Gyémánt 500
Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
2022. augusztus 2.egyedül járt itt 55 Körülötte hadvezérek, tábornokok, várkapitányok, Balassi Bálint meg inkább csak katona volt a tudomásunk szerint, mégis lehet, hogy rá többen emlékeznek, mint a generálisokra. Mert nem csak katona volt, költő is, akinek ránk maradtak olyan sorai, amelyekre ma is emlékszünk az iskolából.
A végvári vitézekről szóló versek mellett talán a szerelmes költemények a legismertebbek, a Júlia- ill. , az Anna-versek. Pátzay Pál szobra 1959 óta áll a köröndön.
2022. augusztus 2.egyedül járt itt 55 Nos, a tér neve Kodály, de a körönd kis körcikkeiben inkább katonák állnak, labanc- és törökverő hősök, az idekerülésük kalandos, ki eredetileg is itt állt, ki később nőtte ki magát egy körönd-rangra, de ez a négyes már elég régóta itt méregeti egymást átlósan. Talán éjszaka megbeszélik a régi csatákat.
Szondi alakja rendkívül népszerű a magyar történelemben. irodalomban és a mondakörben is, a valóságra mindig rárakódik egy kis romantika is, de a tett, ami a nevéhez fűződik, örök példaértékű lehet mindenki számára. Látogasson el mindenki a drégelyi várba is, meg a Szondi látogatóközpontba is, ha ennél többet szeretne tudni.
2022. augusztus 2.egyedül járt itt 55 Azt hiszem, a Cserepes kisvendéglőből tápászkodtam kifelé, amikor eszembe jutott, hogy annyi kis semmiségnek emeltek már szobrot, méltattuk mi is itt sokszor, ez a négy marcona hadász meg itt áll a köröndön, aztán, mintha róluk meg megfeledkeztünk volna. Pedig kalandos története van a körönd szobrainak is.
A politika általában sakkfiguráknak tekinti a letűnt korok hőseit, hol elnyeli őket a fiók, hol meg előkerülnek szidolozva. Történt ugyanis hogy Ferenc József 10 szobrot adományozott Budapestnek. Közülük négy, Zrínyi Miklós, Bethlen Gábor, Bocskai István és Pálffy János gróf a köröndre került. Később változott a történelem megítélése, a Habsburgok kikerültek a Hősök teréről, helyükbe átmasírozott innen Bethlen és Bocskai. Pálffyt elhajtották a manóba, jöttek helyettük újak, mások, közöttük éppen Bethlen helyére Vak Bottyán, azaz Bottyán János kuruc generális is. Őt találjuk most az egyik negyedkörön.
2022. augusztus 2.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Megláttam, hogy itt van fent ez a szobor, szűzen, vélemény nélkül, és faragatlan tahósávomat mélyen szégyellve, hogy még soha nem hallottam róla, azonnal el is iszkoltam a Csörsz utcába, a MOM Park mögé, hogy felfedezzem. . . nos, szóval. . .
valamikor biztos sokat jelentett valakinek vagy valakiknek, állítólag egy épület csúcsán állt, aztán a háború után leszedték, mert, hogy nyilas, és az ronda emlékeket szül, most meg valaki rehabilitálta, újra megvalósították. Kampfl József, az alkotó nem nagyon értett az íjászathoz, a fellövő fazon a nyilat az íj külső oldalának támasztja, ami hát ugyebár. . . nem eredményez jó találatot, finoman szólva. De mit is kéne eltalálni? Az jutott eszembe, hogy akkor, ha valaki pontosan függőlegesen fellő egy nyilat, és ráadásul szélcsend is van, akkor az jó eséllyel éppen rá esik vissza. Lehet, hogy ez egy szuicid íjász. mert éppen pocsékul ment az üzlet az optikai műveknek, amikor készült. A másik verzió, hogy ez egy un. "naplövés". Az ősmagyarkodó hagyományőrzők egyik mániája, hogy recsegés-ropogásig megfeszítik az íjat, aztán kilövik az égbe, a nagy semmibe és ilyenkor talán vijjognak is. Én is gondoltam már rá, nekem is van íjam és nyilam, milyen szép lenne egy pazar naplövés, aztán fél napig káromkodva keresgélni a nyílvesszőt valami bozótosban.
