Népszerű író még 184 hasznos szavazat kell
Érdekes
2022. december 14.egyedül járt itt 45 A hídról is jó látványt nyújt, csak akkor még nem tudod, hogy ki is ez. . . jó eséllyel király vagy hadvezér.
A ló formája, kiállása nem valami ősi, a magyarok nem ilyen lovakon jártak, de aztán kiderül, hogy de, persze, ez itt az államalapító magyar király, aki nyilván jogarral a kezében szokott díjlovagolni, meg hát az a teletubi cucc a fején az egy komoly jelkép, nem is akármi, az igaz, hogy az elgörbült kereszt csak az 1600-as évektől datálódik, de kicsire nem adunk, a szobrász jó sok évig vacakolt a művön, már 1938-ban el kellett volna készíteni, akkor volt a szent év, de nem lett kész, a háború is közbeszólt, akkor meg azért nem, de aztán végül mégis meglett, csak hát ilyen lett, na. A ló farkán van egy csomó, nyilván azért, hogy a király, a ló vagy a szobrász el ne felejtsen valamit.
Érdekes
2022. december 14.egyedül járt itt 45 Nem túl hosszú élete alatt számtalan helységben találjuk meg a nyomát, Elképesztő, hogy hová el nem jutott, ki tudja hogyan, gyalogosan, társzekéren, vagy hogy? Talán a négyökrös szekér. . . de hogy Alföldszerte, Győrben, Pápán, Selmecbányán, Zágrábban, Erdélyben. . . és csak 26 éves volt, amikor meghalt!
De lakott itt is Győrben, tábla jelöli a házat az óvárosban, ez a szobor, ami őt ábrázolja, lehet, hogy éppen odasiet. Az Eötvös téren át, a vasút felől, majd át kell menni az országúton is, Nincs csomagja, üres kézzel megyen éppen, csak a fejében meg a tollat tartó kezében van végtelen gazdagság!
Érdekes
2022. december 14.egyedül járt itt 45 Vannak a mindenféle Mária-szobrok szerte a világban, na, és van a Hab Mária is. Nem viccelek. Győr parti területén, nem messze a víztől (hol is lehetne másképp? ) van a Hab Mária. . . az a legendája, hogy nagy áradások voltak egykor, ahogy a folyók, vizek városaiban amúgy is lenni szokott, és hát a hívek igencsak könyörögtek, amit ilyenkor szoktak csinálni, és Mária is jött és segített, ahogy máskor szokott.
De a nagy segítség közben a habokban lelte halálát. . . szóval, ha ez tiszteletre méltó és nagyon komoly, akkor nem is szóltam semmit, Mária nyilván egy macska és kilenc élete van, na, de azért mégis. . . szóval, a szomorú nagyvilág nem is tudja tán, hogy a Szent Szűz éppen itt, Győrnél. Hirdetni kéne, és akkor lenne egy új, nagy zarándokhely, látogatóközponttal, kegytárgybolttal, katedrálissal, zarándokszállásokkal. . .
Érdekes
2022. december 14.egyedül járt itt 45 Nos, hogy ez a kinőtt kamasz, már nem is annyira fiú, egy útkereszteződésben evez rendületlenül a belvárosban, csak úgy lehetséges, hogy az adott utcák sétálóutcák. jelenleg éppen a karácsonyi vásár forgataga veszi körül, lángosok, meg forralt borok, de ő csak evez valahonnan valamerre.
A régi neve volt ez a "Nosztalgia egy letűnt kor után", Győr város elöljárói alapos mérlegelés után megváltoztatták "Csónakos fiú"-ra vagy 25 éve. A helyi legenda, hiszen ettől ember az ember, hogy helyi legendái vannak, azt tartja, hogy a nőknek meg kell érinteniük a srác párzószervét, és akkor szerencse éri őket. Egyébként ez a legenda számtalan más szobornál is él, jól látható a kifényesedett részeken, hogy az emberek szeretik tapogatni a meztelen szobrokat, nőit, férfit egyaránt. Ő. . . még lovat is, és ahhoz is fűződik legenda. Egyébként Győrben sok szobor, alkotás valamilyen cégnek az adománya, felajánlása, ez a csónakos például az Integrál-Hexa Rt. és a Szeszgyár Rt. adománya. Nekem az evezőlapát sántít egy kicsit, volt rábai halászladikom, a csónak ilyen tényleg, de az evezője hagyományosan sokkal hosszabb, úgy lehet vele jól haladni, ha hosszan a mélybe mártva elhúzunk vele a ladik mellett, aztán ellentartunk a végén, hogy ne forogjon a csónak. De ahhoz hosszabb evező kell. Na, sebaj, jó ez így, ahogy van, és jelentem, én nem fogtam meg a figura intim részét, lehet, nem is lesz szerencsém.
