Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Magyarország néhány kitüntetett pontja: mértani középpontoktól a legmagasabb csúcsokig

Kis hazánkban nem csak az ország középpontjához tudunk ellátogatni, hanem Európa és a történelmi Magyarország középpontjánál is kirándulást tehetünk. Bár a Mount Everest mérete mellett eltörpül, azért itthon is találhatunk magasabb csúcsokat, ahonnan pazar panoráma tárul elénk. Tegyünk hát egy virtuális kirándulást Magyarország legjelentősebb pontjainál!

 

Középpontok

Kevesen tudják, páran tán vitatják is, hogy Európa mértani középpontja éppen Magyarországon található. Ha kiterítjük földrészünk térképét és alaposan megnézzük, úgy bizony elképzelhető. Ez a bizonyos pont megtalálható Szerencstől nem is olyan messze, egészen pontosan Tállyán. Egy fából készült, főnix madarat szimbolizáló alkotás jelöli a középpont helyét az út mentén, egy kis parkban.

Magyarország néhány kitüntetett pontja - Európa mértani középpontja (Tállya)/ Fotó: ittjartam.hu, UgorMagyarország néhány kitüntetett pontja - Európa mértani középpontja (Tállya)/ Fotó: ittjartam.hu, Ugor

 

Szűkebb hazánk, Magyarország mértani közepe viszonylag közel található a fővárosához. Szeged felé autózva megtalálhatjátok az M5-ös autópálya mentén Pusztavacsot, a falu mellett pedig a nemrég felújított emléktornyot. A terület védett, ürgék lakta vidék is egyben. Ha a kőbe vésett Magyarország térképre felállunk, akkor az pontosan jelenlegi hazánk közepét jelöli.

Magyarország néhány kitüntetett pontja - Magyarország mértani középpontja (Pusztavacs)Magyarország néhány kitüntetett pontja - Magyarország mértani középpontja (Pusztavacs)

 

Több mint 100 évvel ezelőtt, ahogy köztudott, Magyarország határai másképp voltak feltüntetve a világ térképein. Ha az úgynevezett történelmi Magyarország középpontját keresnétek, azt Szarvason találjátok meg. A Holt-Körös partján áll egy szélmalmot mintázó emlékhely egy kicsi dombon, ha ezt látjátok, akkor jó helyen jártok.

Magyarország néhány kitüntetett pontja - Történelmi Magyarország mértani középpontja (Szarvas)/ Fotó: ittjartam.hu, UgorMagyarország néhány kitüntetett pontja - Történelmi Magyarország mértani középpontja (Szarvas)/ Fotó: ittjartam.hu, Ugor

 

Nagy magasságokban

Minden bizonnyal sokan tudjátok, hogy hazánk legmagasabb pontja a Kékestetőn található a Mátrában, olyan sokszor olvastuk, tanultuk az iskolában is. Közkedvelt kirándulóhely, ahol 1000 méternél is magasabban élvezhetjük a kilátást. A Galyatető is dobogós a maga 964 méterével, ami szintén feledhetetlen túrázások célpontja lehet. Legmagasabb pontjaink mind az Északi-középhegységben, a Mátrában vagy a Bükkben keresendők. De azt vajon tudjátok, hogy melyik a Mecsek legmagasabb csúcsa? Ha nem, akkor eláruljuk, hogy a Zengő az, ami új kilátóval vár minden kalandvágyót, aki jutalmul - szép időben -  akár Horvátországtól a Balatonig élvezheti a látványt.

Magyarország néhány kitüntetett pontja - KékestetőMagyarország néhány kitüntetett pontja - Kékestető

 

Fedezzetek fel további érdekes pontokat!

Szinte mindegyik - földrajzi egyedisége mellett - csodaszép kirándulóhely is egyben. Az ország legnyugatibb pontjára, a Felsőszölnökön található hármashatárra ugyan csak némi kerülővel juthatunk el könnyedén, Ausztrián vagy Szlovénián át, de minden bizonnyal megéri! Magyarország legkeletibb pontja is egy hármashatár mellett található, Garbolc közelében.

 

 

Szerző: az ittjartam.hu Gyémántfokozatú top értékelője, Ugor

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Emlékezzünk a legnagyobbakra - irodalmi kirándulások
Az országot járva érdemes megemlékezni a magyar irodalom nagyjairól, és tiszteletünket tenni az emlékükre létrehozott helyeknél és szobroknál. De hol találod Kölcsey, Jókai, Babits, Ady, Berzsenyi, Krúdy és József Attila emlékhelyeit? Máris eláruljuk.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Látnivalókban és kirándulóhelyekben nincs hiány, ha a Pilisben jártok! Természetvájta barlangokat, széljárta kilátópontokat, gyönyörű patakvölgyet, misztikus sziklákat és zubogó vízesést is rejt ez az izgalmas vidék, ami a főváros közelsége miatt a budapestiek egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Kalandozzatok velünk a most következő csodás túrahelyszínekre!
Mindannyiunknak jár egy kis kényeztetés néhanapján, és van, hogy erre leginkább a négy fal között vágyunk. Ezért összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szálláshelyet, ahol lehetőségetek van olyan szoba foglalására, amiben privát jakuzzi is rendelkezésetekre áll.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz
A nyiladozó-illatozó krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok egytől egyig hirdetik: beköszöntött a tavasz. Ilyen tájban egyre nagyobb vonzást érzünk a túracipőnkhöz, hogy megragadjuk, majd nyakunkba vegyük valamelyik feltöltődést ígérő útvonalat. A tanösvények tökéletes választások ilyenkor, hiszen bandukolás közben játszva tanulhatunk olyan dolgokról, amikről talán még sosem hallottunk.
Tökéletes tavaszi program: fedezd fel hazánk arborétumait!
Már bontják szirmaikat a tavaszi virágok, néhány hét, és a bokrok, fák is zöld ruhába öltöznek. A szép idő a szabadba csalogat minket, és mi sem lehetne kellemesebb, mint egy kiadós sétát tenni a természetben. Hazánk számos botanikus kerttel, arborétummal rendelkezik, érdemes felkeresnünk valamelyiket.
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!
Történelmi kirándulások a kunok nyomában
A kun törzsek valaha riválisaink, sokszor ellenségeink voltak a honfoglalás utáni évszázadokban, aztán a tatárjárás hirtelen megváltoztatott sok dolgot a hozzájuk fűződő viszonyainkban. Hozzánk menekültek keletről, IV. Béla király befogadta őket és remélte, hogy Kötöny kán azaz fejedelem vezetésével jó harcosokat kapott a felajánlott kedvezményekért.
Rejtőzködő kirándulóhelyek, amiket kevesen ismernek ‒ barlangok, hegytetők és csendes kolostorromok
Szebbnél szebb kirándulóhelyek vesznek körbe minket Magyarországon, melyek felkereséséért szerencsére egyetlen huncut forintot sem kell fizetnünk. Csupán az erőnkre, kitartásunkra, lelkesedésünkre kell támaszkodni és máris feltárulnak előttünk a Bükk-vidék, a Bakony vagy akár a Vértes lenyűgöző úti céljai a természetben. A listánkon szereplő látnivalóknál ráadásul szinte biztosan nem ütköztök majd turistaáradatba sem.