Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Szarvasi kalandozás a vizek és fák ölelésében

A Holt-Körös partján fekvő város bájosságát akkor érthetjük legjobban, ha hajóra szállunk és végig hajózunk a természeti szépségekben bővelkedő Békés megyei városkán.

 

Talán a víz közelsége teszi annyira bájossá ezt a várost, talán az, hogy a természettel harmóniában élve a csend és a nyugalom fűzi át minden lépésünket. Mégsem unalmas Szarvas, hiszen itt családdal, gyerekekkel, de édes kettesben is számos olyan programra lelhetünk, ami nem csak egy napra, de akár egy hétre is nyújt kikapcsolódást.

Szállástippek Szarvas környékén>>

 

Sétahajózás

Az ismerkedést érdemes rögtön egy órás hajókázással kezdeni, hiszen így kaphatunk igazán sok információt, főképp, ha egy olyan hajóskapitányunk van, mint a Katalin II. sétáhajóé, aki immár 4 évtizede szeli a vizet. Szarvas kiváló pihenőhely, ahol a vízparti házak stégjéről órákig gyönyörködhetünk a Körös szépségében, a vízbe nyúló fákban, a kiszáradt fatörzsön napozó teknősökben, a csendesen ringatózó vízililiomokban.

A hajóút végig vezet a település főbb nevezetességei előtt, így megismerhetjük a Szarvasi Vízi Színház történetét is. A 2011-ben létrehozott színház egy amfiteátrum és egy várkastély ötvözeteként tárul a szemünk elé, ahol a nézők nemcsak a színpadon zajló események, de a Körös és az azt övező természeti szépségek szemtanúi is egyben. Nyáron egymást érik a kiváló színházi előadások, a vendég előadásoknak köszönhetően teltházas siker övezi az egyedülálló, különleges atmoszférával rendelkező helyet.

Szarvasi kalandozás a vizek és fák ölelésében - Szarvasi Vízi SzínházSzarvasi kalandozás a vizek és fák ölelésében - Szarvasi Vízi Színház

 

Mihályi Gábor Munkácsy-díjas szobrászművésznek köszönhető a vízből impozánsan kinyúló Millenniumi emlékmű, melyet 2000. június 17-én avattak fel. Az oszlop tetején a Szent Koronát átadó Mihály és Gábriel arkangyal látható. A szökőkutakkal övezett emlékművel szemben egy másik látványosság tűnik fel: a Bolza-kastély.

Szarvasi kalandozás a vizek és fák ölelésében - Millenniumi emlékműSzarvasi kalandozás a vizek és fák ölelésében - Millenniumi emlékmű

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Ezek a nevezetességek nem maradhatnak ki a Dél-Alföldön!
Mi vár titeket, ha a Dél-Alföldre látogattok? Gyönyörű kastélyok, hagyományőrző programok és felejthetetlen kalandok, ezért cikkünkben összeválogattunk 8+1 olyan helyet a számtalan érdekesség közül, amit semmiképpen ne hagyjatok ki, ha arra jártok.

 

 

Bolza-kastély

Szarvas történelme, mai látképe a Bolza családdal szervesen összekapcsolódik. Az olasz származású Bolza család a XVIII. század végén érkezett Magyarországra. Bolza József Batthyány Annát vette nőül, majd a közös élet kialakításához előbb egy kastély, majd a hozzá tartozó park létesítésével kezdtek hozzá, így formálták Szarvast. Otthonuk a Holt-Körös partjára épített klasszicista Bolza-kastély lett, mely több átalakítás után nyerte el végleges formáját. A kibővített épületben lakó- és fogadószobák találhatóak, ám jelenleg az épület nem látogatható, azonban a víz irányából megcsodálhatjuk szépségét. A bejárathoz felvezető lépcsősoron egy Romolus és Remust szoptató anyafarkas szobrot láthatunk, melyet Borza Pál 1911-ben állíttatott, a család olasz eredetére utalva.

A Bolza családhoz kapcsolódik a város szélén álló Csáky-Bolza Kastély is, mely ma a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának központja. Itt találjuk az Anna-ligetet, mely a 1900-as évek elején a kor legmodernebb tájépítészeti elveit követve került kialakításra, mintaként a Schöbrunni Kastély szolgált. A park büszkeségei a 200 évnél idősebb kocsányos tölgyek, melyek tekintélyes méretükkel ma is büszkén magasodnak a látogatók felé.

Szarvasi kalandozás a vizek és fák ölelésében - Bolza-kastélySzarvasi kalandozás a vizek és fák ölelésében - Bolza-kastély

 

 

Mocsárciprusok

A kastéllyal átellenben, az Erzsébet-liget szélén, a Körös partján állnak a város híres mocsárciprusai, melyeket Őrködő ciprusoknak is neveznek. A Bolza család jóvoltából ide telepített csodálatos fák vastag törzseikkel nem mindennapi látványt nyújtanak. Különlegességük, hogy a nedves talajon szétterülő gyökerük néha 1 méter magasságig térdszerűen kiemelkedik a talajból, lombjuk az évszakokkal együtt változik, ősszel barnásvörös színben pompázva meseszép látványt nyújtanak.

