Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Lehozzuk nektek a csillagokat – Magyarország csillagvizsgálóinak nyomában

2023.07.06 | 7 perc

Gondoltad volna, hogy a könyveken kívül egyszer saját szemeddel is láthatod kedvenc bolygóidat? Országszerte találhatóak olyan csillagvizsgálók, ahol erre egy távcső segítségével bármikor lehetőséged nyílhat, úgyhogy összegyűjtöttük nektek azokat az obszervatóriumokat, ahol filmek, előadások és megfigyelések keretében kinyílik számotokra a végtelen univerzum.

 

Svábhegyi Csillagvizsgáló

A fővárosban élők a Normafán valószínűleg minden évben többször megfordulnak, azonban azt kevesebben tudják, hogy pár száz méterre a népszerű kirándulóhelytől milyen lebilincselő programra bukkanhatunk. A Svábhegyi Csillagvizsgálóban végigjárható az intézmény kupolája, 3D-s filmek által ismerkedhetünk meg a csillagászat legizgalmasabb témáival, éjszakánként pedig óriás távcsővel kémlelhetjük az eget szakértők segítségével.

Magyarország csillagvizsgálóinak nyomában - Fotó: Svábhegyi Csillagvizsgáló, Budai ÁkosMagyarország csillagvizsgálóinak nyomában - Fotó: Svábhegyi Csillagvizsgáló, Budai Ákos

 

 

Pannon Csillagda

Bakonybél központjában található a csaknem 800 négyzetméteren elterülő Pannon Csillagda, ahol távcsőparkkal, digitális planetáriummal és űrkutatási kiállításokkal népszerűsítik ezt a különleges tudományágat. A csillagvizsgálóban IMAX típusú interaktív mozi győzi meg ismeretterjesztő filmekkel a kevésbé elkötelezett látogatókat is, de megismerkedhetünk a meteoritok világával egy külön kialakított teremben, mindezt olyan környezetben, mintha éppen a Marson sétálnánk.

Magyarország csillagvizsgálóinak nyomában - Fotó: Pannon CsillagdaMagyarország csillagvizsgálóinak nyomában - Fotó: Pannon Csillagda

 

 

Balaton Csillagvizsgáló Tudományos és Kulturális Központ

A Balatonfűzfőn épült csillagvizsgáló 1967 óta működik, azóta többször került felújításra, napjainkban egész évben izgalmas programokkal várják az idelátogatókat. Érdemes csoportos túrán részt venni, mivel látványos éjszakai távcsöves bemutatókat tartanak a nagyközönség számára, és a legkisebbeknek egy interaktív játszószobát is kialakítottak, így valóban az egész családnak érdekes lehet egy itt eltöltött néhány óra.

Magyarország csillagvizsgálóinak nyomában - Fotó: Balaton Csillagvizsgáló Tudományos és Kulturális KözpontMagyarország csillagvizsgálóinak nyomában - Fotó: Balaton Csillagvizsgáló Tudományos és Kulturális Központ

 

 

Zselici Csillagpark

Távol a nagyvárosok zajától, idilli környezetben hozták létre a Zselici Csillagparkot, melynek elsődleges célja, hogy a község természeti értékeit a közönség számára is bemutassa.  Távcsőbemutató, meteorit tárlat és filmvetítések várnak a fő épületükben, de olykor az erdőt is segítségül hívják egy-egy interaktív játék megrendezéséhez.

Magyarország csillagvizsgálóinak nyomában - Zselici CsillagparkMagyarország csillagvizsgálóinak nyomában - Zselici Csillagpark

 

 

Agóra Tudományos Élményközpont

Egy valódi interaktív játszóház nyitotta meg kapuit Debrecenben, ahol természettudományos foglalkozásokkal, planetáriumi bemutatókkal és látványos kísérletekkel engednek betekintést a csillagászat és a fizika világába, gondolva a kicsikre és nagyokra egyaránt. Az Agórában filmvetítések, logikai játékok várnak itt minket, sőt még a bátorságunkat is próbára tehetjük egy 2 méter magas biciklipálya tetején.

