Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Merre induljunk el májusban kirándulni? Mutatjuk az utat!

Májusban a legszebb arcát mutatja a természet, hiszen az aranyat érő esők után a zöldellő fák és virágok tengerének látványa már a nyár beköszöntét jelzi. Ne üljünk tehát a négy fal között, pattanjunk autóba vagy szálljunk vonatra, és válasszunk egyet országunk számtalan csodája közül! Ha pedig elvesznénk a kínálatban, itt a segítség, hogy merre is induljunk idén tavasszal.

 

Hármashatár-hegy

A Budapesten élők egyik legkedveltebb kirándulóhelye a Hármashatár-hegy, mely az Ördög-árok, a Duna-völgye, a Solymári-völgy és a Pesthidegkúti-medence közül kiemelkedve 495 méteres magasságból tekint le a fővárosra. A tölgyesekben és fenyves erdőkben gazdag kirándulóhely csúcsáról jó idő esetén akár a Cserhátig is elláthatunk, ha pedig elpillednénk a jó levegőn, a korábbi hármashatár-hegyi turistaház helyén étterem várja a megfáradt turistákat.

Ide indulj tavasszal kirándulni - Guckler Károly-kilátó a Hármashatár-hegyenIde indulj tavasszal kirándulni - Guckler Károly-kilátó a Hármashatár-hegyen

 

 

Gyadai tanösvény

A Börzsönyben járva kihagyhatatlan látnivaló a Naszály oldalában kiépített Gyadai tanösvény, mely egész napos kikapcsolódást kínál a kisgyermekes családok számára is. A 6 kilométer hosszú táv nagyjából 2-3 óra alatt teljesíthető, útközben focizásra csábító rétek szegélyzik majd utunkat. A 13 szakaszból álló sétaút a Katalinpusztai Kirándulóközponttól indul, ahol interaktív kiállítás várja a legkisebbeket, menet közben pedig olyan csodákat láthatunk, mint a Gyada rétének élővilága, a Lósi-patak mocsaras ártéri erdeje vagy az Óriások pihenője. 

Ide indulj tavasszal kirándulni - Naszály, Gyadai tanösvényIde indulj tavasszal kirándulni - Naszály, Gyadai tanösvény

Szállástippek Vác környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
TOP 10 úti cél tavaszra
Akár csak egy, de néhány kellemes napra is érdemes ellátogatnunk hazánk népszerű városaiba, ahol a főbb látnivalók mellé gyűjtöttünk még néhány, különlegesnek számító látnivalót. Fedezzétek fel ti is!

 

 

Megyer-hegyi tengerszem

A tengerszemet Magyarország egyik – ha nem a legszebb – képződményének tartják, melynek formálásából a természet és az ember is kivette a maga részét. Már a 15. század óta malomkőgyártás folyt a környéken, majd miután a bányászatnak leáldozott, az elhagyott munkaterület gödrében megszületett a tó. A tengerszem a Malomkő tanösvényen közelíthető meg a legkönnyebben, melyet a 70 méter magas sziklafalak még romantikusabbá tesznek. A Megyer-hegy látogatásakor semmiképpen ne hagyjuk ki, hogy az egykori bánya peremét is körbejárjuk, hiszen onnan láthatjuk legszebb pompájában.

Ide indulj tavasszal kirándulni - Megyer-hegyi tengerszemIde indulj tavasszal kirándulni - Megyer-hegyi tengerszem

Szállástippek Sárospatak környékén>>

 

 

Cseszneki vár

Nem kímélte a történelem a Bakony egyik sziklaszirtjén álló cseszneki várat, múltjában háborúkat, földrengést és még villámcsapástól okozott károkat is találunk. A 20. század végére sorsa azonban jobbra fordult, azóta pedig folyamatosan szépülnek műemlékké nyilvánított falai. Mára szuper kirándulóhellyé avanzsálódott, ha pedig ottjártunkkor szerencsénk van, Bobi, az ott élő várőrző kutya fog körbevezetni bennünket az ódon romok között.

