Gyémánt 500
Népszerű író még 183 hasznos szavazat kell
2023. szeptember 23.egyedül járt itt 35 Jöttem a Keleti pu. felől gyalog az Emke felé a Rákóczi úton, a "valahol ebédelnék" tervével csütörtökön, aztán felpillantottam, nem rémlett, hogy erre a kínai étteremre emlékeznék. . . hát akkor legyen ez. Bent hatalmas belső tér, jobbára kihasználatlan, eléggé dísztelen, hosszú pult szemben, nagyon egyszerű asztalok és székek a vendégtérben.
. . a kínálat a pultban a legsivárabb kínai alsóhang, az európai gyorséttermek zacca. A nő a pultban viszont nagyon kedves, nagyon mosolygós ázsiai, őt legalább lehetett szeretni. Az evőeszközök a tálcák mellett az unhigiénikus módon, gusztustalanul bepréselve, következésképpen több szalvéta kell, hogy utánatörölgess. Kicsit taszító módon maszatos az ételpult egésze, levest kértem, milyent? hát édes-savanyút, miért, még milyent lehet? Aztán pirított tésztával az egyik csípősnek mondott masszát, tökugyanolyan, mint bárhol máshol, egyáltalán nem drága, jól laksz kb. 3000 forintból, és mégis van ezeknek a lepukkant helyeknek valami megfejthetetlen varázsa, mert újra és újra megkívánod ezt az ételt, hiába tudtam előre, hogy akárhogyan vigyázok, a maszatos tészta kicsit himbálózni fog a szám előtt, ahogy eszem, hiába hajolok egyre jobban a tálca föle, csak ráfröccsen valami apró sárga zsírfolt a frissan mosott világos nadrágomra, pólómra. . . így is történt. És nem tudom, hogy miért, lehet, hogy egy hét múlva újra eljövök egy ilyen kínai étterembe, és ugyanezt végigcsinálom megint.
Érdekes
2023. szeptember 23.egyedül járt itt 45 Kicsit pontosítanék a hely itteni leírásában, ez ugyanis biztosan nem Bács, az egy másik hegyen van, ez itt a hajdani Felsőtóti. Így jártak az egykori falvak, a legtöbbnek maradt valami templomromja a vidéken, egyesek örökre elnéptelenedtek, egyesek összeolvadtak, átneveződtek. De érdekes dolog felfedezni a múlt csonka maradványait.
Eredetileg mindegyiknek volt nyilván valami ilyen-olyan védőszentje, de egyik sem volt elég sikeres, hogy megvédje a templomait, Egy másik vallás Allahja. Mohamedje simán legázolta azokat. De például biztos van, aki akkor sem dobja ki a krémjét, ha nem gyógyulást, hanem gyulladást okoz, de ő bízik benne rendületlenül továbbra is. Emberi természet. Szóval, izgalmas dolog ezt az országot felfedezni, nem kell messze földekre utaznunk, számtalan, még nem látott dolog akad lépéstávolságra is.
2023. szeptember 22.egyedül járt itt 45 A Luti pékség úgy dőlt el, hogy az lesz ebből, hogy a túloldalon a Lipótinál ki volt írva, hogy technikai okokból csak eddig meg eddig. . . hát akkor Luti. Nem is nézett ki rosszul. Forgalom van, picit sorba kell állni, alacsony, szőke, kedves hölgy szolgál ki, vele van egy kisgyerek is a pult mögött, valamit hoz-visz, segédkezik.
Talán a család gyereke. A kenyér volt a cél, a minél frissebb. mert vasárnap megvásároltam a káptalantóti Liliomkert piacon az istenek eledelét, a szuperzseniális, pálpusztai-jellegű Kalla-féle sajtot, hát az meg hogyan nézne ki friss zöldhagyma és friss kenyér nélkül? A nyert pékárú pompásnak bizonyult, puha, héja ropogós, enyhén sós ízű, apró magvakkal, tökéletesen illeszkedett a szerepébe. Hálás vagyok, nem eszik ilyen vacsorát minden nap az ember.
