Gyémánt 500
Népszerű író még 183 hasznos szavazat kell
Érdekes
2023. május 23.egyedül járt itt 45 Zsámbék a Budapestet körülölelő ostromgyűrű része volt a második világháborúban. A templomkert sarkán álló emlékmű nem csak az össze-vissza lövöldöző katonáknak, de az ártatlan polgári személyeknek is emléket állít, ami egy sokkal tisztességesebb megközelítés.
Mert nem csak a fiatal férfiak színe-virága halt meg világégésben, hanem a Jánosnék, Ferencnék és Imrénék is, teljesen ostobán és értelmetlenül. Úgy kellene értékelnünk ezeket az emlékműveket. hogy soha többé nem akarunk háborút, éppen ezért, amit itt szomorúan látunk. Nem korszerű, meg brutál szittya hadsereget, nem honvédelmi oktatást, lövöldözős órákat, hanem a háborúra nemet mondó új nemzedéket! Legyen ez végre tanulság.
Érdekes
2023. május 22.a párjával járt itt 45 Lovasberényben a Cziráky kastély sokáig katonai kórház volt, innen származik az ok, hogy miért hatványozottabban több szovjet katona nyugszik itt, mint magyar és német. A falut váltakozó hadisikerrel hol elfoglalták, hol nem, és közben haltak a férfiak a fronton, a polgári lakosság a faluban, pusztult anyag és élet egyaránt.
Zászlókat tapostak szét a lánctalpak, Ki nem a mezőn, az a kórházban hörögte az utolsókat hazája idióta vezetőinek még nagyobb dicsőségére. A helyiek beszámolója szerint annyi volt egy időben az orosz halott, hogy a kastély előtt álló kápolna belső terét plafonig megtöltötték a megfagyott holttestek. Később a kápolna mellé tömegsírban, majd aztán külön szovjet katonai temetőbe helyezték el a maradványokat. Párszáz métert kell azért sétálni az erdőben, hogy a magyar-német katonáktól a szovjet-ukrán sírkertig eljussunk. Nincsenek túl közel ma sem a hajdani ellenségek. Meglepő, hogy friss virág itt is akadt. És állítólag itt is előfordult, hogy a temetőlátogató megtalálta eltűntnek hitt rokonát. 581 holttest, azaz a csontjaik, minden fehér kő alatt legalább nyolcvanan alszanak örökre. Megdöbbentően fiatal srácok. Aki a húszas évek közepén született, és a negyvenes évek közepén halt meg, az mit élt az életből? Talán szerelme sem volt még, azt sem tudta, mi az öröm az életben. Csak meghalt valamiért vagy valakinek a parancsára.
Érdekes
2023. május 22.a párjával járt itt 45 Lovasberényben sokáig nagy harcok dúltak a második világháborúban, váltakozó sikerrel. Elfoglalták majd visszafoglalták a települést, aztán megint. Sokat szenvedett a lakosság is, sokan belehaltak a foglalgatásokba. Másokat kitelepítettek, mások meg elmenekültek. A történelem sötét napjaiban számtalan férfi, fiatal srác halt meg fegyverek által, minden oldalon.
A németeket és a magyarokait ide temették, ebbe kis sírkertbe. Később a német halottak nagy részét a Német Hadisírgondozó Szövetség exhumálta és átszállította Székesfehérvárra, ez 1996-ban történt, és itt már csak egy német katona maradt. Jelenleg 14 magyar és egy német balsorsú nyugszik ezen a területen. A falu más részein, ismeretlen helyen azonban még mások is el vannak temetve. Állítólag volt, aki kirándulás közben, a névazonosság alapján fedezte fel hajdani hozzátartozója nyughelyét.
Érdekes
2023. május 22.a párjával járt itt 45 Érdekes hely ez a Lovasberény. . . bizonyos szempontból a holtak falva is, Nincs 2700 élő lakosa sem, de temetője, az rengeteg. Nézzük csak: magyar-német katonai temető, szovjet hősi temető, régi katolikus temető, református temető, ebből is kettő van, jó messze egymástól, zsidótemető, új katolikus temető, meg a helyi mesélőm szerint az "újabb szektásoknak" is van külön.