2022. december 13.egyedül járt itt 55 Volt itt egy noname rész, azaz valami kihasználatlan terület a Kosztolányi Dezső tér, és a Bukarest utca közt, valaha itt volt a távolsági buszok végállomása, és akkor egy kolbászsütő bódé táplálta itt a kalandvágyó és éhes utazókat. Buszvégáll megszűnt, lett Tranzit, Fregatt is megszűnt, pedig hírhedt hely volt az itt, átrendeződés van, a bódés tér is megújult, Lett belőle Ottlik-kert.
Először nem igazán érdekelt, valami padokat, meg zöldsávokat láthat benne a felületes szemlélő, ki van írva körbe, hogy gördeszkázni tilos meg kutyát bevinni is tilos, de én állandóan láttam itt kutyákat lazán sétálni meg könnyíteni, meg gördeszkáztak is sokan, annyira adja magát a park ferde díszkövezete. Így aztán kerültem is a helyet. Pedig hát. . . aztán egyszer csak kezembe akadt egy cikk, hogy a város legötletesebb parkja,,, na, nézzük csak! Szóval, igen. Tényleg az, csak jobban kell rá figyelni, Függetlenül attól, hogy ki mire használja, ez nem csak egy park, egy irodalmi rejtvény is, gondolkodtató, szórakoztató dolog. Csak ki kell nyitni a szemünket! Oldalt, egy tálbán van némi útmutató, hogy mire is kéne itt figyelni. A nyertes pályamű címe: "Olvass a sorok közt! " Ottlik a környéken gyerekeskedett, nyoma van ennek a műveiben. A köveken mondatok olvashatók, ráadásul bennfentesek még a regényből vett rövidítéseket is megfejthetik! Szóval, nem is árulok el többet, el kell menni, meg kell nézni, felfedezni, megfejteni, érdemes!
2022. december 12.egyedül járt itt 35Aba-Novák Vilmost leginkább talán freskófestőként ismerte a világ, felmerült a gondolat, hogy szobrot állítsanak neki, Székesfehérváron van talán a legismertebb, legnézettebb műve, egy nagyméretű történelmi seccó, ezért, amikor megszavaztatták, hogy hová is kerüljön a szobor, hát a romkerttel szemben kiszemelt hely nyert, a koronázás terén.
Ott áll, úgy tudjuk, jellegzetes pipájával a szájában, ilyennek őrizte meg az utókor a képét, amúgy nem nagyon feltűnő szobor a várkapunál, de egy megtekintést mindenképpen megérdemel.
Érdekes
2022. december 12.egyedül járt itt 45 Ez az 56-os emlékmű egy konkrét tragédiának állít emléket, nagyon bizarr, hogy jön a mai vándor az vasútállomásról, aztán 100 méter után talál egy szovjet hősi emlékművet, blágodárnoszty gerójám, éljenek a szabadító hősök, megint mész 100 métert, itt meg lelőtték a hősök a felszabadítottakat.
De az 56-os történeteink is cifrábbak az egyszerűbbnél. Békés tüntetés volt, munkások, diákok részvételével. Az igazság ott sokrétűbb, hogy a magyar karhatalmisták kezdték lőni a tömeget először, akik menekülni kezdtek, ezután lőtt rájuk a szovjet páncélos is, de menekülőkre és a karhatalmistákra egyaránt. Micsoda káosz, iszonyú tragédia! És hat fiatal élet itt ért véget, és ezért. Nem, ne úgy képzeld el, ahogy az emlékmű felirata sugallja, ezek itt nem Molotov-koktélos, géppisztolyos harcosok voltak, akik életüket adták a hazáért és szabadságért, hanem egy borzalmas tragédia fegyvertelen, menekülő áldozatai. Ez azért nagy különbség. De akkor is őrület, hogy ez megtörténhetett! És soha többé nem kívánjuk vissza azt a diktatúrát sem!
2022. december 12.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Régen írtam erről a helyről, többet is érdemelne. Ma tudtam előre, semmi véletlen, arra van dolgom és oda is fogok bemenni a dolgom végeztével. Elég népszerű a hely, kb. fél 1 és 13 óra között logisztika kérdése, hogy hol van ülőhely, a legtöbb asztal foglalt, de van, ahová csak később érkeznek. Pont jó.
