Gyémánt 500
Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
2022. július 27.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nem könnyű megtalálni, le és fel mászkáltam az Aradi Vértanuk terén, de ez egy szabálytalan alakú belső udvarhálózat mindenféle nagy lakóház között, alatt, de aztán az egyik átjáróban megpillantottam a játszóteret, meg ezeket a mókás kis szoborgyerekeket is.
Van mellette egy pad, és azon brutálisan undorító módon ordítva káromkodott 6-7 tizenéves, közülük a lányok néha még fel is másztak ezekre a gyerekszobrokra, egy darabig csak álltam és néztem és hallgattam, és teljesen el voltam keseredve, aztán megkérdeztem, hogy szeretnének rajta lenni a képeken vagy nem, mert pár fotót csinálnék itt. A fiúk káromkodva elmentek 50 méterre, hogy semmiféle qw "videón" nem lesznek rajta, de a lányok, abszolút cukin, azt mondták, hogy de, ők szépek, ők rajta lesznek. Ebben csak az a tanulság, hogy milyen másképp viselkedtem, beszéltek a fiúk nélkül. De hát ez egy játszótér, úgy látszik kicsiknek, meg nagyobbaknak, meg szoborgyerekeknek is. És csak az utóbbiak maradtak a képen, úgy döntöttem. . .
Érdekes
2022. július 27.egyedül járt itt 45 Ugyanaz az építmény "Esztergomi vár" néven is, meg "Királyi palota" néven is szerepel a lapon, ugyanazon a postai címen. A várat értékelte 30 fantom, és így a 14. helyezett lett, a palotát 26 noname, és így ő az első a ranglistán. . . na, én akkor a várat támogatom meg, úgy döntöttem, inkább az legyen.
Szóval, kívülről az van ráírva a valóságban, hogy "Királyi vár, Royal Castle". A hatalmas Bazilika árnyékában él, az én szemszögemből is, meg talán máséból is, mert a bazilikába mindenki jár, a várba meg talán kevesebben. Ezt saját magamon is tapasztaltam, még ha vendéget vittem Esztergomba, akkor is inkább a Bazilika volt a célpont. De miért? Mert a vár jelentőségében egy kicsit eltörpül mellette. Igaz, szépen rendbehozottnak tűnik, de kit érdekel annyira egy rendbehozott vár? Az már nem az igazi. A romos még talán az volt. Szóval, most turistásabb lett, van szép pénztár, különféle jegyeket lehet venni, és előre kijelölt útvonalon lehet haladni. Fényképezni szabad, de a kápolnában nem. Ott áll ember, és erre vigyáz. Egyébként meg van panoráma, át lehet nézni a túlpartra, milyen most Szlovákia, vannak kardok, zászlók, címerek, és meg lehet közelről pislantani a korona másolatát is. Ajánlott várséta, ha már amúgy is ott jár az ember, a várat is érdemes megnézni.
2022. július 26.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Őszinte leszek, nem ettem Esztergom minden éttermében, de erősen kétlem, hogy ez lenne a legjobb. Ma tudatosan mentem ide, mivel az ittjartam-on ez a legjobb hely a városban, hát csak megkeresem már, ilyent nem hagy ki az ember. Így elkullogtam más éttermek előtt és megvető arcot vágtam, hogy piha, én a legjobba megyek! Nos, hogy is mondjam.
. . a terasz kint tele volt, de a fene akar egy forgalmas út porában enni, így hát inkább bementem. Bent kevesebben voltak. Kényelmesen befészkelődtem egy hatszemélyes asztalhoz, étlap érkeztetett, én meg a májgombóc levest favorizáltam, meg valami bundázott pulykamellet. Nem kellett nagyon soká várni. Egyébként a vendégek zöme szlovák. Hallgattam a ricsajos gyerekeiket. A leves jó volt! Megkérdezték, kérek-e erőset hozzá, kértem. A végére még jobb lett a leves. A gombócok a szokványos rúdról levágott hengerkedarabok voltak, de ízletes volt az egész. A második már nem lett akkora találat. Arra nem készültem, hogy egy hatalmas kupac sajt lesz a tetején, és a több centis hideg sajton kell átküzdenem magam, hogy a húshoz jussak. Meg aztán, azt gondolom, ennek rá kellett volna olvadni a húsra, nem olvadt rá semmi, a sajt győzött, teljesen lehűtötte az egészet. Az alápakolt saláta semmilyen volt, nyers zöldségkeverék. Meg a köret is ízetlen volt, rizs, kukoricával, De azért szófogadó módon megettem. Már csak egy limonádét kértem, kaptam is, végül is citromos volt, oltotta a szomjat, de semmi érdekes. A pincér nem is volt barátságtalan, de barátságos sem, inkább fáradt, vagy unott. Az egyik konyhai dolgozó kijött enni, ocsmány módon könyökölt és tátott szájjal csámcsogott. A konyhából meg néha gyalázatos zene szólt kifelé. A számlában nincs szervízdíj, mondtam, kerekítse fel 7000-re, nem volt elragadtatva a felszolgáló. Hát így jártunk, ő is, én is.
