A Kistücsök Étterem, Borpince & Vinotéka Balatonszemes a Balaton déli partján található, és regionális alapanyagokra, valamint szezonális hozzávalókra épülő, elegáns gasztronómiai élményt kínál. A konyha a hagyományos magyar ízvilágot ötvözi kreatív megoldásokkal, miközben a helyi termelők nyersanyagainak felhasználása kiemelt szerepet kap. A séf Jáhni László által összeállított menü a Taste of Balaton keretében bemutatott fogásokat idézi, miközben a hagyományőrző ízek modern köntösben jelennek meg.
Tovább olvasom >>
A borválaszték országos szinten kiemelkedő, a környékbeli pincészetek tucatnyi tétele mellett több külföldi és vintázs bor is elérhető, a listához a QR-kód is hozzáférhető. A beltér és a terasz egyaránt elegáns, nyugodt környezetet kínál, amely a beltéri tálalás és a kerthelyiség mellett is kényelmes étkezési élményt biztosít. A szolgáltatás színvonala jellemzően kiemelkedő: a személyzet figyelmes, udvarias és professzionális, amely még telt ház idején is gördülékeny működést biztosít. Az ételsor látványos és ízletes, gyakran gazdag textúrákban és harmonikus ízkombinációkban, a regionális menük és szezonális fogások pedig kiemelkedő receptekben érnek össze. A kínálat sokoldalú: a hagyományos fogások modern felfogásban, a desszertek és a sajt-tálak kiemelik a helyességet, és a borokkal való párosítások is általános pozitív visszajelzést kapnak. A kiszolgálás és a terítés igényes, a jó minőségű eszközök és a gondosan megtervezett tálalás hozzájárul a prémium élményhez; a gyerekbarát elemek és a rendezett terület is pozitívum. Az ár-érték arány megközelítése gyakran a magasabb kategóriában mozog, de a minőség, a nagy borkínálat és a kifinomult kínálat ezt a megállapítást gyakran igazolja. Összességében a Kistücsök Étterem, Balatonszemes a régió egyik meghatározó gasztronómiai helyszíne: a regionalitás, a szakértelem és a borokra épülő élmény kiemelkedő együttest alkot.
Ide az ételek ízéért, az alapanyagok minőségéért és szemetgyönyörködtető látványáért kell betérni. Ez nem az a hely, ami a belsőépítészet, a stílus vagy a hangulat karakteressége miatt emlékezetes a maga közép-barna tónusaival, világos járólapjával vagy semleges teraszával. Nem a külsőségek nyűgöztek le, hanem az ételek.
A nyári melegben a kovászosuborka krémleves kifejezetten üdítő volt, a tetején a tejföl kaviár kifejezetten szórakoztató, kár, hogy ezt máshol nem teszik fel az étlapra, ahogy az árpakását sem, így örömmel választottam a fogasfilét szárított paradicsomos árpakásával. Hagyományos ízek modern felfogásban és konyhatechnikával. Nagyon ízlett mindkét fogás, mennyiségre is bőséges volt. Desszert már nem is fért. A pincérek ismerték a fogásokat és az elkészítésüket, bármire tudtak válaszolni.
Egy decemberi hétvégi kirándulás lezárásaként látogattuk meg a helyet feleségemmel, megünnepelve az első találkozásunk 3. évfordulóját. Már régóta kacérkodtunk a gondolattal, hogy valamikor meglátogatjuk őket. Jóval előtte szemezgettünk az étlapról, hogy minél előbb az asztalunkon legyen a fogás.
Belépéskor udvarias pincérek fogadtak bennünket, és a további kiszolgálásra sem volt semmi panaszunk. Bár feltűnően fiatal felszolgálók dolgoztak az étteremben, ám ahogy tapasztaltuk és a szomszédos asztaloknál is hallottuk, mindegyikőjük tájékozott volt az étlapon szereplő ételekről. Kis ajándékként egy "feles pohárnyi" édesburgonya krémlevest kaptunk. Feleségem előételként egy sült paprikás padlizsánkrémet evett, ami bár egy adag volt, ketten is bőségesen tudtunk belőle fogyasztani. Főételként én egy hétvégi ajánlatként szereplő Balatonfenyvesi Angus marhát, krumpli gombóccal, sajttal fogyasztottam, közepesre átsütve. Mondanom sem kell, életemben nem ettem még ilyen finomat. Omlós, könnyen vágható, fenséges kiegészítő ízekkel. Feleségem szarvat fogyasztott vadas mártással, fánkkal. Szintén hasonló véleménnyel. Bár sok negatív véleményt olvastunk róluk, mi csak ajánlani tudjuk mindenkinek. A hely nem olcsó, nem átlag árakkal dolgozik. De aki ide bemegy, nem is átlag étterembe téved. . . :-)
Szeptember elején voltunk a Kistücsükben kollégáimmal. Első benyomásom nagyon jó volt. Kedves fogadtatás már az ajtóban, kellemes kerthelyiség, hangulatos asztalok és terítés. Az étlap szép, de sajnos képeket nem tartalmaz az ételekről. Kár, mert az étel látványa igazán megérné! A választék stílusos, hagyományos ételek is vannak újra gondolva.