Ide indulj tavasszal kirándulni - cseszneki várIde indulj tavasszal kirándulni - cseszneki vár

Szállástippek Csesznek környékén>>

 

 

Gombos-hegyi pincesor

Hercegkút délkeleti csücskében találjuk a Tokaj-Hegyalja egyik jelképeként is ismert különleges épületegyüttest, a Gombos-hegyi pincéket, melyek 3-4 sorban, mértani rendben állnak a macskaköves út mellett. A fűvel borított tetejű házikók több tíz méter mélyen nyúlnak a domboldalba, ahol nemcsak a lélegzetelállító látvány miatt érdemes megállnunk, de biztosan találunk egy-két nyitva tartó pincét is, ahol megkóstolhatjuk Tokaj folyékony aranyát. 

Ide indulj tavasszal kirándulni - Gombos-hegyi pincesorIde indulj tavasszal kirándulni - Gombos-hegyi pincesor

Szállástippek Hercegkút környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Varázslatos gyógynövénykertek Magyarországon
Illatosak, szépek és mindezeken túl az egészségünkre is jótékonyan hatnak. Ha tehetjük, mindenképpen ismerjük meg hazánk legjellemzőbb gyógynövényeit. Ebben segítenek a fűszer- és gyógynövénykertek, melyekből tízet gyűjtöttünk össze nektek.

 

 

Dömörkapu vízesés

A Bükkös-patak egyik gyöngyszeme a Dömörkapu zuhatag, vagy ahogy sokan hivatkoznak rá, a Visegrádi-hegység szimbolikus kapuja. Szentendréről a zöld háromszög jelzésén keresztül egy kapaszkodókkal tarkított útvonalon érhetünk fel a vízeséshez, és gyerekekkel is érdemes eljönni ide, hiszen Dömörkaputól az idilli Sikárosi-rétig meseszép vadvirágos mezők és piknikre alkalmas tisztások fognak pihenésre és játékra csábítani minket.

Ide indulj tavasszal kirándulni - Dömörkapu vízesésIde indulj tavasszal kirándulni - Dömörkapu vízesés

Szállástippek Szentendre környékén>>

 

 

Bátor Tanösvény

A Bátor körül kialakított tanösvény nem egy szombat délelőtti kis kellemes sétára lett tervezve a maga 8,5 kilométerével, de egyszer mindenképpen érdemes egy egész napos programot betervezni ide, hiszen az út során a kultúrtörténeti látnivalók mellett rengeteg érdekességet tudhatunk meg a vidék földtani történetéről is. Bár a Bükk-hegység peremén fekszik, a terület szántókban gazdag mivolta miatt rengeteg változatos alapkőzetet és növényritkaságot ismerhetünk meg a tanösvény 11 állomáspontján, melynek végén egy régi kápolna zárja le az izgalmas utazást.

Ide indulj tavasszal kirándulni - Fotó: Bátor tanösvény Facebook oldalaIde indulj tavasszal kirándulni - Fotó: Bátor tanösvény Facebook oldala

Szállástippek Bátor környékén>>

 

 

Anna-völgyi vízesés 

Ugyan a lenyűgöző Anna-völgyi vízesés a téli olvadást követően a leglátványosabb, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a májusi melegben ne lenne érdemes megcélozzuk a Szentendre közelében található természeti látványosságot. Ha nagyobb kirándulást tervezünk, akkor végigkövethetjük a csordogáló víz útját akár egészen Dömöstől kezdőden, csak ne lepődjünk meg, ha száraz időben tervezzük a 16 kilométeres túrát, ugyanis olyankor a patak láthatatlanná válik a kövek közötti résekben.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Adrienn Kedves (@adri.kedves) által megosztott bejegyzés

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.
Semmi sem jelzi olyan jól a meleg idő beköszöntét, mint a virágba boruló növények látványa. Bár a fővárosban előbb találkozunk hatalmas épületekkel és forgalmas utakkal, mint virágos parkokkal, szerencsére azonban ha egy kicsit kutakodunk, akkor számos olyan helyet találunk, ahol egy mesebeli erdőben érezhetjük magunkat.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10+1 új panorámapont: csodás kilátók a legjobbakból
A susogó fák lombjai vagy a csendes víztükör fölött már csak a távoli horizont szab határt a lenyűgöző panorámának. Ha ti is úgy rajongtok Magyarország csodás kilátóiért, mint mi, akkor mutatunk 10+1 panorámapontot, amit nem hagyhattok ki, ha kirándulni indultok.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.