Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Ma is tündöklő, régi magyar városaink

Magyarország legöregebb városainak pontos keletkezési dátumát - a legtöbb esetben - a mai napig a történelem homálya fedi. Ám ezeknek a településeknek a szépségéhez, mesés látnivalóihoz és ellenállhatatlan kisugárzásukhoz nem férhet kétség. Itt egy lenyűgöző amfiteátrum, ott egy csodálatos fürdő. Szedegessétek fel velünk a múlt morzsáit 5 elképesztő régi magyar városban, melyek ma épp úgy ámulatba ejtik a nézelődőket, mint több ezer évvel ezelőtt!

 

Szombathely

Magyarország elragadó városai közül a legrégebbit, „A nyugat királynőjét”, Szombathelyet, még Claudius római császár emelte először városi rangra időszámításunk után, 43-ban. Ezzel a település Pannónia első városa lett. A nyugat-dunántúli megyeszékhelyen bóklászva a római emlékek nyomába eredhettek olyan különleges helyeken, mint a Savaria Múzeum, a Járdányi Paulovics István Romkert vagy a világon is egyedülálló, ókori szentélyegyüttes, az Iseum.

Fedezzétek fel a mesés belváros kincseit: a háromszög alakú Fő teret és az Őrség paraszti világába repítő Vasi Skanzent! Ha azonban a természetben is szívesen kapcsolódnátok ki, akkor a város szívétől északra elhelyezkedő Kámoni Arborétumot, illetve a Csónakázó-tó környékét érdemes szemügyre venni!

Éttermek Szombathelyen>>

Ma is tündöklő, régi magyar városaink - Fő tér, SzombathelyMa is tündöklő, régi magyar városaink - Fő tér, Szombathely

Ma is tündöklő, régi magyar városaink - Iseum, SzombathelyMa is tündöklő, régi magyar városaink - Iseum, Szombathely

 

 

Pécs

A pannon és kelta törzsek már rég belakták Pécs egykori területét, amikor a 2. század elején várost alapítottak itt a rómaiak. A Sopianae névre keresztelt településnek alig pár évszázadra volt szüksége ahhoz, hogy hazánk jelentős központjává fejlődjön. Pozíciója pedig az idő múlásával egyre erősödött, amikor Nagy Lajos király 1367-ben megalapította Pécsett az ország első egyetemét. A vibráló Széchenyi téren rögtön Hunyadi János lovas szobra, Gázi Kászim pasa dzsámija, valamint a híres Zsolnay-kút nyűgözi le a turistákat. Továbbá megér egy kirándulást a porcelángyártás történetéről mesélő Zsolnay Kulturális Negyed is.

Az időutazás azonban nem lehet teljes a Cella Septichora Látogatóközpontban tett látogatás nélkül. A világörökségi helyszínként számon tartott későrómai, ókeresztény temető elképesztő régészeti kincsekbe enged bepillantást.

Éttermek Pécsen>>

Ma is tündöklő, régi magyar városaink - Pécs, Széchenyi térMa is tündöklő, régi magyar városaink - Pécs, Széchenyi tér

Ma is tündöklő, régi magyar városaink - Pécs, Gázi Kászim pasa dzsámijaMa is tündöklő, régi magyar városaink - Pécs, Gázi Kászim pasa dzsámija

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Top szállodák közvetlen átjárással a fürdőbe - izgalom és pihenés egy helyen
Toplistás szállástippek családi nyaraláshoz! Olyan szállodákat hoztunk, ahonnan közvetlen átjárás van a városi élményfürdőbe, így el sem kell hagynotok a szállás területét egy adrenalinbomba csúszásért. Ezen a nyáron ne maradjatok le Magyarország csodás hoteleiről, melyekből egy csapásra valódi csúszdaparadicsomba csöppenhettek!

 

 

Győr

Az ókori rómaiak csak „Arrabona” néven emlegették a Kisalföld káprázatos városát, Győrt, mely később, a honfoglalás után is kulcsszerepet töltött be a történelemben. Miután 1001-ben I. István király megalapította a Győri egyházmegyét, központjává 8 évvel később „a folyók városát” tette meg. 1009-ben emelték a Nagyboldogasszony-székesegyházat is, ami Szent László hermájának ad otthont. Ugyancsak innen, a macskaköves úton járhatjátok be a keresztút 14 állomását, de a Káptalan dombon álló Püspökvár tornyába is másszatok fel a leírhatatlan kilátásért!

Tegyetek egy sétát a folyó mellett, a Várfal sétányon, a zöld Radó-szigeten vagy szemeljetek ki egy óriási fagyikelyhet a Bécsi kapu téren! A csodálatos műemlékeknek, nevezetességeknek pedig se vége, se hossza Győrben. Az Esterházy-palota, valamint a Várkazamata felkutatása után még mindig gyönyörködhettek a cirádás cégérekben, szép szobrokban és frissítő csobogókban.

