Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Varázslatos őszi kirándulóhelyek Budapest környékén

Unatkozol? Ne ülj a négy fal között ősszel se, hiszen Budapest környéke számos varázslatos kirándulóhelyet rejt! Mozdulj ki velünk, mert listába szedtünk 5+1 őszi programtippet, amitől tátva marad a szád! Fedezd fel az ország egyik legjobb és legújabb tanösvényét Dunakeszin vagy barangolj a Dunakanyarban!

 

Teknős tanösvény (Dunakeszi)

Az emberi civilizáció árnyékában, egy nagy bevásárlóközpont tőszomszédságában alakították ki a 900 méter hosszú Teknős tanösvényt, mely egy apró szeletét szeretné megőrizni a korábbi méretéhez képest parányira zsugorodott tőzeglápvidéknek.
A 7 állomás bejárása közben csodás grafikai táblák, szépséges látnivalók és izgalmas kihívások szegélyezik az utunkat. A nádasban terpeszkedő fapallókon menetelve megközelíthetjük a „madárvárta mászókát”, a mászófalat is tartogató kilátót, de végig egyensúlyozhatunk a fadeszkákon vagy a kötélhidas pajtán is. A fantasztikus utazáson pedig rendszeresen nyomon követhetjük a láp aktuális páratartalmát és hőmérsékletét.

Kirándulóhelyek Budapest környékén - Teknős tanösvény (Dunakeszi)Kirándulóhelyek Budapest környékén - Teknős tanösvény (Dunakeszi)

 

 

Szentendrei Skanzen (Szentendre)

Csodálatos múltunk velünk él a Szentendrei Skanzenben, ahol a népi kultúrát, szellemi örökséget eleveníthetjük fel – hihetetlenül gazdag és színvonalas programkínálat kíséretében.
A népszerű attrakciók közé tartozik az Erdőhorváti kerek perec sütése, a Boszorkánykonyha felkeresése, a Sárközi gyöngyfűzés, de az élő történelmi helyszíneken akár Erdély városába is besétálhatunk. Sőt, a BEÖLTÖZŐ divatteremben korhű ruházatra is szert tehetünk.  A lebilincselő élmények mellett azonban a kiváló kiállításokat is megéri közelebbről szemügyre venni.
A gyermekbarát programok közül kiemelkedik a Gyerekgazdaság épülete, ahol a tanyasi élet örömeibe kóstolhatnak bele a legifjabbak. A Fény Házában pedig azokba az időkbe kalauzolnak el minket, amikor még gyertyalángnál és kandallótűznél teltek a mindennapok.

Kirándulóhelyek Budapest környékén - szentendrei SkanzenKirándulóhelyek Budapest környékén - szentendrei Skanzen

Kirándulóhelyek Budapest környékén - szentendrei SkanzenKirándulóhelyek Budapest környékén - szentendrei Skanzen

 

 

Sződligeti horgásztó (Sződliget)

Eldugott erdei úton át közelíthető meg a helyiek körében csak „Mesetónak” nevezett sződligeti látványosság, melynek születése a Flock uradalomhoz köthető. Az egykori agyagbánya kubikgödreit patakvíz töltötte meg, így ha most a parton állva körbetekintünk, egy öblökkel gazdagított tavat láthatunk, melynek partját apró, nádtetős házikók szegélyezik. Ez az idilli látkép pedig leginkább a fotósok körében kedvelt Bokodi horgásztóhoz hasonlítható.

A mesterségesen kialakított Mesetó a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, és mivel a magánkézben van, ezért horgászni is tilos ott a külső személyeknek. Ettől függetlenül érdemes meglátogatni a gazdag élővilággal rendelkező sződligeti Mesetavat, melynek látványa olyan lesz, mintha csak a gyerekkönyv lapjait forgatnánk. 

Kirándulóhelyek Budapest környékén - sződligeti horgásztó (Mesetó)Kirándulóhelyek Budapest környékén - sződligeti horgásztó (Mesetó)

 

 

Gesztenyés tanösvény (Nagymaros)

A Dunakanyar ékszerdobozának is hívhatnánk Nagymarost, ami nem csak az egyik legszebb folyó menti településünk, hanem a természetbarátok kedvelt úti célja is egyben.

Szemközt a Visegrádi fellegvár falai emelkednek, míg a Gesztenyés tanösvény kiindulópontját, a révet keressük. A 21 megállós túrán remek látnivalókat ejtünk útba, miközben információs táblák segítségével szerezhetünk több ismeretet a környék flórájáról és faunájáról.

