Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
2024. július 22.a párjával járt itt 45 Ez tényleg egy színvonalas hely, valahogy jól van kitalálva, hogy éppen Kisköre és Abádszalók bizonytalan határán, a nevezetes hallépcsőnél legyen egy bisztró is. Éppen itt lehet parkolni ugyanis, 10 autó fér el a tábla szerint. Dühöngő nyárban meg ki ne tántorogna be ide enni vagy inkább inni valamit? És még illemhelyet is itt találsz!
Tele van ötlettel, innovatív geggel, ízléssel van berendezve, szóval, le a kalappal. . . na, de az is igaz, hogy a honleány kiadta a kólámat a pultnál, ezért szigorú 800 forintot fizettem, és még szervízdíj is pakolódott rá, nem tudom, miért, de így már veri a 900 forintot egy kisüveges kóla. De legalább élvezed a közeget, amit tényleg lehet élvezni, igazán kellemes hely, szép kilátással a teraszról, abszolút ajánlható!
2024. július 22.a párjával járt itt 35 Hát mit is mondjunk. . . van ez a teljesen indokolatlan szobor vagy kút itt, nem tudom, hogy került ide és miért a hun martalóc, aki vagy igen nagy szent király vagy pusztai rabló, de nálunk ugyebár nagy kultusza van (igaz, hogy soha, időben sem térben sem találkozott a magyarokkal), itt meg még vagy négy ábrázata is van egyben.
Janus, a kétszínű kétarcú kétfelé néz, Attila vagy Atilla (ki hogy szokta) meg minimum négyfelé, a fején egy makk-kupak, mert így képzeljük el, meg vannak a hun motívumok körben a deszkákon és egy ótvar csap is van beszerelve, amiből nem folyik semmi, mert kipróbáltam. Ha ennek ellenére szeretnéd megnézni, hát ott van két nagy út kereszteződésben a település központjában, aztán csak nézegesd nyugodtan.
2024. július 22.a párjával járt itt 55 A Szapáry kápolnát mindenképpen meg szerettem volna nézni, terv volt, név volt, meg telefonszám, és egyeztettünk is. Erzsike imádnivaló, itt lakik a településen (nem Tiszaburán, hanem Pusztataskonyban, hiszen ott van a kápolna is), veszi a kérést, a bringájára pattan és már jön is.
A helyi temető szélén áll a kápolna, impozáns építmény, az útról jól látod, ha Kisköre és Abádszalók között mászkálsz, meg ki is van táblázva. És hát itt nyugszik Magyarország egykori miniszterelnöke, máskor pénzügyminisztere, belügyminisztere, földművelésügyi minisztere, maga gróf Szapáry Gyula. Aki egyébként nem itt, az Alföldön született, hanem Pesten, és nem itt halt meg, hanem Abbáziában, de a tartózkodási helye, birodalma meg idekötődik, ezért hát itt nyugszik ő is, öt rokonával együtt. Nem mindig tudtak igazán nyugodni, mert volt, hogy feldúlták a sírt, na nem a törökök, nem a labancok, nem a németek és nem a szovjetek, hanem a magyarok, a bitang kommunisták, kiszedték még a koporsókat is és arccal lefelé kidobták őket a kápolna elé. Szép történelmünk van amúgy. A kriptában vannak még üres helyek, várják a családot, de a Szapáryak nem temetkeznek ma már ide, szanaszét élnek a világon, már csak egy van idehaza. Erzsike (Váradi Lászlóné) meg szívesen elmeséli, megmutatja mindezt neked, csak keresd őt telefonon, örömmel várja a hívásodat, úgy érzi, ez a kötelessége!
2024. július 22.a párjával járt itt 35 Szóval, van ez az irtózatosan nagy csipesz, amivel az órások gatyáját szokták megfogatni a szárítókötélen nagymosás után, hogy el ne vigye a szél, amúgy meg az összetartozás jelképe. Két falu egyesült egykor (a falvak is mindig házasodnak meg válnak), mármint Tiszaabád és Tiszaszalók, és ők a két szára a szerszámnak.
Körülötte meg, bár erről nem szólnak a fámák, kisebb-nagyobb téglaoszlopocskák állnak, a téglaoszlopocskákon meg nevecskék, és értelmezésem szerint az adott évben a településen született gyerekek nevei ezek, egyik évben többet hozott a gólya, más években kevesebbet, és ha hozott, akkor ide felírták. Amúgy kedves szokás.
2024. július 21.egyedül járt itt 45 Mindenféle periférikus, elvadult helyeken ettem az elmúlt napokban, különféle településeken. Ez végre egy igazi étterem, nem egy szakadt bódé, vagy valami lelkes (lelketlen) amatőr próbálkozás. A neten néztem ki magamnak, nem is volt itt fent, most került ide. Amúgy központi helyen van Berekfürdőn, a centrumnak számító sűrűbb rész kellős közepén.
