Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Mesés látnivalók az országot járva: 9 gyönyörű kálvária Magyarországon

A kálvária Krisztus keresztig tartó szenvedésének ábrázolására állított emlékhely, mely általában 14 stációjával a község legmagasabb pontján került felépítésre. Itthon nem csak vallási zarándokhelyek, hanem kihagyhatatlan látnivalók is, hiszen szuper kirándulóútvonalak közelében fekszenek. Elhoztunk nektek kilencet az ország legszebb kálváriái közül (a teljesség igénye nélkül).

 

Tudtad? A Kálvária, Krisztus kereszthalálának helyszíne, Jeruzsálemben található. A héber "gulgólet" (magyer elnevezése: golgota) szóval a görög evangélium fordításaiban "kranion", a latinban pedig "calvaria" szóként találkozhatunk, innen maradt ránk a magyar "kálvária" kifejezés. Jelentése: koponyák helye. A középkorban, többnyire a ferences rend vezetésével, a keresztények körében sűrűn látogatott zarándokhely volt a jeruzsálemi Kálvária, azonban nem tudta mindenki felkeresni, így a római Szentszék jóváhagyta, hogy máshol is emlékhelyet építhessenek a keresztútnak. A ferences rend bizonyult a legserényebbnek ebben, ezért a pápák rájuk hagyták a keresztutak állításának a jogát, amit ők továbbadhattak. Az érvényesített keresztúton mind a 14 állomást egy-egy fakereszttel kell ábrázolni, képi megjelenítés azonban nem szükséges.

 

Magyarpolányi kálvária

A Bakony egyik legszebb falvában található öt stációból álló kálvária 1770 körül épült késő barokk stílusban. A domb tetejéig 153 lépcsőfok vezet, ahol a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére épített neogótikus kápolna fogadja a látogatókat a lenyűgöző kilátás mellett. A templom keleti homlokzata mellé csatlakozik a Szent Sír, ahol egy fátyollal borított, keresztről leemelt Krisztus szobrot állítottak emlékül.

Szállásajánlatok Magyarpolány környékén>>

A legszebb kálváriák Magyarországon - magyarpolányi kálváriaA legszebb kálváriák Magyarországon - magyarpolányi kálvária

 

 

Tatai kálvária szoborcsoport

2020 novemberében került átadásra a Tata városának legmagasabb pontján álló, frissen restaurált szoborcsoport. A kör alaprajzú fallal körbezárt területen álló hat alakos építmény kompozíciójának közepén a megfeszített Krisztus alakja emelkedik ki, mellette legkedveltebb tanítványa, Szent János apostol, akinek gondjára bízza gyötrődő édesanyját, Szűz Máriát. A kereszt tövében Mária Magdolna látható, valamint két oldalt mellettük alacsonyabban álló latrok keresztjei.

Tatai szállásajánlatok>>

A legszebb kálváriák Magyarországon - tatai kálváriaA legszebb kálváriák Magyarországon - tatai kálvária

A legszebb kálváriák Magyarországon - tatai kálváriaA legszebb kálváriák Magyarországon - tatai kálvária

 

 

Mecseknádasdi kálvária

A település felett emelkedő meredek dombon, szimmetrikus elhelyezésben tizennégy stáció fogad minket, korábban bádogra festett képekkel, melyeket 2006-os felújítását követően rézlapokra cseréltek. A Jézus szenvedéstörténetét elmesélő megállókat követően, a magaslat tetején a 211 éves Hétfájdalmú Szent Szűz kápolnát találjuk, mely 1811-ben Szepessy Ignác pöspök támogatásával épült meg, kiegészítve a helyiek által létrehozott kálváriákat.

