Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Étterem teszt: Kismező – a Nagymezőben

2022.08.22 | 6 perc

Kipróbáltuk és felejthetetlen élményeket szereztünk a budapesti Nagymező utcában található Kismező étteremben.

Szerző: M

Számomra eszméletlenül bájos Budapest nyáron. Kiürül a sok autótól. Ellepik a turisták, de belőlük nincs olyan sok, mint Budapestiből, és sokkal mosolygósabbak is. Nyáron jó sétálgatni, andalogni a belváros különböző részein, különböző hangulataiban. Felfedezni minden apró részletét, és új megvilágításba helyezni a szeretett fővárosunkat. És, a nyárfák illata. Ohhh, csodálatos! Majd egy hónapon keresztül virágzik, és naplemente után, a késő kora esti órákban olyan illatfelhő borítja be lágyan, simogatva az éjszakát, amit szavakkal, nem lehet visszaadni.

Egy ilyen estén próbáltuk ki a Kismezőt. Kistányéros helynek hirdetik magukat, ami kezdésnek kifejezetten jó hír, hiszen imádjuk a kis tányéros szervizt. Mindent meg lehet kóstolni.

A hely közel fekszik az Andrássy úthoz, közvetlenül a Budapesti Operett színház mellett, vele szemben pedig a Magyar Fotográfusok Háza, ami szerintem Budapest egyik legszebb épülete, és a Kismező teraszáról egész este lehet csodálattal nézegetni. A hely maga egyszerű, letisztult, szinte megfogalmazhatatlan a stílusa berendezés szempontjából. Az biztos, hogy a terasz nagyon hangulatos.

Érkezéskor a felszolgálók kedvesek, udvariasak, előzékenyek.

Az itallapon nem láttam pezsgőt, csak Champagne-okat, és megkérdeztem az úrtól, hogy van e habzóbor, vagy bármilyen buborékos bor a Franciákon kívül, mire azt válaszolta, hogy nincs. Kértem egy sört. Majd a tüzetes itallap vizsgálat után észrevettem, hogy mégis vannak más bubis italok is. Furcsálltam.
Kikértünk egy palack Contadi Castaldi Satén Franciacortat, amit második kiejtésre sem értett az úr, így inkább megmutattam neki az ujjammal az itallapon, hogy pontosan mit is szeretnénk. Hebegve elnézést kért, és mondta, hogy ez az első órája. Ezt nem igazán értettem. Arra céloz, hogy egy órája kezdte a szakmát (akkor vérprofi lesz), vagy ez az első órája a helyen. Az biztosan kiderült, hogy miért mondta azt, hogy csak Champagne van, de ilyen esetben is azért jobb lett volna, ha inkább azt mondja, hogy nem tudja. Az sokkal kisebb probléma.

Vacsora közben megkóstoltunk még pár fehérbort, abban vannak izgalmas tételek. A vörösbor kínálat már egy picit botladozik. Ráadásul kikértünk egy Heimann Barbárt, amire azt mondták, hogy sajnos nincs készleten, mert a hétvégén sokan voltak, és kifogytak belőle. Kedden voltunk a heti nyitás napján, és ha jól ismerem a nagykereskedelmi rendszert, akkor ha hétvégén rendel egy hely italokat, és megírja, hogy kedden szállítsák, akkor azok bizton ott vannak. A nagykereskedő is boldog, az étterem is, és akkor a vendég is.

Nézzük az ételeket. Egyszerű, jó szortiment, jól átgondolt étlap. Sokak kedvence, Nápolyi pizza is van.

A marhatatár kellemes fűszerezésű. Szépen van felvágva a hús. Harsányak, lendületesek az ízek. Frissíti a mustármag. Franciás stílus. Semmi paprika. Hála az égnek, így a hús ízét is lehet érezni.

A zöldborsó rizottó friss, roppanós, üde. Igaz nem aldente, de annyi baj legyen. Az ízek rendben vannak. A rántott kecskesajt jól van elkészítve. Ropogós külső, krémes belső.

A sertés rilettes teljesen értelmezhetetlen, hiszen egy kakukkfüves pástétom, barack chutneyval. Ráadásul sehogy sem illik össze a két elem. Engedjük el.

A marhaoldalas egy egyszerű sousvideolt husi. Nulla fűszer. Mellette a spenótban semmi izgalom, csak kukoricás - !? :) - íz. A cékla tökéletesen van elkészítve. Ress, édeskés, savanykás. Nagyon jó elem.

Kismező a Nagymezőben - Budapest egyik új étterme.Kismező a Nagymezőben - Budapest egyik új étterme.

 

A tőkehal nagyon jó állagú, ruganyos, feszes. Jól áll neki a vajmártás. Egy pici sót elbír. A zatar fűszerezésű karfiol "enyhén" odapirult, de elnézzük. A fás, rágós résszel nem foglalkozunk.

A sült császár önmagában jól mutatna azzal a kis jusvel, amivel meg van locsolva. Önmagában megállja a helyét. A sárgaborsópüré köret felejthető, sőt.., a puy lencse teljesen felesleges.

A tiramisuban koppan a kanál, ahogy a piskótához ér. Egy alap desszertnek sem felel meg.
A koktélokat hagyjuk. Egy Kismező Mulet kóstoltam. Gyömbéres limonádé, vicc kivitelben.

A pizza... zseniális! Ajánlom mindenkinek.Ollóval szeletelve.

Kismező a Nagymezőben - Budapest egyik új étterme.Kismező a Nagymezőben - Budapest egyik új étterme.



A hársfavirág... Isteni!
Séta, illatok, ízek, érzések.

Egyszerűen felejthetetlen élmények!

