Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Sétáljunk Budapest legszebb virágoskertjeiben!

Semmi sem jelzi olyan jól a meleg idő beköszöntét, mint a virágba boruló növények látványa. Bár a fővárosban előbb találkozunk hatalmas épületekkel és forgalmas utakkal, mint virágos parkokkal, szerencsére azonban ha egy kicsit kutakodunk, akkor számos olyan helyet találunk, ahol egy mesebeli erdőben érezhetjük magunkat.

De nektek nem is kell keresgélnetek, mert mi összegyűjtöttük Budapest 9 legszebb arborétumát, úgyhogy nincs más dolgotok, mint felkeresni valamelyiket és élvezni a virágok és fák látványát!

 

Budai Arborétum

A Gellért-hegy oldalában bújik meg Buda füvészkertje, mely egykor szőlőtőkéknek adott helyet. A gyümölcsös ugyan teljesen kipusztult, a helye azonban nem maradt kihasználatlan, kertészképzés indult a kietlen területen, mely ma a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem kampuszának ad otthont. A park jelenleg kétezer fásszárú dísznövényfajt rejt, melyek között olyan különlegességeket is találhatunk, mint országunk legöregebb perzsafája vagy libanoni tölgye.

Sétáljunk Budapest legszebb virágoskertjeiben! - Fotó: Budai ArborétumSétáljunk Budapest legszebb virágoskertjeiben! - Fotó: Budai Arborétum

 

 

ELTE Füvészkert

A Klinikáktól pár perces sétára fekvő botanikus kert története az 1700-as évekig nyúlik vissza, amikor még több mint 12 ezer fajt tartottak számon az eldugott belvárosi vadregényes helyen. A jó hír, hogy nem muszáj megvárnunk a meleg hónapokat, hogy sétálni induljunk a zöldellő bokrok között, ugyanis az egész évben látogatható pálmaházában a hideg időben is hatalmas tavirózsákra bukkanhatunk. Áprilisban a virágzó japán cseresznyefákat csodálhatjuk, nyáron pedig akár gyerekekkel is érdemes ideszervezni egy napot, ugyanis FűFa tankertjükben virágütetés közben tanulhatnak a növények gondozásáról.

Sétáljunk Budapest legszebb virágoskertjeiben! - ELTE FüvészkertSétáljunk Budapest legszebb virágoskertjeiben! - ELTE Füvészkert

 

 

Budakeszi Arborétum

Tökéletes hétvégi program lehet a péntektől vasárnapig nyitva tartó Budakeszi Erdészeti Arborétum, melynek betelepítése ugyan csak körülbelül 50 éve kezdődött, de már mostanra is ígéretes eredményeket értek el egyes fajok nevelésénél. Csodálatos vörös- és jegenyefenyők között sétálhatunk, de szelídgesztenyék, mocsártölgyek és hikori diók is társaink lesznek az úton. A park babakocsival is könnyedén bejárható, sőt még a „nyuszi motorok” sincsenek engedélyhez kötve, irány tehát Budakeszi, és töltsünk el néhány órát madárcsicsergésben, távol a nagyváros zajától!

Sétáljunk Budapest legszebb virágoskertjeiben! - Fotó: Budakeszi Arborétum Facebook oldalaSétáljunk Budapest legszebb virágoskertjeiben! - Fotó: Budakeszi Arborétum Facebook oldala

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Összegyűjtöttünk hatot Budapest legmenőbb teraszos helyei közül
Nem is kérdés mennyire szerencsések vagyunk, hogy ilyen remek fővárosunk van, hiszen a múzeumoktól kezdve a parkokon át a gyönyörű épületekig semmiben sem szűkölködik Budapest. Sokszor viszont inkább egy eldugott, meghitt zugra vágynánk, ahol nyugodtan élvezhetjük a munka utáni kávénkat vagy egy korai vacsorát. Ebben a cikkben 6 olyan teraszos helyet gyűjtöttünk össze, ahol a kellemes ételek és az otthonos atmoszféra kéz a kézben jár.

 

 

Soroksári Botanikus Kert

A dél-pesti lakótelepet járva nem is gondolnánk, hogy pár száz méterre egy valódi titkos kert fogad minket, és percekre a betonrengetegtől egy teljesen más világba csöppenünk. Kezdjük a Soroksári Botanikus Kert egyik legérdekesebb és legmagasabb pontjával, a Csonthalomnak is nevezett homokdombbal, ahol olyan érdekességeket láthatunk, mint a tavasszal virágba boruló homoki árvalányhaj. Ha tovább soroljuk a  „legeket”, akkor a leghangulatosabb pont sem maradhat ki a listáról: a díszkert tavában ebihalak úszkálnak, partján pedig a sárga nőszirom ontja magából napsugárra hajazó szirmait.

