Gyémánt 500
Népszerű író még 183 hasznos szavazat kell
2023. november 5.a párjával járt itt 45 Azt hiszem, említettem már a Bódva étterem meg a Templomkert vendéglő esetét, melyeket egy kerítés választ el egymástól. Egyik nap itt próbálkoztunk, de zártkörű rendezvény volt, ezért átsétáltunk a Templomkertbe és ott ettünk. Aztán két nap múlva visszatértünk ide, mert azért nem sok étterem akad a környező falvakban, és akkor ezt céloztuk meg újra.
Igaz, hogy újra zártkörű rendezvény volt (nahát, micsoda sűrűn zártkörűznek errefelé. . . ), de azért beengedtek minket, azzal a feltétellel, hogy csak valami egyszerűt kérünk, mert a konyha leterhelt. A második zártkörű azért volt fura, mert az első alkalommal tömve volt autóval az udvar, most meg egy sem állt itt. Kiderült, hogy azért, mert ez valami remote zártkörű, azaz "vadat és halat", s mit "száz szolga hord". . . de messzire, nem ide, azaz adagokban, pakkokban, autóval. . . így aztán a vendéglő gyakorlatilag üres volt, rendeltünk is, ha más szabad volt, édes hölgy mondta, hogy elfogyott szinte minden, de egy fél adag leves még akad eperlevél-tésztával. Na, arra rárepültem. Nem is volt olyan fél adag és egész jó volt. Aztán rántott csirkemell, én két nagy szeletet rendeltem és kaptam vegyeskörettel, feleségem valami borzaskával bajmolódott, plusz uborkasaláta, meg némi innivaló, nagyon finom volt az ebéd, jól is laktunk és viccesen keveset fizettem, mindezért kerek 6000 forintot. Két nappal korábban a szomszédban 12 ezer forintért ebédeltünk ketten. Na, ez a különbség.
2023. november 5.a párjával járt itt 55 Tornabarakony nevezetes hely, és elsősorban a szépséges görögkatolikus templomáról híres. Ha az ember kirándul, hát felelőtlenség lenne saját magadat megfosztani ettől. Templom megvolt, már csak a néni meg a kulcs hiányzott hozzá.
Címem az nem volt, de elkezdtem próbálkozni a környező házakban mint Hugh Grant az Igazából szerelemben, és a harmadik-negyedik háznál azután motozás zaja szűrődött ki az eléggé össze-vissza udvarról, és kiderült, hogy a zaj forrása Anna néni maga. Elkiabáltam a vágyamat, ő bement a házba, tett és vett, aztán kijött hozzánk a két botjával és elindultunk a szelíd lankán a templomba. Közös erővel kinyitottuk, és bementünk megfürödni ebbe a távoli világba. Anna néni panaszkodott, hogy nem járnak erre sokan. . . vannak a lengyel meg a ruszin bevándorlók (idézem szavait), de aztán azok sem. . . így hát aztán. . . szerencsére Kocsis Fülöp (aki már mindenféle zakkant címmel rendelkezik, püspök-érsek-metropolita. . . ) valaha itt volt viszonylag kezdő a papi hierarchiában, emlékezett még e helyre, ma már mindenható hatalmasság és így rendbe is hozatta a templomot. De a népség, a hívek száma meg fogy. Kérdeztem, hogy hol szokott ülni istentiszteleten? Szemlesütve és zavartan elárulta, hogy hát ott leghátul, egyedül. . . és bizony a legtöbbször csak a pap van itt, a kántor meg ő. . . és mi lesz, ha már ő sem lesz? Szóval addig menj el megnézni ezt a csodálatos templomot, meg látogasd meg ezt a magányos, idős nénit! Ott lakik a Petőfi utcában ő is.
Érdekes
2023. november 5.a párjával járt itt 45 Mint tudjuk, Szögliget felett van Szádvár, és Patócsy Zsófia neve ezért kötődik a településhez. A sűrűn zavaros időkben, amikor mindenki mindenki ellen volt, nem csak a törökök harcoltak magyarokkal, mint a mesékben, történt egykor, hogy Schwendi Lázár kassai hadvezér egy másik bandával megtámadta a szádvári erődítményt.
Zsófia férje, Bebek György nem volt éppen otthon, talán leugrott valamiért a völgybe, nyilván katonákat is vitt magával, és a nagykiterjedésű vár védelme az úrnőre maradt, aki nem is ódzkodott ettől, hanem vitézül cselekedett is. Igaz, nem túl fényes sikerrel, mert a várat mégis elfoglalta az ellen, de Zsófia bátor helytállására büszke a helyi utókor, és szobrot emelt neki, ugyan nem a várban, hanem lent a faluban, ezért hát kihívást érzel, ha arra jársz, hogy megtudd, ki ez a fehércseléd a parkban.