Szállásajánlatok Mecseknádasd környékén>>

A legszebb kálváriák Magyarországon - mecseknádasdi kálváriaA legszebb kálváriák Magyarországon - mecseknádasdi kálvária

A legszebb kálváriák Magyarországon - mecseknádasdi kálváriaA legszebb kálváriák Magyarországon - mecseknádasdi kálvária

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Felfedezésre váró látnivalók - városlátogatás Pécsett
Amennyiben kedvelitek a mediterrán hangulatot, a városnézés az egyik kedvenc hobbitok és emellett szívesen is turáztok, akkor Pécs tökéletes úti cél lesz számotokra. Ajánlónkban Pécs kihagyhatatlan látnivalóit gyűjtöttük nektek egy csokorba. Ismerjétek meg a 2010-es év Európa Kulturális Fővárosát.

 

 

Pécsi kálvária

A Pécsen található Kálvária-kápolna Magyarország egyik legkorábban épült klasszicista stílusú körtemploma. A városfalon kívül, a Kálvária-dombon álló egytornyos épületet 1814 és 1817 között építették, kertjében 14 stációs keresztút és egy barlang is fellelhető. A látványosság 2012-es tatarozását követően kialakítottak egy sétányt és egy kilátóteraszt is, mely a Nyolc Boldogság néven Jézus boldogmondásait eleveníti fel.

A legszebb kálváriák Magyarországon - pécsi kálváriaA legszebb kálváriák Magyarországon - pécsi kálvária

A legszebb kálváriák Magyarországon - pécsi kálváriaA legszebb kálváriák Magyarországon - pécsi kálvária

 

 

Kőszegi kálvária

Az osztrák határtól néhány kilométerre fekvő kálvária a vallásos elmélkedések mellett izgalmas kirándulócélpont is lehet. Az emelkedő tetején álló templom a város főteréről is elképesztő látványt nyújt, de mindenképpen érdemes közelről is megcsodálni az 1715-ben Szent Donát tiszteletére emelt emlékművet. A jelenlegi stációk a kápolna kerítésébe építve láthatóak, melyek 1686-tól egészen a 20. század elejéig folyamatosan készültek.

A legszebb kálváriák Magyarországon - kőszegi kálvária-templomA legszebb kálváriák Magyarországon - kőszegi kálvária-templom

A legszebb kálváriák Magyarországon - kőszegi kálváriaA legszebb kálváriák Magyarországon - kőszegi kálvária

 

 

Tihanyi kálvária

A bronz domborműves, kőből épült állomásokat 1926-ban kezdték közadakozásból kialakítani a tihanyi Visszhang-dombon. Déli lejtőin Krisztus kőkeresztje látható, a háttérben pedig a gejzíres mészkőtömbökből épített “hármas halom” és IV. Károly magyar király bronztáblája. A kálvária építményeit 1960-ban lerombolták, emiatt ma már nem az eredeti, hanem a 2012-ben felújított változata tekinthető meg.

A legszebb kálváriák Magyarországon - tihanyi kálváriaA legszebb kálváriák Magyarországon - tihanyi kálvária

A legszebb kálváriák Magyarországon - tihanyi kálváriaA legszebb kálváriák Magyarországon - tihanyi kálvária

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A visszhangtól Gombóc Artúr szobráig - kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban
Ha Tihany egyszer elrabolta a szívedet, biztos, hogy mint a mágnes, úgy húz vissza magához évről-évre. Még mielőtt azt gondolnád, hogy a balatoni panorámán és a visszhangon kívül ott nincs is más, jöjjön néhány csábító programlehetőség!

 

 

Nagymarosi kálvária

Egy Dunakanyarban tett kirándulás alkalmával mindenképpen érdemes felkeresni a Kálvária-dombon álló kápolnát. A felfelé vezető 167 lépcsőt a városban élő családok keltették életre 1920-ban, melyek közül ma is sok őrzi az építtetők nevét. A kápolna és a stációk 1773-ban készültek el, melyeket a 90-es évek óta Berki Márton képzőművész réz domborművei díszítenek.