Sétáljunk Budapest legszebb virágoskertjeiben! - Fotó: Soroksári Botanikus Kert Facebook oldalaSétáljunk Budapest legszebb virágoskertjeiben! - Fotó: Soroksári Botanikus Kert Facebook oldala

 

 

Gül Baba Türbe és Rózsakert

1541-ben Gül Baba azért érkezett a török sereggel Budapestre, hogy nyomatékosítva az oszmán fennhatóságot mecsetet építsen a mai Rózsadomb egyik legszebb részére. Halála miatt terve végül meghiúsult, de hatása nem maradt el: a város legintimebb parkját alakították ki a domboldalon, mely a rózsaligetek és a hatalmas levendulások mellett magának a hódítónak a síremlékét is rejti.

Sétáljunk Budapest legszebb virágoskertjeiben! - Gül Baba Türbe és RózsakertSétáljunk Budapest legszebb virágoskertjeiben! - Gül Baba Türbe és Rózsakert

 

 

Margit-sziget, Rózsakert

Az elmúlt több mint száz évben már hagyománnyá vált, hogy nyaranta a Margit-sziget színes sziromtengerbe borul. Idén sem lesz ez másképpen, így lassan elkezdhetjük megbeszélni első találkozóinkat az ikonikus szigetre, ahol a Rózsakert felé kanyarodva több ezer lélegzetelállító virág fogja szegélyezni utunkat. Üljünk le egy árnyas padra, együnk egy fagyit és hagyjuk, hogy megihlessen minket a rózsák pompás látványa, akárcsak számos költő nagyságunkat a múltban.

Sétáljunk Budapest legszebb virágoskertjeiben! - Rózsakert a Margit-szigetenSétáljunk Budapest legszebb virágoskertjeiben! - Rózsakert a Margit-szigeten

 

 

Mechwart liget – virágos park

2010-es felújítása óta a Margit körút és Keleti Károly utca csomópontjánál fekvő Mechwart liget fővárosunk egyik gyöngyszemévé vált. Tavasztól késő őszig több mint 15 ezer egynyári és hagymás virág borítja be a 4-6-os villamos megállójában található találkozópontot, melyet az új életet kapott csobogó szökőkút, árnyékos padok, kutyafuttató és kültéri kondipark tesz még varázslatosabbá.

 

Szent István park

1934-35 körül alakították ki Budapest első zöld területét, az újlipótvárosi Szent István Parkot, mely kezdetben arról volt a legismertebb, hogy itt lehetett fővárosunkban kizárólag fűre lépni.  Nem véletlen tehát, hogy hatalmas népszerűségnek örvendett a környék lakóinak körében, és ez ma is változatlan. Nemesített díjnyertes rózsák, lilaakáccal befuttatott romantikus pergolák és megannyi illatos virágágyás színesíti az itt töltött időt, melyhez a Duna közeli látványa csak hab a tortán.

 

 

Millennium Háza – Rózsakert

A Városliget teljes körű megújulása során a korábbi Olof Palme házról – vagy ahogy ma ismerjük a Millennium Házáról – sem feledkeztek meg, az épület renovációjával egyidőben környezete is teljesen újjászületett a bejárathoz megálmodott egyedülálló rózsakert kialakításával. Az 1500 tőből álló gyűjtemény megtekintése közben a látogatók egy időutazáson vehetnek részt a rózsák történelmében, az 1700-as évektől egészen a modern kori nemesített példányokig.

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Májusban a legszebb arcát mutatja a természet, hiszen az aranyat érő esők után a zöldellő fák és virágok tengerének látványa már a nyár beköszöntét jelzi. Ne üljünk tehát a négy fal között, pattanjunk autóba vagy szálljunk vonatra, és válasszunk egyet országunk számtalan csodája közül! Ha pedig elvesznénk a kínálatban, itt a segítség, hogy merre is induljunk idén tavasszal.
Az utazás egyik nagy előnye, hogy kiszakadhatunk a mindennapi pörgésből, miközben több idő jut magunkra. A nyugodt pihenést még jobban elősegíti, ha ehhez olyan helyet találunk, ahol a leghangosabb zaj a tücskök ciripelése, és nekünk nincs más dolgunk, mint hátradőlni és nem csinálni semmit: ebben a cikkünkben 6 olyan szállást gyűjtöttünk össze, ahol ehhez minden adott.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10+1 új panorámapont: csodás kilátók a legjobbakból
A susogó fák lombjai vagy a csendes víztükör fölött már csak a távoli horizont szab határt a lenyűgöző panorámának. Ha ti is úgy rajongtok Magyarország csodás kilátóiért, mint mi, akkor mutatunk 10+1 panorámapontot, amit nem hagyhattok ki, ha kirándulni indultok.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Sosem tudhatod mit tartogat a túloldal – 13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon
Csapjuk fel a szótárat: a híd definíciója szerint olyan építmény, amely kapcsolatot teremt, akadályokon átível és összeköt. Ennél pontosabb nem is lehetne a meghatározás, hiszen a hidak sok esetben valóban kapcsolatot teremtenek köztünk és lélegzetelállító látványosságok között, melyek közül 13-at össze is gyűjtöttünk ebben a cikkünkben. Fahidak, kőhidak, függőhidak – itt mindent megtaláltok!