Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Történelmi kirándulások a kunok nyomában

A kun törzsek valaha riválisaink, sokszor ellenségeink voltak a honfoglalás utáni évszázadokban, aztán a tatárjárás hirtelen megváltoztatott sok dolgot a hozzájuk fűződő viszonyainkban. Hozzánk menekültek keletről, IV. Béla király befogadta őket és remélte, hogy Kötöny kán azaz fejedelem vezetésével jó harcosokat kapott a felajánlott kedvezményekért.

A kunok azonban nem voltak könnyen kezelhető nép, nem szívesen telepedtek le, műveltek földet és nem is akarták elfogadni a nálunk már komoly gyökerekkel rendelkező kereszténységet vallásként.

Eldurvult a viszony magyarok és kunok között. Amikor aztán Budán a kunok vezéreit legyilkolták, dühükben ők is gyilkolni, rabolni kezdtek és a bolgárok földjére vonultak ki innen. A meggyengült Magyarországra hatalmas csapást mértek a mongolok a tatárjárásnak nevezett katasztrófa során, és az ország nagy részét teljesen kiirtották. Az elnéptelenedett földre IV. Béla visszahívta és letelepítette a kunokat a jászokkal együtt. Ők lett a Duna-Tisza közének új lakói.

Ma két nagyobb terület őrzi az ősök emléket, a Kiskunság és a Nagykunság. A Kiskunsági Nemzeti Park a Kecskeméttől nyugatra fekvő területeket jelöli, sok településnévben felfedezhető az elődök származása. Kiskunlacháza, Kunszentmiklós, Kiskunmajsa, Kiskunfélegyháza csak kiragadott példák a sok közül. A kunok történetét ezen a vidéken leginkább Szankon tanulmányozhatjátok, itt található a Kiskun Emlékhely is, ahol kun sisak alakú fedett múzeum mellett hatalmas szabadtéri területen és számtalan történelmi emléket találhatunk. Jó program lehet az egész családnak.

Kiskun Emlékhely, SzankKiskun Emlékhely, Szank

 

Az ún. kunbabák érdekes szobrok

Sokfelé előfordulnak a térségben, eredeti funkciójuk nem igazán ismert, de annyira jellegzetesek, hogy messziről felismerhető már az alakjuk is. Megtaláljátok őket többek között Kunszentmiklóson a város központjában vagy az utak mellett, Kunadacson, de természeteseden Szankon is.
A kunbabák jelenléte a Nagykunságra is jellemző, ott is fellelhetők Kisújszálláson, Kunmadarason is, de a legtöbb és leglátványosabb kunbaba Karcag mellett található egy szoborparkban, ahol a kun városok címereit tartják a kezükben az, egy úgynevezett kunhalmon álló figurák. De Karcag városába is jutott belőlük, van, ahol a kerítés is végig kunbabákból áll. A város északi határában áll a Nagykun Millenniumi Emlékmű, ami azt a pillanatot jeleníti meg, amikor a magyar király a kun kánnal találkozik. Az úgynevezett „redemptio”-ra, azaz a híres rendeletre, melynek alapján Mária Terézia engedélyével megválthatták magukat a kunok, azaz a szabadságukat, függetlenségüket visszavásárolhatták, sok emlékhely utal, többek között Kunszentmiklóson, Karcagon és Szankon is. A kunok nyelvére érdekes példa a Kunszentmiklós főterén megtekinthető Kun Miatyánk szobor is.

Kellemes, szórakoztató kirándulást a történelmünkben!

 

Szerző: az ittjartam.hu Gyémántfokozatú top értkelője, Ugor

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Napról napra közelebb kerülünk a nyárhoz, lassan, de biztosan nyitnak majd a strandok is, azonban ha elkerülnéd a hatalmas tömeget, akkor mutatunk 10 olyan szállodát, ahol hangulatos kültéri medencék mellett pihenheted ki a dolgos hétköznapokat. Dőlj hátra, élvezd a csendet és a hűsítő habokat!
A reggeli ébredés és a munkakezdés közötti időszak – főleg ezeken a sötét őszvégi reggeleken – a legtöbb ember számára a nap legnehezebb része. Azonban egyből jobban fogod várni a nap első óráit, ha a cikkünkben olvasható reggelizőhelyek közül választasz egyet!
Előző
Következő
Ajánlott cikkek
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
7 varázslatos kastély Magyarországon, amitől elámulsz
Részt vennél egy mesebeli kalandon? Akkor kövess minket, mert legfrissebb cikkünkben 7 varázslatos kastélyba látogatunk el! Ezek a különleges, történelmi építmények nemcsak Magyarország múltjába engednek bepillantást, hanem páratlan szépségükkel és bámulatos atmoszférájukkal minden kirándulót elbűvölnek. Sőt, még a megújult és nemrég nyitott Andrássy-kastélyba is bekukucskálhatsz! Kezdődjön a kastélytúra!
15 lenyűgöző római kori emlék és rom Magyarországon
Összegyűjtöttünk 15-öt a legfontosabb római kori emlékekből, hogy megkapjuk a választ a klasszikussá vált kérdésre: Mit adtak nekünk a rómaiak?
Történelmi fürdőváros az Alföld szélén: mesés látnivalók Gyulán
Békéscsabán is túl, már majdnem a román határig kell menni annak, aki szeretné megcsodálni az Alföld peremén fekvő történelmi fürdővárost, Gyulát. A fáradozás azonban kifizetődik, hiszen ez a varázslatos település egy egész sor remek látnivalóval kápráztatja el az utazókat, ha kell, több napon keresztül, még télen is.