Magyarország csillagvizsgálóinak nyomában - Agóra Tudományos ÉlményközpontMagyarország csillagvizsgálóinak nyomában - Agóra Tudományos Élményközpont

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 csodás balatoni szálláshely, aminek nem tudsz majd ellenállni
A legjobb balatoni szálláshelyre vadászol mesés kültéri medencével, panorámás kilátással, pezsgőfürdős wellnesszel vagy kiváló étteremmel? Az sem hátrány, ha egyből a parton van a hotel, a panzió vagy az apartman? Csekkold le, melyik balatoni szállások kerültek fel TOP10-es listánkra!

 

 

Kecskeméti Planetárium

A Kecskeméti Planetárium programjainak megtekintése óvodáskortól javasoltak, de minden korosztály számára szuper élménynek ígérkeznek a látványos kísérleti bemutatóik, úgy mint a rakéta kilövés, az üstököskészítés, a 3D-s vetítőrendszerük és a lézeresshow. Előzetes egyeztetés után akár távoli galaxisokra is bukkanhatunk nagytávcsövük segítségével, mely rövid időn belül mindenkit a csillagászat szerelmesévé varázsol majd.

Magyarország csillagvizsgálóinak nyomában - Kecskeméti PlanetáriumMagyarország csillagvizsgálóinak nyomában - Kecskeméti Planetárium

 

 

Bükki Csillagda

A Répáshuta felett megnyílt Bükki Csillagda 2022 márciusa óta Közép-Európa legmodernebb csillagászati látógatóközpontja. A többi planetárium és csillagászati bemutató közül leginkább a virtuális valóság részlege emeli ki; a vendégeknek lehetőségük nyílik űrsiklóval eljutni a Holdra, vagy tenni egy sétát a Nemzetközi Űrállomáson, de a legbátrabbak még a Bükk fölött is körülnézhetnek 360 fokban.

Magyarország csillagvizsgálóinak nyomában - Bükki CsillagdaMagyarország csillagvizsgálóinak nyomában - Bükki Csillagda

 

 

Egri Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont

Az Esterházy Károly Főiskola ad helyet az Egri Csillagvizsgálónak, ahol szívesen fogadnak iskolai csoportokat, kisebb létszámú társaságokat vagy akár egyéni látogatókat is. A múzeumban különböző típusú távcsövekkel, napórákkal ismerkedhetünk meg, a planetáriumban a Naprendszer bolygói terülnek a szemünk elé, de fő látványosságukat se hagyjuk ki; a világszinten is ritkaságnak számító Camera obscura a város élő képét vetíti ki egy tükör segítségével egy asztal lapjára.

 

 

 

 

Hegyháti Csillagvizsgáló

A Hegyhátsálon működő Hegyháti Csillagvizsgáló 2002-ben jött létre a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány gondozásban, ahol főként üstökösök, sajátmozgású csillagok és kettőscsillagok megfigyelése zajlik. Az utóbbi években egyre nagyobb szerepet szánnak a közönség ismeretterjesztésére, előzetes bejelentkezés alapján így már részt vehetünk csillagászati bemutatókon is.

 

(A nyitókép illusztráció)

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kolodko Mihály ukrán-magyar gerillaszobrász miniszobrairól ismert, melyekkel számtalan helyen találkozhatunk Budapesten, az ország nagyvárosaiban, de még külföldön is. Újabb alkotásával Csontváry munkássága előtt tiszteleg.
A jó idő beköszöntével sorra nyitják meg kapuikat a budapesti szabadtéri éttermek és kocsmák, melyek olyan széles palettát vonultatnak fel, hogy alig lehet közülük választani. Rooftop bárok, kerthelyiségek, sörözők és bisztrók várják vendégeiket, hogy végre a zárt tereken kívül is élvezhessük a fővárosi nyári éjszakákat.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.