Kint semmi nem utal arra, hogy ez egy igényesebb belső rész lenne, pedig az. Egy kicsit fentről lebeszélő férfi fogadott, hogy mijáratban, gondolom, megszokta, hogy mindenféle népek bejárnak ide könnyíteni magukon, aztán mondtam, hogy valójában ennék, ne erre az arca is más lett, sokkal szívélyesebb és elkormányozott egy kis magányosabb asztalhoz. Amúgy szerintem nagyon nagy volt a pangás. alig valaki jött vagy ment az étteremben. tipikus vacsoraidőben, magányos üldögélés volt ez, néztem a berendezést. Viszont elég sportosan fürge a konyha, meglepően gyorsan megkaptam a "rózsaszín bordrozott szüzet" (4850 forint), meg hozzá a parajkrémes rizottót (külön 1400), szóval nem igazán volt jelezve, hogy ez kétféle tétel, de ma már minden lehetséges. Profin volt elkészítve, szépen volt tálalva, végre valóban vendégnek érezhettem magamat valahol, a felszolgálólány tulajdonképpen hiba nélkül dolgozott. Előtte-utána hideg üdítőket ittam, 800 illetve 690 forintért. Szervízdíj nincs a számlában, de megérdemlik. Jót vacsoráztam, szívesen emlékszem rá,.
2024. július 21.a párjával járt itt 55 Régi mulasztásom volt a szőlőt taposó lány, de most megint lemostam egy gyalázatot. Ha már Egerben étkeztünk a Govindában, akkor legkevesebb, hogy kilátogassak ide is. Kolodko Mihálynak (hiszen Verne Gyulát meg May Károlyt is magyarosítottuk. . . ) a neve elsősorban a miniszobrokkal függ össze a köztudatban, de azért akadnak szépen más köztéri alkotásai is.
Csak ezek nem annyira ismertek, népszerűek. Az teljesen érthetetlen, hogy itt tíz ember értékelte már, és van, aki kettesre vagy egyesre, minden indok nélkül. Így én érzem kötelességemnek, hogy rehabilitáljam, és ötöst adjak neki, egyébként négyest adtam volna. De a szobor szép és ártatlan, ízléses, kecses és bizonyos mértékben kacér is. Isten áldja érte! És nagyon jó helyen van, pont a Szépasszony völgyében. Egyébként 2013-ban a kárpátaljai Nagyszőlős adományozta Eger városának. Az eredetije ugyanis ott van. Én meg örülök, hogy itt is van és láthattam!
Érdekes
2024. július 21.a párjával járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Pár kilátót bejártunk a környéken, de ez a legjobb, tehát dicséretet érdemel. Nem túl fáradtságos felmászni rá, mégis elég magas, kiemelkedik a tájból, és érdemes felmenni, körülnézni. A környék elég érdekes autózás szempontjából, a hallépcsőnél is, az erőműnél is, meg itt ki van írva, hogy nem lehet behajtani, csak engedéllyel vagy csak ezeknek vagy azoknak.
De minden megkérdezett azt mondta, hogy nem kell ezzel törődni, be kell hajtani és kész. Ezt a kilátót is meg lehet közelíteni rendesen, és akkor csak pár méter a feljárat. Ikonikus építmény, ne hagyd ki, ha a környéken jársz!
2024. július 21.a párjával járt itt 45 Gondoltuk, bemegyünk valami pékárúért. . . ha már pékség. . . és ezzel én is befurakodtam lassan a bemegyek minden pékhez valami semmiért mozgalomba, na, de viccen kívül, tényleg a pékárú volt a cél. Meg egy kávé, mert az is ki van írva, hogy kávézó. Ez utóbbi erős túlzás, de hát az ember csak akkor tudja meg, ha próbálja.
. . . Szóval nagyon furcsa kis üzlet ez, kívülről semmi vonzó, belül meg belépsz egy teljesen érthetetlen üres helyiségbe, ahonnan az egyik nyíláson át látszik maga a bolt a háttérben, Azután van egy még szokatlanabb kis beugró is, ott lehet kávézni egy amolyan polcon. És még személyzeti helyiségek is nyílnak. De mi a boltot támadtuk be, nejem kielégítette pillanatnyi vágyait, kakaóscsiga, valami máj- meg halkonzerv képében, én meg valami piros üdítőt ittam és kávét is kértem. Uhh, hát a kávéról inkább szó se essék, annyi hely van, ahol jól lehet kávézni, miért mentem be ezért éppen egy pékségbe? Ez tévedés volt. A nő a pultban viszont nagyon kedves volt, amúgy ez nem csak egy pékség, hanem valamiféle vegyesbolt is, elcsevegtünk vele az energiaitalok friss betiltásáról a gyerekek felé, meg, hogy hogyan oldja meg, hát sehogysem tudja, ahogy a dohányboltok tilalma sem gördít igazi akadályt a kamaszok elé, Azután volt még egy kérésem, kérdésem, hogy a dühöngő kánikulában bevizezhetem-e a sapkámat, erre kijött és beengedett a személyzeti vizesblokkba, Szóval, minden tiszta barátságos, emberi volt, jól megértettük egymást. Ezért nem hármas, ez emelete inkább négyesre, a hangulat meg az emberi tényező.
