Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Székesegyházak nyomában - bazilikák Magyarországon

A szigorúan vett definíció szerint a bazilika egy három- vagy többhajós templom, mely bazilikális elrendezéssel épült. De mivel nem művészettörténet órán vagyunk ezért ugorjuk is át a tudományos leírást, és nézzük meg Magyarország leghíresebb bazilikáit!

 

Szent István Bazilika, Budapest

A Szent István Bazilika Érseki Társszékesegyház  Budapest egyik legismertebb látványossága, mely 96 méteres magasságával a Parlament után a főváros második legmagasabb építénye. Itt őrzik a Szent Jobbot, mely Szent István államalapító királyunknak és a bazilika névadójának jobb keze. Tervezésében az időszak legnagyobb építészei vettek részt az 1851-es alapkőletételtől kezdve 1906-os átadásáig. Nyolcezer fő befogadására képes, és a zenei élet szempontjából is jelentős helyszín: nyaranta neves orgonaművészek tartanak itt hangversenyeket.

Szállásajánlatok Budapesten:
Aquaworld Resort****
La Prima Fashion Hotel****
Hotel Tiliana by Homoky Hotels
Petneházy Club Hotel***
További budapesti szállások>>

Szent István BazilikaSzent István Bazilika

 

Bazilika, Esztergom

A teljes nevén Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház az altemplomtól a kupola tetejéig 100 méter magas, így ez Magyarország legnagyobb egyházi építménye, valamint az ország legmagasabb épülete, de még világviszonylatban is kiemelkedő. Stílusában klasszicista és óegyiptomi elemek keverednek, és 1869-es befejezése óta szimbóluma Esztergomnak. Helyén már 1000 évvel korábban is templom állt, és a folyamatos felújítások és beruházások gondoskodnak arról, hogy még sokáig látogatható legyen a bazilika.

Szállásajánlatok Esztergomban:
Hotel Bellevue****
Grand Hotel****
Hotel Adalbert - Szent György Ház***
További esztergomi szállások>>

Esztergomi BazilikaEsztergomi Bazilika

 

Szent Péter- és Szent Pál székesegyház, Pécs

A Szent Péter- és Szent Pál székesegyházPécs bazilikája, a város egyik jellegzetes épülete. Hatalmas múltra tekint vissza a terület, hiszen a feljegyzések szerint már a 4. században is álltak az altemplom alapjai. A következő évszázadokban tűzvésztől kezdve a tatárokon át a török uralomig sok minden megtépázta a folyamatosan változó székesegyházat, mígnem 1882-ben megkapta mai formáját. Basilica minor rangra II. János Pál pápa emelte 1991-ben, aki nem sokkal később személyesen is meglátogatta a templomot.

Szállásajánlatok Pécsen:
Sándor Hotel****
Hotel Laterum****
Hotel Makár****
Palatinus Grand Hotel***
További pécsi szállások>>

Pécsi székesegyházPécsi székesegyház

 

Főszékesegyház, Eger

Az ország egyik legnagyobb temploma a Szent János apostol és evangélista, Szent Mihály főangyal, Szeplőtelen Fogantatás főszékesegyház bazilika, ami Eger szívében található. Már a középkorban is templom állt a helyén, mely egy ideig török mecsetként funkcionált. 1836-ban adták át, de teljesen csak az 1950-es évekre lett kész, mert többek között a freskók festése is rendkívül időigényes folyamat volt. Májustól szeptemberig minden nap orgonakoncertet hallgathatnak meg a székesegyházba látogatók.

Szállásajánlatok Egerben:
Hotel Korona Wellness****
Hotel Villa Völgy****
Hotel Unicornis***
Szent István Hotel***
További egri szállások>>

Egri főszékesegyházEgri főszékesegyház

 

Nagyboldogasszony-székesegyház , Győr

A Nagyboldogasszony-székesegyház a Rába és a Duna találkozásánál álló Káptalandombon áll Győr belvárosában., hazánkban egyedülálló módon háromszoros búcsújáróhelyként. II. János Pál pápa 1997-ben basilica minor rangra emelte, azóta a kisbazilikák sorát gazdagítja. Történelmi jelentősége kiemelkedő, hiszen ez hazánk legkorábban épült székesegyháza, amelyről adatokkal rendelkezünk. Mikud püspök (1176-1187) idején építették fel román stílusban, azonban az évek alatt számtalan felújításon átesett és sajnos végül 1529-ben csaknem teljesen leégett. Kora-barokk stílusban épült újjá 1639 és 1645 között. A mai érett barokk jellegét a belső tér pár évtizeddel később kapta koruk legjelentősebb művészeinek köszönhetően. Az építészeti részleteket, mint péládualt a Mária-kegyoltárt Hefele Menyhért tervezte, a freskókat és oltárképeket Franz Anton Maulbertsch és műhelye festette.