Szarvasi kalandozás a vizek és fák ölelésében - mocsárciprusokSzarvasi kalandozás a vizek és fák ölelésében - mocsárciprusok

 

 

Körösvölgyi Állatpark

A parkban 2014-ben létrehozták a Körösvölgyi Állatparkot, ahol a Kárpát-medence egykor és ma honos állatfajait ismerhetjük meg. A főépületben egy 7000 literes akváriumban a hazai vizek halait láthatjuk, a liget kifutóin több mint 50 féle állatfaj – köztük védett és nem védett fajok egyaránt – várják a látogatókat. Szarvasok, vaddisznók, rókák, sőt, európai bölények és farkasok élnek itt, de minden bizonnyal, a gyerekek kedvencei az állatsimogató kis kedvencei lesznek. A park interaktív kiállítással teszi még izgalmasabbá az itt töltött időt, melyet kiegészíthetünk kerékpár, illetve kenu túrákkal is.

Szarvasi kalandozás a vizek és fák ölelésében - Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park facebook oldalaSzarvasi kalandozás a vizek és fák ölelésében - Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park facebook oldala

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Varázslatos őszi pihenés a Bükkben: 5+1 csodás szálláshely
Festői túraútvonalak és szemet gyönyörködtető panorámák szegélyezik az utat mindenfelé a Bükk vidékén járva, mely ősszel egészen új arcát mutatja a kalandra éhes vándoroknak. Hódítsd meg a legszebb látnivalókat, melyekhez most 5+1 csodás szálláshelyet ajánlunk – természetesen wellnesszel!

 

 

Szarvasi Arborétum

Parkokból nincs hiány Szarvason, így érdemes ellátogatni a Szarvasi Arborétumba is, mely 82 hektárt felölelve 5 fás gyűjteményt foglal magába. 200 éves tölgyek, mamutfenyők, pávák övezik az arborétumi sétákat, amiket gyalogosan, de akár kerékpárral is megtehetünk. Virtuális játék segítségével megismerhetjük az arborétum történetét, a gyógynövénykertben több mint 100 féle növényt tanulmányozhatunk. Számos vezetett túra segít vár minket, így felfedezhetjük a Meditációs tér tanösvényt vagy az Ökojátékparkot is.

Szarvasi kalandozás a vizek és fák ölelésében - Fotó: Szarvasi ArborétumSzarvasi kalandozás a vizek és fák ölelésében - Fotó: Szarvasi Arborétum

 

 

Mini Magyarország Makettpark

Az arborétum mellett a Mini Magyarország Makettpark rendkívül részletgazdag makettekből álló kiállítótere várja a látogatókat. A parkban közel 100 híres magyar és az egykori Magyarország területén fekvő épület tekinthető meg. Az épületeket részletes leírás mutatja be, melyet interaktív elemek kísérnek: hol egy gregorián kórus, hol opera dal csendül fel, máskor egy kisvonat zakatol, vagy egy gombnyomásra egy gyorsvonat gurul el előttünk. A patakokkal, hidakkal teletűzdelt parkjában kényelmes padokon pihenhetünk meg, hogy újult erővel fedezhessük fel hazánk legszebb látványosságait – mini méretben.

Szarvasi kalandozás a vizek és fák ölelésében - Mini Magyarország MakettparkSzarvasi kalandozás a vizek és fák ölelésében - Mini Magyarország Makettpark

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A sűrű, akár monotonnak érződő hétköznapok forgatagát talán nem is lehetne jobb helyen kipihenni, mint egy hibátlan, balatoni wellness szállodában. Az északi és a déli partról egyaránt hoztunk most inspirációt, ha olyan helyet keresel, ahol a wellnessrészleg, a kulináris élvezetek, a relaxáló atmoszféra, és a hotel kollégáinak kedvessége egyaránt topon van. Vedd hát elő hazai bakancslistádat, és véss fel rá néhányat a TOP 10 szálloda közül!
A specialty kávé készítése már-már művészi magasságokba emelkedett, hiszen olyan apróságoknak tűnő részletekre is figyelni kell a munkafolyamat közben, hogy milyen vizet vagy tejet használjanak a tökéletes végeredményhez. Budapesten számos hasonló helyet találhatunk, úgyhogy ezek közül kiválasztottuk azt az 5 fővárosi kávézót, ahova mindenképpen érdemes idén ősszel ellátogatnunk az utánozhatatlan kávézás élményéért.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.