2023. november 5.a párjával járt itt 55 A Baradla-barlangot - ellentétben néhány más barlanggal - nem fedezte fel semmiféle mai ember, többezer éve használják az elődeink meg a denevérek is, védelmet nyújtott az időjárás viszontagságaival szemben, bent állandó a hőmérséklet és ez jól jön télen is, meg a kánikulában is.
Nyilván nem az egész, ma ismert barlangrendszert használták, csak a praktikus részét. És azt hiszem, az ősember belépőjegy nélkül mehetett be ide. Nem nagyon kellene elismételnem, hogy hosszabb-rövidebb szakaszon vehető igénybe, hiszen ezt más már megírta, most mi is a kb. 1 órás rövidebb túrát vettük igénybe, ez is bőven elég volt. Napi három túra indul ezidőtájt, mi időben odaértünk a délután 13 óraira, de a létszám már betelt, viszont volt egy mentestő járat, fél óra múlva lehetett újabb csoporttal bemenni. Nem tudom, ki mikor járt ott, valahogy azt gondolom, hogy az ország összes iskolája szervezett már ide kirándulást, talán én is egy olyanon voltam itt először, Tehát vannak állandóságok, visszatérő elemek, amik bevésődnek az emberbe, és visszaköszönnek újra, egy másiok alkalommal. A változóság meg az például, hogy mostanában sok eső esett, ezért a barlangban viszonylag magasan áll a víz, és néha fantasztikus képeket vetít a föld alatt tórendszer, amin egy kiépített sétányon sétálgathatunk. Amúgy a barlang továbbra is meseszép, ámulatba ejtő, elbűvölő. . . ha van benned tisztelet az ősök iránt (nem egy cicomás palotában lakomázó ratyimatyi király iránt), akkor eljössz ide persze, és rájuk is gondolsz. , amikor ezt végigjárod.
Érdekes
2023. november 5.egyedül járt itt 45 Neves lovagkirályunkat ábrázolták már többféleképpen, de a mindmáig elfogadott, leghitelesebbnek hitt verzió az a herma közismert formája, a szépen, frissen, szimmetrikusan fodrászolt királyfej. Sümegen meg különleges oka van, hogy itt álljon a bárd vitéze, hiszen azt a bizonyos hermát itt őrizték vagy 50 éven át.
Tehát a Kisfaludy ház és a püspöki palota között félúton a parkban kell keresnünk a szobrot, nem lesz nehéz.
2023. november 5.egyedül járt itt 25 Tegnap a Sissi szobornál volt randevúm egy sráccal, akivel együtt mentünk az Örkény színházba. Elszámítottam magam, Vagy húsz perccel korábban érkeztem. Kicsit szúrós szél fújt már estefelé, csak nem állok az utcán, kávézni nem akartam, mert megbeszéltük, hogy majd együtt kávézunk, na jó, akkor mi legyen, itt van a sarkon éppen ez nem túl vonzó pizzázó, oda beülök, átlátszik a fal, onnan figyelek.
Kértem egy szelet pizzát is, valami 4-500 forint körül adják, lehet választani a pultban siváran száradó szeletek közül. Gombás-sonkást kértem. Olyan nagyon langyos kis valami lett a papíron, amin kaptam, evés közben meg leginkább a gumihoz hasonlított az állaga, de az ember sok mindennel megbirkózik, az elődök a háborúban döglött lovat ettek, ez azért egy fokkal jobb volt annál.
2023. november 5.barátokkal járt itt 55 Némi tipródás után megadtam nekik az ötöst. Fergeteges bandázás volt ma, a Cirko-Gejzírben megnéztünk többen testületileg egy filmet, aztán átvonultunk ide, kaptunk egy pompás 20 fős asztalt és meg is töltöttük a pincében.
Magam részéről panyolai birspálinkával kezdtem, aztán söröket fogyasztottunk, a Pilsner Urquellt nagyon szépen mérik, habja elszáll és kiderül, hogy a korsó színültig tele van, sokan ettünk közben ezt-azt, én például kacsamellet vegyeskörettel és gombamártással, nagyszerű volt, aztán ráittunk még ami belefért. Később desszertet is kértünk páran, ez éppenséggel a mákosguba volt vaníliával, és ebben sem volt semmi hiba. Szóval, hosszú volt a nap, már délután fél négykor a Cirkóban kezdődött. és este 23 óra után még a mindig a paradicsomban voltam. Egy weboldal fennállásának 20. évfordulóját ünnepeltük, többen eljöttek, akiket még soha nem láttunk. A hangulat remek élményt hagyott. Ez egy nagyon jól sikerült este volt jó helyen. A kiszolgálás nagyon közvetlen, kedves, rugalmas, egy rossz szót sem mondhatnék rájuk sem.