2022. augusztus 2.a párjával járt itt 45 Nem volt tudomásom a helyről, de van benne valami ígéretes. Itt nem volt még nyoma, most került fel. A kastély felé tartva útba esik Dégen, én csak üdítőzni, jégkásázni álltam meg a melegre való tekintettel, meg egy kis útbaigazítás is járt mellé, le is cukrászdáztam a helyet, de aztán önérzetesen meg is feleltek rá, hogy ez egy étterem.
Alaposan megnéztem, és hát igaz. . . meglepően széles kínállattal vár bárkit, ki se néznéd a házból, Részben pizzéria, másrészt meg egy magyaros étterem, és viszonylag jó referenciákkal. Aztán visszafelé is megálltam, a kastélyból jövet és ittam megint, és kicsit bosszankodtam, hogy miért nem itt ebédeltünk. . .
2022. augusztus 2.egyedül járt itt 35 Szóval, Csolnok középpontjában van valami, ami azt ígéri, hogy itt talán kávézni is lehet. Amúgy nem igazán az van, hogy ez egy vendéglő, a ráirat szerint inkább söröző, a valóságban meg hát egy falusi kocsma. Nagy meleg volt, rá is álltam. Általában kedvelem a kedélyes kocsmákat. Ez most nem tudom, minek tűnt.
Szerényen kikértem két hideg körtelevet a kínálatból, meg hozzá egy kávét, azután lepakoltam magam egy üres asztalhoz, Fura szag van, az ember teljesen elszokott attól, hogy egy vendéglátóipari egységben bent dohányoznak a zárt térben. Elég idegen lehettem, mert a pultos nő kapcsolt, hogy hátha veszélyes is lehetek, elkezdett kiabálni egy síkrészeg nőnek, a nevét már nem tudom, hogy izé, izé, hagyd abba! Izé meg annyira nem volt magánál, hát nem is hagyta abba a dohányzást. Gondolom, a jelenlétem váltotta ki az aggodalmat. Aztán valahogy magához térítették, kivezették vagy mi, elbotorkált a WC-ig, én meg nem akartam olyan soká maradni. Olcsó a hely, a két üdítő s a kávé 1000 forint alatt maradt bőven, férfiak irtózatos hülyeségeket politizálnak hangosan, hiába na, konteós a vidék, de nagyon. . . oroszokról, Amerikáról, na, szóval mindenki képzelheti. Hát, felfrissültem, ittam valamit. Hogy ajánlom-e? Annyira azért nem.
2022. augusztus 2.a párjával járt itt 35 Volna itt egy-két látnivaló Pulán (ami azért nem keverendő össze a horvát Pólával (Pulával)), szóval, itt Nagyvázsony és Vigántpetend között. Egy darabig keresgéltük is a Szent Ilona templomromot, hátha valaki szerencsésebb lesz nálam, nekem ez nem jött annyira össze. Viszont van itt egy un kőpark, azaz tanösvény is. . .
éppen a település végén, ahogy nyugat felé tartunk. Nos, nem egy nagy csoda. . . van valami szándék, hogy mindenhová csináljunk idegenforgalmilag tanösvényeket, ha van látnivaló, ha nincs, de valami azért mindenhol akad. . . kérdeztem a helyieket, mert itt mennek a temetőbe is, áá, nincs itt semmi, ennyi az egész, mondták. Van néhány kődarab szanaszét, meg van egy hegyoldal, vagy domboldal, ami a kráter eredeti kőanyagát hivatott bemutatni. De nem akarok nagyon idecsábítani senkit, nincs annyi ebben az egészben. Le sem beszélnék senkit, de kőtani bemutatókat sokkal látványosabbakat is találnak máshol az érdeklődők.
Érdekes
2022. augusztus 1.a párjával járt itt 45 Azzal valamennyire tisztában voltunk, hogy a dégi kastély felújítás alatt áll, annyi rossz tapasztalat után az ember próbál előre tájékozódni, a Festetics-kastélyra ki is írja a net, hogy átmenetileg zárva, de a Hollandi házra (Mezőgazdasági Tájmúzeum) viszont nem. És, ha már le kell pengetned a belépőt a kastélykertbe, csak megkérdezed, hogy ugyan, hogy is van ez?
