Népszerű író még 183 hasznos szavazat kell
2023. október 17.egyedül járt itt 55Egy nap csak áthaladtam Hidegségen mert dolgom volt, de két nap múlva visszatértem, főleg azért, mert Nagycenken a Széchenyi mauzóleumban azt ajánlotta az az igazán bölcs és jóember, hogy menjek csak el, keressem meg azt az embert, aki majd meg fog ajándékozni a templom élményével, és látja rajtam, hogy hogy ez nekem mindent megér.
Így is lett. Ködös, párás, nyúlós, nyálkás időben Hidegség, a trafikban a hölgy ki is jött velem, és megmutatta, hol találom azt az urat, keressem csak bátran, mentem is boldogan, csengettem, aztán a tüneményes hölgy leszólt a teraszról, hogy elment a férje busszal a gyógyszertárba, de azonnal szól neki, hogy siessen haza. . . hát így, ilyen ez. Azután megjött Völgyi József személyesen, az ő istene áldja meg a léptét, vette magához a kulcsokat és már mentünk is dombnak felfelé. Gyönyörűen szereti az elhivatását, aki így tud beszélni róla, sokáig fogok emlékezni erre a kedves, igazán jó emberre, az élet zarándokára, akivel sok-sok beszédünk közben tulajdonképpen egyeztettük nézeteinket is. És kiderült, hogy azonos fokban látjuk a világot. Ez a templom egy ősiség. Persze, nem ilyen egyszerű ez, sokkal bonyolultabb, mint gondolnánk. Mert egyszer: ez egy rotunda, azaz kerek templom, de ez csak belül derül ki, hiszen kívülről szögletes. Aztán szervesen vagy szervetlenül összeépült egy újabb templommal, Józsi bátyám az egybenyitás ellen szólt, mások meg mellette. De így legalább átjárható, egyikből a másikba mentünk, a múltból a ma felé, Kintről megvizsgáltuk, hogy milyen kövek vannak beépítve a falakba, itt kelta település is volt, a beépített kövek, mint egy képeskönyv, tárják fel a múltat. . . de mit beszélek itt össze-vissza, inkább menjen el mindenki, nézze meg, okozzon örömet, meglepetést másoknak is!
2023. október 17.egyedül járt itt 55 Elég cifra nevet adott az ittjartam a templomnak, a kevesebb néha több, de a lényegen nem változtat. Kérdés, minek mész örmény templomba? Mert örmény vagy? Vagy mert kíváncsi? Vagy azért, mert nincs hová menni, ha pusztul a világ. . .
az ukránokat másfél éve öli egy nagyhatalom, hát ukrán templomba vágyom, ukrán étterembe eszem, palesztin terroristák fesztiválozó gyerekeket ölnek, hát zsinagógába megyek és sóletet eszem zsidó étteremben, de ha a tálibok ölik az afgánokat vagy meghalnak a földrengésben, a muszlimokkal is együttérzek. Közben a sok borzalom mellett elfelejtettük az újabb örmény népirtást, Hegyi Karabah azeri lerohanását, tömegek elüldözést, menekülését. . . egyik borzalom a másikat mossa ki az agyunkból. Hát keresem az örmény templomot, hogy ha fegyverrel nem is, de legalább lélekben kiálljak értük. Semmi ez, nem ad nekik enni, nem ad fedelet a fejük fölé, ettől nem támadnak fel, de legalább a háborgó lelkiismeretemet icipicit csillapítja. Pedig nem követtem el semmi rosszat. Az Orlay utcában nemes alkalom a belső szolidaritás kifejezésére, hogy éppen a Szent Efrém férfikar énekel. Hát odamegyek. Szép hely ez a Gellérthegy oldalán, árnyas-lombos ősz, a kórus pedig minden nyelven énekel, ukránul, görögül, románul, örményül, bolgárul, lengyelül, magyarul, horvátul, cigányul stb. ősi pravoszláv dalok ősi fájdalmait a szentély falai között, ennyi népnek már csak akad egy ráérő Istene, hogy segítene rajtuk! És ilyenkor azt kívánom, hogy bárcsak mind, egyszerre, egy nagy kórusban énekelnének, és az összes nép nemzetieskedő elmeháborodottjait meg vinné el valami kórság a pokol fenekére. . .
