A Tao annak köszönheti megtisztelő látogatásomat, hogy néhány más hely nem volt már nyitva a környéken. Történt ugyanis, hogy programom volt valahol, este később, 10 óra tájt a Kálvin téren szálltam át egyik metróról a másikra, közben beugrott, hogy ki kéne bukkanni a földfelszínre, enni valami falatot, eszembe jutott pát emlék, például a PitaGorasz is, de sorra be voltak zárva a helyek, emberek meg alig.
Na, de itt fény pislákolt, hát akkor beszabadultam ide. Ez egy átlagos, vagy átlagosnál picit jobb kínai büfé, de elég népszerű, sokan járnak ide. Most meg senki, csak én. A nő, aki vitte a pultot, már csak a maradékot árulta, láthatóan a napi választéknak csak a romjai voltak jelen. Ebből választottam tésztára hagymás csirkét, elnyammogtam az egyik asztalnál magányosan, pont olyan volt, amilyent vártam, se több, se kevesebb, adagnak éppen megfelelt, nem is szidom. Megvacsoráztam futtában. 1700 forint volt a hagymás csirke, 600 forint a nagy adag káposztasaláta, nem csalódtam, azt kaptam, amit vártam, jó éjszakát!
Ha valaki azt, mondta volna, hogy én nem értékeltem még a Taot, annak kidugom a nyelvem, körbeugrálom, kiröhögöm, miközben szamárfület mutatok. Aztán benézek ide a netre és volt/nincs Tao, tényleg nincs, de az értékelések útja kifürkészhetetlenek, mint tudjuk. Szóval, akkor ma este séta át Kálvin téren és Tao.
Valahogy a számtalan elszórt lehetőség közül egy ilyen biztos pontba kapaszkodik meg az ember. Nincs is bent vendég, ketten árválkodnak a benzingőzben és porban a járdán kint. Hát én inkább beültem. Semmi meglepetés, semmi csalódás. a legátlagosabb kínai vacsora, a frekventált elhelyezkedés ellenére meglehetősen olcsón (2000 valahányszáz forint tésztával és doboz savanyúsággal) Gung Bao-t ettem, de bárki ejtheti/Írhatja Kung Paonak, ugyanaz. . . . tésztával, ahogy szeretem, enyhén csípősen, és az egész szituáció átlagossága ellenére abszolút jólesett, szívesen ettem az utolsó falatig.
A mindenhol jelenlévő, megszokott kínai büfék ételválasztékát és minőségét nyújtják itt is nagyjából (egyik különbség, hogy például volt miso leves). Ugyanúgy önkiszolgáló. Az egyetlen lényeges különbség, hogy a belső tér viszont igényesebb mint az átlag kínai kifőzdékben. Van emelet is.
Meghívást kaptam ebbe a kinai étterembe egy finom ebédre. Kedvencem a zöldséges tésztájuk. Az adagok óriásiak és kedvező árúak. Az unokám kedvence a szerencse süti és a sült banán. A hely kellemes, de mindíg sokan vannak. Főleg Ez bizonyíték arra, hogy finom a kaja. A vendégek is fiatalok . Az emeletről jól látható a kiszolgálás és a rengeteg étel választék.
A zöldséges tésztájuk isteni, viszonylag sok zöldséggel, ugyanakkor az erős-savanyú levesben húst találtunk annak ellenére, hogy direkt rákérdeztem tartalmaz-e húst. :( Csak ezért kapott jó értékelést az étel, mert húsosnak nagyon finom :D A kiszolgálás ezt a félre tájékoztatást leszámítva megfelelő és gyors, még a segítőkészséget se hagynám ki. :D
December végén a két ünnep között sok étteremben az iskolákhoz hasonlóan már téli szünet van, így sok hely ki sem nyitott. A Ráday utca - Kálvin tér környékén is sok ajtó zárva maradt. A Tao azon kevesek közé tartozik, akik kinyitottak. Hogy csak emiatt, vagy egyébként is így szokott-e lenni, nem tudom, de tény, hogy a földszinten minden asztalnál ültek, és a galériaszinten is csak 1-2 üres asztal volt.
Mindezt sem a kiszolgálás, sem az ételek minősége nem indokolta. A pultnál kell rendelni, önkiszolgáló rendszerben működik. Előre elkészített, kisütött, megfőzött ételek vannak a pultban. Majdnem mindenből lehet kérni kis- és nagyadagot (850/600 Ft). A szokásos kínai mártásos főételeket kínálják, szinte kivétel nélkül csirkehússal: brokkolis, hagymás, Gung Bao, chilis. Kettő nem csirkés ételt találtam: marhahús osztriga szósszal, illetve kacsa, ezek drágábbak is voltak, mint a többi (850/1200 Ft). A 2 féle leves közül kértem egy adag miso levest (300 Ft), valamint egy adag tavaszi tekercset (3 kis db/200 Ft), 2 rák tempurát (150 Ft/db) és egy adag mézes-chilis szószt (150 Ft). Az árak nagyon kedvezőnek tűnnek, de sajnos az ételek abszolút nem jók, így az ár-érték arány összességében legjobb esetben is csak átlagosat érdemel tőlem. A levesestányért csurig rakta a pultos hölgy, hiába lépkedtem lassan és óvatosan a lépcsőn, mire felértem a galériára, végigfolyattam a tálcát. A leves irtózatosan el volt sózva, az ehetetlenségig. Pár kanállal ettem csak, próbáltam leve nélkül a tofukockákat, de a só mindent átjárt már. A tekercs és a rák is ki voltak hűlve, és főleg a tekercs nagyon olajos volt. Valószínűleg a sütéskor megszívta magát, plusz az olajat sem cserélik le kellő gyakorisággal, ezért állott olajos volt az íze. Még a rák tempura volt a legelfogadhatóbb, az csak hideg volt. A kiszolgálás kedvetlen. A mosdó igénytelen, nincs tisztán- és karban tartva. Nem hiszem, hogy újra bemennék a Taóba.
2015.09.12-én tértünk be ide enni bár ne tettem volna mind2-en szezámos csirkét ettünk. Az enyém nem volt olyan jo izű miután elfogyasztottam iszonyú hasmars volt a gyomromba. Egy szó mint száz csak bátraknak ajánlom
Péntek este egy hirtelen ötlettől vezérelve ide tértünk be, amikor megéheztünk. Önkiszolgáló kínai étterem, átlagos kiszolgálással, ami nyilván behatárolja korlátait. A szokott kínai ételeket lehet kapni a belvároshoz képest igen baráti áron, ketten 2. 000 Ft-ot fizettünk üdítővel és némi borravalóval együtt.
Az ételek minősége ezen a szinten egész jó, a Kálvin térre kiülve a hangulata is kellemes. Aki olcsón gyorsan akar elfogadható minőséget enni a környéken, érdemes kipróbálnia.
Évek óta nézem a Tao éttermet a Kálvin téren, vélhető, hogy ha hamarabb benézek és látom, hogy tálcatologatós rendszerben működik, ergo igen hamar ételhez jut az ember, akkor már korábban is meglátogattam volna. Ami az előnye, az a hátránya is, az előre lesütött, bő olajban készült dolgok (panírozott rákszerűség, tavaszi tekercs) bizony állott és hideg.
A raguk jók voltak, pontosabban olyanok, mint a legtöbb helyen. Az árak igen kedvezőek. A Tao azt adja, amit sugall, nem csoda, hogy népszerű. Egyéb híján megteszi. De ott van kicsivel odébb az „egyéb” is, a Yummi Noodles, ahol viszont friss ételt adnak.