Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Varázslatos települések a Dunakanyarban, ahol a hegyek és a folyók összefutnak

Vízmosta szigetek, festői parkerdők, hegyek közé szorult völgyek, valamint a régió legszebb panorámát nyújtó kilátói miatt annyira kedvelt a természetbarátok körében a Dunakanyar. Persze ez csak félig igaz. Hiszen ezeken a Budapesthez közeli kirándulóhelyeken olyan mesés településekkel is találkozhatsz, ahol a kiadós városnézésről sem kell lemondanod.

 

Természeti kincseket és káprázatos történelmi látnivalókat őriz a Duna vonalának az a területe, ami Esztergomtól Budapestig húzódik. Ez a szívünknek oly kedves Dunakanyar, ahol varázslatos települések várják, hogy meghódítsd őket.

 

Esztergom

A Pilis hegység lábánál elterülő Esztergomot a Dunakanyar kapujának is becézhetnénk, melynek kiemelkedő pontjai közé tartozik a 157 méter magas Várhegy és a szemközti Szent Tamás-hegy. Előbbinél az Esztergomi Bazilikát és az Esztergomi várat is útba ejtheted, ahonnan leírhatatlan panorámában lesz részed a Mária Valéria hídra, illetve a Dunára. A káprázatos kilátásra a Szent Tamás-hegy tetejéről is rácsodálkozhatsz, melynek 7 állomásos kálváriája a kápolna előtti Golgota-csoporthoz tart.

A rejtett látnivalók közé tartozik a Várhegyről leereszkedő, középkori Macskalépcső, ami abba a Vízivárosba vezet, ahol a Malom-bástya  és a Dzsámi épületegyüttese található. Ám megtekintésért kiált a Duna Múzeum, a Szlovák Tájház, valamint a Geoda Interaktív Ásvány- és Őslénykiállítás is.

Tipp: Az Esztergomi Bazilika kupolájában exkluzív kalandtúrára indulhatsz, amit azoknak sem érdemes elmulasztani, akik már jártak hazánk legnagyobb vallási épületében. A bemutatón sosem látott szemszögből, a 80 tonnás állványzatról nézheted végig a felújításon átesett stukkókat, a dunai panorámát, illetve az épületben kialakított kiállítást a felújításról.

Varázslatos települések és látnivalók a Dunakanyarban - Dzsámi (Esztergom)Varázslatos települések és látnivalók a Dunakanyarban - Dzsámi (Esztergom)

Fedezd fel a Dunakanyar mesés látnivalóit - Esztergom, BazilikaFedezd fel a Dunakanyar mesés látnivalóit - Esztergom, Bazilika

 

Ezernyi látnivaló vár Esztergomban>>

 

 

Dömös

A Magyarország északi határvonalán kanyargó Duna Esztergomot elhagyva tér le megszokott útjáról, hogy Dömös felé forduljon. Ez a gyönyörű község azonban nemcsak a mai kor emberét, hanem a 11. századi királyokat is megbabonázta, melyről a Dömösi prépostsági romok felkeresésekor is megbizonyosodhatsz. Az 1000 éves múltra visszatekintő Árpád-kori altemplomban óránként indulnak tárlatvezetések előre meghatározott időben.

Vadregényes kirándulóhelyekért sem kell a szomszédba menni, ha Dömösön jársz, hála a természet ajándékának, a csodás Rám-szakadéknak. A keskeny sziklaszurdokban ugyanis helyenként még a gyakorlott túrázók is megküzdenek a fel- vagy lejutással a létrák és kapaszkodók miatt. De azért is meg kell izzadni, hogy a Dunakanyar egyik legszebb panorámájában gyönyörködhess a Prédikálószék kilátóból, mely a Visegrádi-hegység 639 méteres csúcsán magasodik. Viszont túra közben a Vadálló-köveket is megtekintheted.

Irány a Dunakanyar legszebb helyei! - Prédikálószék (Dömös)Irány a Dunakanyar legszebb helyei! - Prédikálószék (Dömös)

Túrázz a Dunakanyar legszebb kirándulóhelyein - Vadálló-kövek (Dömös)Túrázz a Dunakanyar legszebb kirándulóhelyein - Vadálló-kövek (Dömös)

 

 

Visegrád

Népszerű úti célnak minősül a Dunakanyarban megbújó Visegrád is, melynek káprázatos elhelyezkedése már a rómaiakat is magához vonzotta. A büszke Visegrádi Fellegvár több izgalmas kiállítást, történelmi panoptikumot és nem utolsó sorban fantasztikus panorámát kínál az utazóknak. A Királyi Palotában betekintést nyerhetsz a Zsigmond-kori lakosztályba, a középkori konyhába, a kőtárba, illetve a hangulatos kertbe. A történelmi hangulatot árasztó, 13. századi Salamon-torony ma igényes tárlatokkal és lovagi tornákkal szórakoztatja a látogatókat. 176 m magas Sibrik-dombra felkapaszkodva pedig a Pannonia provinciát védő, egykori limes romjaira bukkanhatsz, de bakancslistás program lehet a Nagyvillám csúcsán elhelyezkedő Zsitvay-kilátó megmászása vagy a Spartacus-ösvény követése is.

