Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A gyógyvizek áldásos hatása - vidéki gyógyvizes szállodák

Ha a vízre, gyógyvízre gondolunk, elősorban egy szabadidős tevékenységként aposztrofáljuk, pedig valójában sokkal több jótékony hatása van, mint amire a mindennapokban használjuk.

A fürdőbe járás már az ókorban is divat volt, akkor sok esetben a tisztálkodással, a rituális fürdőzéssel kötötték össze, de nem volt ritka az sem, hogy üzletek köttettek egy fürdőben, vagy épp nagy döntéseket hoztak meg egy forróvizes medencében üldögélve.
A vízhez való szoros kapcsolódásunk több szálon is fut, hiszen a víz az élet forrása, de az sem elhanyagolható tény, hogy 9 hónapon keresztül vizes közegben élünk születésünket megelőzően. Mindezeken túl a víz jótékony hatását a hidroterápia, a balneoterápia és fürdőkúra és az ivókúra magasabb szintre emeli, így, ha gyógyulást, vagy akár csak preventív jelleggel egészség megőrzést tervezünk, érdemes a termálvizek, gyógyvizek felé fordulni.


Hogyan hatnak a vizek?

Hármas hatásról beszélhetünk, mely egyfelől fizikai hatásként jelentkezik. Jelentősége van annak is, hogy hány fokos a gyógyvíz, mert míg a 21-31°C fürdők inkább az idegrendszerre, addig a melegebb, 32-37°C-os vizek a fájdalmas izomgörcsök oldására, az ízületi fájdalmak csökkentésére hatnak jótékonyan, továbbá elősegítik a salakanyagok kiválasztódását is. A víz felhajtóereje lehetővé teszi, hogy a vízben könnyebben mozogjunk, így az ízületi, kopásos megbetegedések esetén a fürdőzés egy létező alternatíva a testmozgás végzésére. 

A kémiai hatás sem elhanyagolható, hiszen az oldott ásványianyag tartalom a bőrön felszívódva fejti ki áldásos hatását. Bekerülve a vérkeringésbe erősíti az immunrendszert, pótolja az izmok, ízületek számára nélkülözhetetlen anyagokat. Ennek köszönhető, hogy szervezetünkben beindulnak az öngyógyító folyamatok, így prevenciós jelleggel, még a betegségek kialakulása előtt erősíthetjük, vitalizálhatjuk szervezetünket.


Fontos említést tenni arról is, hogy a gyógyvizeknek egyfajta biológiai hatásuk is van. Ez azt jelenti, hogy a gyógyvizes helyek speciális mikroklímával rendelkeznek, ahol a levegőben található negatív ionsúly miatt stresszoldó, pihentető hatás lép fel. Nem véletlen oly népszerűek termálfürdő városaink – Hévíz, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Egerszalók, Sárvár, Bükfürdő, Harkány –, hiszen itt összpontosulnak azok a hatások, amik mellett a gyógyulás, a szervezet regenerálódása gyorsabban, célzottabban megy végbe.


Mire használjuk?

Gyerekként szinte egyértelmű, hogy a víz pancsolásra, ugrándozásra, úszkálásra a legtökéletesebb, de ennél szélesebb spektrumban tudjuk felhasználni vizeinket, fürdőinket, gyógyvizeinket.  Akár egyéni vagy csoportos mozgásformát választunk, a vízben végzett gyakorlatok, edzések széleskörű hatást gyakorolnak szervezetünkre. Az izmok átdolgozásán túl az ízületekre is kiválóan hat, ugyanakkor annak is nagy jelentősége van, ha csak lebegünk a vízben, vagy eltöltünk csendesen egy fél órát egy termálvízben.

 

Ivókúra

Ne feledjük el, hogy gyógyvizeinket ivókúra formájában is alkalmazhatjuk, a nátrium és hidrokarbonát-ionokat tartalmazó vizeink például a gyomor vagy bélhurut, gyomorsav túltengés esetén érdemes fogyasztanunk. A keserűvizek a gyomor, a bél, a máj és az epebetegségek panaszait csillapítják. Jó, ha tudjuk, hogy míg a melegvíz kitágítja a gyomor ereit és fokozza a gyomornedvek elválasztását, addig a hideg gyógyvíz a bélmozgást erősíti. Az ivókúrát hosszabb ideig, többnyire 4 héten át érdemes folytatni. A fogyasztásra szánt gyógyvizeket beszerezhetjük frissen a fürdőkből, az ivókutakból vagy palackozva.

