Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Magyarország néhány kitüntetett pontja: mértani középpontoktól a legmagasabb csúcsokig

Kis hazánkban nem csak az ország középpontjához tudunk ellátogatni, hanem Európa és a történelmi Magyarország középpontjánál is kirándulást tehetünk. Bár a Mount Everest mérete mellett eltörpül, azért itthon is találhatunk magasabb csúcsokat, ahonnan pazar panoráma tárul elénk. Tegyünk hát egy virtuális kirándulást Magyarország legjelentősebb pontjainál!

 

Középpontok

Kevesen tudják, páran tán vitatják is, hogy Európa mértani középpontja éppen Magyarországon található. Ha kiterítjük földrészünk térképét és alaposan megnézzük, úgy bizony elképzelhető. Ez a bizonyos pont megtalálható Szerencstől nem is olyan messze, egészen pontosan Tállyán. Egy fából készült, főnix madarat szimbolizáló alkotás jelöli a középpont helyét az út mentén, egy kis parkban.

Magyarország néhány kitüntetett pontja - Európa mértani középpontja (Tállya)/ Fotó: ittjartam.hu, UgorMagyarország néhány kitüntetett pontja - Európa mértani középpontja (Tállya)/ Fotó: ittjartam.hu, Ugor

 

Szűkebb hazánk, Magyarország mértani közepe viszonylag közel található a fővárosához. Szeged felé autózva megtalálhatjátok az M5-ös autópálya mentén Pusztavacsot, a falu mellett pedig a nemrég felújított emléktornyot. A terület védett, ürgék lakta vidék is egyben. Ha a kőbe vésett Magyarország térképre felállunk, akkor az pontosan jelenlegi hazánk közepét jelöli.

Magyarország néhány kitüntetett pontja - Magyarország mértani középpontja (Pusztavacs)Magyarország néhány kitüntetett pontja - Magyarország mértani középpontja (Pusztavacs)

 

Több mint 100 évvel ezelőtt, ahogy köztudott, Magyarország határai másképp voltak feltüntetve a világ térképein. Ha az úgynevezett történelmi Magyarország középpontját keresnétek, azt Szarvason találjátok meg. A Holt-Körös partján áll egy szélmalmot mintázó emlékhely egy kicsi dombon, ha ezt látjátok, akkor jó helyen jártok.

Magyarország néhány kitüntetett pontja - Történelmi Magyarország mértani középpontja (Szarvas)/ Fotó: ittjartam.hu, UgorMagyarország néhány kitüntetett pontja - Történelmi Magyarország mértani középpontja (Szarvas)/ Fotó: ittjartam.hu, Ugor

 

Nagy magasságokban

Minden bizonnyal sokan tudjátok, hogy hazánk legmagasabb pontja a Kékestetőn található a Mátrában, olyan sokszor olvastuk, tanultuk az iskolában is. Közkedvelt kirándulóhely, ahol 1000 méternél is magasabban élvezhetjük a kilátást. A Galyatető is dobogós a maga 964 méterével, ami szintén feledhetetlen túrázások célpontja lehet. Legmagasabb pontjaink mind az Északi-középhegységben, a Mátrában vagy a Bükkben keresendők. De azt vajon tudjátok, hogy melyik a Mecsek legmagasabb csúcsa? Ha nem, akkor eláruljuk, hogy a Zengő az, ami új kilátóval vár minden kalandvágyót, aki jutalmul - szép időben -  akár Horvátországtól a Balatonig élvezheti a látványt.

Magyarország néhány kitüntetett pontja - KékestetőMagyarország néhány kitüntetett pontja - Kékestető

 

Fedezzetek fel további érdekes pontokat!

Szinte mindegyik - földrajzi egyedisége mellett - csodaszép kirándulóhely is egyben. Az ország legnyugatibb pontjára, a Felsőszölnökön található hármashatárra ugyan csak némi kerülővel juthatunk el könnyedén, Ausztrián vagy Szlovénián át, de minden bizonnyal megéri! Magyarország legkeletibb pontja is egy hármashatár mellett található, Garbolc közelében.

 

 

Szerző: az ittjartam.hu Gyémántfokozatú top értékelője, Ugor

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Emlékezzünk a legnagyobbakra - irodalmi kirándulások
Az országot járva érdemes megemlékezni a magyar irodalom nagyjairól, és tiszteletünket tenni az emlékükre létrehozott helyeknél és szobroknál. De hol találod Kölcsey, Jókai, Babits, Ady, Berzsenyi, Krúdy és József Attila emlékhelyeit? Máris eláruljuk.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Látnivalókban és kirándulóhelyekben nincs hiány, ha a Pilisben jártok! Természetvájta barlangokat, széljárta kilátópontokat, gyönyörű patakvölgyet, misztikus sziklákat és zubogó vízesést is rejt ez az izgalmas vidék, ami a főváros közelsége miatt a budapestiek egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Kalandozzatok velünk a most következő csodás túrahelyszínekre!
Mindannyiunknak jár egy kis kényeztetés néhanapján, és van, hogy erre leginkább a négy fal között vágyunk. Ezért összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szálláshelyet, ahol lehetőségetek van olyan szoba foglalására, amiben privát jakuzzi is rendelkezésetekre áll.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.