Gyémánt 500
Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
Érdekes
2024. május 11.egyedül járt itt 45 Kár lenne Vajáról úgy elmenni, hogy ne néznénk meg a kastélymúzeumot, én majdnem mégis megtettem. Kigyönyörködtem magam a templomban, aztán, mint ki jól végezte dolgát, bepattantam a kocsiba, és robogtam is el Vajáról. Pár kilométer után aztán súlyos szemrehányásokkal illetem magamat, még szerencse, hogy nem ült más az autóban, mert belepirult volna, szóval, gyorsan visszafordultam, aztán irány egyenesen a kastély!
Jellemző az eszetlenségre, hogy kb. 100 méterre van a templomtól, ahol korábban álltam, tehát ugyanoda mentem vissza. De legalább nem nyomaszt a lelkiismeret. Három hölgy ült a portán, talán kicsit meg is lepődtek, hogy jött itt egy ilyen, mint én. Megegyeztünk, hogy látni jöttem, aztán szabadon engedtek. Így zavartalanul kószálhattam az emeleteken, bekukkantottam mindenhová, ahová csak lehetett, készítettem is pár fotót az ittjartamnak, ez itt a Vay-család története, meg a vidék szerepe a kuruc-korban, tulajdonképpen erről szól az egész, kár lenne kihagyni. A kertben is érdemes sétálni, ott van a szoborpark, azért állítólag külön kell fizetni a net szerint, de fogalmam sincs, hogy a gyakorlatban ezt hogy raelizálják vagy kontrolálják. Szóval, szép élmény, ha nem voltál még itt, csak hajrá!
Érdekes
2024. május 11.egyedül járt itt 45 Érdekes megoldás Tarpán ez az 56-os emlékmű, viszonylag ritkán használt ötlet, hogy egy ház sarkára, esetünkben a községháza sarkára applikáljanak fel egy emlékművet, ráadásul többszínűt, így nehéz lenne elmenni mellette, hogy észre ne vegyük. A fiatal nőalak, aki a híres lyukas zászlót tarja, közismert a történelemből, sokfelé előfordul.
A bronzot oxidáltra színezték mellette, ezek fényképekről közismert jelenetek, a mellétett táblán a helyi áldozatok nevei, a felírt alapgondolat pedig Bibó Istvántól való.
2024. május 11.egyedül járt itt 35 A Kőfaragó utcában a Fülemüle, a pazar sóletező hely már régóta zárva van, lógó orral mentem el előtte, aztán a Gutenberg tér előtt akadt ez a pizzázó. Na, akkor nézzünk be ide. Kint esznek az utcán, bent senki. egy darabig ácsorogtam egyedül, aztán csak előkerült az egyszál mindenes, aki maga ura vagy szolgája, nem is volt egy rossz arc, de az egész berendezés olyan ütött-kopott benyomást kelt.
Volt kint a pultban kétféle pizza, abból lehetett szeletet kérni, az egyik valami szalámis, a másik valami kukoricás. Kértem mindkettőből egyet-egyet, melegítés alá lett vonva, aztán papírtányérra került, Kértem evőeszközt, hát, itt nem nagyon szoktak kérni, az ember hátravonult, ott matatott egy darabig, aztán mégis talált nekem egy műanyag kést meg egy villát. Pironkodva pislogtam, hogy én nem kézzel eszem mindent, mint a neandervölgyiek. Egyébként a pizza nem volt rossz, a műanyag késsel keservesen nyisziteltem egy darabig, azután eltört, és így inkább szalvétával fogtam meg a cuccot, úgy ettem. Mérsékelt öröm. Viszont olcsó volt nagyon, 1200 forintot fizettem összesen, aztán majdnem egy ebéd. . .
2024. május 10.egyedül járt itt 45 Környéken volt dolgom, besétáltam a Bródy Sándor utcába, és így akadtam rá. Bevallom, nem az ittjartamról, csak úgy, találtam az utcán. kívülről nem túl vonzó, ha nem nézegetsz jobbra meg balra, elmész mellette. Megnéztem, el is mentem, aztán visszajöttem mégis. Egy jóféle indiai ételnek ki tudna ellenállni?
És egyáltalán, miért állnék ellent? Bent forgalom alig, egy család úl a sarokban, de láthatóan jól érzik magukat Meg egy pár máshol, de azok éppen végeztek. Igen, itt eszem, akkor üljek bátran ahová akarok. Itt nem kell feltétlenül magyarul tudni, elég, ha találunk egy közös nyelvet. Nos, hát akkor sorolom, mit ettem: Prawn tikka with vegetables, szóval garnélarák, zöldségekkel. . . meg hát a szokásos basmati rizs, hogy körete is legyen, ami felszívja a levét. a végén meg hát a mangós lassi, természetesen. Nagyon gyorsan meg is kaptam, tényleg nem lógnak a konyhán, tetszetős tálalásban, a szakács hozta ki, finom is volt. Amíg ettem, mindenki más elment, egyedül maradtam az indiai srácokkal, akik előadtak egy fura közjátékot is, ordítani kezdtek egymással, gondolom határment villongások, szikhek, hinduk, vagy India vs,, Pakisztán Pandzsábért, Kasmírért, egy darabig tartott a feszültség a levegőben, telefonálgatás valahová, aztán 5-10 perc múlva már együtt röhögtek a pultban. Hát ilyen ez. A konyha nagyon jó, ajánlani tudom, remélem, felkeltettem az érdeklődésedet!
