Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
2024. február 27.barátokkal járt itt 55 Tudtam, hogy pár nap múlva ide fogok jönni, ezért kértem, hogy kerüljön fel az ittjartamra, na, fel is került, erre a kolléganő simán beelőzött a kanyarban. . . :o) Na, de másodiknak lenni sem akkor szégyen, szóval, ma teszteltük a helyet, mert egy nagyobb társasággal egy filmes kis háziünnepséget szeretnénk majd itt tartani, és hát Tarantino ugyebár.
. . A pult mögött a falon folyamatosan mennek a Tarantino-filmek jelenetei, miután valamennyi megvan és mindegyiket többször láttam, nem volt nehéz felismerni a felvillanó kockákat. Én Rick Dalton burgert kértem (na, melyik filmből van a név? ) a cimbora, azaz szerkesztőkolléga Django burgert evett, de vannak az étlapon Vincent Vega, Aldo Raine stb. burgerek is (és ezek melyik filmből vannak? ) Szóval, itt minden Tarantinóról szól tényleg, nem tudtam stílszerűbb lenni, előre egy tuquilát ittam, rendesen sóval és citrommal, de talán a mezcal még stílszerűbb lett volna, de azt nem találtam. A végén két nagyobb meggysörrel fejeztem be, ez nem tudom, mihez stílszerű, de jólesett. A WC előtti kis folyosószűkületben a nagy zseni híres lábrajongására utaló képek vannak kiragasztva, természetesen ordít mindegyikről, hogy melyik filmből való. Szóval, nem vagyok valami nagy hamburgeres, de ez itt nagyon speciális helyzet volt, és nagyon jólesett a burger is, meg a krumpli is, egyszóval minden. Nyilván vissza fogunk térni ide, lefoglaltuk a helyet, egy hónapon belül és akkor majd mást is megkóstolok. Azért azt még szokni kell, hogy egy hamburger 3-5000 forintba kerül. De majd megszokjuk. A kiszolgálás viszont nagyon közvetlen, nagyon baráti, mondhatnám, hogy haverkodó. Jó értelemben.
2024. február 27.egyedül járt itt 45 A manó tudja már követni a sok étteremváltozás vagy névváltozást, mióta az Allee van, szerintem már vagy 50 vendéglátóipari egység van/volt/lesz benne és a környékén, hát most éppen ez az aktuális, ezen a szent helyen éppen Coffee Roy van az emelet végén, régebben azt hiszem, ez Coffee Cup volt.
Coffee Roy más plázában is van/lesz, szerintem a tulajok néha összejönnek kártyázni valahol, és az a tét, hogy na, ma milyen étteremváltozással idegesítsük fel az Ugort? És jót szórakoznak ezen. De én mindenesetre beültem tegnap, jót ettem a Fehérvári úti piacon és az üdítőmet, kávémat meg itt kívántam elkölteni. Sima gyári kisflakonos őszibarack lett az üdítő, semmi fantázia, a kávé viszont egész jó volt, apró fatálcácskán adták át, helyet is találtam a laptopozók között egy viszonylag kellemes asztalnál. Jó a hely, bevásárlás közben megpihenhetsz itt!
2024. február 27.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Te be mernél ülni ilyen helyre, ahol ilyen negatív kritikák vannak túlsúlyban? Van, amikor ez riaszt, van, amikor kíváncsivá tesz. Mazochista az ember, szeretne megmártózni más kínjaiban. De itt nem kell, nincs ezzel semmi baj. Láthatóan népszerű, az emberek jönnek-mennek, sorban állnak, ételfutárok visznek el állandóan. . .
ez nem véletlen. A hely szépen meg van csinálva, amennyire lehet, a hangulatot hozza, jópofa a rengeteg paprika a plafonon. Mexikói zene szól, de nem bántóan hangos. Nacho tálat ettem, jó nagy tányér, de inkább tényleg tál, megalapozva, aztán a megbeszélések szerint rákerül fekete bab, fűszeres darált hús, kukorica paradicsommal, szószok, ahogy ez már felépül. És, ha jól bemozgatod, le is folyik, átitatja a száraz részeket, és egész ehető egyveleget alkot. Mondjuk, ez így közepesen volt csípős. De semmi sem volt ízetlen, teljesen jól elvoltam vele. Ha menüben kéred, akkor kapsz hozzá dobozos kólát vagy korlátlan fogyasztással limonádét, ott van mindig mindenkinek a rendelkezésére áll, ha csak simán eszed 2990 forint, un. menüben meg 3290. Abszolút megéri. Kiadós, nagy étel. Senki nem volt barátságtalan, pörög, megy, működik az egész és jól működik. Meg a nap is süt.