 

Hol élvezhetjük jótékony hatásait?

Hungarospa Hajdúszoboszló, Hajdúszoboszló

Hungarospa Hajdúszoboszló Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, ahol a család minden tagja megtalálhatja a kedvenc részlegét. A hajdúszoboszlói gyógyfürdőben 3 beltéri és 4 kültéri gyógyvizes medence áll azon vendégek rendelkezésére, akik csendben lazítanának egyet. Ősszel és télen igazán különleges élmény a 38 fokos vízben elfeledkezni a hideg időről, vagy gyönyörködni a hóesésben.

Hungarospa HajdúszoboszlóHungarospa Hajdúszoboszló

 

Pesterzsébeti Sós-jódos Gyógy- és Strandfürdő, Budapest

A Pesterzsébeti Sós-jódos Gyógy- és Strandfürdőt a Duna partján találjuk. A fürdő gyógyvize a Gellért fürdőéhez hasonlóan mozgásszervi panaszokra, egyéb megbetegedések esetén is ajánlott. A Budapesten egyedülálló típusú jódot, konyhasót és brómot jelentős mennyiségben tartalmazó hévízű kútra az 1900-as évek elején találtak rá. A gyógyvize mellett a fürdő másik különlegességét a török stílusú kupolás épülete és a benne található nyolcszögletű oktogon medence adja.

Pesterzsébeti Sós-jódos Gyógy- és StrandfürdőPesterzsébeti Sós-jódos Gyógy- és Strandfürdő

 

Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő, Kehidakustány

A kehidakustányi  Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő  igazi rekreációt nyújt a látogatók számára a kimagasló kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos minősítésű kénes gyógyvizével. Jótékony hatását elsősorban a bőrre és az ízületekre fejti ki, melyet a szabadtéri ülő- vagy akár az úszómedencében is élvezhetnek a látogatók. Azokat, akik inkább a beltéri fürdést részesítik előnyben, a fedett élményfürdő várja súlyfürdős-, nyakzuhanyos gyógymedencével és a 36-38 fokos ülőmedencével. 

Kehida Termál Gyógy- és ÉlményfürdőKehida Termál Gyógy- és Élményfürdő

 

Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, Mórahalom

A Pannon őstenger üledékrétegeiből feltörő borostyánsárga színű mórahalmi gyógyvíz kifejezetten jótékony hatással van a térd-, és vállízületekre, de hatékonyan használják kopásos és gyulladásos gernicbetegségek, izomreuma, valamint nőgyógyászati megbetegedések kezelésére is. A nemrégiben felújított Szent Erzsébet Mórahalmi Gógyfürdőben 290 négyzetméteren várja a látogatókat a wellness részleg.  Szintén rendelkezik kültéri és szabadtéri gyógymedencével egyaránt, sőt kifejezetten relax termálmedencével is. 

Szent Erzsébet Mórahalmi GyógyfürdőSzent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Izgalmas belegondolni abba, hogy túrázás közben olyan építményeket láthatunk, melyek akár már 800 éve részei a tájképnek. Pontosan ez a helyzet a romtemplomokkal, amik szerte az országban csak arra várnak, hogy felfedezzétek őket. Íme 8 templomrom, amiért érdemes útrakelni.
Egy jó bor, egy szépen gyöngyöző pezsgő megadja a módját az étkezésnek, bár sokszor érdemes csak önmagában, a bor szépségéért kóstolni. És mi lehetne ehhez jobb helyszín, mint egy borbár, ahol a nemzetközi márkák legszebb tételeit kínálják a bor rajongóknak. Nemzetközi borbár körképünk következik!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
10 szállás privát jakuzzival, pezsgőfürdővel a szobában
2022.12.02 | 7 perc | Szállások | Wellness
Mindannyiunknak jár egy kis kényeztetés néhanapján, és van, hogy erre leginkább a négy fal között vágyunk. Ezért összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szálláshelyet, ahol lehetőségetek van olyan szoba foglalására, amiben privát jakuzzi is rendelkezésetekre áll.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.