Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

10 különleges látnivaló a Balatonon

Nézzétek meg a tatárjárás előtt épült magánvárat, gyönyörködjetek a panorámában az árbóc alakú kilátóból, zarándokoljatok el a bányászalakások romjaiból épített kápolnához - a magyar tenger partján mindig akad újabb felfedezésre váró látnivaló. A legjobb balatoni kirándulóhelyekből és látványosságokból gyűjtöttünk most össze néhányat.

 

Tátika-vár, Zalaszántó

A Keszthely-hegység egyik magaslatán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, 412 méteres magasságban, Zalaszántótól egy könnyedebb sétára található Tátika-vár hazánk egyik legkorábban, még a tatárjárás előtt épült magánvára, ahonnan gyönyörű kilátásunk nyílik a zalai táj lankáira. A tátika falai közül szemügyre vehetjük Sümeg várát és a zalaszántói Béke Sztúpát is. Nevét az első birtokosairól, az ezen a helyen letelepedő Tátika nemzetiségről kapta.

Szállásajánlatok a környéken>>

10 különleges látnivaló a Balatonon - Tátika-vár, Zalaszántó10 különleges látnivaló a Balatonon - Tátika-vár, Zalaszántó

 

 

Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó, Balatonföldvár

A különleges, hajó alakú épület árboca a Balaton legnagyobb épített kilátója, ahonnan közel 70 méteres magasságból, Balatonakarattyától egészen Keszthelyig gyönyörködhetünk a magyar tengerben, és csodálhatjuk meg Somogy megye dombjait.
A hajótestben található több, mint ezer négyzetméteres interaktív kiállítás bemutatja a Balatont, a balatoni hajózást, vitorlázást és annak történetét, kultúráját. Az épületben helyet kapott egy kávézó is, ahol egy csodálatos panorámával rendelkező teraszon foglalhatunk helyet.

Szállásajánlatok Balatonföldváron>>

10 különleges látnivaló a Balatonon - Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó, Balatonföldvár10 különleges látnivaló a Balatonon - Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó, Balatonföldvár

 

6 kiváló balatoni kemping meseszép saját stranddal és sok programmal!
Vízi csúszdák, sportpályák, medencék, saját strand, pompás éttermek és természetesen kényelmes és jól felszerelt szálláshelyek rejtőznek abban a 6 kitűnő balatoni kempingben, ahol minden adott lesz a felejthetetlen családi nyaraláshoz. Csapjatok le rájuk most!

 

Szent István király kápolna, Badacsonytomaj

A felső kolónia néven ismertté vált helyen, a Badacsony oldalában található ez a nem szokványos kápolna, melyet a hajdani bányászlakások romjaiból építettek. Udvardi Erzsébet, Kossuth-díjas festőművész és egykoron Badacsonytomaj lakójának kezdeményezésére az önkörmányzat és a helyi lakosok támogatásával épült fel Szent István tiszteletére.
A kápolna különlegességét az adja, hogy minden év augusztus 20-án, amikor a nap a legmagasabban jár, a három, résszerű ablakán keresztül pont úgy esik a fény, hogy a padlózatba mart Szent István-monogram kerül élesen megvilágításra.

Mesés szálláshelyek várnak Badacsonyban>>

10 különleges látnivaló a Balatonon - Szent István király kápolna, Badacsonytomaj10 különleges látnivaló a Balatonon - Szent István király kápolna, Badacsonytomaj

 

 

Nagyvázsonyi katonai torony-kilátó, Nagyvázsony

Tavaly nyáron nyitotta meg kapuit az egykor katonai irányítótoronyként működő Nagyvázsonyi katonai torony-kilátó, ahonnan pazar körpanorámában gyönyörködhetünk. A kilátó egy medencében áll, így ahhoz, hogy a látnivalókat jobban szemügyre vehessük, ajánlott távcsővet is magunkkal vinnünk. A kilátó mellett erdei bútorok, tájékoztató táblák és egy körülbelül 70 négyzetméteres fedett pergola is helyet kapott, hogy egy komplex kis pihenőhellyé váljon.

10 különleges látnivaló a Balatonon - Nagyvázsonyi katonai torony-kilátó, Nagyvázsony10 különleges látnivaló a Balatonon - Nagyvázsonyi katonai torony-kilátó, Nagyvázsony

 

 

Szállástipp a tökéletes nyaraláshoz: balatoni panziók és vendégházak kültéri medencével
A Balaton a Riviéra? Akkor tartsatok velünk és megmutatjuk, hol rejtőznek a legszebb panziók és vendégházak a magyar tenger mellett, ahol akár kültéri medencében is lubickolhattok! Persze panorámás reggelizésekből, wellnessből és programokból sem lesz hiány!

