Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Székesegyházak nyomában - bazilikák Magyarországon

A szigorúan vett definíció szerint a bazilika egy három- vagy többhajós templom, mely bazilikális elrendezéssel épült. De mivel nem művészettörténet órán vagyunk ezért ugorjuk is át a tudományos leírást, és nézzük meg Magyarország leghíresebb bazilikáit!

 

Szent István Bazilika, Budapest

A Szent István Bazilika Érseki Társszékesegyház  Budapest egyik legismertebb látványossága, mely 96 méteres magasságával a Parlament után a főváros második legmagasabb építénye. Itt őrzik a Szent Jobbot, mely Szent István államalapító királyunknak és a bazilika névadójának jobb keze. Tervezésében az időszak legnagyobb építészei vettek részt az 1851-es alapkőletételtől kezdve 1906-os átadásáig. Nyolcezer fő befogadására képes, és a zenei élet szempontjából is jelentős helyszín: nyaranta neves orgonaművészek tartanak itt hangversenyeket.

Szállásajánlatok Budapesten:
Aquaworld Resort****
La Prima Fashion Hotel****
Hotel Tiliana by Homoky Hotels
Petneházy Club Hotel***
További budapesti szállások>>

Szent István BazilikaSzent István Bazilika

 

Bazilika, Esztergom

A teljes nevén Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház az altemplomtól a kupola tetejéig 100 méter magas, így ez Magyarország legnagyobb egyházi építménye, valamint az ország legmagasabb épülete, de még világviszonylatban is kiemelkedő. Stílusában klasszicista és óegyiptomi elemek keverednek, és 1869-es befejezése óta szimbóluma Esztergomnak. Helyén már 1000 évvel korábban is templom állt, és a folyamatos felújítások és beruházások gondoskodnak arról, hogy még sokáig látogatható legyen a bazilika.

Szállásajánlatok Esztergomban:
Hotel Bellevue****
Grand Hotel****
Hotel Adalbert - Szent György Ház***
További esztergomi szállások>>

Esztergomi BazilikaEsztergomi Bazilika

 

Szent Péter- és Szent Pál székesegyház, Pécs

A Szent Péter- és Szent Pál székesegyházPécs bazilikája, a város egyik jellegzetes épülete. Hatalmas múltra tekint vissza a terület, hiszen a feljegyzések szerint már a 4. században is álltak az altemplom alapjai. A következő évszázadokban tűzvésztől kezdve a tatárokon át a török uralomig sok minden megtépázta a folyamatosan változó székesegyházat, mígnem 1882-ben megkapta mai formáját. Basilica minor rangra II. János Pál pápa emelte 1991-ben, aki nem sokkal később személyesen is meglátogatta a templomot.

Szállásajánlatok Pécsen:
Sándor Hotel****
Hotel Laterum****
Hotel Makár****
Palatinus Grand Hotel***
További pécsi szállások>>

Pécsi székesegyházPécsi székesegyház

 

Főszékesegyház, Eger

Az ország egyik legnagyobb temploma a Szent János apostol és evangélista, Szent Mihály főangyal, Szeplőtelen Fogantatás főszékesegyház bazilika, ami Eger szívében található. Már a középkorban is templom állt a helyén, mely egy ideig török mecsetként funkcionált. 1836-ban adták át, de teljesen csak az 1950-es évekre lett kész, mert többek között a freskók festése is rendkívül időigényes folyamat volt. Májustól szeptemberig minden nap orgonakoncertet hallgathatnak meg a székesegyházba látogatók.

Szállásajánlatok Egerben:
Hotel Korona Wellness****
Hotel Villa Völgy****
Hotel Unicornis***
Szent István Hotel***
További egri szállások>>

Egri főszékesegyházEgri főszékesegyház

 

Nagyboldogasszony-székesegyház , Győr

A Nagyboldogasszony-székesegyház a Rába és a Duna találkozásánál álló Káptalandombon áll Győr belvárosában., hazánkban egyedülálló módon háromszoros búcsújáróhelyként. II. János Pál pápa 1997-ben basilica minor rangra emelte, azóta a kisbazilikák sorát gazdagítja. Történelmi jelentősége kiemelkedő, hiszen ez hazánk legkorábban épült székesegyháza, amelyről adatokkal rendelkezünk. Mikud püspök (1176-1187) idején építették fel román stílusban, azonban az évek alatt számtalan felújításon átesett és sajnos végül 1529-ben csaknem teljesen leégett. Kora-barokk stílusban épült újjá 1639 és 1645 között. A mai érett barokk jellegét a belső tér pár évtizeddel később kapta koruk legjelentősebb művészeinek köszönhetően. Az építészeti részleteket, mint péládualt a Mária-kegyoltárt Hefele Menyhért tervezte, a freskókat és oltárképeket Franz Anton Maulbertsch és műhelye festette.