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Leteszteltük: Mór 24 Balatonfüred – nemzetközi bisztró konyha, egy kis csavarral
Balatonfüreden járunk, a sétánytól 500 méterre felfelé a domboldalon. Rekkenő hőség van, még a teraszokon is alig lehet megmaradni a több mint negyven fokban, így óriási szerencse, hogy a Mór 24 egy félszuterén pincehelyiség, és még a légkondicionáló is remekül működik.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Fedezzétek fel Sárospatak látnivalóit! Az ország északkeleti pontján fekvő város számos természeti és történelmi kincset rejt, de érdemes bebarangolni a környéket is. Varázslatos pincesorok, ócenárium, izgalmas várak várnak rátok, ha nyakatokba veszitek Sárospatakot és környékét.
Ha van olyan program, amit életkortól függetlenül mindenki élvezhet, akkor az állatos parkok látogatása biztos ide tartozik! Vadasparkok és szafarik, ahol bivalyokkal, kengurukkal, alpakákkal vagy éppen elefántokkal találkozhatunk. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 5 olyan helyet az országban, ahol az állatok szerelmesei igazán otthon érezhetik magukat.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Kipróbáltuk: Góré étterem – „a modernizált kukorica tároló”
2022.06.02 | 10 perc | Gasztronómia
Pécs és Villány közelében, Kisharsányban nyitotta 2021-ben Kun Péter séf a GÓRÉ nevű éttermet. Csúcséttermet ígértek, kipróbáltuk.
Ízkörútra invitálunk - 10 nemzetközi étterem Budapesten, amit ki kell próbálni!
2022.02.22 | 7 perc | Gasztronómia
Szerencsére már nem kell repülőre szállnunk, ha egy másik nemzet konyháját szeretnénk megismerni, hiszen számos olyan étterem található az országban, ahol autentikus fogásokkal várják a vendégeket. Ez nem csak az ízlelőbimbóinknak jelent kulináris utazást, a hangulat és a környezet is illeszkedik a konyha kínálathoz. Cikkünkben 10 olyan budapesti, nemzetközi éttermet mutatunk be, ahol úgy tölthettek el pár órát, mintha több ezer kilométerre lennétek.
Egy falat Morzsa - kipróbáltuk Pécs legcoolabb bisztróját!
Az ember azt gondolja, hogy Budapesten kívül alig akad gasztronómiai csoda, pedig szép számmal vannak, ha jobban körbe nézünk. Útunk a pécsi „Morzsa” pékségbe és bisztróba vezet. Ha elolvassátok vendégszerzőnk, "M" élménybeszámolóját, 100%, hogy még ma ott akarok reggelizni, ebédelni vagy vacsorázni!
Kipróbáltuk: Eger megér egy misét – Macok Bisztró és barátai
2022.06.30 | 6 perc | Gasztronómia
Egy esküvőre voltam hivatalos Egerbe, és ha már arra jártam, akkor beiktattam egy plusz 1,5 napos gasztro túrát is. Kipróbáltam egy vacsora erejéig a Macok Bisztrót.
Budapesti éttermek Michelin ajánlással
2023.04.21 | 14 perc | Gasztronómia
Tobzódunk a jobbnál jobb éttermekben a fővárosban, ám ha segítségre lenne szükségünk, hagyatkozzunk a Michelin Guide ajánlásaira. A budapesti ajánlások 13 remek éttermet jelentenek, egytől egyig csillagjai a magyar gasztronómiának.
Gyakran ismételt kérdések - mit tudhatsz meg ebből a cikkből?
Hol található a Kismező étterem, és milyen környezetben érdemes számítani rá?
Budapest belvárosában, a Nagymező utcában, közvetlenül az Andrássy út mellett, a Budapesti Operett Színház előtt szomszédságában. A terasz különösen hangulatos, a kilátás esténként szép a Magyar Fotográfusok Háza felé.
Milyennek írható le a hely hangulata és a kiszolgálás?
Egyszerű, letisztult stílus, a terasz pedig barátságos. Érkezéskor a felszolgálók kedvesek, udvariasak és előzékenyek.
Milyen a buborékos italok kínálata és mennyire pontos a kiszolgálás ebben a részben?
A kezdeti benyomás szerint pezsgőkre van csak felírva a listán, de később kiderült, hogy más buborékos tételek is elérhetők. Például a Contadi Castaldi Satèn Franciacorta is megfordult a rendelésnél; a kiszolgáló az első órában nem minden kifejezést ismerte.
Mely ételek és italok tűnnek ki a kínálatból, és milyenek a tapasztalatok velük?
A Nápolyi pizza kiemelkedő; a marhatár kellemesen fűszerezett; a zöldborsó rizottó friss és roppanós; a rántott kecskesajt ropogós külsővel, krémes belsővel; a sertés rillette és a marhaoldalas esetenként kevésbé egyezik össze a többi elemmel; a tőkehal jó állagú vajmártással; karfiol za'atar fűszerezéssel enyhén odakapott; a sárgaborsó püré és a puy lencse gyakran elmarad a figyelemből; a tiramisú átlag alatti volt; a pizza pedig zseniális és ollóval szeletelve lehet tálalni; a házvirág desszert élvezetes, összességében felejthetetlen élmény.
Összességében mit érdemes tudni a látogatásról és milyen javaslatok vannak?
A hely laza, jó hangulatú, a terasz fantasztikus, és a kis tálas kínálat kiinduló pontnak jó. Különösen érdemes megkóstolni a pizzát és élvezni a városi nyári hangulatot; legyen türelemmel a személyzet felkészültségével kapcsolatban, mert a boros tételeknél és kifejezések kiejtésénél előfordulhatnak kisebb zavarok.
Legnépszerűbb cikkek
Érdekes cikkeink