2023. szeptember 22.egyedül járt itt 45 Mentem a lejtőn felfelé a nagy melegben a múlt héten, belül kongattak, hogy enni is lehetne valahol, éppen itt jártam, másztam fel az apátsághoz. Na, itt egy étterem, ezt dobta a sors, bemegyünk! Ha elolvastam volna az itteni rondaságokat, amiket előttem írtak, talán be sem megyek. . vagy bemegyek akkor is kíváncsiságból?
Ez már történelem. De az internetes lájkolók mocsaras lelkét itt is jól tükrözi, hogy a szélsőségesen negatív értékelések kapnak sok lájkot, az hasznos, arra liheg rá a boldogan a kaján katasztrófaturista. Talán kéne erre egy országpszichológus. Szóval étterem van, asztal van, nem tudom, hogyan hívják, olyan hátsó kinti részben ültem le, felszolgáló jön étlappal, érdekes jelenség (ne ítélj elsőre! ), idős hölgy, tartásán látszik, hogy már nehezen mozog, valami csizma vagy térdig fűzött bakancs van a lábán a kánikulában, talán érrendszeri problémák, aztán tele van mindenhol mindenféle tetoválásokkal, fémhulladékokkal, itt-ott kiáll belőle valami, de még mindig ne ítélj elsőre, mert a modora, a viselkedése ennek ellenére mégsem egy drogos zombi, a szemén, annak villanásán látszik, hogy intelligens, kedves, nyugodt ember. A mosolyán is. Ropogós kacsacombot fogyasztottam a megfelelő hozzávalókkal, meglepően gyorsan kijött, friss és finom volt minden, nem egy óriás adag, de nem volt benne semmi hiba, aztán limonádét kértem, ez így úgy alakul, hogy 5400 + 1750 forint. Ez volt az ebédem, de nem is volt ezzel semmi baj. Tulajdonképpen meg voltam elégedve a hellyel.
Érdekes
2023. szeptember 22.egyedül járt itt 45 Tulajdonképpen a térképen fedeztem fel ezt a zsinagógát, ugyanis nem látszik sehonnan. A főtérről a vasudvarba kell bemenni, kb. a tér közepén, és 50 méter séta után megvan a háztömb közepén. Sok hányattatás érte (de melyik zsinagógát nem? ), sokáig mindenféle célra használták az utóbbi időkig, de aztán kihámozták valahogy a rárakódott egyéb használatok rétegeiből.
Viszonylag pici építmény. Tapolcán is, a török idők után a számtalan külhonból betelepítettek közé tartoztak a zsidók is, aztán a semmiből az egekbe repítették a borkereskedelmet, később külön vágány volt az állomáson a borvonatoknak, és a Badacsony és a Szent György-hegy levét és hírét vitték a világba mindenfelé. Kiépült a városközpont, gyarapodott a lélekszám, kinőtték a kis ózsinagógát és egy háztömbbel arrébb építettek egy hatalmas újat, ami most művelődési központ. Ebbe a kicsibe meg zsidó emlékek vannak, kis múzeummá alakult. Ott nyomorogtam az ajtó előtt, de aztán volt egy telefonszám, azt felhívtam, és a kedves úr 5 percen belül ott termett, szívesen kinyitotta nekem, és meg is mutogatott mindent. Jó élmény, jó látogatás, akit érdekel, ki ne hagyja! Van alatta egy nagy pincerendszer is, részben a bor tárolására volt, részben a mikve is itt helyezkedett el.
2023. szeptember 22.egyedül járt itt 35 Hű, ez érdekes emlék. . . maflázok éppen a tapolcai tó partján, víz mindenfelé, a tóba is ömlik, csobog, de a tó partján is egy csomó ilyen-olyan kút van. Ez ez egyik, akkor még nem tudtam, Bodó kút, csak gondoltam, megörökítem. - Tudja milyen kút ez, uram? - kérdezte valaki.