Szállásajánlatok Győrben:
ETO Park Hotel**** Superior Business & Stadium
Hotel Kálvária****
Golden Ball Club Hotel
További győri szállások>>

Nagyboldogasszony-székesegyház , GyőrNagyboldogasszony-székesegyház , Győr

 

Szent Mihály-székesegyház, Veszprém

A veszprémi  Szent Mihály-főszékesegyház az államalapítás korában épült, így valószínűleg ez az ország legrégebbi temploma, ma is látható formáját 1910-ben érte el. Veszprém beceneve a „királynék városa”, és ebben az is szerepet kapott, hogy a legendák szerint a székesegyházat I. István felesége, Gizella királyné alapította, akinek jobb alkarcsontját ereklyeként őrzik itt. Az eredetileg román stílussal épített, majd gótikus jegyekkel felújított templomot szintén II. János Pál pápa emelte basilica minor rangra.

Szállásajánlatok Veszprémben:
Hotel Historia
Ezüsthíd Hotel
További veszprémi szállások>>

Szent Mihály-székesegyház, VeszprémSzent Mihály-székesegyház, Veszprém

 

Pannonhalmi Bencés Főapátság, Pannonhalma

Magyarország egyik legjelentősebb történelmi emlékhelye a 996-ban alapított Pannonhalmi Bencés Főapátság, melynek kiemelkedő része a Szent Márton-bazilika. Ez most az apátság harmadik temploma, az elsőt Szent István király idején építették, második változatát a 12. században alakították ki, majd a 19. században újra átépítették. Már csak azért is érdemes idelátogatni, mert felfedezhetjük a Mátyás korabeli kerengőt, a könyvtárat, a levéltárat, vagy megnézhetjük a kiállítások valamelyikét.

Szállásajánlatok Pannonhalma környékén>>

Pannonhalmi Bencés FőapátságPannonhalmi Bencés Főapátság

 

Karmelita bazilika, Keszthely

A lista végén egy kisbazilika áll: a keszthelyi  Kis Szent Teréz Bazilika egy modern-kori templom, mely a 20. század első felében épült. A bazilika Szent Teréznek és az első világháborúban elesett hősöknek állít emléket, és a rendszerváltás után kapta meg a rangot a pápától.

Szállásajánlatok Keszthelyen:
Kristály Hotel
Hotel Ovit***
További keszthelyi szállások>>

Karmelita bazilika, KeszthelyKarmelita bazilika, Keszthely

 

Szent István székesegyház, Székesfehérvár

Székesfehérváron található Szent-István székesegyház egyike hazánk koronázótemplomainak, hiszen 1235-ben IV. Bélát itt koronázták meg. Jelenlegi ismereteink szerint Géza fejedelem a mai bazilika helyén építtette fel házát, melyet később a törökök dzsámiként használtak, majd a többszörös felújítási munkálatok után 1938-ban XI. Piusz pápától megkapta a basilica minor rangot. Egyik tornyában toronyóra-múzeum várja az érdeklődőket, ahol több száz éves óraszerkezeteket lehet megtekinteni.

Jelenleg azonban felújítása zajlik, úgyhogy 2022. áprilisánál korábban biztosan nem tudjátok megtekinteni. Utána azonban mindenképp keressétel fel!

Szállásajánlatok Székesfehérváron:
Hotel Magyar Király****
Szárcsa Hotel
További székesfehérvári szállások>>

Szent István székesegyház, SzékesfehérvárSzent István székesegyház, Székesfehérvár

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A hideg időben kreatívabb megoldásokhoz kell nyúlnunk, ha a gyerekek sokszor végtelennek tűnő energiájának levezetéséről van szó. Szeretnénk ebben segíteni nektek, úgyhogy hoztunk 10 olyan programötletet, ahol évszaktól függetlenül együtt szórakozhat az egész család.
Magyarország egyik legkisebb városa egyben az egyik legnépszerűbb is, ami minden évszakban nyújt valami izgalmasat az odalátogatók számára. Ebben a cikkben összegyűjtjük nektek mi az, amit semmiképp se hagyjatok ki, ha Visegrádon jártok!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
7 varázslatos kastély Magyarországon, amitől elámulsz
Részt vennél egy mesebeli kalandon? Akkor kövess minket, mert legfrissebb cikkünkben 7 varázslatos kastélyba látogatunk el! Ezek a különleges, történelmi építmények nemcsak Magyarország múltjába engednek bepillantást, hanem páratlan szépségükkel és bámulatos atmoszférájukkal minden kirándulót elbűvölnek. Sőt, még a megújult és nemrég nyitott Andrássy-kastélyba is bekukucskálhatsz! Kezdődjön a kastélytúra!
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!