Éttermek Győrben>>

Ma is tündöklő, régi magyar városaink - Győr, Széchenyi térMa is tündöklő, régi magyar városaink - Győr, Széchenyi tér

Ma is tündöklő, régi magyar városaink - GyőrMa is tündöklő, régi magyar városaink - Győr

 

 

Veszprém

Hazánk egyik legkorábban alapított városáról úgy tartják, hogy egyidős az állammal. A Mezőföld, a Bakony és a Balaton-felvidék találkozásánál fekvő település közelében ütköztek meg egymással I. István és Koppány fejedelem seregei. A győztes pedig 1009-ben hazánk első püspöki székhelyévé tette Veszprémet.

A hét dombra épült Veszprémi Várba a Hősök kapuján át léphettek be, hogy megcsodálhassátok a Szent Mihály Székesegyházat, az Érseki Palotát, illetve a körerkélyes Tűztornyot. A Séd patakot követve pedig a Margit-romok és buja rózsakert mutatja magát. Anélkül viszont ne menjetek haza, hogy nem nézitek meg a veszprémi kálvária kőkeresztjét a Szent Benedek-hegyen, ami olyan, mintha csak egy korona lenne a pazar sziklanyúlványon.

Éttermek Veszprémben>>

Ma is tündöklő, régi magyar városaink - Veszprém, Szent Mihály SzékesegyházMa is tündöklő, régi magyar városaink - Veszprém, Szent Mihály Székesegyház

Ma is tündöklő, régi magyar városaink - Veszprém, Szent Benedek-hegyi keresztMa is tündöklő, régi magyar városaink - Veszprém, Szent Benedek-hegyi kereszt

 

 

Székesfehérvár

A gazdag múlttal rendelkező Székesfehérvár területe már az őskor óta lakott volt, de szervezett városként feltételezhetően csak a 10. századtól kezdve hivatkozhatunk rá. A település határától kürölbelül 5 kilométerre délre azonban Gorsium-Herculiára, azaz Magyarország talán legjelentősebb római kori romterületére bukkantak a régészek.

Az értékes látnivalók közül nem maradhat ki a Koronázó Bazilika Romkertje, valamint a korzózás az Országalma körül és Városház téren. Legeltessétek a szemeiteket a szerelem ihlette Bory-váron, hallgassátok meg a csengő-bongó Órajátékot vagy merüljetek el az Árpád Fürdő kényeztetésében! Ügyeljetek rá, hogy a kihagyhatatlan Sóstó interaktív tanösvényei, madárlesei és a gyermekbarát Látogatóközpont se maradjon ki a repertoárból!

Éttermek Székesfehérváron>>

Ma is tündöklő, régi magyar városaink - Székesfehérvár, Bory-várMa is tündöklő, régi magyar városaink - Székesfehérvár, Bory-vár

Ma is tündöklő, régi magyar városaink - Székesfehérvár, ÓrajátékMa is tündöklő, régi magyar városaink - Székesfehérvár, Órajáték

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
2023-ban a Balatoni Szövetség 20. alkalommal hirdette meg a Kék Hullám Zászló strandminősítést. Az idei évben ismét szép számmal jelentkeztek a minősítésre balatoni strandok, 43 strand vállalta, hogy a bejárás során szigorú szempontrendszer alapján vizsgálja meg őket a bizottság.
Akár gyerekekkel, akár felnőtt társasággal utazunk, egész biztosan feldobja majd nyaralásunkat, ha kipróbáljuk magunkat egy kalandpark játékainak egyikén. A strandolások és kirándulások között másszunk fel akár 10 méteres magasságba, ismerjük meg a szabadesés hihetetlen élményét vagy verekedjük át magunkat egy extrém akadálypályán. Íme 5 kaland- és élménypark, ahol a komfortzónánkból kimozdulva fogjuk feszegetni bátorságunk határait.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Üdv a Jurassic Parkban! 5+1 varázslatos dinó park Magyarországon
Lépjetek be Magyarországon a Jurassic Park kapuján, mert Budakeszin vagy épp Rezin könnyedén az őslények birodalmában találhatjátok magatokat! Élethű őshüllők, régészeti feltárások és izgalmas játékok – ezek lapulnak a hazai dinó parkokban! A gyerekek garantáltan imádni fogják!
Felfedezésre váró települések mesés látnivalói
Hazánk milliónyi kevésbé ismert látnivalót tartogat, melyeket akár egy rövidebb utazás keretében is meglátogathatunk, ha idén nyáron nem tervezünk hosszú kikapcsolódást. Cikkünkben 5 olyan felfedezésre váró helyet gyűjtöttünk össze, melyek biztosan önfeledté teszik majd a kánikulában töltött napokat.
5+1 gyönyörű helyszín Magyarországon, ahol külföldön érezheted magad
Földalatti pincelabirintusok, romantikus romtemplomok, szőlőkkel betakart domboldalak... Nem, ez nem a franciaországi borvidék – pedig épp az is lehetne. Hazánkban járva ugyanis több olyan csodálatos helyszín akad, ahol az egyedi hangulat vagy épp a festői látvány miatt szinte külföldön érezheted magad. Ezekből hoztunk ízelítőt.