Népszerű író még 184 hasznos szavazat kell
2023. január 12.a párjával járt itt 35 Szent Istvánt elég sokféle módon ábrázolták már, a legtöbbször a hamis koronával, ami nyilvánvalóan nem lehetett az ő fején soha, de ki ad az apró részletekre. . . szóval ez a fából faragot királyfi, ami Őriszentpéteren sikerült ide a Szent Péter apostol templom mellé, egy kicsit más, mint a macsó középkori lovagkirály, amit megszoktunk a romantikus ábrázolásokon.
Ez nem egy marcona férfi, inkább egy héber gyökerekkel rendelkező ki- vagy bekeresztelkedett diakónus, jelentős méretű elálló fülekkel és enyhén görbe szaglószervvel. De ki tudja, lehet, hogy ilyen volt. . Szóval, itt is van egy verziója, antropológus legyen a talpán, aki a sokféle ábrázolásból egyszer kirakja az igazit. Talán egyszer majd a mesterséges intelligencia.
Érdekes
2023. január 11.egyedül járt itt 45 Ő az Ülő leány, másnéven Művészet a Kerepesi úti szocreál lakótelep három szobra közül. Spartacus a másik beugróban küzd, ő meg itt ül és szép. Valahogy nem az a drabális, pankrátor szocialista munkásnő, hanem inkább egészséges és erős. Fiatal és szép. A Művészet ebből az irányból inkább helytálló, semmint ha olvasztárnak képzelnénk.
Legyen is, maradjon is fiatal, ma is szükség van rá. A művészet és kultúra gödörben van nagyon, szólni kéne ennek a lánynak, kifényesíteni, visszahívni, vagy valamit csinálni mégis.
Érdekes
2023. január 11.egyedül járt itt 45 Ahogy elnézem, Spartacust nem Crassus győzte le, hanem a rátelepedő növényzet. A Kerepesi út mellett, a Róna utca és Nagy Lajos király út között áll egy klasszikus szocreál lakótelep, valamikor szupermodernnek számított, de az az 50-es években volt. A három nagy kapu elé három szobor került, ebből az egyik a gladiátor, a rabszolgafelkelés misztikus hadvezére.
Hogy miért pont? Csak egy tipp. . . ez 1956-ban került ide, az ország lakossága akár rabszolgának is érezhette magát, részben a kegyetlen kommunisták, részben az orosz megszállók miatt, tehát a Spartacus szobor akár jelképes is lehet. A féltérdre álló meztelen férfi egyik kezével letámaszkodik a földre, a másikkal pajzsot tart és védekezik. Vagy az arénában, a véres küzdőporondon, vagy a csatamezőn. De nem felülről támadják, hanem lentről a gyom. Már szinte teljesen ellepte az áthatolhatatlan bozót, és nem akarja senki kiszabadítani. Talán katasztrófaturisták várják a halálát Zuglóban.
2023. január 11.a párjával járt itt 35 Ez aztán tényleg nem szerepelt a kirándulási elképzeléseimben, az úgy volt, hogy eljöttünk Zalalövőre, kifejezetten azért, hogy megnézzük Sallán a római romokat. De a GPS, kettő is egyszerre, egy bütykös kis falu egyik mellékutcájába vezérelt, ahol egy lovarda volt és két bánatos ló nézett ránk vádlón a karámból, hogy mit keresünk mi ott.
Nem római lovak voltak. Na, erre bosszúból megnéztük a templomot, hogy ne jöjjünk hiába! Emlékeztem rá, hogy nagyon formás egy építmény volt a nagy utak találkozásánál, a település központjában, ahol mindig átváltottuk annak idején az utat Őriszentpéter felé. És amikor elhaladtam előtte most, emlékeztem rá, hogy tárva is volt az ajtaja, hétköznap, a délután vége felé. Na, így is történt. Beözönlöttünk ketten, és végig is szemléltük. Mindkét végén nyitva volt az ajtó, szóval, hogy kereszthuzat legyen. Közben vettük észre, hogy valószínűleg a helyi templomnéni éppen felmosta a szent teret. és most száradt. Mi meg összemászkáltuk. De egy templomban az nem baj, annyi szent lóg általában a falon, hogy csak csettintenek egyet, aztán tisztaság lesz megint és kész.
Érdekes
2023. január 11.a párjával járt itt 45 Az ősi körmendi kastély parkjában, megfelelő helyen áll Batthyány-Strattmann László szobra. Ellentétben a legtöbb parazita disznó gróffal és herceggel, ez az ember, másnéven a "szegények orvosa" tényleg világian szép életet élt, a rászorulók megsegítésére tette fel az életét.
Abban a korban persze még az is belefért a mélyen vallásos életbe, hogy számtalan szeretőt tartottak az urak a család mellett, de ezt nem rónám fel neki, nem playboyként képzelem el, hanem gyógyító orvosként. A körmendi kastély egyik szárnyát is szemészeti klinikává alakította. Hát így is lehet. . . Gróf, boldog, meg herceg, és amikor templomokat neveznek el róla nyilván nem azt harsogja a piár, hogy számtalan "zabigyereke" volt, hanem ezt, hogy ki mindenkivel tett jót. A szobor 1990 óta áll itt, egy kislány jön éppen a hercegdoktorhoz, szóval, nem baj, ha mindenki tudja, hogy egy ilyen kivételesen nemes lélekkel áll szemben, amikor idejön.