2023. október 17.egyedül járt itt 35 Hát persze, csak elmentem megint Csang úrhoz, nem járhat az ember mindig oda, ahová minden nap jár, mert akkor szigetre költözik. De azzal a tudattal mentem, hogy ez egy ilyen kiskoszos. Úgy pont az, itt megállt az idő, csak a két kiscsaj lett új a régi díszletben, de viszont magyarul tudó leánykák voltak.
Nem nagy az élet ezen a vidéken, alig jár a nép, a lányka mobilozik a pultban, hogy elüsse az időt, ez egy nációfüggetlen elfoglaltság a pultos lányoknál Gibraltártól Kamcsatkáig, bár elvihette volna inkább a koszos edényekkel teli tálcákat a tárolóból, mert színültig tele volt. De ha tele volt, akkor mégiscsak jár ide valaki! Egy elegáns lakópark tövében is akadnak lepukkant polgárok, azok közül néha benézett pár, elvitere kért ezt-azt. Mert ez itt olcsó. Ma nem maszatosat kértem, hanem inkább szárazat, legyen akkor illatos-omló csirke, ami amúgy se nem omlós. , se nem illatos, de megszoktuk,, hogy így hívják. Szójaszósszal megcsorgatva még íze is van, tésztával meg káposztasalátával egész jól el lehet rágcsálni rajta. Ez itt így kb. 2000 forintos tétel volt összesen. Ki tudja, most itt jól lehúzom, aztán két év múlva megint erre járok. . .
Érdekes
2023. október 17.egyedül járt itt 45 Ilyen kis határmenti hűségekről mindenki hallott, körben az országban számtalan igaz történet és legenda szól arról, hogy min is múlott, hogy ez a térség, település ide vagy oda kerüljön. Sopron a hűség városa, hát azt a sztorit mindenki ismeri. De - szerintem - a tőle pár kilométerre lévő Nagycenkről már kevesebben tudnak ilyeneket.
Ez itt a hűség kútja, ami emléket állít annak, hogy az 1921-es népszavazások mi is történt itt. A kút alakja az életfa, vizét pedig köpi szorgalmasan a Csodaszarvas, aminek a szájában csap van.
2023. október 17.a párjával járt itt 45 Budaörsön egészen kis távolságon, azaz párszáz méteren belül 4 KFC is van. Egy a TESCO-ban, egy a parkolóban előtte, egy az M7-M1 túloldalán az út mellett és egy az Auchanban. Ebből kettő DT, azaz autós is. Na, akkor mentünk oda, ahol még nem voltunk. Viszonylag új, egy ebédre jó lesz, nem zsírozom össze a nadrágomat az autóban ülve, persze, hogy inkább beülök.
A képes-nyomogatós táblán csak úgy nyomkodtuk a tételeket, nem gondoltam volna, hogy ilyen brutálnagyokat nyomtunk, két különféle menü, hozzá valami kis hagymakarika, meg valami kis káposztasaláta. . . aztán puff, mi lett a vége? Közel 10000 forintért ettünk ketten egy közönséges gyorsétteremben. Ilyen még nem volt, azaz nem emlékszem rá. De ránézésre nem egy veszélyes számla, ha csak a részeket nézzük, négy tétel van összesen 1000 forint felett (1760+1700+1040+2080), a többi inkább apróság. De hogy lett ebből tízezer? Utánaszámoltam, és tényleg annyi. . . jé, nahát! Talán a képen látszik a zsákmány, nem egy dombnyi kaja, csak két tálcán van elosztva módjával. . . hát, így jártunk. Akkor ezentúl ugyanezt így kell kalkulálni. (Zinger 1760, normál sültkrumpli 880, sajtburger 680, szárnyacskák 1700, pepsis utántöltögetős 1040, kicsi hagymakarika 490, qurrito 2060, káposztasaláta 490, hát valahogy így. . . ) Tegyem hozzá még azt, ami tényleg tetszett, nem kell kódokat kérni, kunyerálni, könyörögni, hogy kimehess kezet mosni, mert egy kulturált, hozzáférhető kézmosó van a vendégtérben!
