Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Irány a csillagos ég! Íme 3 kihagyhatatlan csillagpark Magyarországon

A mindennapjainkban talán fel sem tűnik, milyen csodálatos látványt nyújt a csillagos égbolt, hiszen a földi fények elhomályosítják a csillagok fényét. Összeszedtük Nektek azokat a helyeket, ahol belefeledkezhettek a csillagos égbolt pazar látványába. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményt kínál mindannyiunk számára, akik fogékonyak vagyunk a természet és a minket körülvevő univerzum megismerésére. Tartsatok velünk.

 

Zselici Csillagpark

Hazánk jelenleg három csillagoségbolt-parkkal büszkélkedik, ezek közül az egyik a Zselici Csillagpark, amely Kaposvártól nem messze, a Zselici Tájvédelmi Körzet területén pazar erdei miliőben terül el. Több nemzetközi elismerés mellett 2009-ben Európában elsőként kapták meg a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség a „nemzetközi csillagoségbolt-park” címét. Csillagvizsgáló, planetárium, meteoritkiállítás, egy 25 méter magas kilátó és az égbolt kémlelésére alkalmas fekvő terület vár bennünket, hogy megcsodálhassuk a nyári hullócsillagok látványát vagy éppen a Tejutat. Rendszeres természetismereti- és csillagnéző túrák, valamint éjszakai távcsöves bemutatók is várnak bennünket.

Szállás tipp: A Hotel Kardosfa*** a Zselici Tájvédelmi Körzet csodaszép természeti környezetében található, Zselickisfaludon. Ennek köszönhetően a vendégek itt hamar kiszakadnak a zajos mindennapokból.  Ezt segíti a wellnessrészleg is, ahol megmártózhatnak a medencében vagy a jakuzziban, a szaunában pedig elbújhatnak a hideg elől. További részletek>>

 Zselici Csillagpark Zselici Csillagpark

 Zselici Csillagpark Zselici Csillagpark

 

Bükki Csillagoségbolt-park

Hazánk harmadik csillagoségbolt-parkjaként is ismert Bükki Nemzeti Park különlegessége abban rejlik, hogy a hegyekben fizikailag is közelebb kerülhetünk a csillagos égbolthoz, amelyet ráadásul vékonyabb légrétegen át csodálhatunk. A csillagokban gyönyörködhetünk a bélapátfalvai ciszterci apátságnál, a Három-kőnél vagy a szilvásváradi Szalajka-völgy közelében fekvő Kalapati-kilátónál is. A csillagoségbolt-park területén rendszeresen rendeznek csillagászati megfigyeléseket, éjszakai sétákat és erdei iskolákat, Répáshután pedig egy Közép-Európában is egyedülálló attrakció, a Bükki Csillagda is hamarosan megnyitja kapuit.

Szállás tipp: A Hunguest Hotel Palota**** három hegy által körülvett festői völgyben fekszik Lillafüreden, ezért tökéletes helyszín a természetközeli kikapcsolódáshoz, melyet a vendégek Mátyás király korát idéző pompában tölthetnek el. Wellness részlegén a feszített víztükrű és az élményelemekkel ellátott medence mellett finn szauna, sókamra és gőzfürdő is található. További részletek>>

Fotó: Novák RichárdFotó: Novák Richárd

Tejút NagymezőnTejút Nagymezőn

 

Hortobágyi Csillagoségbolt-park

A Hortobágyi Nemzeti Parkot a háborítatlan természet szimbólumának is tekinthetjük és alapból is az a táj, amely hazánk legkevésbé fényszennyezett területe, ahol az ég és a föld szinte összeér és ahol 2011-ben Magyarország második csillagoségbolt-parkja jött létre. A csillagokkal teleszórt égbolt a nyári tejút Tejúttal káprázatos látványt nyújt a pusztán. A mátai Fecskeház Erdei Iskola csillagdájának programjai mellett tematikus táborok, éjszakai túrák, madármegfigyeléssel egybekötött csillagséták és asztro-gasztro túrák várják a csillagos égboltot kedvelőket.

Szállás tipp: Teljes körű wellness szolgáltatásokkal és sportolási lehetőségekkel várja vendégeit a hajdúszoboszlói  Hotel Silver****. A fürdőkomplexum gyógyvizes medencéiben ősszel és télen is jól esik a pihenés, de kényeztető aromafürdőt vagy éppen bőrfeszesítő testkezelés is kérhető. Testnek és léleknek egyaránt garantált a felfrissülés. További részletek>>

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park IgazgatóságFotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park IgazgatóságFotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Szörfözzetek a pihenés hullámain, mert 3 fantasztikus hazai termáltóhoz repítünk el titeket! Demjénben belekóstolunk a tengerparti hangulatba, Zalakaroson lebegő köveken vezet majd keresztül az utunk, Hévízen pedig „padlófűtéses kenukba” szállunk.
Ha tombol bennetek a bizonyítási vágy, akkor nagyszerű mulatság lehet versenyezni egymással: vajon ki találja meg először a kivezető utat? Tegyétek próbára Magyarország labirintusaiban bolyongva ügyességeteket és tájékozódási képességeteket! Higgyétek el, a játék nem csak a gyerekek arcára fog mosolyt csalni.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!