2023. január 10.a párjával járt itt 35 Volt valami elképzelésünk arról, hogy milyen általában egy Lenin-szobor, amikor már sok Lenin-szobrot láttunk. Nos, ugyanez a helyzet a Kossuth-szobrokkal is, van egy tipikus póz, amiból már sokszáz méterről megsaccolod, hogy ki is lehet az, aki ott áll. Általában meghatározza a környezet, a főtér, ahol állni szokott, vagy park, ahol sokan állhatnak előtte ünnepelni.
Ez a szobor is vándormadár, a városon belül költözgetett 1907. óta, ez a harmadik helye, reméljük, már nem kell neki tovamászkálnia. . . bár, amilyen furán alakul posztumusz a történelmünk. . . ki tudja mi lesz a sorsa. Most, hogy a feudalizmus felé tendálunk, háát. . . az nem a Kossuthok ideje.
2023. január 10.a párjával járt itt 35 A többi őrségi haranglábhoz képest ez egy süldő, ráadásul nem is különösebben jelentős. A többinek mind van valami leg- vagy különleges története, ennek a szegénynek meg elnyomja a jelentőségét, hogy a körülötte álló emlékművek mind sokkal izgalmasabb történeteket hordoznak, mint ő.
Így aztán a sorban még településen belül is lemarad a dobogóról. A XIX. században épült, favázas, és ennyi, amt mondhatunk róla. Szerintem a tank, a pietá, a kis kápolna és a kopjafák mellett a legtöbb kiránduló észre sem veszi. Na, hát ezért szólok, hogy ő is van ám!
Érdekes
2023. január 10.a párjával járt itt 45 Rejtélyes labirintus ez az "ittjartam" nevű weboldal. A neten, a Google-ből rákeresésre megtaláltam itt Kondorfát, a Vadkörte fogadót pocskondiázta valaki benne keményen, "Őrség szégyene" címmel. Itt, a Kondorfa címszó alatt viszont nincs semmi. Igaz, hogy a Vadkörte azóta bezárt sajnos, mert nekem nagyon jó emlékeim voltak róla.
Az Őrségben egyedül itt találtam olyan házi, ősi, eredeti dödöllét, amilyent a nagyanyám készített gyerekkoromban valaha. És az egész családunk nagyon jót evett ebben az étteremben annak idején. Körülbelül ott, ahol a Vadkörte állt és fogadott, van egy új szobor vagy emlékmű, ami régen nem volt, tehát a Vadkörte helyett mégis találtam valami figyelemre méltót. Az önkormányzat is itt van, meg előtte parkoló is. Az emlékmű meg talán egy kicsit jobb az átlagos 56-os emlékműveknél, egy nagy kőtömbből fejek nőnek elő, reménnyel, fádaklommal, ébredéssel, keserűséggel, szóval azzal a sokmindennel, amit ez a dolog jelent vagy jelentett nekünk. Megálltam hát egy tiszteletre, mert ez a kis emlékezés megéri, hogy közelebbről is megtekintsük.
2023. január 10.a párjával járt itt 35 Az tulajdonképpen tényleg érdekes, hogy Olcsai Kiss Zoltán soha nem élt Körmenden, mégis nagy tiszteletnek örvendett itt, a város díszpolgárává is választotta. Két szobra marad az utókorra, az egyik ez a kedves, komoly szocreál lány, tipikus lakótelepi díszítmény, de a hajdani időkben propagandacélokat is szolgált, az olvasásra ösztökélt a könyvtár előtt.
Most elbújt a kastély mellett a buszmegálló mögé, de nem túl sikeresen, mert a buszmegálló átlátszó, és így is látszik hogy olvas. Valaha büszkeség volt az olvasás, egy műveltséget hirdető korban, ma, a nemzeti tompa butaság előretörésével inkább szégyen, (Pár hete egy orvosi rendelőben olvastam a könyvemet, vagy 50 várakozó ember között. Egy doktornő odajött és kifaggatott, hogy ki vagyok és mit olvasok, annyira ritka manapság ilyent látni. ) Szóval, itt van ez a maradék lány, én meg szeretem, hogy itt áll és olvas. Olyan kis nett, rendezett, tisztelettudó és magányos.
2023. január 9.a párjával járt itt 35 Szóval, ha az Őrségben a pityerszeri skanzennél sétálgatsz, mert miért ne tennéd, akkor az is van itt még, hogy található egy "bölényrezervátum" néhányszáz méterrel arrébb. Hogy ez összefügg, beletartozik a skanzenbe vagy nem, hát. . . nyilvánvalóan nem. Tehát elmegyünk megnézni.
A bekerített területen 5 európai bölény tengeti sorsát, meg két eurázsiai vadló. A terület elég nagy, szóval mozgásterük az van, de fa az alig akad, így aztán a látogatók látják az állatokat, azok nem tudnak elbújni, de árnyékuk sem akad szükség esetén. Amúgy szívből utálom az álltkerteket, egyáltalán azt a szituációt, hogy valakit ártatlanul bebörtönöznek, mert látványos élőlény, egy rakás másik hülye meg vihorászva odajár és nézegeti, mutogat rá, hogy ez meg jól be van itt zárva. Itt van valami mentség, ázsiai vadló már alig él a természetben, hát itt is van két mentett példány, igaz, hogy de minek? A bölények meg szintén itt fogják eltölteni a hátralévő életfogytiglant. Van ebben valami szívfájdító, azt hiszem. Szóval, az az életed, hogy kiállítási tárgy vagy. Na mindegy, remélem, lesz egyszer olyan, hogy a "rezervátumban", valójában karámban jól túlszaporodott bölények szabadon kószálhatnak majd az Őrség erdeiben.