2023. október 17.egyedül járt itt 55 Egészen érdekes megoldás. Nem volt dombjuk hozzá, hát csináltak egyet. Barkóczy Mária, Széchényi Zsigmond özvegye 1736-ban emeltetett ide pár dombot, ha már itt volt a kastélyuk, és az egyik lett a Kálvária-domb. Körbe van kerítve, díszes kapu és lépcsők vezetnek fel hozzá, és számtalan figurát látunk a kerek építményen.
Van, aki csak egyszer, de Jézus például több pillanatot is előad életéből és halálából. Az a koncepció, hogy a szoborcsoport pereme végig a szenvedésstációk vonala, középen aztán golgotás feszület latrok nélkül, és aztán Pietá is akad centrális helyen, alul meg szent sír. De rendkívül érdekes, sétálj fel, vannak pufók angyalkák is, és ismert bibliai szereplők szépen elhelyezve.
Érdekes
2023. október 16.egyedül járt itt 45 Útmenti megállítós. Arrajártam, megláttam, félreálltam. Ez itt három gyerek, de nem játszótér. Azután, ha jobban körülnézel, megpillantod, hogy ez itt a Házaspárok útja. . . Az ország népesedéspolitikája kudarc, évről évre kevesebb gyerek születik, de nem csak nálunk, Európában egyáltalán. Az un.
fehér európai emberállomány nem nagyon kíván már sokasodni. Egyrészt betelt a Föld, másrészt az emberek életmódja változott meg alapvetően. Ezért sok helyen az országban találunk ilyen kis közvetett szaporodásbuzdítókat, rendezvényeket, házasságok hetét, évét, mindent, amit, amit csak a propaganda hordozni bír a hátán. Szóval, a házaspárok útjának elejére célzottan került a három gyermek, hát idemegyünk majd andalogva sétálni, tervezzük a jövőt, meg a nagy fészekaljat. És a három kisgyerek rásegít erre, a kislány békát fog, miközben kosarát maga mellé tette, az egyik fiú pajkosan papírrepülőt röptet, miközben gyík (vagy sárkány) mászik a lába felé, a harmadik srác a labdájával ül igen jelképesen, hogy ő is megelevenedjen a házaspárokban, mint a mesében a Pinokkió. Hát, nem tudom, mit hajt ez majd hasznot, de meglátjuk. A három kissrácon nem múlik, ők megteszik a magukét.
2023. október 16.egyedül járt itt 35 Jártam a tájat, aztán meg is éheztem, és itt kínálkozott valami ebédelési lehetőség. Nincs korábbi tapasztalat, egy eleven ittjartamos nem járt még erre, fedezzük fel a vidéket! Egy nő és egy férfi a pultban, ők szolgálnak fel, a vendégek csak osztrákok.
Az egyik osztrák pasi úgy köhögött ebéd közben, mint amikor a vadászgép elhagyja a hangsebességet, többször szemrehányóan hátra is fordultam, de ettől nem gyógyult meg, ordítva köhögött tovább. Az ivó átlagosan berendezett, használható, a kínálat magyaros. Gondoltam, hogy jó lesz itt egy bográcsgulyás kezdetnek, aztán meglátjuk, mennyire laktat, és úgy rendelünk esetleg tovább. Bográcsgulyás jött is, mondjuk nem a saját lábán, hanem hozták, és tekintélyes mennyiségnek látszott. Erőspista is érkezett, szerencsére. Ettem szorgalmasan, bár nem nagy örömmel, A krumplikat nem nagyon vágták fel korábban, szokatlanul nagy darabokban voltak jelen, és volt, amelyiknek határozottan pudvás, rossz íze volt. A húsok nem, azok rendben voltak. Nem volt túl sűrű, de olyan mennyiségű zsíradék volt benne, hogy a bogrács felénél már émelyítő volt. Reméltem, hogy elfogy, de nem. A kanalam felében mindig áttetsző zsír volt, a másik része a leves egyéb anyagai. Így aztán eléggé jól is laktam, elteltem ezzel. Közben bejött egy idős osztrák pár kutyával, a fehérszőrű kutya fenekén tenyérnyi szarfolt volt, és mindig felém fordította. A pincér jött, kutyabarát a hely, hát kutyázott egyet, aztán ugyanazzal a kézzel folytatta az étkek felszolgálását. Na jó, az osztrákok is inkább a szántóvető embertípus elidősült tagjai voltak.