Érdekes
2024. május 10.egyedül járt itt 45Szabolcs vezér valami második kapitány volt a kusza történelmi emlékek szerint, az egyik honfoglaló törzsfő, Előd leszármazottja. nevéhez köthető a környék, meg ez a földvár is, úgy tudjuk, ő emeltette ide. A szobor kis köpcös, de izmos fickót ábrázol, mellette hever a kard és a pajzs (a kardot egyszer ellopták, de pótolták a hiányt), szóval, itt fogad minket, az utókor szobrásza ilyennek képzelte. Más helyeken, képeken meg másképp néz ki.
Érdekes
2024. május 10.egyedül járt itt 45 Csak úgy egyszerűen egy kis falu, semmi világhírű templom, a helyi szőttes sokkal híresebb nála, de szerencsém volt, házigazdám reggelre meglepetésképpen leszervezte nekem, hogy nyissák ki, hogy egy Budapestről jött templomvadász fazon megnézhesse. Azért ez egy igazi műemlék ám, még ha nem Árpád-kori, akkor is!
Drága néni már a nyitott ajtóban várt, ezért jött, hogy nekem reggel kinyissa, én meg tele voltam hálával, persze. Aztán, hogy ne csak nekem legyen szép, hát nézzétek meg ti is. A szőttesek amiket láttok, paszabi szőttesek.
2024. május 9.egyedül járt itt 35 Ez a tájház nem olyan tájház. Ez nem egy ősi parasztporta, ez a város centruma mellé épített díszlet, bizonyos mértékig népies berendezéssel, egy parasztszoba imitációval, meg valamelyik urambátyám itt kiállított tányér, azaz kemény cserép gyűjteményével. Fő az, hogy van.
A körforgalom mellett található, átellenben vele, a körforgalom túloldalán javában épül az új múzeum épülete, és akkor majd nem lesz kiírva megtévesztésül a zsinagógára, hogy Rétközi Múzeum. Tulajdonképpen látogatható, azaz a tájház a leglátogathatóbb az összes komplexum közül, elégedjünk meg ennyivel. Az itt dolgozó hölgyek rendkívül kedvesek, szívesen segítenek, és csak jót tudok róluk mondani. Aztán majd kialakul ez a jövőben valahogy.
Érdekes
2024. május 9.egyedül járt itt 45 Úgy tudjuk, azaz valahonnan azt mesélték valakiknek, hogy Tas vezér itt engedte meg a leigázott népeknek, hogy vásárt tartsanak. Ööö. . . erre ennél több forrás nincs. Sokkal később, vagy 1000 év múlva, 1908-ban a falu a Tas név mellé felvette a Nyír nevet is. És.
ha már így van, akkor meg is mintázták Tas vezért, ott áll ma lovával Nyírtass központjában és talán turult ereget.
Érdekes
2024. május 9.egyedül járt itt 45 Nem azért ajánlom a Tomori kúriát megtekintésre, mert valami ódon és mert olyan szép, hanem azért, mert itt van egy csomó olyan dolog, ami segít mélyebben a hely megértéséhez. Például egy nagyon hatékony kis filmvetítés, ami a településről, a földvárról, a történelmi jelentőségről szól.
Szerintem az egész ház most lett frissibben kész, az első látogatók között láthattam. A kedves Zsuzsa, aki megmutatta a Mudrány kúriát is, felhívta rá a figyelmemet, aztán átsétáltunk ide. Ha jól értettem ez itt sokáig óvoda volt. Most sem lett az az ősi kúria, nem tudom, milyennek kéne lennie, de ez itt inkább egy látogatóközpont, ami a vár felé vezető úton hasznos információkkal szolgál. Ne kerüld el, jó lesz!
Érdekes
2024. május 9.egyedül járt itt 45 Állítólag Árpád-házi Szent Erzsébetet, aki állítólag itt született Patakon, itt keresztelték, ebben a templomban, ahonnan most éppen kivonul lóháton. Persze semmi sem bizonyos, de ha sokat mondogatjuk és hisszük, akkor igazzá válik. Az összes vallás ezen az elven alapul.
Szóval, itt a kis Erzsébet (aki vagy Pozsonyban, vagy Patakon vagy Óbudán született), éppen azzal a koreográfiával vonul el, ahogy Mária és József tenné szamárháton, a lovat itt leendő férje, a türingiai őrgróf vezeti. Az őrgrófok, királyok már csak így szokták, gyalog vezetik a lovat koronával a fejükön, egészen BAZ vármegyétől Wartburg váráig. Erzsébetről egyébként annyit kell tudni, amit valamennyien tudunk, hogy sokat jótékonykodott és Isten a kenyeret a köténykéjében rózsává szokta változtatni télvíz idején, hogy nehogy egyszer is hazugságban ragadjon. (miközben Bánk Bán meggyilkolta az anyját, Gertrúdot idehaza. . ) Amúgy ebédkeresés közben leltem a szoborra Sárospatakon, és itt találkoztam egy apácával, aki útba is igazított, és aki lehet, hogy Erzsébet leszármazottja volt. Minden lehetséges.