Az egyik étel amit megkóstoltunk az szarvas comb volt vadas mártással és zsemle gombóccal. Tálalás nagyon látványos, íze kitűnő. A másik étel sütőtökös rizottó volt kacsa mellel. Várakozásomon felüli volt. Hagyományosan nem a kedvencem a rizottó, a sütőtök miatt választotta. Kifejezetten finom volt. Nem bántam meg ezt a választást. A bor választék kitűnő. Nekem személy szerint sok a felszolgáló. Külön terítős, külön felszolgáló,fizetős,stb. Külön ez , külön az. A mi felszolgáló hölgyünk nagyon aranyos volt és kedveltük a kissé szokatlan, de kedves, jópofa, és nem tolakodó modorát. A hely belül is nagyon hangulatos és szép. A mosdó tiszta, jól felszerelt. Kis hiányosság az volt, hogy a limonádéba külön kellett jeget kérni 31 fokos melegben, de természetesen készségesen megoldották. Ami nagyon tettszett, hogy a gyerekeknek azonnal hoztak rajzlapot és színes ceruzát. Ami nem tettszett: a személyzet messziről is és jól láthatóan, időnként hallhatóan is kitárgyalta a vendégeket. Ár: inkább drága.
A Kistücsök étteremben ebédeltünk augusztus 10-én két unokámmal, (1 és 4,5 éves kislányokkal). Felnőttek és gyerekek egyaránt nagyon élveztük a vendéglátást. Az ételek finomak voltak, a hely kellemes, stílusos,külön játéksarokkal a kicsiknek, a mellékhelyiségek tipp-topp, de elsősorban a személyzet barátságos, türelmes, segítőkész és mérhetetlenül rugalmas viselkedése nyűgözött le.
Mindent megoldottak, legyen az bármilyen gyerek nyafi, tányérokkal a kezükben szó nélkül kerülgették a mindenhol szaladgáló gyerekeket, mosolyogva, kedvesen. Az ételek finomak voltak, a gyerekmenü tálalása pont olyan elegánsan történt, mint bármelyik extravagáns fogásé. Az egyetlen negatív élmény a konyhából szétáradó ételszag volt, ezt érdemes lenne kiküszöbölni. Jól éreztük magunkat, megyünk vissza amikor arra járunk
Minket a balatoni éttermekbe elsősorban Vinkó József könyvecskéje mutatta az utat. Már előző évben is így kalandoztunk az északi parton és most kipróbáltuk a déli oldalt. A Kistücsök már régóta a palettán volt, de csak most jutottunk el oda egy kora délutáni vacsorára. Helyet foglaltunk (ugyan hétköznap volt), mert azt javasolták, érdemes.
Valóban az is volt, mert sokan voltak és még utánunk is folyamatosan jöttek. A kiszolgálás nekem nagyon tetszett, jól mulattunk a párommal és egyik -azóta is legtöbbet ismételt és mesélt- szállóigénk is ott keletkezett egy félrehallás miatt. TErmészetesen én hallottam félre amit a pincér kishölgy mondott, de legalább volt humora neki is. Szeretem az ilyen pincéreket, úgyhogy nálunk az indítás megvolt. Kellemes volt a pezsgő (vettem is később a pincészetnél a Kishegyen belőle), kellemes volt a ház vörösbora, udvariasan, szakszerűen felszolgálva. Lehet, hogy sznob vagyok a bor terén (a párom szerint igen), de nekem jól esik, ha amit iszom, arról van fogalmuk a pincéreknek és tudják a bor nevét, savasságát, tulajdonságait. Megkóstoltatják, nem pedig odarakják elém a tele poharat és kész. Az étel nekem nagyon ízlett! Valóban nem volt peremig rakva a tányér, de nem is ezért mentünk oda. Ettől függetlenül kellemes jóllakottsággal álltunk fel az asztaltól. Egyedül a kávét tartottam "túlárazottnak". Emlékeim szerint kb. 700. -Ft-ban volt az eszpresszó, viszont külön hoztak hozzá tejet csészénként. Összességében nekünk kellemes kaland volt!
Olyan sokan áradoztak már különböző lapok hasábjain a balatonszemesi Kistücsökről, hogy - bár távol álljon tőlem a "gasztro sznobság" én is kíváncsi lettem rá. Hétköznapi ebédre érkeztünk - hát nem kellett asztalt foglalni, meglehetősen szellős volt a hely vendégek terén. A kiszolgálás nagyon elegáns és udvarias volt.
