Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
2023. március 28.egyedül járt itt 35A településen viszonylag sok szobor és emlékmű található, ahhoz képest, hogy egy kb. 3000 fős község. Szóval, pezseg az élet. Na, és hát akkor 56-os emlékmű is kell, nyilván, de hogy miért pont a templomkertbe? Hát azt nem tudom. Mindenesetre nem egy túlbonyolított dolog, semmi nonfiguratív, tégla-talapzat, és a híres lyukas zászló. Amúgy szerintem ez mindet kifejez.
Érdekes
2023. március 28.a párjával járt itt 45 Ahogy a tér szobrai, Petőfi Sándoré is régen fehér is volt, most meg inkább sárga. Érdekes, hogy története homályba vész, nem hivatásos szobrász készítette, hanem valaha egy amatőr kőfaragó, aki egyébként libapásztor volt.
Változásokat is szenvedett az áthelyezések közepette, előre mutató karja vagy letört, vagy csak rosszul készült el és nem illett jól a szoborhoz, ezért például most inkább a melléhez szorítja. De őszintén megmondom, már rosszabb Petőfi szobrokat is láttam, nincs ezzel semmi baj. Meg hogyan is nézne ki egy alföldi város Petőfi szobor nélkül.
2023. március 27.a párjával járt itt 35 Érdekes tér ez a kiskunmajsai központi terület, ha csak úgy átnéz rajta az ember, vagy belesétál, minden olyan meglepően sárga. . . a templom is, ez a háborús is, a Trianon is, meg a Petőfi szobor is. Még az is eszembe jutott, amikor odaértem, hogy csak nem homokszobrok? De nem, mert éppen esett az eső, szóval nem rongált rajtuk semmit.
Tehát van ez a sárga háborús. Egyik oldalán egy ilyen druida áll heroikusan, még az Aszterix is eszembe jutott, de azért az viccesebb. Fogjuk rá arra, hogy ez 1940-ben készült és akkor az volt a korszakos, újra felkorbácsolni a csatakedvet. és ilyen birodalmi sámánokat faragni, a nagy világverő hadsereg bátorítására. Egyébként megnéztem máshol ennek az emlékműnek a képeit, és régen egyáltalán nem volt ez sárga, inkább hol szürke, hol hófehér. Úgy látszik a tér most valami központi törekvés által egyöntetűen dizájnosítva lett. Tehát most sárga az egész mű. Van rajta egy felirat, amit elég nehéz szó nélkül hagyni, mármint, hogy "Tettük sugára átragyog időn, enyészeten". . . de ezen azért eső ide, eső oda, csak megáll az ember töprengeni. Mert mit is tettek, ami átragyog? Elmentek valahová jó messzire meghalni. Teljesen feleslegesen, elég káros következményekkel. Az országra nézve tragikus kimenettel. És az utókor most itt hálás, meg sugárzik? Hát, lelke rajta. . .
2023. március 27.a párjával járt itt 55 Morcos, borongós, esős időben csatangoltam a város főterén, itt-ott mindenféle szobrok, aztán amikor ezt a lányt megtaláltam, sokkal jobb lett minden.
Volt benne valami üde, valami tavasz, nem poshadt szent, nem búskeserves ősi meg hősi, hanem amolyan kis csajos, téren ülős, drótból van és a szemüvegét igazítja, teszi fel vagy veszi le, de azt mondja, hogy nem ám amolyan búval izélt ez a város, hanem laknak benne emberek, fiatalok, lányok és fiúk, ideülnek, talán szelfiznek vele, vagy lehet, hogy még a kiránduló családok is, szóval, nyugi, elmúlik majd a ború, kisüt majd a nap, és jobban fogod érezni magad. Most, így utólag, nagyon verem a fejem a falba, vannak ennek a csajszinak testvérkéi is, a Napfény lányok. csak át kellet volna sétálnom két utcával arrébb, de ki tudta ezt akkor? Így meg már. . . szóval, előbb tájékozódni, aztán kirándulni! Hány olyan hely volt már, amikor elmentem valami mellett. . . hát most itt is ez történt. De azért ennek a lánynak örülök! Meg a város nevét kiíró betűk tetején is ül egy kisebb, lengeti a lábát, talán majd látható lesz ő is!