Mit mondjunk erre. az ember még a halála után sem egyenlő a többi emberrel, úgy látszik. Éjszaka, ha elüti az éjfélt a harang, micsoda multikulti bulik mehetnek itt az ősök szellemei között! De nézzük, van itt ez a régület, aminek a kapuja mellett az van felírva, hogy 1970 óta műemlék, az ősi zsidótemető. Kapu nyitva van, szabadon látogatható. Hát olyan sokan nem látogatják, utat kell törni a magasra nőtt gazban. De, ha izgat a múlt, persze, hogy megnézed. Valaha a morvaországi Lundenburg város zsidó lakossága felkerekedett és átköltöztek Magyarországra. Útközben hallották, hogy Lovasberény földesura lakosságot keres éppen, és nagy örömmel is fogadta a bevándorlókat, a zsinagóga építéséhez meg telket is adományozott. Így volt ez itt 1720-ban. Egykor a település összes felekezete rendelkezett külön iskolaépülettel is. Hát most itt fekszenek ők is, a morva zsidók és leszármazottjaik ezek alatt a kövek és a gaz alatt.
2023. május 22.egyedül járt itt 35 Aviánói Boldog Márk ott áll a nem kevésbé bonyolult nevű Budapesti Kapucinus Templom - Árpád-házi Szent Erzsébet plébánia oldalfala által képzett sarokban. Úgy tudom, sok helyen nincs szobra, hogy itt mégis, az azért van, mert ő volt az, aki a főlelkesítő volt a pápa által a törökökre uszított keresztény csapatok győzelmeiben, mert sokat és buzgón emelgette a keresztet.
A törököt ugyan nem a magyarok verték ki innen, hanem végül is az egyesített európai válogatott, de azért ebbe a folyamatba Magyarország Védasszonya is beleimádkozott. Nekem utóbb derült ki, hogy itt áll ő is, ebben a szoboregyüttesben. Azt láttam rögtön elsőre, hogy egy eléggé aránytalanul kicsi szobor is áll a félbevágott Tuck barát mellett, ki csak deréktól nő ki a kőből, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, mert szemmel láthatóan statiszta szerepe van. A barát felfelé, az égre fohászkodik, nem hozzá. Ő meg csak ott áll, oldalt, megnéztem közelebbről, mert amúgy egy inkább férfias arcú, fitness-hajpántot viselő jelenség, oda volt írva, hogy Beata, jé, ez egy nő. . . gondoltam, és már tovább is léptem. Aztán kiderült, hogy mekkora műveletlen vagyok, mert az van odaírva, hogy Beata Virgo Dabit Auxilium (A Boldogságos Szűz ad segítséget! ) és ettől már megvilágosodtam, szóval Márk közbenjárt Mária felé, Mária továbbította dolgot arra fel, a lovagok meg csak úgy elvéreztek a csatában, míg itt közben fontos könyörgések voltak elvérzésügyben. 150 évig meg nem könyörgött senki, pedig hát csak ennyi lett volna az egész. A csatatér másik térfelén harcoló egyebek meg nem isten teremtményei, azok csak vérezzenek szakmányban. Na, de hát ilyen a történelem meg a ideológiai támogatás viszonya, itt a tanulság, lehet oszolni, oszt jól van ez így.
2023. május 21.a párjával járt itt 35 Éppen mondtam a nejemnek Székesfehérvárról kijövet, hogy lám, lám, itt magasodott régen az a bizonyos T-34-es harckocsi, ami Magyarország egyik legnagyobb tancsatájának állított emléket ezen a helyen. No, és most meg mi van ott? Színes zászlókat csattogtat a szél. . . menjünk, nézzük meg! Az öreg, rozsdás tank ismeretlen helyre távozott.