A zimankós havas szélből kellemes volt itt meleg boxra találni. Csészényi húslevest kértem májgombóccal, nem hozták soká, kitűnő volt. Rántott csirkemáj vegyeskörettel, szintén nem tartott soka az elkészítés, jó volt ez is. Úgy látszik, májas napom van, nyilván a megfelelő vérképződés, vastartalmú eledel miatt. . . Tejfölös uborka is akadt mellé. Igazi jó magyaros ebéd, semmi hiba. Majd egy pohár Gösser, ugyebár hidegben az ember nem nagyolja el a sörfogyasztás szokásokat, szóval, elég volt ennyi is, jól is esett. Szervízdíj nincs, de rá lehet tetetni a számlára a plusz pénzt, ha kártyával fizetsz, akkor is.
Érdekes
2022. december 12.egyedül járt itt 45 A legmegosztóbb létesítmények közé tartoznak az országban a szovjet katonai emlékművek, temetők. A szobrok sokszor áldozatul estek az új idők új szeieinek, a temetők, emlékművek nem annyira. Sokszor politikai viharok tárgyai, ellentmondó törekvések célkeresztjébe kerül minden ilyen műalkotás.
De a történelemszemléletünk talpig skizofrén, ma is sokan prüszkölnek, tombolnak a neten, hogy miért emeltek Szulejmánnak emlékművet Szigetváron, miért nem takarítják el a Szabadság térről a szovjet emlékművet, de ugyanezek az emberek elvárnák, hogy a Don-kanyarban lévő magyar emlékművet viszont tartsák tiszteletben az ottaniak. Szóval, ezért mondom, hogy skizofrén. . . a Dohány utcai zsinagóga falán kint van az emléktábla, hogy dicsőség a szovjet hadseregnek, ami felszabadította a gettót, ledöntötte annak falait. Szóval, van, akinek felszabadulás, van, akinek megszállás. Ezt el kell fogadnunk. Jó lenne mértékkel kezelni a történelmet, objektíven, nem indulatból. Ezeknek a szláv srácoknak, akik Székesfehérvár földjében fekszenek, idáig tartott a rövid élet. Magyar srácoknak meg a Don-kanyarig. Érdekes, hogy itt főleg az ukrán front van emlegetve a táblákon, oroszok és ukránok vállvetve estek itt el, hogy aztán a szerencsétlen unokáik egymás ellen harcoljanak a huszonegyedik században Luhanksznál. . . mekkora hülye is tud lenni a Homo Sapiens. Itt egy katonai temető, járd végig figyelmesen, tanulj belőle, amíg lehet! Hagyd békén az emlékműveket! Azok a történelem részei.
2022. december 12.egyedül járt itt 55 . . . én vétkem, én igen nagy vétkem. . . Utólag vettem észre, hogy mit mulasztottam. Mindenfelé járkálok az országban, sok egyéb mellett múzeumokat, műemlékeket, szobrokat is felfedezek, próbálom rájuk felhívni a figyelmet. Köztük számtalan vacak semmi vagy keveset mondó is akad, jelentéktelenebbek is vannak.
Cica gombolyaggal, turul serpenyővel, élősdi királyok, grófok, főpapok regimentje. Pozőr hadvezérek. És néha van egy-egy igazi kincs, amit felfedezek, aztán elmegyek mellette. Szánom-bánom, de én nem is ismertem addig Székelyhidi Szekrényessy Kálmán nevét, csak amikor a siófoki móló mellett találkoztam a szobrával, akkor néztem utána igazán. De ez az ember igazán nagy előd volt! Egy sor szellemi, társadalmi érték kapcsolódik a nevéhez, és nem olvastam, nem tanultam róla, nem tanítottam másoknak. Egy valóságos úttörő, igazi polihisztor, tisztelendő magyar! Apja Széchenyi István munkatársa volt, talán innen az indíttatás. Ez az ember tanult zenét, jogot, orvostudományt, mérnök és irodalmár, drámákat írt, repülő szerkezeteket tervezett. Harcolt a fél világon, átúszta a Szuezi csatornát, a Gibraltári szorost, a Boszporuszt. és többek között a Balatont is többször. Elsőként. Ő alapította az MTK. t és sok más sportklubot, sportlapot de irodalmiakat is. . . hihetetlen az élete, ha valami filmre kívánkozna, akkor ez az. És most itt áll szerényen, csendesen a szobra a szélben, és el is mennénk mellette. hát ne menjünk el tudatlanul!