2024. július 21.a párjával járt itt 45 Ha vannak konténerházak, lakókocsik, akkor akár lehetnek lakóhajók, azaz úszóházak is. A Tisza-tónál meg talán tájjellegű is. Vannak a kikötőben mindenféle kikötött óriásdobozok, ott ringatóznak a vízen, mi meg ott laktunk pár napig. Egészen pontosan az un. "Panoráma úszóház 2"-ben, mert a szomszéd hasonlót például úgy hívták, hogy "Koncér".
Átlépsz a mólóról a hajókád pallójára, vigyázva, hogy a vízbe ne ess, és már bent is vagy. Így néz ki belülről. Mi csak ketten voltunk, de más házakban ugyanerre akár négyen is, szerintem az már úgy kényelmetlen. Kihúzható ágy, benne ágynemű, maga a háló a nappali is meg a konyha is, de megjegyzem, a konyharész tényleg elég jól fel van szerelve minden szükségessel. Hűtő, mélyhűtő és légkondicionáló is van, nem is bírtuk volna ki nélküle. TV van, de csak az első öt csatorna, az állampropaganda fogható rajta. WiFi nagyon jól működik. A fürdőszoba kicsi, de megfelel az igényeknek, hideg-meleg víz állandóan van. mi kell még? A kikötő területére csak úgy lehet bejönni, hogy adott telefonról felhívjuk a sorompót, szóval még biztonság is van. Érdekességként említem, hogy szerda este brutális vihar volt a Tisza tónál, verte az eső, a szél meg cibálta a hajót, ahogy bírta, mi meg a tengeren érezhettük magunkat, de jól bírtuk. Azt mondjuk valahogy elfelejtették közölni, hogy a csapból nem ivóvíz folyik, de mi rutinosan számítottunk is erre valamennyire, máshol is előfordult már ez, de azért ez lehetett volna publikusabb is. Viszont szép egy csendes estén a pihenőszékekről nézni a naplementét vagy a napozótetőről a csillaghullást. a Perseidák most járnak erre éppen. Nappal egész közel vannak a vízimadarak, gémek, kacsák, hattyúk, éjszaka meg fantasztikus békakórus szól, de élveztük, tényleg. Mit is mondhatnék, kellemes pár nap volt ez a Tisza-tavon.
2024. július 20.egyedül járt itt 35 Na, erre jól ráhangoltam magam, hogy ugyan már, miféle titkai vannak a szovjet repülőtereknek, az ilyeneket már csak megnézi az ember. . . . ezek még a régiek, a 30 év előtti szovjetek, vagy már megint itt vannak az újak, mert valami invazív faj és behoztuk őket megint? Így aztán meglátogattam. . .
van egy kis, erre a célra fenntartott terület a fürdőfaluban, egy bánatos nyári munkás gyerek ül az ajtóban, nem túl nagy lelkesedéssel, és hát nem is igazán tud az egészről valami sokat. Szóval ezek itt semmiféle berekfürdői titkok, a titok az, hogy Kunmadarason volt egy nagyobb, ismert szovjet katonai reptér, és hát ebben a fürdőfaluban meg valami abból maradt egy ilyen kiállítás. Eléggé össze-vissza pakolva a relikviák, jobbra-balra nyílnak ilyen kis szobácskák, vagy inkább üregek, ott van ömlesztve az anyag. Pilótaruhák, tiszti egyenruhák, Junoszty TV is akad, zászlók, bombák, ejtőernyő lóg a plafonról, szóval ezeket nézheted meg, nem drága belépőjegyért. Aztán kimehetsz az udvarra, ott van egy termetes szovjet hadihelikopter, a hátsó részen meg egy MIG. És akkor ezeket sétálhatod körül, megszaglászhatsz mindent, a település tömve van gumimatracokat cipelő mámikkal, de ide, a titkos múzeumba nem jön senki, csak én. De egyébként érdekes és elgondolkodtató. Ajánlom is, de minek, mert ki szokott amúgy múzeumokba járni?