Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Ismerjétek meg Magyarország sztúpáit

Sztúpa?! – vonhatja fel a szemöldökét a kedves olvasók többsége, és ezzel nincs semmi baj, hiszen kis hazánkban nem áll minden második utcasarkon egy ilyen építmény. Ahol viszont áll, ott kiemelkedő látványt nyújt, úgyhogy összegyűjtöttünk 5 olyan helyet, ahol saját szemetekkel is megcsodálhatjátok.

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mi is az a sztúpa: a buddhista építészet egyik jellegzetes alakja, az egyik legrégebbi buddhista vallási építmény, az elsőt az időszámításunk előtti 3. században építették. Most hogy már ezt is tudjuk lássuk, hogy idehaza hol találunk ilyet!

 

Tari Békesztúpa - Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark, Tar

Egy mátrai kirándulás alkalmával ellátogathatunk Tarra is, hogy még többet megtudjunk Kőrösi Csoma Sándorról, aki az őshaza felkutatása közben került kapcsolatba a tibeti nyelvvel és kultúrával, mely hatalmas benyomást tett rá és munkásságára. Az ő tiszteletére emelte a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség a Békesztúpát 1992-ben, halálának 150. évfordulója alkalmából, melyet még abban az évben maga a Dalai Láma szentelt fel. Találunk ott kiállítást és teaparkot is, valamint csodálatos kilátást a Cserhátra és a Mátrára.

Szállásajánlatok a környéken>>

Sztúpák Magyarországon - Tari Békesztúpa - Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark, TarSztúpák Magyarországon - Tari Békesztúpa - Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark, Tar

 

 

Megvilágosodás-sztúpa, Becske

2008-ban mindössze kilenc hét alatt építették meg Magyarország legkisebb sztúpáját Becske mellett. A fehérre meszelt építmény tetején egy aranyozott Buddha-szobor pihen, míg a mögötte lévő domboldalon imazászlókat láthatunk, és a tájékoztató táblákon megismerhetjük a magyarországi buddhisták életét. A Megvilágosodás sztúpa egész évben, bárki számára látogatható, csak a vallási hagyományokat kérik betartani.

Szállásajánlatok a környéken>>

Sztúpák Magyarországon - Megvilágosodás-sztúpa, BecskeSztúpák Magyarországon - Megvilágosodás-sztúpa, Becske

Sztúpák Magyarországon - Megvilágosodás-sztúpa, BecskeSztúpák Magyarországon - Megvilágosodás-sztúpa, Becske

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Romantikus séták hűvösebb napokra – romtemplomok Magyarországon
Izgalmas belegondolni abba, hogy túrázás közben olyan építményeket láthatunk, melyek akár már 800 éve részei a tájképnek. Pontosan ez a helyzet a romtemplomokkal, amik szerte az országban csak arra várnak, hogy felfedezzétek őket. Íme 8 templomrom, amiért érdemes útrakelni.

 

 

Béke-sztúpa, Zalaszántó

A zalaszántói sztúpa nem csak idehaza, de egész Európában az egyik legnagyobbnak számít 30 méteres magasságával és 24 méteres szélességével. Sajnos megtekinteni csak kívülről lehet, a belsejébe nem engednek be látogatókat. A talapzatba növényi magvakat, vallási dokumentumokat, és tibeti könyveket helyeztek el, és az építményt nem más avatta fel, mint a 14. Dalai Láma. Az 1993-as megnyitást követően már volt egy felújítás 2007-ben, mert az időjárás kicsit megviselte az épületet.

Szállásajánlatok a környéken>>

Sztúpák Magyarországon - Béke-sztúpa, ZalaszántóSztúpák Magyarországon - Béke-sztúpa, Zalaszántó

 

 

Gyógyító Buddha Sztúpa, Biri

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéig, azon belül is Biriig kell utaznunk, ha szeretnénk látni a Gyógyító Buddha Sztúpát. A 100 négyzetméteren elterülő építményt az önkéntesek ápolják, szépítgetik, és időről időre nagyszabású találkozásokat is szoktak ide szervezni. Bár az épület magánterületen helyezkedik el, előzetes bejelentkezés után bárki meglátogathatja.

Szállásajánlatok a környéken>>

 

A Nyugati Tanítvány Sztúpa, Bükkmogyorósd

Szintén Kőrösi Csoma Sándor előtt tiszteleg A Nyugati Tanítvány Sztúpa, mely Bükkmogyorósdnál, az uszói közösség jóvoltából épült meg. A „nyugati tanítvány” elnevezésnek mélyebb értelmezése van: azokat az európai embereket képviseli, akik a szokások alapján nemcsak átveszik és továbbadják a buddhista tanokat, hanem befogadva újrateremtik azt. Szerencsére ezen a helyen nem kell turistarohamokra számítani, úgyhogy zavartalanul üldögélhetünk és meditálhatunk, majd a túrabakancsot felkapva indulhat a Bükk felfedezése.

Szállásajánlatok a környéken>>

 

Bármelyik sztúpát is látogatjátok meg a fentiek közül, ne felejtsetek el háromszor körbejárni az óramutató járása szerinti irányban, miközben pozitív gondolatokat, jókívánságokat fogalmaztok meg magatokban!

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Zsinagógák Budapesten, amiket látnotok kell
A Budapest zsinagóga háromszöge megannyi titkot és felfedezni valót rejt. Nevezzetek be ti is egy sétára, ha meg szeretnétek ismerni a belváros egyik legizgalmasabb negyedét! Megismerhetitek a magyar zsidóság történelmét.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A méltán népszerű hotelek között rengeteg olyan családias szálloda áll a vendégek rendelkezésére, melyek fürdők közelében találhatóak, így gyermekkel utazók számára is tökéletes alternatíva lehet. Ezekből gyűjtöttünk össze most 10-et, hogy nektek csak ki kelljen választani azt, amelyik a legjobban tetszik!
Vigyázz, kész, Balaton! Az idei családi nyaralás nem telhet el Balcsi-élmény nélkül, amihez szükség van minden igényt kielégítő, család- és gyerekbarát wellness szállodára, amiből szerencsére bőven találunk a Balaton körül. Csokorba szedtünk nektek jó párat, hogy legyen miből válogatnotok.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.