2023. március 27.a párjával járt itt 35 Akasztón megakasztja az ember útját ez a tér, ez a szobor, hát megállok, megnézem, persze. Gondolom, eredendően I. világháborús emlékmű volt. Később meg második világháborússá is tették. A katona szerelése erre utal. A nő, a leendő özvegy térdel még a másik oldalon, a meztelen gyerek meg az első meg a második világháborúban is ugyanilyen meztelen.
De van még egy alakja is a csoportnak, egy központi figura. Jézus lenne? Mi a fenét mondhat a katonának a Megváltó? Hogy látod, mekkora nagy barom voltál, fiam, elmentél lövöldözni más népekre, azok meg a te farodat lőtték inkább szét, hát eszednél vagy egyáltalán? Itt a nő a fiaddal, félárvának fogja felnevelni. . . ezt akartad, hülye? Szétszakítják az országot, aztán siránkozhattok meg jajveszékelhettek száz évig, hogy mennyire bántanak titeket igazságtalanul. . . normális vagy?
Érdekes
2023. március 27.a párjával járt itt 45 Nagyon szép kis szobor ez a Szendrey Júliáról szóló alkotás, 1986-ban egy helyi nyugdíjas, Bányai János ajánlott fel egy nagyobb összeget a megalkotásáért. 200. 000 forint akkoriban rengeteg pénz volt, lehet, hogy az öregnek nem voltak utódai, aztán valami értelmes célt keresett.
Először valami vicceset, cukit, játékost akart kérni, aztán jött a költő feleségének gondolata. Domonkos Béla szobrász meg is csinálta neki, illetve a városnak. A megtalálási helyéről akadhatnak vegyes információk, a térkép és a leírások az út túloldalára, a zsinagóga mellé helyezik. A zsinagóga mellett viszont nincs, garantálom, megnéztem. Vagy több zsinagóga is van párszáz méteres körzetben. Ez a szobor a Luther Márton téren áll, nem a zsinagóga mellett és nem a Petőfi Sándor utcában. De mindegy hol áll, jó helyen van Kiskőrösön a Petőfi Múzeum mellett.
2023. március 27.egyedül járt itt 35 Valamiért a templom mögé állították, itt nincs híd, folyó, pedig ott szokott állni, és nem is értem, hogy 26 nepomuki Szent Jánosból legalább 20 ilyen tökegyforma, ugyanabban a pózban áll, mintha a régieknek lett volna egy általános használatra kialakított formaöntő gyáruk, és sorozatban gyártották volna az ugyanilyeneket mindenhová.
Gondolom, jó biznisz volt akkor is. Ahogy neten nézem a kegytárgykereskedelmet, hát ma is az.
Érdekes
2023. március 27.a párjával járt itt 45 Hiába na, ha valakinek hobbija van, hát hobbija van. Szóval, hát igen, nem állom meg, hogy ha valami érdekel, titokzatos, érdekes, megfejthető, részben kibogozható, utána ne járjak. A svábok, szlovákok hazai nyomai után egyre jobban beleásom magam a kunok, jászok történetébe, megkeresem, ami megkereshető, mint például a kunbabákat is.
Talán így védekezik az ember agya az ellen a mézeskalácshuszáros operett-turulkodás, meg trianonkodás ellen, amit a ma kurzusa bele akar erőszakolni mindenki fejébe. Kunszálláson a kunbabát megpillantva le se tagadhatná a tesóit, meg az alkotó apját, Györfi Sándort, annyira magán viseli minden jegyét, amit már láttunk korábban is más hasonló történelmi bábukon. A kunbabák még mindig szanaszét állnak őrt a Nagykunság, és itt, a Kiskunság területén, amik kiemelt földrajzi tájegységek, de valójában az egész Duna-Tisza közét a Bulgáriából visszaédesgetett kunok töltötték be, valaha annyira lakatlan volt.