2024. február 27.egyedül járt itt 55 Már Hódmezővásárhely szinte mindenét méltattam, ez a tájház meg úgy tűnhet, kimaradt. Pedig itt kezdtem az egész Dél-csongrádi kirándulást, ebben a házban! Egy nagyon kedves társam akadt, aki itt dolgozik, bejártuk vele ezt az egész tanyát, gazdaságot, majd a kopáncsi tanyamúzeumot is, meg a Papi-féle szélmalmot.
Tájjellegű népművészeti anyag mindhárom helyszínen akadt bőven, magyarázat nélkül egy kicsit elboldogultam volna, elég profi tájházas vagyok már, de azért csak egy bizonyos szintig terjednek az ismereteim. A vezetőmnek meg a kisujjában volt minden, mintha személyes kötődések fűznék a helyekhez, tárgyakhoz, szívesen mesélt volna akármeddig, ha nem lett volna kurta a napom. Mi is a lényegesen más itt. . . például az, hogy ez a ház bent van szinte a város közepén, aztán jött a tébolyult városrendezés, buldózerek túrták a környéket, szép új világ gyanánt lakótelepek szökkentek szárba sorban, amikor valaki végre a lánctalpak elé vetette magát, mint a diák a Tienanmen téren, hogy állj, állj, elvtársak állj, ezt a házat ne, ez maradjon itt mementóként. És így menekült meg a pusztulástól. A lakótelep körbeveszi, jellemző, hogy kb. 100 méterre onnan megkérdeztem két járókelőt. hogy hol van a tájház, hát ők aztán soha nem hallottak róla. . . ahogy ez már lenni szokott. De még valami. . . bizonyos képeken látszik, a ház belső részében festett a plafon! Ilyent nem nagyon látsz máshol, mintha a kazettás református templomok plafonját látnád! Meg az a Házi áldás is! Abszolút eltérő a szöveg a minden vásáron kapható bóvli háziáldásoktól, ez tényleg egy itteni jellegzetesség! De nem fogom az egész házat elmesélni, akit érdekel, úgyis el fog ide jönni ezért! Akit meg nem, az hát úgy marad.
2024. február 26.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Mentem a kisközértbe, hát elfogyott a mai szendvics. Nézegettem a hideg, melegíteni való étkeket, nem, nincs hozzájuk már kedvem. Így aztán elküzdöttem magam a Fehérvári úti piacig, ami kissé fellengzősen vásárcsarnok néven áll itt, és fel az emeletre, a másodikon vannak az evöldék. Szerencsére van mozgólépcső.
Na, és rögtön az elején le is akadtam, a káposztás tészta hívószóra, hú, ez jó lesz, azért már akár sorba is állok. Állok, nézem, rámutatok, megbeszéljük, hogy rántott csirkemellet is kérek hozzá. Hölgy kedves, melegíti is rendesen, ajánl közben hozzá uborkasalátát, el is fogadom. Jól megmelegedik és meg nézek, hogy ez nem is káposztás tészta, hanem krumplis tészta! Ja, káposztás az már nincs, minden nap van, de ma már elfogyott. Én meg direkt ezt kértem, Öntudatlanul, de jól jártam, nagyon jól sikerült krumplis tészta volt. Olyan ez, amit nagytételben sokszor jobban csinálnak, mint otthon. Pont a megfelelő mértékben volt tészta közti maszattá összeállva a hagyma és a krumpli, sózni se kellett, nem volt semmi hibája. A rántott csirkemell volt az érdektelen kísérő, nem a tészta. Jó hely az a Faloda, régen is az volt, örülök, hogy talpon maradtak, mert sok egység azért bezárt ezen az emeleten. Máskor is ide kéne jönni. . . igaz, az élet változik, a forint is öregszik meg fogy, ma már ez a dolog a piacon is többezer forint.
