Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Varázslatos őszi kirándulóhelyek Budapest környékén

Unatkozol? Ne ülj a négy fal között ősszel se, hiszen Budapest környéke számos varázslatos kirándulóhelyet rejt! Mozdulj ki velünk, mert listába szedtünk 5+1 őszi programtippet, amitől tátva marad a szád! Fedezd fel az ország egyik legjobb és legújabb tanösvényét Dunakeszin vagy barangolj a Dunakanyarban!

 

Teknős tanösvény (Dunakeszi)

Az emberi civilizáció árnyékában, egy nagy bevásárlóközpont tőszomszédságában alakították ki a 900 méter hosszú Teknős tanösvényt, mely egy apró szeletét szeretné megőrizni a korábbi méretéhez képest parányira zsugorodott tőzeglápvidéknek.
A 7 állomás bejárása közben csodás grafikai táblák, szépséges látnivalók és izgalmas kihívások szegélyezik az utunkat. A nádasban terpeszkedő fapallókon menetelve megközelíthetjük a „madárvárta mászókát”, a mászófalat is tartogató kilátót, de végig egyensúlyozhatunk a fadeszkákon vagy a kötélhidas pajtán is. A fantasztikus utazáson pedig rendszeresen nyomon követhetjük a láp aktuális páratartalmát és hőmérsékletét.

Kirándulóhelyek Budapest környékén - Teknős tanösvény (Dunakeszi)Kirándulóhelyek Budapest környékén - Teknős tanösvény (Dunakeszi)

 

 

Szentendrei Skanzen (Szentendre)

Csodálatos múltunk velünk él a Szentendrei Skanzenben, ahol a népi kultúrát, szellemi örökséget eleveníthetjük fel – hihetetlenül gazdag és színvonalas programkínálat kíséretében.
A népszerű attrakciók közé tartozik az Erdőhorváti kerek perec sütése, a Boszorkánykonyha felkeresése, a Sárközi gyöngyfűzés, de az élő történelmi helyszíneken akár Erdély városába is besétálhatunk. Sőt, a BEÖLTÖZŐ divatteremben korhű ruházatra is szert tehetünk.  A lebilincselő élmények mellett azonban a kiváló kiállításokat is megéri közelebbről szemügyre venni.
A gyermekbarát programok közül kiemelkedik a Gyerekgazdaság épülete, ahol a tanyasi élet örömeibe kóstolhatnak bele a legifjabbak. A Fény Házában pedig azokba az időkbe kalauzolnak el minket, amikor még gyertyalángnál és kandallótűznél teltek a mindennapok.

Kirándulóhelyek Budapest környékén - szentendrei SkanzenKirándulóhelyek Budapest környékén - szentendrei Skanzen

Kirándulóhelyek Budapest környékén - szentendrei SkanzenKirándulóhelyek Budapest környékén - szentendrei Skanzen

 

 

Sződligeti horgásztó (Sződliget)

Eldugott erdei úton át közelíthető meg a helyiek körében csak „Mesetónak” nevezett sződligeti látványosság, melynek születése a Flock uradalomhoz köthető. Az egykori agyagbánya kubikgödreit patakvíz töltötte meg, így ha most a parton állva körbetekintünk, egy öblökkel gazdagított tavat láthatunk, melynek partját apró, nádtetős házikók szegélyezik. Ez az idilli látkép pedig leginkább a fotósok körében kedvelt Bokodi horgásztóhoz hasonlítható.

A mesterségesen kialakított Mesetó a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, és mivel a magánkézben van, ezért horgászni is tilos ott a külső személyeknek. Ettől függetlenül érdemes meglátogatni a gazdag élővilággal rendelkező sződligeti Mesetavat, melynek látványa olyan lesz, mintha csak a gyerekkönyv lapjait forgatnánk. 

