtt épült magánvárat, gyönyörködjetek a panorámában az árbóc alakú kilátóból, zarándokoljatok el a bányászalakások romjaiból épített kápolnához - a magyar tenger partján mindig akad újabb felfedezésre váró látnivaló. A legjobb balatoni kirándulóhelyekből és látványosságokból gyűjtöttünk most össze néhányat.
10 különleges kilátó Magyarországon, amit megéri felkeresni
Hazánk legkülönlegesebb kilátói közül megismerhetitek több között a 150 méteres magasságban lebegő Ballon-kilátót, az 1000 méteres magasságban épült körpanorámás TV-tornyot, de azt a kilátópontot is, ami egyszerre két ország területén fekszik.
Belföldi nyaralás vidéken - TOP5 szálloda festői zöldövezetben
Ha unjátok a Balatont és a mindig nyüzsgő fürdővárosokat, és szívesebben töltenétek nyáron is néhány napot csendes, nyugodt környezetben és festő zöldövezetben, akkor jó helyen jártok. Íme 5 wellness hotel vidéken a felhőtlen nyaralásért!
Bakancslistás kastély a Mátrában - Interjú Szélessy Andrással, a Kastélyhotel Sasvár igazgatójával
2022.08.16 | 11 perc | Szállások | Legnépszerűbb
Egy kastély, ahová egyszer mindenki el szeretne jutni. A Mátra szívében álló Kastélyhotel Sasvár nem csak szépsége és története miatt izgalmas bakancslistás szálloda, de szolgáltatásai tekintetében is egyedülálló. A szálloda igazgatójával, Szélessy Andrással beszélgettünk.
Tiszaderzsen nyitja meg kapuit a különleges Kenguru Park - a szórakozás garantált!
2022.06.11 | 3 perc | Szuper látnivalók | Gyermekekkel
Idén júniusban, Tiszaderzs határában nyit a Kenguru Park, ahol egy sejtelmes földrész, Ausztrália különleges állatvilágával találkozhatnak a látogatók. A park névadóihoz, a benett kengurukhoz pedig igazán közel kerülhetnek!