Kellemes, délutáni program lehet ősszel a tanösvény bejárása, ami akkor is csak 6 km hosszú, ha belevesszük a Duna-parti sétát is visszafelé. A gyaloglás nagy része erdős területen történik, érintve a Szent Kereszt felmagasztalása templomot, a gesztenyést, valamint a Nagymarosi kálváriát is.

Kirándulóhelyek Budapest környékén - Geszenyés tanösvény (Nagymaros)Kirándulóhelyek Budapest környékén - Geszenyés tanösvény (Nagymaros)

 

 

Széchenyi-hegyi Gyermekvasút (Budapest)

A Budai-hegységben található a különleges Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, ahol a vonatok zavartalan közlekedését gyerekek biztosítják. Az utazás teljes időtartama a két végpont, a Széchenyihegy állomás, illetve Hűvösvölgy között körülbelül 40-50 percet tesz ki. Az összesen 6 megállós zakatolás során bárhol leszállhatunk, mert Normafán, Csillebércen, Virágvölgyben, Jánoshegyen, Szépjuhásznén és Hárshegyen is szuper kiránduló célpontok kínálkoznak.

Fedezd fel a Budakeszi Vadasparkot, a Gyermekvasút Múzeumot vagy lógasd a lábad a Libegőn! Lenyűgöző panorámáért azonban a Tündér-sziklához, a Makovecz Imre-kilátóhoz vagy a Nagy-Hárs-hegy tetején álló Kaán Károly-kilátóhoz menj!

Kirándulóhelyek Budapest környékén - Széchenyi-hegyi Gyermekvasút (Budapest)Kirándulóhelyek Budapest környékén - Széchenyi-hegyi Gyermekvasút (Budapest)

 

 

Love − Szeretet szobor (Vál)

Alexander Milov ukrán művész monumentális alkotása a nevadai Black Rock sivatagból került Válra, a szőlők közé. A Love, vagyis Szeretet szobor 16 méter hosszú, 10 méter magas és egy kapcsolat két résztvevőjét ábrázolja, ahogy egymásnak hátat fordítva ülnek, miközben a bennük élő gyerekek át szeretnék ölelni egymást. Az alkotás éjszaka még látványosabb, ilyenkor kötődésre vágyó gyermekek alakjai fényárba borulnak.

Kirándulóhelyek Budapest környékén - Love - Szeretet szobor (Vál) /Fotó: Dora Repanszky (www.pexels.com)Kirándulóhelyek Budapest környékén - Love - Szeretet szobor (Vál) /Fotó: Dora Repanszky (www.pexels.com)

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Rohamosan közeledik az év vége, és ilyenkor mindig előjön a kérdés: hol töltsük a szilvesztert? Igyekszünk segíteni a döntésben; gálavacsorák, koncertek, tombola, éjjelig nyitva tartó wellnessrészleg – csak néhány program azok közül, melyeket az alábbi 10 hazai hotel nyújt, ha őket választjuk az idei bulink helyszínéül.
Lehet elegáns, kicsi vagy eldugott, a közös bennük a Michelin-ajánlás. Több mint 10 étteremmel bővült a Michelin ajánlással büszkélkedhető éttermek listája, melyek többsége vidéken működik. Egyre jobban körvonalazódik, hogy hazánk kiváló éttermeit nemcsak a fővárosban érdemes keresni, jól tesszük, ha felkerekedünk és megismerjük mit rejt a vidék.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Cegléd több mint gondolnád: töltődj fel a ceglédi fürdőkomplexumban és apartmanparkban!
A Ceglédfürdő Apartmanpark és Kemping színes szolgáltatásainak köszönhetően új családi élményekkel lesztek gazdagabbak, de akár a lemerült energiatartalékaitok feltöltésében is segítségetekre lehet. Akár egy 1 napos pihenéssel is jót tehettek a szervezetetek számára, hiszen a kikapcsolódás önmagában is óriási segítség az immunrendszernek. A ceglédi fürdő medencéiben, gyógyvizében, szaunáiban lehetőségetek nyílik arra, hogy a gondokat elfeledve átadjátok magatokat a felhőtlen kikapcsolódásnak.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
10+1 új panorámapont: csodás kilátók a legjobbakból
A susogó fák lombjai vagy a csendes víztükör fölött már csak a távoli horizont szab határt a lenyűgöző panorámának. Ha ti is úgy rajongtok Magyarország csodás kilátóiért, mint mi, akkor mutatunk 10+1 panorámapontot, amit nem hagyhattok ki, ha kirándulni indultok.