 

 

Szent Mihály pálos kolostorrom, Nagyvázsony

A nagyvázsonyi  Kinizsi vártól körülbelül 5-600 méterre található, könnyed sétával megközelíthető 15. századi Szent Mihály pálos kolostor romjai  impozáns látványt nyújtanak. Az egykoron egy török rab után kapott váltságdíjból építtett kolostorban számos, nagyon értékes kódex született, amiket buzgó szerzetesek készítettek. De az építmény török verő Kinizsi Pál végső nyughelyeként is szolgál.

Szállásajánlatunk Nagyvázsonyban a Hétkanyar Vendégház>>

10 különleges látnivaló a Balatonon - Szent Mihály pálos kolostorrom, Nagyvázsony10 különleges látnivaló a Balatonon - Szent Mihály pálos kolostorrom, Nagyvázsony

 

 

Lengyel-kápolna, Hegymagas

A Boldogságos Szűz tiszteletére felszentelt kápolnát, amely méreteit tekintve inkább neveznénk templomnak, a Szent György-hegy oldalában találjuk. A történelem megpróbáltatásainak csodával határos módon ellenálló kápolna a Balaton-vidéki barokk építészet egyik kiemelkedő példája, Hegymagason, 215 méter magasan áll, így nyújtva csodálatos panorámát Szigliget és a Balaton felé.
Szemben található a szintén barokk Tarányi-présház, tőle alig pár száz méterre oroszlánfejű kútból akár még forrásvizet is ihatunk, de végigsétálhatunk a Szent György-hegyi bazaltorgonák tanösvényen is.

Szállásajánlatok a környéken>>

10 különleges látnivaló a Balatonon - Lengyel-kápolna, Hegymagas10 különleges látnivaló a Balatonon - Lengyel-kápolna, Hegymagas

 

 

Barlanglakások, Tihany

A Tihanyi-félsziget telis-tele van látnivalóval, kirándulási lehetőségekkel, érdekességekkel, melyek közül az egyik az egykoron szerzeteseknek készült remetelakok, a tihanyi barátlakások. Érdekességük, hogy a három épen maradt remetelak egyedülálló Közép-Európában, így páratlan építészeti értéket is képviselnek. A barátlakásokhoz nagyon szép, vadregényes túraútvonal vezet, helyenként csodálatos balatoni panorámával párosulva. Itt található a félsziget egyetlen forrása is, a mai napig csörgedező Ciprián-forrás.

A környéken számos további látnivalót is szemügyre vehetünk, ha már erre járunk, például a Visszhang-dombot, a Tihanyi kálváriát vagy az Újlaki templomromot.

Szállásajánlatok Tihanyban és környékén>>

10 különleges látnivaló a Balatonon - Barlanglakások, Tihany10 különleges látnivaló a Balatonon - Barlanglakások, Tihany

 

 

Szent-Donát kápolna, Balatonlelle

A Kishegyen épült, a szőlősgazdák védőszentjéről elnevezett Szent-Donát kápolna a barokk építészeti stílus képviselője, valamint Somogy megye egyik legszebb, műemléki védettséget élvező épülete. Korábban évente mindössze két alkalommal tartottak misét benne: Szent Donát és Szent György napján. Manapság viszont már csak Szent Donát napján, a borhét ideje alatt. Mondanunk sem kell, akik Balatonlellén feltúráznak a Kishegyre, remek kilátásban részesülnek.

Szállásajánlatok Balatonlellén és környékén>>

10 különleges látnivaló a Balatonon - Szent-Donát kápolna, Balatonlelle10 különleges látnivaló a Balatonon - Szent-Donát kápolna, Balatonlelle

 

Balatoni családbarát wellness szállodák, amiket a gyerekek is imádni fognak!
A Balaton partja telis-tele van családbarát wellness szállodákkal, ahol a gyerekekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Akár totyogó apróságokkal, akár kamaszokkal tervezitek a pihenést, garantáltan találtok olyan hotelt, amely minden igényeteket kielégíti. Ebben a cikkben olyan balatoni családbarát wellness szállodákat mutatunk, amiket a gyerekek is imádni fognak!