2023. március 27.a párjával járt itt 55 Azt hiszem, a szemem már rá van állva az út menti, múzeumokat, látványosságokat jelölő táblákra, akkor is észreveszem, ha arrafelé nem sejtek semmit. Sőt, akkor még inkább felkapom a fejem. Így volt ez Kiskőrösről kifelé is, az ember csak andalog az útnak lapályán, és akkor a város szélén hopp, "Old Car Museum" arra.
nem is volt kérdés, annak ellenére, hogy nem vagyok egy autóimádó fan, de egy ilyen mégiscsak érdekes, mit rejtenek a szavak? Nos, ez több, mint amit vártam. Hatalmas, modern épület, gazdag anyaggal, több szinten az autózás történetének híres darabjai, Chevrolet Corvette-ek, Ferrarik, BMW-k, Mercedes-ek állnak, csillognak-villognak, egyeseknek a motorháztetőjük is nyitva, a műszaki vénákkal megáldottaknak kötelező bőségszaru. Régi motorkerékpárok, fantáziát megindító modellek. A belépő egyáltalán nem drága, nem is értem, ki, miből, hogyan tartja ezt itt fent, az én laikus ismereteim odáig tartanak, hogy egy-egy ilyen bámulatos őspéldány iszonyatos pénzekért szokott elkelni nemzetközi árveréseken, itt meg egy rakáson hever az Alföld egy eldugott zugában. És bizony működnek is, nem is egyet bérelni is lehet! A szerelőműhelyben olyan modellt is megbámulhatunk, amit ismert filmekhez köolcsönöztek ki, pl. Nicolas Cage döngetett vele nemrég a filmvásznon. Nos, ha ezzel idáig nem sikerült felkeltenem az érdeklődésed, akkor soha nem fogsz eljönni ide, és akkor nem is érdemes egy szót sem írni már erről tovább. Szerintem igazán jó élmény!
2023. március 27.családjával járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Igen, az ittjartam ajánlása alapján ez a hely jelenleg Budapest legjobb étterme, éppen ezért a rokonság alkalmasnak találta, hogy az aktuális családi ebédünket itt költsük el. Időben helyet foglaltam írásban és telefonon, hogy hiba ne csússzon a számításba, asztal fixálva, visszajelezve, és ma (vasárnap) fel is vonultunk, hogy jót együnk és jól is érezzük magunkat.
Nincs mit szőrszálat hasogatni, a felvezetés, felszolgálás hibátlan, a tisztaság is, a konyha folyamatosan magasszinten alkot, a kínálat is kitűnő, a leves is, a borok is, a sörök is, a pálinka is jó volt, mind minőségi termék. Birspálinkával kezdtem az örömködést, tárkonyos báránylevessel (jön a húsvéti bárány, feltámadás) folytattam, aztán nyúlcomb (húsvét jön, azaz a nyúl) burgonyával, uborkasalátával, majd a Menza sör után Menza csokoládétortácska pikáns meggyel. . ezt meg Rose-vel öblítettem. Mindez nagyon jól sikerült elgondolás volt, a többiek mást ettek, de mindenki maximálisan meg volt elégedve. Kicsit talán a zene volt túl sok. Azzal lehetne mit kezdeni, ömlött rám a hang, meg az egész terem, más családok gyerekekkel, mint egy felbolydult méhkas, néha sok volt, nem hallottam a rokonok hangját, olykor szájról próbáltam olvasni. Mindezért hatan fizettünk összesen vagy hetvenezer forintot, de nem tartottam soknak.