2024. február 26.egyedül járt itt 35 Nem véletlenül viseli a városi múzeum is József Attila nevét, meg őrzi a vele kapcsolatos anyagot is, szóval ő szervesen része a város történelmének, vagyis az ő személyes történetének szerves része ez a város, tudjuk, ide járt gimnáziumba, itt írta első ismert verseit is.
Ez a szobor is vándorszobor, ahogy oly sok más szobor is, először a főtéren állt, aztán átcipelték ide, a gimnázium elé. Nekem olyan munkásmozgalmi hős inkább ránézésre, vagy lehet viharsarki keményparaszt is, messziről az jutott eszembe róla, hogy Szergej belép a szemináriumra és felolvas. De közelebbről már azért József Attila, a mindig zord tekintetű, nyughatatlan szív, az élet által örök üldözött zseni, de hát ezzel együtt lágy- és lángszavú költő is. Az ilyen költőket minden kor a magáénak érzi, bármilyen izmus, mert erős név és az életművében mindenhez lehet igazolást találni, ha keresünk. Persze Petőfi is így jár állandóan minden rezsimmel. Amúgy tényleg szeretem József Attilát, ezt a szobrot konkrétan nem annyira.
Érdekes
2024. február 26.egyedül járt itt 45Erre nem készültem, egyszer csak ott mászott ez a kisfickó. Üde kis cukiság a kisgyerek, egy térkövekből rakott kis dombon négykézlábal, vagy éppen most mászott fel, Herczeg Klára adta a köznek, a város meg megszerette és elnevezte Öcsinek, ő most mindenki Öcsije, és úgy látszik, már nem növekszik, mist Oscar a Bádogdobban.
Érdekes
2024. február 26.egyedül járt itt 45 Makó egyik nevezetesége (és legdrágább fája) ez a kocsányos tölgy. Sajnálom, hogy nem egy lombosabb időszakában jártam arra, az regélik, hogy rendkívül jó formája van, mondjuk az így is látszik, hogy magasságához képest milyen terebélyes, és Juhász Gyula gyakran pihent meg alatta. Ezt nem láttam, csak olvastam.
Egyébként a fa eszmei értéke közel 6 millió forint, védett, ne próbáld kivágni! A József Attila múzeumtól kb. másfél sarokra található.
Érdekes
2024. február 25.egyedül járt itt 45 A hódmezővásárhelyi tájházból kiugrottunk Tiborral, aki az egész komplexum felett diszponál, a tanyára is, azaz a kopáncsi tanyamúzeumba. Ez egy messzi külterület, legalább 7-8 kilométer, de megéri kigurulni odáig. Tulajdonképpen megvan itt minden, ami egy működőképes tanyához kell, ráadásul az eredeti helyén.
Az épületek szépen fogják körbe a tanyaudvart, az egyik, hosszabb épület valaha istálló volt meg nyári állás, az udvaron hombár, kukoricagóré, minden van, ami volt is, a házban meg az elvárható rusztikus antik berendezés. Nem túl gazdag, nem túl fényes, a szükségleteket elégíti ki. De elég jellemzően körültapintható az ideköthető életmód. Nem egyszerű a bejutás, nincs ott állandó személyzet, előzetesen érdemes egyeztetni a látogatás időpontját, de szerintem érdemes.
Kihagyható
2024. február 25.egyedül járt itt 25Ez még a közelmúlt hajdúsámsoni gyűjtése, van egy teljesen jelentéktelen "emlékmű" a mindenféle hősök parkjában, és páran rá is vitézeltek valamit, azt a benyomást keltve, hogy az 1956-os felkelés valami vitézi bandérium műve lett volna. Bár, ahogy halad az idő, mindenféle történelmi emlékünk valami más gatyába kényszerül, más és más fény vetül rá. Egyébként semmit nem veszítesz, ha ezt kihagyod. Ezért el ne menj oda!