Érdekes
2023. október 16.barátokkal járt itt 45 A soproni botanikus kert az egyetem területén van. Jó cimbora bevitt oda sétálni, megmutogatott ezt-azt. . . Hogy hol volt az irodája fénykorában (mi nyuggerek, ilyenekre is emlékszünk), aztán sétáltunk a kertben, ahol mindenki már messziről "Jó szerencsét! "-tel köszön, akárcsak a bányászoknál.
Na jó, a nagy tisztelet nem nekem szólt, hanem a cimborámnak, de én is belejöttem és jószerencsételtem egész végig. De van egy ennél jobb is: édesanyám idejárt valaha, még a születésem előtt, és ide jártak a barátai is. 1956-ban szinte az egész gárda kimenekült a Fertő tavon keresztük Ausztriába, majd Kanadába. Vancouverben egy komplett magyar közösséget alkottak. A barátok később visszajártak, olykor még a lányaik is, mondjuk nem kis örömömre nálunk laktak európai vándorlásaik során a csajok, és hát így. . . szóval igen. Az akkori disszidensek megöregedtek, meg is haltak, mi, a gyerekeik is megöregedtünk. . . és itt áll egy indián totemoszlop, amit azok a Vancouver-i magyarok küldtek, akik innen menekültek el. És én ezt most lefényképeztem, és elküldtem azoknak a lányoknak. . . hááát, ilyen kicsi ez a világ. Egyébként a kert szépen gondozott, rengeteg növényfaj van benne, de hát ez egy erdészeti és faipari. . . az utak mellett neves elődök szobrai, fűben a léptük nyoma, fejben az átadott tudások. . . és így aztán szépen, békésen ránk is sötétedett közben, ahogy az egész élet is.
Érdekes
2023. október 16.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Úgy volt, hogy a harangláb megállított az út szélén egy ködös napon, aztán pont ide kanyarodtam be, megállni és haranglábazni. Mert, hogy ez a két dolog egymással szemben van az országút szempontjából. Így aztán nagyon adódott, hogy bejárjam, amiről amúgy is tudtam előzetesen ZigZag tapasztalataiból.
Ajtó nyitva, és van valami felirat, hogy jegyet csak előzetesen a neten lehet venni, hú, akkor itt bajba vagyok. De azért bejártam, mert van egy olyan alternatíva is, hogy a helyi adománygyűjtő-perselybe is be lehet dobni. Magányos kis barangolás ez, egy eleven embernek se híre se hamva, viszont vannak szobrok, ha azokat megszemélyesíted, máris nem vagy egyedül. Romantikus kert, kis dimbekkel-dombokkal, békalencsés tavacskákkal, Krisztus fából, Mária meg szokása szerint barlangban. Van harangláb bent kertben is, de itt fából, a szabadtéri mise eszköze lehet, itt is lehet gyületezetet tartani. Épületek is vannak, a hosszú úton járó ember nagy örömére tisztességes WC is, meg hát kápolna is van, amibe először nem jutottam be, de két nap múlva igen. Ajánlatos séta bárkinek, szívesen propagálom én is. Elmélkedő hely. Ha szerencséd van, egyedül vagy itt és csak te, meg a gondolataid.