Azt tartja a fáma, hogy erről a dombról lett országgá-világgá kiáltva az Aranybulla, ami a Magna Charta után az egyik legfontosabb, rögzített dokumentum, és a dátumát minden magyar fejből fújja, még ha álmából verik is fel. Mert nagyon könnyű évszám. Most meg, hogy az ország, ami "előre halad, nem hátra", visszaülepedett a feudalizmusba, annak jogviszonyaiba, hát kiemelkedő jelentőséggel bír ez az aranypecsétes utalás, ami milyen nagyszerű is volt. . . olyan nagyszerű, hogy egy gyalázatosan amatőr filmsorozatot rittyentettek róla sokmilliárdért, de végül is miről szól ez az egész? Mit üzen nekünk ez a nemzeti büszkeség? Rögzíti, hogy a király szent. a nemesség egy magasabb emberkaszt. , az egyház is külön elbírálás alá kerül a kedvezményeiben, de a dolgozó ember, a magyar, aki eltartja ezt a bandát, hát az sehol semmi. Rögzíti az idegengyűlöletet, meg az antiszemitizmust, a külföldi, még ha barátsággal jön is, javakhoz nem juthat, a zsidók meg semmiféle tisztségeket nem viselhetnek. A nők alacsonyrendűek, ha valaki fiúutód nélkül hal meg, a lány csak a vagyon negyedét örökölheti, a többit mások, inkább macsók. Még a korrupciót is beágyazza, ha a nádor bíráskodik és nemesről van szó, na, akkor a király is beleszól majd az ítéletbe. . . mintha, hmm, kicsit ma lenne az 1222. . . szóval az emlékmű szép, a környezete szépen rendezett, de az üzenete meg egy egészen más kérdés. Nos, ezért a hármas.
2023. május 21.a párjával járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Tegnap aztán tényleg betértünk a híres-neves Hóman Cukrászdába Lovasberényben. Meleg is volt nagyon, hirtelen toppant be a nyár, és ennek a helynek meg azért híre van. A fagylalt volt az elsőszámú szempont. Előtte kezet akartam mosni, mert számtalan bizarr helyen kirándultam aznap, négykézláb sziklamászás és egyebek, a WC külön van, a főépület mellett, koedukált, máskor kulcsos, most csak nyitva volt, és teljesen rendben is volt így is.
Azután bent szép fagylaltválaszték van, két lány ügyködik a pultban, a barátságosság és a kissé kiégett fáradtság határán. Ez hullámokban van meg, hol így, hol úgy. De nem zavaró, a vendégszerető skála még jobbik felén van a dolog. Nejem hagyományosan csoki-vanília-karamell típusú fagylaltokat kedvel, én mindig inkább gyümölcsfagylaltokra vágyom, így nekem a sárgadinnye-ribizli összeállításra támadt gusztusom. Ezek nem voltak hibátlanok, különösen a sárgadinnye nélkülözte a tőle elvárt ízt, de jót fagylaltoztunk, és a produktum mindenképpen a jobbak közé tartozik. Többen nyalakodtak a ház előtti padokon, a hely népszerű, bár nem tudom, van-e konkurenciája? Az öt gombócért 2100 forintot fizettem.
2023. május 21.a párjával járt itt 35 Erről legalább tudtuk, hogy zárva van, ezzel a tudattal kerestük fel, semmi csalódás, hogy nem bejárható, és így nem csalás, hogy leértékelem. Tulajdonképpen csak a parkját, meg a külsejét. Székesfehérvár külterülete, de nincsenek táblák, útbaigazítás, a kastély a nagyközönségnek nem létezik, egy német cég megvette vagy 30 éve, azóta lábon és csendesen haldoklik, pusztul.