Érdekes
2022. július 26.egyedül járt itt 45 Esztergom amúgy tele van - mint köztudott - mindenféle szenvedő szentekkel, depresszív, fájdalmas, bűnbánó figurákkal, akik ráadásul mindig valami függönybe vagy falikárpitba vannak csomagolva, hát ehhez képest tényleg üde színfolt Párkányi Raab Péter Ister-kútja. Valahogy humánusabb.
Ister a Duna ősi nevére utal, Hát akkor ezek a lányok itt a Duna istennői. Öt nőalak helyezkedik el a kútban, egy centrálisan, négyen körülötte, A kút alakja meg a summér Istár istennő ősi jele, a nyolcágú csillag. Ezek ötvöződnek ebben a kompozícióban, és persze, hogy ajánlom mindenkinek, hogy nézze meg, ha arra jár a Széchenyi téren!
2022. július 26.egyedül járt itt 45 Már egyszer kerestem korábban, de Google a Lövölde térre definiálja, körbejártam a teret, nem volt. Most egy kicsit dörzsöltebb voltam, a Lövölde 1. lehet a Felsőerdősor 1. is, és a sarok mögött ott van, bizony. Nem túl hivalkodó, egy pincelejárat lehetett, de belül igazán kellemes meglepetés, semmi szokásos pincei dohszag, viszont tiszta, barátságos környezet.
Az ebédhez jutás menete az, hogy a falon van feltüntetve az étlap, arról lehet választani, és azonnal kell fizetni is a pultnál. Kártyával is lehet, persze. Az un. cserepes húsleves nem túl soká érkezett, nem volt egy nagy telitalálat, annak ellenére, hogy bőségesen tele volt anyaggal, Csípős ízfokozót kérés nélkül kaptam, használtam is, kipótolta a hígabb ízt. A második, májjal töltött sertés rizibizivel szintén nem váratott sokáig magára, azaz engem, jött is szépen és finom volt. A kiszolgálás nagyon rendben van, barátságos, családias az is. Kérdezik is mindig, hogy mennyire ízlett az falat? A egyik legjobb az ára az ebédnek, ilyen olcsón régen nem ebédeltem étteremben. Egyáltalán nem fogadnak el borravalót, az itt nem szokás. A hely korán zár, itt csak ebédeltetés van, szóval, a végén a kis Pilsner Urquellt már csak kutyafuttában és elnézéskérések közepette ittam meg. Ajánlom a helyet másnak is.
2022. július 25.a párjával járt itt 55 Érdekes, hogy miért került pont ide ez a szokatlan alakú, zömök kis templom. . . ugyebár a reformáció úgy terjedt, hogy Kálvin és Luther (a svájci típusú meg a német típusú új egyház) hívei keresztbe-kasul áramlottak, aztán hol kik voltak éppen többen. A nagyvázsonyi várat éppen németek védték, hát azok meg inkább lutheránusok voltak, így aztán itt az lett inkább divattan.
A templom tulajdonképpen feljebb áll a dombon, mint a vár, azaz, onnan le lehet nézni a várra. . . na, fura jószág aztán az ilyen vár is. . . A kis kápolnaszerű építmény mellett egy fa harangláb található. Ajánlott turisztikai célpont, csak hozzátesz a hely amúgy is szép számú értékeihez.