Nos, úgy van, hogy minden csupa klassz, rendbe hozták, de a hidat olyan silány anyagból építették, ami nem bírja a vizet és az időjárás viszontagságait. (? ? ? ) Hallottunk már ilyen hídról? Szóval, nem lehet, ez van. Tessék szépen sétálgatni, nézelődni, de zárás előtt azért időben kipucolni a parkból. . . így hát szipogva a partról csodáltuk meg ezt a mesebeli építményt.
2022. augusztus 1.egyedül járt itt 55 Tulajdonképpen a közepéről indultam, csak akkor még nem tudtam erről. Bevallom, Kolodko Mihály Sókereskedő szobrát kerestem, de rosszfelé indultam el, amit egyébként egy cseppet sem bántam meg. Nejem inkább az autóban maradt, mert barátságtalanul szemerkélt az eső, Na, de mit számít ez, ha egy szobrot keresel?
Szóval, kipattantam a géperejű járműből és elindultam a sétányon. Azután egyik meglepetés a másik után bukkant fel jobbra meg balra. A város sárkányos legendái elevenednek több változatban, azután például itt van a Szentvér-monda. A simlis vörös barátok lakoltak meg a ló után kötve, mikor elrabolták Báthori lányát. Látványos szobor és utcakép. Na, aztán a Báthoriak egyik őse parádésan legyőzi a sárkányt Bethlen Gábor is ott ácsorog, fenenagy buzogánnyal vagy jogarral, Pio atya is odakerült a sétányra, de hát ő mindenütt ott van, ahol csak helyet kap. A tóban (Papok rétje) meg ami viszont közben kiszáradt Isten még nagyobb dicsőségére ott van egy másik stilizált sárkány a szigeten, ami egykor még sziget volt, most már a parttal egybefüggő szárazulat, hiába van még mindig benne a mélyvíz tábla. És itt el is érkeztünk a történelmi sétány egyik végére, ami tulajdonképpen a Báthori István Múzeumig, vagy a Minorita templomig tart, ahogy tetszik. Kolodko sókereskedő meg még mindig sehol. Loholás vissza, közben szembesülés a harmadik sárkánnyal, ami éppen kitör a falból, elérem az utcát, ahol rájövök, hogy a sétány folytatódik a másik irányba, és arra sem kevésbé érdekes. Itt megvan, hogy Báthori György és Báthori Anna házasságot köt, hogy ezzel egyesítse a család somlyói és ecsedi ágait, egy jelmezes püspök szenvedő arccal áldást oszt rájuk, aztán meglesz végre a kis sókereskedő is, de még nincs vége, még mindig van, egészen a hatalmas református templomig tart a bemutatósorozat. A legkevesebb, hogy ajánlom is mindenkinek.
2022. július 31.a párjával járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nem tévedtek a kollégák, ez valóban egy gasztronómiailag kiemelkedő étterem. Itt maradandó élmény az evés. Hidegebb évszakban bent vannak az épületben, nyáron meg kitelepültek a nyitott teraszhoz az udvar végébe. Ez nem egy különösebben vonzó hely, egyszerűen egy szolidan berendezett terasz.
A választáson kukoricakrémleves bélszínnel, majd bőrös csirkemell gombás rizottóval. Nejem házi tagliatellét bélszínnel. . . egyébként nagyon jól is laktam, de ki tudna még ellenállni a hely által ajánlott tiramisunak és madártejnek? Na, lám, ugye, hogy senki. . . nevezzük ezt az egészet olyan kis tájékozódó ebédkének, a felszolgálóhölgy szépen elmesélte, hogy mi micsoda, milyen egyéb lehetőségek vannak még pillanatnyilag, és az ember egyből el is bizonytalanodik, hogy talán nem is ezt, de azt kellene enni. . . de mindent egyszerre nem lehet. Egészen különleges alapanyagokkal dolgoznak, rendkívül innovatív a konyha, egyik fogást sem lehetne más éttermekéhez hasonlítani, itt minden egy helyi specialitás. Ma, délidőtájt erős és bozontos szélvihar volt, olyan, hogy még a villát is levitte az asztalról, de erről a hely nem tehet. Mindent megtettek, hogy a dolgok rögzíthetőek legyenek, pokrócok hoztak külön a szélre való tekintettel. Vendéglátás felsőfokon!