Gyémánt 500
Népszerű író még 183 hasznos szavazat kell
2023. június 1.a párjával járt itt 55 Ez valami egészen szenzációs hely! Sok éven át (talán évtizedek óta) állt az út mellett ez a használatlan, pusztult borospincének tűnő hely, néha őzek, szarvasok lopództak mögé, annyira nem járt itt senki. Megszoktuk, hogy ott van. Na, de aztán tavaly óta!
Egy tapolcai vállalkozó család (ha jól tudom) megvette, felújította, most aztán meseország, mesepanoráma minden, hihetetlen, mit csináltak ebből! Sütizgetni, borozgatni, üdítőzgetni ki lehet ülni a szanaszét heverő alkalmatosságokra, de bárhová ülsz, elképesztő kilátás nyílik a völgyre, ahol a szürkemarhák legelésznek, Sabar borok vannak, de a sütin kívül más harapnivalók is akad, viszonyleg egyszerű menü, hamburgerféle vagy egytálétel, De szinte mindegy is, mit iszol-eszel ebből, minden minőségi, és ha kiülsz egy pohárral a kezedben a völgyet bámulni, ember legyen a fenekén, aki fel tud kelni onnan, annyira örökkévaló. Egykor lovagoltam itt párszor, Csobánc hegye felől érkezve, errefelé a lejtőn csizmáig gázoltunk a vadvirágban. Sohanemfelejtős. Mint ahogy a mostani állapot sem. Fent van egy nyílt terasz, mellette kis konyha, mindenki nagyon kedves, rokonszenves, hol állj meg, ha nem itt?
Érdekes
2023. június 1.a párjával járt itt 45 Ez is egy tihanyi látványosság, és ha már így van, hát bemegy az ember. Nekem olyan hármas-négyes között billeg, se nem rossz, se nem nagy élmény. De ismerjük el, van. Az nem árt, ha az emberek megismerik a Balaton élővilágát. Mindenkinek hasznos. Azt általában nem szeretem, hogy az emberek ketrecekben, akváriumokban, kalitkákban tartanak állatokat és mutogatják, az egy elég ronda dolog.
Viszont itt látsz sokféle halat, különféle, különleges lényeket, amiket talán máskor alig vagy soha. Például a gardát, ami régen olyan irtózatos tömegben élt a tóban, hogy foltokban feketéllett tőlük a hegyről nézve a víz. Óriásharcsát pihenni a csendben, kecsegéket, pontyot és sok mást is, ráadásul van egy egészen jó kis bemutatófilm, amihez le lehet ülni, és tényleg közérthető. Nem állami múzeum, olyan kedvezmények nincsenek. De szerintem érdemes rá időt szánni, hogy tudd, ezekért a lényekért mi is felelősek vagyunk, nem trópusokról hoztuk őket ide mutogatni, hanem itt élnek helyben, ők úszkálnak a lábaid mellett, ha te is úszol a vízben.
2023. június 1.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Tulajdonképpen kedvelem a Befritet, jókat ettem már náluk, hagymás, tojásos, krumplis összevisszaságokat, és mivel jó emlékeim voltak, meg jókat is ír itt az ittjartam is, hát pont célirányosan ezt választottam a Corvin pláza kínálatából. Feltételezem, a recept, a kivitelezés mindegy egységben ugyanaz.
Nos, tehát nagy lelkesen dirty salmont rendeltem, lássok azt a Corvin közi vadlazacot! A kiszolgálás nem volt valami kedves, inkább semmilyen, na jó, nem udvarolni jöttem, hanem enni, Kifizettem azt a 2900 valahány forintot, aztán odaálltam a fal mellé, mint a vegyes nemzetiségű többiek, akik szintén az étel elkészültére vártak. Kb. 12 és fél 1 között volt ez, azaz főidőben. Aztán egyszer csak nekem is kiszóltak, hogy lehet jönni, vinni. . . keringtem egy darabig tálcával a kezemben, egyszer meg is pillantottam egy szabad asztalt, de egy dagadt lány egy tálca kalóriával két méterre beelőzött és kajánul nézett rám. Aztán találtam egy nagy asztalt egyszál székkel, gyorsan megszámoltam magam, egyedül voltam, tehát le is ültem. A dirty salmon meg egy kicsit savanyú volt, azaz savanyúbb a kelleténél. De megettem, csak nem volt ez annyira örömebéd. Talán majd máskor.
2023. június 1.egyedül járt itt 35 Nem nagyon találod meg, ha nem keresed. A Kékgolyó utca elején, sarkán van egy kicsi zöld tér, azon áll szoborfiú, hallal a kezében, és a kis tér sarkán, majdnem rejtve a zöld bokroktól, ott van a Kékgolyó maga! Azaz a cégér, amiről a furcsa nevű utca kereszteltetett. A "Zum Blauen Kugel" néven valaha itt álló híres-neves fogadó emlékét őrzi.