Érdekes
2022. július 25.a párjával járt itt 45A neves törökverő vitéz, akinek mindenféle legendák fűződnek a nevéhez, ott áll lovával a vár melletti domboldalon és nézi, hogy hogyan halad a felújítás. Egyébként tényleg nagyon szép szobor, remek a póz, ahogy ló és lovas méltóságteljesen áll, amúgy kengyel nélkül, nyújtott lábbal ül a hős, és brutális sarkantyúi vannak, amivel a nyomorult négylábút tovább kínozhatta, nem elég, hogy dögnehéz páncélban ült fel a hátára. De hát a hősiesség az nem feltétlenül állatbarátság is.
2022. július 24.a párjával járt itt 55 A szigligeti Rókarántó tulajdonképpen egy kisebb hegycsúcs, de inkább magaslat, kiemelkedés a dimbes-dombos település keleti oldalán. Kisebb, mint a Királyné szoknyája, arról ugyanis rálátni ide. Ez csak egy nagyon szép helyen lévő kirándulási célpont, a tetején egy kis fehér kápolna van, Szentháromság a neve.
Egy amerikai katonai emlékmű is található itt, hajdan lezuhant repülőgép legénységének emlékére. A kilátás gyönyörű, többek szerint a Balatonpart egyik legnyugalmasabb, legszebb pontja.
Érdekes
2022. július 23.a párjával járt itt 45 Érdekes kis kilátó, nem túl magas és egyáltalán nem római. Nevezzük inkább római-imitátornak. Úgy lehet rábukkanni, hogy vagy Nagyvázsony felől jövünk Vigántpetendre, vagy fordítva. Ezt az útvonalat az emberek ritkán használják, alig találkozni itt autóval, szemben a Pulán keresztül tartó főúttal, ahol folyamatos a forgalom állandóan.
Szóval, ezt csak kalandvágyók, természetszeretők használják, Elég kacskaringós, szerpentines, száguldozni nem lehet rajta, csak gyönyörködni. Azért "római" leginkább ez a "torony", mert toronynak is mélynővésű, mert itt vezetett át egykor, ezen a vidéken a rómaiak egyik fő kereskedelmi útvonala, ami Aquincumot kötötte össze a birodalom többi részével. De a formája talán nyomokban római is. Egy kis piknikezőhely van körülötte, és ha felmászol azon a pár lépcsőn, igazán szép kilátás nyílik a látható környezetet alkotó völgyekre, dombságra. Egyébként meg inkább amolyan "keresztény-római" torony ez. . . Szent Mártonnak állít emléket, és a mottója kis vicceskedve: "Adj távlatot! "
2022. július 22.családjával járt itt 55 Akkora ötös, hogy kilóg a naplóból. Semmi kétség, az összes elvárást felülmúlta ma az Émile. Igaz, laza vendégfi voltam, családtag, meg hát van ez az életérzés, hogy korlátlan étel és italfogyasztásra fel, ha már egyszer egy esküvőn vendég vagy, Jó érzés, na. Pompás környezet a Rózsadombon, a ház kívül és belül is felülteljesít, A konyha meg még inkább.
A kiszolgálás abszolút figyelmes, folyamatos szolgáltatás van, állandóan jönnek az új tálcákkal, viszik el az edényt, majdnem hibátlan. A felszolgálók tudnak tálalni. Érzékelik a vendég típusát, alkalmazkodnak. . . mindig ott vannak, de soha nincsenek láb alatt. Én meg. . . hát mi fér még belém? Ha most itt együttlátnám azt a sok folyadékot meg ételt, ami ma belémfért. . . te jó ég, hová? Pezsgő, Unicum riserva, fehér száraz borok, rose-k, többféle sör, narancslé, kóla. . . számolatlanul, de hát irtózatos kánikula van. Fogjuk rá, hogy azért. Pedig nem volt ez egy mániás zabálás és vedelés, csak az ember jön, megy, beszélget, itt is leáll, ott is iszik valamit, koccint, és elröppen a nap. A welcome-falatkák után előétel, maga a tökély, Az Újházi tyúkleves mesés. Azután hal, kacsa és csirke. . . semmi hiba semmiben, A savanyúság is magasabb színvonal. Nem is tudom, mit írhatnák még, ide járni kell, itt nem csak enni lehet, de tökéletes vendéglátást is kapsz pazar környezetben.