Kirándulóhelyek Budapest környékén - sződligeti horgásztó (Mesetó)Kirándulóhelyek Budapest környékén - sződligeti horgásztó (Mesetó)

 

 

Gesztenyés tanösvény (Nagymaros)

A Dunakanyar ékszerdobozának is hívhatnánk Nagymarost, ami nem csak az egyik legszebb folyó menti településünk, hanem a természetbarátok kedvelt úti célja is egyben.

Szemközt a Visegrádi fellegvár falai emelkednek, míg a Gesztenyés tanösvény kiindulópontját, a révet keressük. A 21 megállós túrán remek látnivalókat ejtünk útba, miközben információs táblák segítségével szerezhetünk több ismeretet a környék flórájáról és faunájáról.

Kellemes, délutáni program lehet ősszel a tanösvény bejárása, ami akkor is csak 6 km hosszú, ha belevesszük a Duna-parti sétát is visszafelé. A gyaloglás nagy része erdős területen történik, érintve a Szent Kereszt felmagasztalása templomot, a gesztenyést, valamint a Nagymarosi kálváriát is.

Kirándulóhelyek Budapest környékén - Geszenyés tanösvény (Nagymaros)Kirándulóhelyek Budapest környékén - Geszenyés tanösvény (Nagymaros)

 

 

Széchenyi-hegyi Gyermekvasút (Budapest)

A Budai-hegységben található a különleges Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, ahol a vonatok zavartalan közlekedését gyerekek biztosítják. Az utazás teljes időtartama a két végpont, a Széchenyihegy állomás, illetve Hűvösvölgy között körülbelül 40-50 percet tesz ki. Az összesen 6 megállós zakatolás során bárhol leszállhatunk, mert Normafán, Csillebércen, Virágvölgyben, Jánoshegyen, Szépjuhásznén és Hárshegyen is szuper kiránduló célpontok kínálkoznak.

Fedezd fel a Budakeszi Vadasparkot, a Gyermekvasút Múzeumot vagy lógasd a lábad a Libegőn! Lenyűgöző panorámáért azonban a Tündér-sziklához, a Makovecz Imre-kilátóhoz vagy a Nagy-Hárs-hegy tetején álló Kaán Károly-kilátóhoz menj!

Kirándulóhelyek Budapest környékén - Széchenyi-hegyi Gyermekvasút (Budapest)Kirándulóhelyek Budapest környékén - Széchenyi-hegyi Gyermekvasút (Budapest)

 

 

Love − Szeretet szobor (Vál)

Alexander Milov ukrán művész monumentális alkotása a nevadai Black Rock sivatagból került Válra, a szőlők közé. A Love, vagyis Szeretet szobor 16 méter hosszú, 10 méter magas és egy kapcsolat két résztvevőjét ábrázolja, ahogy egymásnak hátat fordítva ülnek, miközben a bennük élő gyerekek át szeretnék ölelni egymást. Az alkotás éjszaka még látványosabb, ilyenkor kötődésre vágyó gyermekek alakjai fényárba borulnak.

Kirándulóhelyek Budapest környékén - Love - Szeretet szobor (Vál) /Fotó: Dora Repanszky (www.pexels.com)Kirándulóhelyek Budapest környékén - Love - Szeretet szobor (Vál) /Fotó: Dora Repanszky (www.pexels.com)

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Rohamosan közeledik az év vége, és ilyenkor mindig előjön a kérdés: hol töltsük a szilvesztert? Igyekszünk segíteni a döntésben; gálavacsorák, koncertek, tombola, éjjelig nyitva tartó wellnessrészleg – csak néhány program azok közül, melyeket az alábbi 10 hazai hotel nyújt, ha őket választjuk az idei bulink helyszínéül.
Lehet elegáns, kicsi vagy eldugott, a közös bennük a Michelin-ajánlás. Több mint 10 étteremmel bővült a Michelin ajánlással büszkélkedhető éttermek listája, melyek többsége vidéken működik. Egyre jobban körvonalazódik, hogy hazánk kiváló éttermeit nemcsak a fővárosban érdemes keresni, jól tesszük, ha felkerekedünk és megismerjük mit rejt a vidék.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.