Több mint 150 éven keresztül működött az intézmény, falában 1748-as téglákat is találtak. Sok legenda szólt a Kékgolyóról, egyesek római eredetűnek vélték, mások török ágyúgolyóról tudtak, de a legvalószínűbb, hogy a hajdani németalföldi szokás szerint az italkimérési jogra utal. Ma pedig a betegek és látogatók sorjáznak el itt mellette, akik az onkológiai intézetbe mennek, vagy onnan jönnek éppen.
Érdekes
2023. június 1.a párjával járt itt 45 Hát persze, nyilván elmész megnézni az ilyen speciális történelmi, építészeti, szakrális, kirándulási stb. kuriózumot! Az egészséges ember hírt szerez egy ilyenről, és máris be van sózva alul, hogy elmenjen és lássa. Egyébként meg Somogyországban kalandozni is buli, nem csak más tájakon. Őseink is kalandozók voltak, mi is.
Akkor egy kis tudnivaló: a Google térképe rossz helyre teszi a jelölőt, ezt már mások is írták többen máshol, tehát nem érdemes szolgaian követni a telefon utasításait, nagyon becsapós, ott mész el mellette, látod is, hogy ott van, de nem tudod, hogyan menj át a köztetek levő bozótos völgyön. Nem ez a megoldás, hanem az, hogy nem követni az aszfaltos útról a forduljjobbrát, hanem tovább menni, és egyszer csak hopp, ott a tábla, hogy templomrom 2000 méter arra. És akkor tényleg arra. Ha ügyes vagy, autóval majdnem a romig eljutsz. Szóval, valamikor volt itt egy ősi falu (Hetye), meg aztán a török idők is voltak, és ezt a matuzsálem templomot most "törökhagyás" néven emlegetik, hát, így hagyta a török. Körülötte kukoricaföldek vannak, Láttam egy látogató képét, kb, egy hónappal előttünk járt ott, simára szépen le volt gazolva a torony környéke, most meg egy élő védfal, embermagas tüskés bozót veszi körül. Na, de ez nem fog ki az aktív turistán, csak beverekedtem magam a torony belsejébe, persze. Verekedje be magát más is! Jó program felfedezni egy ilyen helyet!
2023. május 31.a párjával járt itt 55 Miután évente járunk, mondhatnám nem is egyszer, ezen a pünkösdi hétvégén sem volt másképp. Itt, a Kő fagyi? -ban nagyon hamar lett nagyon nyár. Az autóval másfél háztömbnyire tudtunk parkolni, az üzletnél meg - ilyent még nem is láttam -, kint. a járdáig állt a sor! Te jó ég! És mintha hosszú ideig egy tapodtat sem haladt volna.
Álltunk a tűző napon ebben a sokat magasztalt szentélyben, és vártuk az ostyáhozjutást. Aztán, miután jó sokan használták folyamatosan a pult mellett lévő mellékhelyiséget, végre odajutottunk az oltár elé, én egy négygombócos poharat kértem, ha már ennyit vártam a felmagasztalásra, ezek rendre gyümölcsök voltak, mangó, sárgadinnye, ribizli, bodza, nejem a kedvenc pisztáciájára repült rá, szóval, némileg megszenvedtünk érte, de megérte! ! De mikor jövünk ide megint?
2023. május 31.egyedül járt itt 35 De, igen, nagyon szeretem, tisztelem meg pártolom a békét, de ez itt valahogy. . . szóval, van a Nagyvárad téren ez a madárszerűség. elég nagydarab valami, de rá nem jönnél, hogy ez a béke. . . Mi, magyarok rutinos madarászok vagyunk, a madár a szimbólumainkban van vagy egy agresszív rém, amit úgy hívnak, hogy turul, kard van a karmában, sisak vagy korona a fején, és randán néz mindig, és mindenféle ragadozó madárra hasonlít felváltva.
Aztán van ez a galamb-dolog, szelíd és fehér, csőrében egy olajág van, és igen szívhezszóló, aztán van ember, aki egyszerre mindkettő, attól függ, hol is van éppen. Ez a "béke" meg inkább egy indián totemoszlop csúcsdísze, a művész szerint vagy éppen leszáll, vagy fel, attól függ, honnan akarod nézni, de ráadásul politikusok meg világrendszerek közötti párbeszéd jelképe is, az egyik kockájában van "Paix" meg "Béke" felirat is, eredetileg Kádár János és François Mitterrand aláírásával, így hát véget is ért az 1983-as felállításával az örökös francia-magyar háború. Erre biztos van, aki azt mondaná, hogy "nekem nem jött át". Hát nekem sem. De a szándék, a béke az jó irány, bizony!