Szállásajánlatok Nagymaros környékén>>

A legszebb kálváriák Magyarországon - nagymarosi kálvária/ Fotó: ittjartam.hu, ZigZagA legszebb kálváriák Magyarországon - nagymarosi kálvária/ Fotó: ittjartam.hu, ZigZag

 

 

Gombos-hegyi kálvária, Hercegkút

Hercegkúton a világörökség részét képező Gombos-hegyi pincesor felett fekszik ez a különleges stílusú vallási emlékhely, mely 14 stációjával és 3 fakereszttel 2004-ben került felszentelésre. 2010-ben a hegy csúcsa megkapta koronáját a 15. megálló, a Feltámadás Kápolnája képében, mely a rajta fekvő áldó Krisztus szoborral együtt kilátóhelyül is szolgál, gyönyörű panorámával a Zempléni-hegyekre, valamint a Bodrogközre.

Hercegkúti szállásajánlatok>>

A legszebb kálváriák Magyarországon - gombos-hegyi kálvária (Hercegkút)A legszebb kálváriák Magyarországon - gombos-hegyi kálvária (Hercegkút)

A legszebb kálváriák Magyarországon - gombos-hegyi kálvária (Hercegkút)A legszebb kálváriák Magyarországon - gombos-hegyi kálvária (Hercegkút)

 

 

Etyeki kálvária

Az érdekes cikk-cakk vonalban elhelyezkedő stációk kialakítása valószínűleg az Etyeken található templom építésével egyidőben kezdődhetett. A  Kálvária-domb tetején található három kereszt és a felfelé vezető vallási állomások az 50-es években súlyos rongálás áldozatául estek, és csak 2000-ben kapták vissza régi fényüket. Átadásukra a millenniumi év júniusában került sor, amikor az Etyeki Búcsú keretein belül újraszentelték a restaurált alkotásokat.

Szállásajánlatok Etyek környékén>>

A legszebb kálváriák Magyarországon - etyeki kálváriaA legszebb kálváriák Magyarországon - etyeki kálvária

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Magyarországon nincs hiány olyan kiváló ételekben, melyek a világ legtöbb részén ismertek, elég például a gulyáslevesre vagy a hortobágyi palacsintára gondolni. Azonban néha semmi sem esik jobban, mint egy hamburger, úgyhogy megmutatjuk azokat a hamburgerezőket, amikben biztos nem fogsz csalódni, ha országjárás közben megéhezel.
Széljárta fennsíkokról, meredek sziklacsúcsokról vagy fából épült kilátótornyok tetejéről gyönyörködnétek szívesebben az alattatok elterülő világban? Adunk egy kis segítséget a döntéshez és megmutatjuk az Országos Kéktúra álomszép panorámapontjait, de közben történelmi várakat és rengeteg más látnivalót is ajánlunk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Balatoni családbarát wellness szállodák, amiket a gyerekek is imádni fognak!
2022.03.11 | 11 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
A Balaton partja telis-tele van családbarát wellness szállodákkal, ahol a gyerekekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Akár totyogó apróságokkal, akár kamaszokkal tervezitek a pihenést, garantáltan találtok olyan hotelt, amely minden igényeteket kielégíti. Ebben a cikkben olyan balatoni családbarát wellness szállodákat mutatunk, amiket a gyerekek is imádni fognak!
„Tüskevári Tündérkert” és Rákóczi pihenőhelye – sziget-túrák tavaszra
Ismered Magyarország legszebb szigeteit? Tudod, hová indulj, ha természetközeli, vízparti sétára vágysz? Kerekedj fel velünk, mert különleges sziget-túránkon a „tüskevári Tündérkertet” és Rákóczi pihenőhelyét is útba ejtjük!
10 kirándulástipp a következő meseszép kiruccanásaidhoz
Egyedülálló sziklaformák, páratlan panorámás kilátók, csörgedező vízesések, eldugott erdei útvonalak, rejtélyes pincesorok, kápolnák, templom- és kastélyromok – csak hogy néhányat említsünk arról a legújabb listánkról, amin te is biztosan találsz kedvedre valót! Szemezgess, inspirálódj és vedd nyakadba az országot!