 

 

Ösküi kerektemplom (Rotunda), Öskü

Hazánk egyik legrégebbi templomaként számontartott, a Bakony déli lábánál elterülő fennsík egyik sziklás dombját ékesíti a majd ezeréves Árpád-kori kistemplom, vagy másnéven rotunda. A műemléki védelem alatt álló épület feltehetően a 11-12. században épült, ám eredetéről megoszlanak a vélemények. A legismertebb mindközül az, hogy egy török időből származó mecset lehet. A ösküi kápolnában misét nem tartanak, kivéve védőszentje, Keresztelő Szent János tiszteletére, és Szent István napján.

Szállásajánlatok a környéken>>

10 különleges látnivaló a Balatonon - Ösküi kerektemplom (Rotunda), Öskü10 különleges látnivaló a Balatonon - Ösküi kerektemplom (Rotunda), Öskü

 

 

Nagyboldogasszony-templom, Fonyód

A Balaton déli partján, Fonyódon találjuk a több mint 100 éves, román stílusban épült Nagyboldogasszony-templomot. Ha a környéken jártok, mi mindenképp ajánljuk, hogy látogassatok el ide, ugyanis az egyik legszebb balatoni panorámával rendelkező épület. 2010-es években több külső- és belső felújításon is átesett, így maga az épület is mesés látványt nyújt.

Szállásajánlatok Fonyódon és környékén>>

10 különleges látnivaló a Balatonon - Nagyboldogasszony-templom, Fonyód10 különleges látnivaló a Balatonon - Nagyboldogasszony-templom, Fonyód

 

 

Álmaitok nyaralása: balatoni wellness szállodák saját stranddal
Régóta szövögetitek már a tervet, hogy megvalósítjátok álmaitok nyaralását? Akkor ne habozzatok tovább, mert a most következő 7 wellness szálloda közül biztosan megtaláljátok a kedvenceteket, ahol privát strand és sok-sok élmény vár benneteket!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Vízi csúszdák, sportpályák, medencék, saját strand, pompás éttermek és természetesen kényelmes és jól felszerelt szálláshelyek rejtőznek abban a 6 kitűnő balatoni kempingben, ahol minden adott lesz a felejthetetlen családi nyaraláshoz. Csapjatok le rájuk most!
Kelet-Magyarország igazi gyöngyszemeket tartogat azok számára, akik csak a kikapcsolódásra szeretnének koncentrálni. Lássuk hova érdemes utazni idén nyáron, ha az országon belül kívánjuk eltölteni jól megérdemelt pihenésünket. 10 családbarát wellness szállodát mutatunk be nektek, ahol közvetlen átjárás van az élményfürdőbe.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Legjobb vidéki éttermek, amikért érdemes átszelni az országot
Bár erősen főváros centrikus hazánk gasztronómiai élete, a vidék is büszkélkedhet igazi gyöngyszemekkel, hiszen egyre több különleges bisztrót és vendéglátóhelyet találunk az országot járva. Elhoztuk most a kedvenceket, melyek közül több díjat is nyert már, de néhány "újoncot" is bemutatunk - szigorúan profi séffel az élükön! A legjobb vidéki éttermekből és bisztrókból mutatunk most be tízet.
10+2 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Mars-expedíció, Holdra lépés és rejtőzködő csodák a természetben
Sétáljatok vörös lankákon, másszatok fel a szélfútta fennsíkokra, utazzatok vissza a múltba, mert ezúttal a természetben lapuló, 12 különleges kincs nyomába eredünk. Magyarország legszebb természeti kincsei és látnivalói közül muatunk most párat.
Lélegzetelállító várak és várromok szerte az országban
A várak a történelem élő lenyomatai, jó pár közülük túlélt viharos évszázadokat, és ma ugyanazon falak között sétálhatunk, ahol a középkorban nemesek és harcosok rótták a folyosókat. Megmutatunk néhány várat illetve várromot Magyarországon, ha a kirándulást egy kis történelemórával kevernétek.
Pecázók paradicsoma: 5 mesés wellness szálloda saját horgásztóval és horgászati lehetőséggel
Néha legszívesebben fognátok magatokat és kisétálnátok a szürke hétköznapokból, hogy élményekkel színesítsétek meg az életet? Akkor vigyetek magatokkal pecabotot is, és lassuljatok le a most következő szállásokon, ahol még saját horgásztó is rejtőzik!
Álomszép japánkertek és cseresznyefa-virágzás Magyarországon
A Kelet varázslatos világa akár Magyarországon is megérintheti az embert, köszönhetően azoknak a titokzatos japánkerteknek, melyekbe elkalauzolunk benneteket. Ha pedig már elindultok, akkor a bámulatos cseresznyefa-virágzást is érdemes megnézni - mutatjuk, hogy hol.