Az ajándékba kapott előétel - zellerkrém - nagyon különleges és finom volt. A leves tisztes munka, ám a főétel kissé alulkészítettre sikeredett és csínján bántak a fűszerezéssel is. Azt gondolom, nem volt baj semmivel, de azért kiemelkedőnek nem nevezhető, pedig az árak erre engednének következtetni. Biztosan ki fogom még próbálni, kíváncsi vagyok a második tapasztalatra is.
Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Szombaton feleségemmel Hévízre utaztunk és mivel ebéd előtt tettük mindezt én már pénteken kinéztem" a helyet ahol szeretnék ebédelni. Igy esett a választás a Kistücsök étteremre. Odaérkezésünkor kedvesen fogadtak és egy szabad asztalhoz vezettek. Italt rendeltünk és mivel nagyon sütött a nap kértem a pincért,hogy tegyen valamit.
Erre ő rögtön intézkedett és kihúzták a nagy ernyőt,ami nagyszerű árnyékot adott. Italválasztás után hozták a megrendelt italt,kitűnő volt,mint izre és hőfokra is. Az ételt igazából már neten" kinéztük,sikerült is az előre megfontolt" kaját" kérnünk. Amikor kihozták egy kicsit megijedtem",mert a nagy tálba eltűnt a hús,de az étkezés befejezésekor jóllakottan dőlhettünk hátra. Az árak picit magasak,de a minőséget meg kell fizetni,tudom. Összességében nyugodtam merem ajánlani az éttermet,mert udvarias kiszolgálás mellett,remek ételeket lehet elfogyasztani.
Annyi szuperlativuszt hallottunk már Kistücsök-ről, hogy kirándulás gyanánt ellátogattunk ide is. Kár hogy nem olvastam előtte az itteni értékeléseket. A kiszolgálást nem minősíteném, biztosan csak rossz napjuk volt. (mondjuk amikor a zárt térbe mellénk kültettek két derékig érő kutyával érkező párt, azon elgondolkoztunk - kint verőfényes napsütés volt és meleg is, de a teraszon nem szolgáltak fel).
Az ételek pedig. . . nehezen tudtam választani Sültpaprikás padlizsánkrém egy narancssárga ízetlen max 2 dkg-os valami volt 1890,- Rántott pecsenyehús somogyi kifliburgonya-salátával 2990,- a saláta egy félmaroknyi krumplis valami, a ránott pecsenyehús pedig elvághatatlan mócsinghalmaz volt Ropogós csülök hagymákkal és héjas burgonyával 3690,- csak ropogni felejtett el, ahol nem nyomták a platnira (vagy bármire) ott gumis volt a bőre, és sajnos csak 1/4-ét sikerült imígyen ropogóssá tenni A hely tip-top felújított, a bejáratnál a támogatásról szóló tábla hirdeti, hogy nemrégiben kapott nem kevést pénzt erre a tulaj, hogy a színvonal ezért romlott, vagy a hírverés volt túl nagy egyébként is nem tudom, de óriásit csalódtunk
Az agyon dicsért, és különleges fogásairól híres Kistücsök étterembe már régóta szerettünk volna elmenni. Szeptember elején ez sikerült is. Valami különlegeset szerettünk volna megkóstolni a férjemmel, de őszintén szólva nemigen találtunk semmit, ami megfogott volna. Igaz hétköznapon voltunk ott, nem is igen voltak az étteremben.
Rendeltünk egy szász húslevest 1. 490,-Ft, egy kacsamellet nudlival szilvalekvárral 3. 690,-Ft, különlegességként egy rántott malacfület nyári sólettel 1790,-Ft és 1-1-dl folyóbort 550,- 650,- Ft ért, amely összesen 8170,-Ft-ot tett ki. Mindez nem is lenne baj, ha jól laktunk volna és nem azt kaptuk volna, amit kaptunk. A leves jó volt és bőséges is, de a többi. . . A malacfül kb, 4 dkg bőrke panírozva, a kacsamell undorító ízetlen, nyers gumiszerű ruganyos valami. Az étlapon nem volt kiírva, hogy rozé, de az volt és a pincér elmondta, hogy hogyan készül, nem sütik, nem főzik hanem áztatják valami zacskóban 60 fokos vízben. Szóval kínomban ettem belőle undorral pár falatot, ha már 3. 700-at fizetek érte, de nagyon rossz volt. A nudli volt vagy 6-8 kis szem, azt megettem a lekvárral. Megalázva éreztük magunkat! Azóta egyébként lekerült az étlapjukról a kacsamell.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét.
Ön a tulajdonos, üzemeltető?
Használja a manager regisztrációt, ha szeretne válaszolni az értékelésekre, képeket feltölteni, adatokat módosítani! Szívesen értesítjük arról is, ha új vélemény érkezik.