2023. november 4.a párjával járt itt 55 Szalonnáról nem csak a Rakaca víztározó, meg sertészsír jut az ember eszébe, hanem az Árpád-kori körtemplom is. Vannak ismertebb meg kevésbé látogatott ősi templomok az országban, állítólag ezt sem olyan sokan látogatják. Nem szép dolog.
A rotundák biztos valami építészeti divatból fakadnak, van, ahol megmaradt maga a régi, szimpla hengeralakú létesítmény, máshol hozzáépítettek, kibővítették, ahogy itt is hozzá van toldva utólag. A kitett telefonszám jó, azonnal hívtam is, az úr sűrű munkálatai közben fel is vette, mondta, jönne, de közben megköt a beton. így hát fiát küldené maga helyett, ahogy az a Bibliában is írva vagyon. A srác egy szimpatikus fiatalember, bizonyos mértékig mozgásában korlátozott, de együtt megoldottunk mindent, meg érdeklődtünk is egymás iránt. Szóval ő vezetett, nála voltak a kulcsok, nem csak a templomot néztük meg, de a mellette álló fa haranglábat is, szépen gondozott a környezet, a belső tér is karbantartott. Van, amit úgy sikerül megőrizni vagy állagmegóvni, hogy nem szétbarmolják az eredetit és rá/helyette építenek egy hivalkodót, hanem érzed az igazi, a valódi leheletét is. A freskók maradványai. . . a harangláb kapuján a belefaragott felirat. . . na, az még ugyanaz. Ha nem tudnád kibetűzni, oda van írva a papírra, szépen kitűzve, hogy mit is olvashatnál ott. Jó program ez a templom is, ajánlom is lelkesen mindenkinek, emlékezni fogsz rá, ha megnézed!
2023. november 4.barátokkal járt itt 55 Ma jó cimborával az Örkényben voltunk színházban, aztán előadás után ő vezetett rá a jóra. Neki ez egy kedvenc helye. Lehet, hogy nekem is az lesz? Szóval, úgy értettem, hogy a fiúk külföldön dolgoztak, talán Angliában, és az ott keresett pénzt meg a tudást ide fektették be. Egyszerűen szenzációs koktélokat kevernek.
A másik legjobb a kommunikáció. Ahogy átléped a küszöböt, azonnal oldott a hangulat, laza, baráti, tegezős. És jó kis beszélgetések mentén alakul ki, hogy mit is iszunk. Először gint és tonicot kértünk, de eltérő ízesítéssel, én fűszeresre kértem, pazar volt. Másodszorra azt kértem a sráctól, hogy egyszerűen lepjen meg! Valami nagyon speciálissal. Nos, ez különleges lett tényleg, sokféle összetevő mellett a fő támoszlopai a banán, bazsalikom, kapor, bor és banánpálinka voltak. Ezt ugyebár nem lehet elmesélni, hogy milyen ízű, de nagyon élveztem. Hogy szem se maradjon szárazon és keményen kezeljük a kezdődő éjszakát, jött aztán egy gin, bodza likőr, licsi wasabi keverék, egyik jóérzésből a másikba estem. Kitűnő a hangulat, a berendezés, vonzó, a tereptárgyak méltók, a WC-ben például egy őzagancsot növesztett nyúl van a falon, szóval, nagyon jó kis buli hely ez!
2023. november 3.a párjával járt itt 35 Valahol az ország egyik végén, ahol már a kurtafarkú kismalac sem túr, volt egyszer egy magányos, funkcióját veszített buszmegálló. Történt egyszer vagy talán többször is, hogy a nemzeti park igazgatója jött-ment a vidéken, és ahányszor csak meglátta, kápolnát álmodott bele. Az álmot tett követte.
Mindez körülbelül Aggtelek és Jósvafő között, félúton. Összefogott néhány falu néhány lakosa, plébános körlevelet intézett, hogy hol akad raktárban porosodó assisi Szent Ferenc, lett is, kis rácsot is csináltak a szögligetiek, lett is a falon pár szó Szent Ferenc természetszeretetéről, meg hát a naphimnusz, ugyebár, hiszen emlékszünk, Zeffirelli: Napfivér, Holdnővér című gyönyörűségére. . . megszentelni aztán jön persze a rangokkal és címekkel ellátott csapat, hiszen ma már bármit megszentelnek, egy kápolnát aztán meg pláne! Ez a kis történet dióhéjban, te meg ne feledj megállni itt pár percre, ha erre járnál!