Varázslatos települések a Dunakanyarban, ahol a hegyek és a folyók összefutnak - Salamon-torony (Visegrád)Varázslatos települések a Dunakanyarban, ahol a hegyek és a folyók összefutnak - Salamon-torony (Visegrád)

Keresd fel a Dunakanyar ikonikus nevezetességeit és látnivalóit - Visegrádi FellegvárKeresd fel a Dunakanyar ikonikus nevezetességeit és látnivalóit - Visegrádi Fellegvár

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A Dunakanyar éke: a visegrádi fellegvár
A visegrádi vár Magyarország egyik legemblematikusabb jelképe, amit senkinek nem kell bemutatni, valószínűleg kevés olyan honfitársunk akad, aki legalább egyszer ne látogatott volna el a Dunakanyar gyöngyszeméhez. Népszerűsége ellenére történelméről mégis meglehetősen kevés ismeretünk maradt fent, pedig unalmasnak egyáltalán nem mondható, az elmúlt évszázadokban fontos események helyszínéül szolgált.

 

 

Leányfalu

A Dunakanyar elragadó települése Leányfalu, melynek egy része a természetjárók paradicsomában, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban fekszik. A falutól távolodva, a Dóra pataktól északra akadhatsz rá a Csíkos-tóra, valamint a kellemes erdei pihenőhelyre a Vörös Meteor-forrásnál. Ha viszont szeretnél szép panorámás helyre felsétálni, akkor a Nyerges-hegyi kilátópontot javasoljuk.

Szállástipp! A leányfalui gyógyfürdőtől nem messze találjátok ezt a csendes, napfényes, családias vendégházat. A Kerekhegy Vendégház a hegyoldalon áll, varázslatos kilátással a Szentendrei-szigetre és a Pócsmegyeri-tóra. A szálláshely tökéletes kiindulópontja a környékre tervezett kirándulásoknak, de a település strandja is szuper program lehet. Megnézem a szálláshelyet>>

Kerekhegy Vendégház Leányfalu (fotó: szallasvadasz.hu) Kerekhegy Vendégház Leányfalu (fotó: szallasvadasz.hu)

 

 

Göd

A váci Duna-ág bal partjára, Gödre áttérve szemet gyönyörködtető villák és régi épületek kísérik a lépteidet. Ezek az építmények arról árulkodnak, hogy a Dunakanyarban rejlő település mindig is kedvelt üdülőhelynek számított. Göd azonban nem csak erről nevezetes. Tudtad, hogy a leghíresebb „csodaló”, Kincsem is a helyi lovardában nevelkedett? Az állat emlékét ma is ápolják a helyiek, melyre jó példa Tóth Béla szobrászművész életnagyságban elkészített Kincsem, a verhetetlen nevű bronzszobra. A városban egyébként két tárlatot is láthatsz: az egyik a több mint 100 éve létesített Tűzoltószertár, a másik a Vasparipák és Göd című kiállítás.

Kincsem szobor GödönKincsem szobor Gödön

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Észak-Alföld mind természeti, mind kulturális adottságai miatt kiemelkedik a magyarországi tájegységek közül. A hazai reformáció központjaként jelentős vallási értékekkel és műemlékekkel rendelkezik, míg élővilágát nemzeti parkok védik, így kompromisszum nélkül mindenki biztosan talál magának programlehetőséget, ha ezt a térséget választja célpontjául.
A természet határtalan kreativitásáról tesz tanúbizonyságot a föld gyomrában húzódó, cseppkövekekkel teletűzdelt Baradla-barlang, mely talán a leghíresebb látnivalója az Aggteleki Nemzeti Parknak. Megéri azonban kirándulásra indulni a felszín felett is, mert az UNESCO világörökségi listáján szereplő karsztvidéktől kelet felé tekintve, egy újabb izgalmas kirándulóhely: a Bódva folyó völgye mutatja magát.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.