2023. május 31.a párjával járt itt 45 Kinga kamrája egy folyamatosan fejlődő birtok a Káli-medence szélén, valahol ott, ahol a Gyulakesziről Köveskál felé tartó út elágazik Salföld és Ábrahámhegy felé. Először talán simán csak egy kecskefarm volt, ha jól emlékszem, a Kinga kamrája már egy felnövekedés jele.
Ha letérünk az útról, elég nehéz lesz a szembejövő autókkal megküzdeni, nem olyan széles erdei út ez, meg parkolót találni sem mindig egyszerű. De azért akad. Most, hogy átfedte egymást a Pünkösd és a gyereknap, elég sok nyaraló, hétvégéző család döngött arrafelé, számtalan gyerekkel. Miután rengeteg állat van a farmon, lótól a kecskéken át a nyulakig, népszerű erdei tombolda ez ilyenkor, foci, frizbi, függőágyak mindenfelé, mi meg csak enni gondoltuk, hogy beugrunk ide. Ebből aztán az lett, hogy némi sorbanállás után palóclevest kértem, nejem valami mangalicával töltött tortillát, én meg ráadásképpen egy nagyadag mangalicasültet. Szépen le is telepedtünk egy fatuskóhoz, szerencsére, vagyis őrangyalom bökdösésére éppen felnéztem amikor egy kis süldőgyerek a labdáját nagy ívben a levesemre irányította, és kezemmel fel tudtam fogni a csapást. De más veszély nem volt, nagyon hangulatos, szerethető közeg ez, közvetlen, nagyon jól főznek, és van egy ajándékbolt, vagyis termékbolt is, oda csak egyenként szabad bemenni, addig várakozni kell. Viszont az egyetlen kézmosási lehetőség is ez a terepen, úgy hogy az élénk felháborodás ellenére bementem kezet mosni evés előtt, mert én meg ilyen vagyok, A szabadtéri konyhán három-négy asszony dolgozik, fizetsz egy nagyot, bemondod a nevedet, aztán elmész lődörögni, és egyszer csak hallod ám, hogy valahol ordítják a neved. Akkor célszerű odaügetni hamar. Egyébként gyönyörű a hely, pihenj, fetreng a fűben, hintázz a hintaágyakban és érezd jól magad! A mangalicasült nagyon finom volt! De a leves is!
2023. május 31.egyedül járt itt 35 Lehet, hogy valami nagy ősmagyarkutató veszett el bennem, de lelkesen vadászom az Árpád, Géza, István, Imre stb. szobrokat is, meg hát a hozzájuk való viszonyunkat is. Persze minden népnek vannak Avram Iancujai, Juraj Jánošíkjai vagy Gjergj Kastriotijai (Szkander bég), akik mindig valami délceg világverő izék, na, hát nekünk is van bőséggel, igaz, mindig egy kicsit más és más.
Gézát például ma tettem fel a tihanyi panoptikumba, ott egy kicsit olyan, mint egy barlangi muzsik, Verőcén a lovasszobrán meg inkább jeles műlovar, itt meg a (Rezső, Szenes Iván stb. ) téren leginkább valami kínai vándorkereskedő, zászlóval. de láttam már ábrázolni lekonyuló bajusszal, felfelé pödörttel, meg még fejszével is. Na, de hát itt áll, srégen szembe a Magyarok Nagyasszonya templommal, akiről ugyan a sztyeppéken még lövésük sem volt a nomádoknak, de utólag kiderült, hogy hát mégis az lesz a magyarok legfőbb királynéja, meg mindenese, de hát attól függ, mit (vagy kit) fúj ide éppen a történelem szele. Mesélnek a szobrok, és az alkotók.
Érdekes
2023. május 31.a párjával járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Pár éve, hogy erre jártam, megszemléltem a világon kívüleső, mindentől távoli templomromot, ami egy réten áll árván, a semmi közepén. Újabb, mostani megjegyzésem oka, hogy időközben rendbehozták, felépítették a hiányzó részeit, van teteje is, és most már egy visszaállított templom van a semmi közepén, és már - őszinte leszek - nem is olyan érdekes, mint korábban volt.
Nyertünk egy bezárt, semmire sem jó műemléket, aminek a túlnyomó része már nem műemlék, hanem kő-ráépítés. De bizonyára nagyon megérte valakinek a munkálatokat elnyerni. Nem is volt fontosabb dolog, amit rendbe kellett volna hozni ebben az országban.