Szállásajánlatok Győrben:
ETO Park Hotel**** Superior Business & Stadium
Hotel Kálvária****
Golden Ball Club Hotel
További győri szállások>>

Nagyboldogasszony-székesegyház , GyőrNagyboldogasszony-székesegyház , Győr

 

Szent Mihály-székesegyház, Veszprém

A veszprémi  Szent Mihály-főszékesegyház az államalapítás korában épült, így valószínűleg ez az ország legrégebbi temploma, ma is látható formáját 1910-ben érte el. Veszprém beceneve a „királynék városa”, és ebben az is szerepet kapott, hogy a legendák szerint a székesegyházat I. István felesége, Gizella királyné alapította, akinek jobb alkarcsontját ereklyeként őrzik itt. Az eredetileg román stílussal épített, majd gótikus jegyekkel felújított templomot szintén II. János Pál pápa emelte basilica minor rangra.

Szállásajánlatok Veszprémben:
Hotel Historia
Ezüsthíd Hotel
További veszprémi szállások>>

Szent Mihály-székesegyház, VeszprémSzent Mihály-székesegyház, Veszprém

 

Pannonhalmi Bencés Főapátság, Pannonhalma

Magyarország egyik legjelentősebb történelmi emlékhelye a 996-ban alapított Pannonhalmi Bencés Főapátság, melynek kiemelkedő része a Szent Márton-bazilika. Ez most az apátság harmadik temploma, az elsőt Szent István király idején építették, második változatát a 12. században alakították ki, majd a 19. században újra átépítették. Már csak azért is érdemes idelátogatni, mert felfedezhetjük a Mátyás korabeli kerengőt, a könyvtárat, a levéltárat, vagy megnézhetjük a kiállítások valamelyikét.

Szállásajánlatok Pannonhalma környékén>>

Pannonhalmi Bencés FőapátságPannonhalmi Bencés Főapátság

 

Karmelita bazilika, Keszthely

A lista végén egy kisbazilika áll: a keszthelyi  Kis Szent Teréz Bazilika egy modern-kori templom, mely a 20. század első felében épült. A bazilika Szent Teréznek és az első világháborúban elesett hősöknek állít emléket, és a rendszerváltás után kapta meg a rangot a pápától.

Szállásajánlatok Keszthelyen:
Kristály Hotel
Hotel Ovit***
További keszthelyi szállások>>

Karmelita bazilika, KeszthelyKarmelita bazilika, Keszthely

 

Szent István székesegyház, Székesfehérvár

Székesfehérváron található Szent-István székesegyház egyike hazánk koronázótemplomainak, hiszen 1235-ben IV. Bélát itt koronázták meg. Jelenlegi ismereteink szerint Géza fejedelem a mai bazilika helyén építtette fel házát, melyet később a törökök dzsámiként használtak, majd a többszörös felújítási munkálatok után 1938-ban XI. Piusz pápától megkapta a basilica minor rangot. Egyik tornyában toronyóra-múzeum várja az érdeklődőket, ahol több száz éves óraszerkezeteket lehet megtekinteni.

Jelenleg azonban felújítása zajlik, úgyhogy 2022. áprilisánál korábban biztosan nem tudjátok megtekinteni. Utána azonban mindenképp keressétel fel!

Szállásajánlatok Székesfehérváron:
Hotel Magyar Király****
Szárcsa Hotel
További székesfehérvári szállások>>

Szent István székesegyház, SzékesfehérvárSzent István székesegyház, Székesfehérvár

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A hideg időben kreatívabb megoldásokhoz kell nyúlnunk, ha a gyerekek sokszor végtelennek tűnő energiájának levezetéséről van szó. Szeretnénk ebben segíteni nektek, úgyhogy hoztunk 10 olyan programötletet, ahol évszaktól függetlenül együtt szórakozhat az egész család.
Magyarország egyik legkisebb városa egyben az egyik legnépszerűbb is, ami minden évszakban nyújt valami izgalmasat az odalátogatók számára. Ebben a cikkben összegyűjtjük nektek mi az, amit semmiképp se hagyjatok ki, ha Visegrádon jártok!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Varázslatos gyógynövénykertek Magyarországon
Illatosak, szépek és mindezeken túl az egészségünkre is jótékonyan hatnak. Ha tehetjük, mindenképpen ismerjük meg hazánk legjellemzőbb gyógynövényeit. Ebben segítenek a fűszer- és gyógynövénykertek, melyekből tízet gyűjtöttünk össze nektek.
Őseink öröksége: izgalmas magyarországi romok nyomában
A múlt árnyai szellemként suhannak végig Magyarország káprázatos romjai között, ahol most visszaforgathatjátok az idő kerekét. Ezeken a misztikus kirándulóhelyeken a sűrű erdők vagy végtelen puszták magányos kőfalak maradványait őrzik, melyek ma is magával ragadják a történelem és a természetjárók szerelmeseit. Gyertek és túrázzatok az évszázadokkal dacoló magyarországi romokhoz!
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!