Impozáns a halála, a hatalmas kastélypark is folyamatosan megy tönkre, veszi vissza a természet az övét, de a kastély közvetlen környékét nagy üres térség veszi körül. Szép látvány. Egy kiránduláson egy körülsétálással te is feladhatod rá az utolsó kenetedet. Vagy összedől, vagy használni fogja valaki a legújabb kor új kizsákmányolói közül, és akkor már mags kőfal lesz, meg kutyás biztonsági őrök kergetnek el. Igazi Hauszmann Alajos program, ez a kastély is az ő tervei alapján készült.
2023. május 21.a párjával járt itt 45 Emlékeztem rá és jó emlékeim voltak róla. A doni emlékművet jöttem megnézni, de aztán nagyon ideje volt már enni is valamit, aztán volt, hogy nagyon jót ebédeltem itt régen, máskor meg, többször is, zárva volt. Ma teljes üzemen működött. Tele volt autóval a parkoló, még úgy ebéd és vacsora között félúton is.
Foglaltunk asztalt? Nem. Ki gondolta volna, hogy kellene? Nem baj, találtak egyet, nem túl fényes helyen, de abszolút elfogadhatót. Nagyon megszomjaztunk, ma nagyon meleg volt, rögtön két nagy limonádét kértünk, Én bodzásat. Aztán mit egyek egy halászcsárdában? Még jó, hogy. . . persze, hogy halászlevet. Pontyból. Feleségem küzdött valami töltötthússal, én meg a jelentős mennyiségű, kis bográcsban hozott halászlét pusztítottam. Nagyon ízlett, nem tartozott életem csúcshalászlevei közé, de nagyon rendben volt, bármikor szívesen vállalnám megint. A másodikat attól tettem függővé, hogy mennyre fogok jóllakni a halászlével, így aztán a vége felé kértem egy adag békacombot rántva, rizzsel, Mégis egy könnyű étel, illik a helyhez, és viszonylag titkán ehető, De ez nem egy főétel volt, csak egy előétel, így csak két pár békacomb árválkodott a tányéron, és rendben is volt ez így. Finom volt, kedvvel szopogattam a pici csontokról a foszló, fehér húst. Majd még egy limonádé érkezett, aztán lesétáltuk egy kicsit a partra, ha más itt vagyunk, legyen kicsit víz meg nádas is, (A számlában benne van a szervízdíj is. )
Érdekes
2023. május 20.a párjával járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Megjelent az ittjartamon a Rejtőzködő kirándulóhelyek, barlangok stb. cikk, és benne a Báraczháza-barlang. . . nézem ám a lapon, hát, még a madár se járt ott! Természetesen parancsnak vettem, és indultam is azonnal! Csákvárról kifelé, a sörédi úton haladva, nem messze a lakott részektől ki is van ám írva, hogy barlang arra.
Hely, ahol le lehet tenni az autót, aztán gyalog tovább. Igen kedélyesen elbeszélgettünk egy gyümölcstermesztő gazdával, akinek zoknik lógtak a fáin, megtudtuk, hogy emberi hajjal van tele, és ez riasztja a vadakat. A turistákat nem, a barlangbajárók mindig lezabálják a út mentén a termést. Az út nem túl hosszú felfelé a barlanghoz, de a pokolba is, tegnapig még sűrűn esett, nagyon felázott a talaj, és iszonyatosan csúszós, sáros volt a meredek pálya. Szenvedtem vele nagyon, kapaszkodtam mindenbe, amibe csak lehetett. Aztán, amikor felérsz a barlanghoz, akkor tanakodni kell, hol is a bejárat, honnan érdemes. . . én egy irtó szűk kis nyíláson préseltem át magam, de messzire nem jutottam, Volt egy akadálypont, amit sehogy sem tudtam leküzdeni, a cipőm talpának redői is teleragadtak sárral, hát, csak csúsztam vissza mindig. Amit lehetett a mai napból, azt azért bejártuk, nincs nyitva mindig, azaz nem mindig látogatható, a denevérek nyugalmának megóvása miatt. Erre azért illik figyelni. Viszont a barlang felett a sziklatetőről pazar a kilátás, képek mellékelve. MIndenkinek ajánlom kirándulás.