Egy elképesztően leépült ember ült három méterre a padon, irtózatosan büdös volt, frissen volt bevizelve, nadrágja mindkét szárán messziről látszott, és bizony volt itt un. nagydolog is. . . a szaga meg rettenetes. - Nem, nem tudom - a kíváncsiság legyőz mindent. - Ez egy kívánság-kút. . . úgy működik, hogy a tenyér formára rá kell tenni a megfelelő tenyerét, a másik kezével meg meg kell fogni a kút közepén azt a díszt. Egy rügy formájú alakzat van a kút lapjának közepén. - És akkor kívánni kell valamit! - És teljesül? - Hááát. . . - Kipróbálta? Bizonytalanul válaszolt: - Ki. - És? ? Sikerült? ? - Aztán végignéztem rajta és nyilvánvaló volt, hogy marhaságot kérdeztem. De azért kipróbáltam, rátettem a kezem és megfogtam és kívántam. . . Most kíváncsian várom, hogy mikor fogok ugyanígy ülni egy ilyen padon.
Érdekes
2023. szeptember 22.egyedül járt itt 45Igazán nagyon kedves kis hely, a Balaton-felvidék minden szépségét magába foglalja, elsősorban a látvány, ha körbe nézel, az ódon kápolna, az építmény vad és mégis szelíd magánya, a meleg ősz, szóval, felmész ide, mert kíváncsi van egy ilyenre, a tanúhegyek tanújára, és egyből ott is ragadsz, belefeledkezel, a fűben zümmög az élet, a rovarok ezrei Isten szép kertében, csak tudnod kell, hogy hol keressed ezt az embernemjárta helyet.
Káptalantótiból, ha kijössz a Tapolca-zánkai útra, akkor csak át kell vágni az úton, aztán a földutakon felfelé, hamar megtalálod, és hálás leszel nekem az ötletért.
2023. szeptember 22.egyedül járt itt 35 Azt nem tudom pontosan, hogy előttem hárman miért örültek itt olyan nagyon ennek. a napokban arra jártam, éppen szép szögben sütött a hanyatló Nap a túlpart felett, emitt a magasparton meg áll ez a víztoronyszerű építmény, szépen csillog, meg a tetején a korona is, ami nálunk az államiság szimbóluma, meg a pápa ajándékozta Istvánnak, István meg a Szűz Máriának, végül Cyrus Vance amerikai külügyminiszter mégis visszahozta nekünk.
Számomra meg inkább az állam és az egyház dörzsölt összefonódásának jelképe. De ez is egy látványosság, nézd meg, ha arra vetődnél.
2023. szeptember 22.egyedül járt itt 35 Szent Borbála ott ácsorog Tapolcán a Tavasbarlang bejáratával szemben, nézi a bejáratot, de nem engedik be, mert bronzból van és elsüllyedne vele a ladik. Balkeze felé szocialista bányászok küzdenek a munka örömeivel egy kompozíción, nyilván közük van a szenthez, hiszen Borbála a bányászok védőszentje (is).
Budapesten a Ludovika kertjében meg a tüzérek védőszentje, mert ő is, akárcsak a szentek családjának széles köre, mindenhez IS ért. Afféle Jolly Joker. Úgy tudom, semmi sem utal rá, hogy királylány lett volna, mégis koronával ábrázolják általában, itt a tapolcai változaton ez egy kicsit viccesen néz ki, mert nem a fejére szabták a koronát, hanem a korona egy kerek abroncs, de sehogy sem illeszkedik Borbála fejére, átlátni alatta a résen, a korona és haj között. Na de kicsire nem adunk. Szóval itt áll. előtte a tavas mélység, oldalán a szocialista munka hősei, háta mögött meg a régi, nagy zsinagóga épülete, de hát ő ebben is jó. Számos csoda fűződik a nevéhez, amikről még az egyház is elismeri, hogy bizony, inkább legendák, de a szobrászoknak ma is munkát ad a jelenlétével.
Érdekes
2023. szeptember 22.egyedül járt itt 45 Sok minden eszembe jutott már Tapolcáról biztos, de az nem annyira, hogy ott van (azaz volt) egy vár is. A környék hegyei tele vannak ismert várakkal, De itt is van valami pusztult, majd állagmegóvott falmaradvány-rész, csak nyitott szemmel kell járni a tó körül. Kezdődik a múzeum kapujánál, a templom előtt végig, aztán még a Gabriella hotel hátsó faláig is kijut.
De mind csak rekonstruált falmaradvány. Érdekes látnivaló, emeli a környék hangulatát, de a történelmi szerepéről nem tudok sokat.