Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kirándulóhelyek Magyarországon - ősszel a legjobb túrázni

Ha itt az ősz és lehűl a levegő, akkor sem kell otthon maradnunk a négy fal között, csak a strandolást felváltja a kirándulás, a fürdőruhát pedig a túrabakancs. Összegyűjtöttünk nektek néhány helyet, ha szeretnétek a szabadban tölteni ennek a gyönyörű évszaknak a legszebb napjait.

 

Országos Kéktúra

Idehaza valószínűleg már az is hallott a Kéktúráról, aki még sosem kirándult, és nem véletlenül: 1168 kilométeres hosszával ez Magyarország leghosszabb egybefüggő útvonala. Az Írott-kőtől Hollóházáig tartó turistaút eredetileg egy jelvényszerző mozgalomként indult, és az évtizedek alatt egyre nagyobb népszerűségre tett szert. A túra nincs időhöz kötve, bármikor és bármelyik részén el lehet kezdeni, miközben lényegében az egész országot bejárjuk a Balatontól kezdve az Alföldön át Tokajig, ezáltal megismerve jellegzetes tájainkat, növény- és állatvilágunkat, vagy akár gasztronómiai különlegességeinket.

(A kép illusztráció)(A kép illusztráció)



Eger és a Szalajka-völgy

Eger környékén sokféle program közül választhatunk: barangolhatunk a város történelmi várában, wellnessezhetünk Egerszalókon, megkóstolhatjuk a régió finom borait, de akár a kirándulás mellett is dönthetünk. Ott található ugyanis a Szalajka-völgy, amit kisvasúttal is felfedezhetünk, de gyalog és biciklivel is bejárható. A szintén a közelben lévő Bükki Nemzeti Park is bővelkedik látnivalókban, elég csak a barlangokat megemlíteni.

Szálláslehetőségek Egerben>>
Szálláslehetőségek Egerszalókon>>

Szállás tippünk  Szilvásváradon, a hegyvidéki üdülőfalu központjában található Szalajka Fogadó*** és Étterem. A szálláshely éttermében ugyanúgy megtaláljátok a hagyományos ételeket, ahogy a kreatív fogásokat is, a falatok pedig a méltán híres egri borokat kóstolhatjátok. A wellnessrészleggel is rendelkező, családias szálláshely nem mellesleg kutyabarát is. További részletek>>

Szalajka-völgy, Sipovics tengerszemSzalajka-völgy, Sipovics tengerszem

 

Az ország teteje - Kékestető

Ha szeretnénk meghódítani Magyarország legmagasabb pontját, az 1024 méter magas Kékestetőt, akkor irány a Mátra! Vadregényes tájakon haladunk át, melynek a végén a hegy tetejéről lélegzetelállító panoráma nyílik a lábunk alatt elterülő dombos vidékre. Az erdőben több száz éves, hatalmas fákat láthatunk, miközben a legnagyobb nyugalomban és békében sétálunk. Rövidebb túraútvonalat is választhatunk, melyet már akár 2 óra alatt is teljesíthetünk, de természetesen megmérettethetjük magunkat ennél sokkal hosszabb tekergéssel is.

Itt található többek között a 180 méteres Kékestető-kilátó és tv-torony, ahonnan elképesztőn szép látványban lehet részünk, tiszt időben pedig, észak felé tekintve, akár a Tátra vonulatait is megcsodálhatjuk. A toronyban egyébként 42 méteres magasságban egy fedett körpresszóban is kifújhatjuk magunkat.

Szálláslehetőségek a környéken>>

Kékestető-kilátó és tv-toronyKékestető-kilátó és tv-torony


Rám-szakadék

Budapest vonzáskörzetében, a Dunakanyar szívében, a fővárostól mindössze 40 kilométerre található a Rám-szakadék, mely az ország legnagyobb és legismertebb szurdokvölgye. A túra Dömös faluból indul, és séta közben több helyen létrák segítenek át a nehezebb szakaszokon. Az út során izgalmas természeti képződmények mellett haladunk el, ezek felismerésében a tájékoztató táblák adnak támogatást. Egy nagyobb lélegzetvételű túra alkalmával összekapcsolhatjuk a Rám-szakadék felfedezését Dobogókővel, a Prédikálószékkel vagy a Vadálló kövekkel is.

Szállásajánlatok a környéken>>

Rám-szakadékRám-szakadék

 

Gemenc

Ha nem tudunk dönteni hogyan kiránduljunk, akkor Gemenc a nekünk való hely: az erdő felfedezhető gyalog, biciklivel, kenuval, de akár kisvasúttal is, ha idő közben elfáradnánk. Ez a helyszín kifejezetten azoknak ajánlott, akik szeretik az állatvilágot, hiszen a vaddisznók, a gímszarvasok és a különféle madarak gyakori szereplői a túrázásnak. A vidék a Duna-Dráva Nemzeti Park része, és hatalmas ártéri területe egész Európában egyedülálló. A kirándulásokat érdemes a gemenci erdőgazdaság Pörbölyi Ökoturisztikai Központjából kezdeni, és ha több napig maradunk, akkor a Gemenci Szabadidőközpontban találunk szállásokat.

Szállásajánlatok a környéken>>

Program tipp! Augusztus végén és szeptember elején a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ túrákat indít, ahol a résztveveők olyan erdőrészekbe juthatnak el, ahol nagy  esély van arra, hogy szarvasbőgést halljanak, de akár a vadmegfigyelőben is megvárhatjuk, hogy arra tévedjen egy szarvasbika.  Aki volt már, az tudja, hogy milyen különleges élmény. Aki pedig még nem volt, annak feltétlenül javasoljuk, hogy egyszer vegyen részt egy ilyen programon.

Fotó: Baricz Árpád / Gemenc Zrt.Fotó: Baricz Árpád / Gemenc Zrt.

Egyedül, párban, családilag, barátokkal – mindegy hányan megyünk, a fenti helyek minden alkalommal varázslatosak lesznek. És ugyan mi lehetne jobb egy napfényes őszi napon, mint a szabadban kirándulni.

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kik alkothatnának hitelesebb véleményt egy szállodáról, mint a vendégek? Éppen ezért őket kérdeztük meg egy nem reprezentatív felmérésen, hogy melyik szálláshelyen ették a legfinomabb falatokat. Ezeknek a kiváló szállodai éttermeknek olvashatjátok a bemutatkozását, ezzel exkluzív betekintést nyerve gasztronómiai életükbe!
Ha a Dunakanyarba tervezünk kirándulni, akkor Esztergom kihagyhatatlan állomás. Már egynapos program keretében is mindenki megtalálja a neki tetsző időtöltést, legyen az akár a történelmi emlékek meglátogatása, vagy egy romantikus séta a szűk macskaköves utcákon.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.