Népszerű író még 184 hasznos szavazat kell
2023. április 13.egyedül járt itt 55 Délután a spanyol bort úgy próbáltam még lejjebb nyomni, hogy beültem sütizni a Stühmerbe, ha már nem is olyan messze vannak egymástól. Szerintem régen jártam itt. Nagyon barátságos kis közeg, kedves hölgyek kávézgatnak, beszélgetnek itt-ott, és kedves hölgyek szolgálnak is ki.
Megbeszéltük, hogy azt az utolsónak árván maradt karamellás karikát fogom kivégezni, ott árválkodik egyedül, immár fajtársak nélkül, micsoda magányos élet. . . és úgy is lett. Hozzá almalevet kértem, meg egy presszókávét, hogy élénk maradjak a kb. fél óra múlva kezdődő Karafiáth Orsi, Jordán Adél beszélgetésre a Jókai Anna szalonba. Erről rögtön eszembe jutott, ha már, hogy nem is illene nem vinni magammal valami vásárfiát innen, ezért hát étcsokis, vörösáfonyás drazsét vásároltam a lányoknak. Mindez nagyon fesztelen, kellemes légkörben zajlott, minden pont úgy volt kitalálva, ahogy lennie kellett, kitűnő volt a süti, kívül barnán csillogó, szinte grillázsszerű, belül elfolyó puha, az almalé sima gyári, a kávé viszont megint szót érdemel, mert nagyszerű volt, és ezt nem mindenhol tudom elmondani. Köszönöm, ilyen az ötös, mint ez.
Érdekes
2023. április 12.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ha már így ráértem a Dunánál, volt egy fél órám üzletnyitásig, a gyémántfokozatú királynő meg feltette ezt ide előttem, hát csak felhívás egy sétára ez is. (Muhaha. . . na, nem mintha nem mentem volna át rajta párszázszor. Amikor az ember az egyik parton lakik, a másikon meg dolgozik, akkor adott dolog ez. ) Ó, és még valami.
. . talán 4-5 éves koromban itt láttam meg először a Dunát, a Gellért szálló felső erkélyéről és azt hittem, a híd miatt, hogy téglalap alakú. Aztán van még ezzel a híddal egy csomó más is, szerintem a legtöbb öngyilkossági kísérletet tevő, akiknek nagy része nem is akart öngyilkos lenni, csak a figyelmet magára irányítani, ide mászott fel, innen zsarolt, innen szedte le a tűzoltóság, rendőrség. . . egy időben ezeknek a tébolyultaknak ez volt a kedvenc terepe. Sőt, itt híresültek annak idején az un. "Demszky gombócok", azok a félgömbszerű akadályok, amivel a villamossínt védték az autósoktól. Sokan sokat anyáztak itt. De nem is egyszerű a hídra hajtani, nagyobb autóval a villamossal együtt befordulni nagyon szűk a rakpartról a hídra. Egy-egy sáv van és a motorosok, biciklisek csak növelik a káoszt. Néha a gyalogos turisták is. Mindig tele van a híd külföldiekkel, nem is csoda, pazar látvány a híd is, a Gellérthegy is, a Duna, a vár, minden, ami a környéken van. Már tele van lakattal, a szerelmesek emlékeivel a korlát, de szerintem itt is le fogják majd vagdosni, ahogy Párizsban is a Szajna hidjain, mert nagyon megrongálja a sok plusz súly a hidat. A legtöbb dolgot leírta már ZigZag, szóval a vámházak a pesti oldalon, a színes címer, meg az újmódi szokás, hogy a bármilyen nemzetiségú fiatalok felülnek a híd felső hajlatába és ott napoznak, beszélgetnek a dunai szélben.
2023. április 12.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Olvastam itt, hogy van és milyen, aztán meg bambultam, hogy nem is rémlik, hogy láttam volna. . . hát ha egyszer annyira új, akkor lehet. Délután 5-kor nyit, korábban jártam arra, azt a fél órát meg elmászkáltam a környéken. Pontban 17 órakor ajtót nyitnék. Semmi. Zárva van. De sietett oda a koma, hogy nyitva lesz az, csak jöjjek bátran.
Jöttem. Tényleg szép a belső kialakítás, újnak tűnik minden, gondoltam, senki nem beszél magyarul, dehogynem, a srác, aki éppen betanított egy lányt, szóval kitűnően magyar, meg a lány is. . . hamar szóba elegyedtünk. A pultban volt háromféle harapnivaló, amolyan sör- vagy borkorcsolyák, mindegyikből kértem egyet. Darabja 600 forint, nem tartottam nagyon drágának. Mégiscsak külhoni import anyag itt minden. Kimentem kezet mosni, megszemléltem közben a kínálatot, konzervek, olívabogyók, fűszerek, nagy sonkák, borok és sörök zömében. . . eleszegettem egy asztalnál, nagyon finom volt minden, aztán kértem a felszolgálót, hogy valami száraz, fehér bort, ha adna nekem. . . mondta a nevét, nem ismertem, kaptam a bort, nagyon jó választás volt, illett a falatokhoz. De el is határoztam, hogy jövök még, mert azokat a salátaféleségeket meg kell kóstolni, az biztos! A tengeriherkentyűs még a nem volt a pultban, amikor nézelődtem, közben lett, hát az lett volna a következő. . . na, majd a legközelebb! Amúgy ajánlom én is szeretettel!
Érdekes
2023. április 12.a párjával járt itt 45 Úgy tudom, nincs konkrét üzenete. Szabadjára engedi a fantázia szelét, ami fújja ezt a vitorlát. Bárka. . . valakiket visz, valahonnan valahová. Lehetne Noé bárkája is, de akkor más állatok is lennének rajta jellemzően. Lehetne a menekülés hajója, összezsúfolódott emberek elvándorolnak valahonnan, bevándorolnak valahová.
Betelepülés, kitelepülés. Ha fehérek, akkor ünnepelt beköltözők, welcome, ha nem fehérek akkor ööö. . . migránsok, parti őrség, határvadászat. Azt kizárnám, hogy kirándulni induló család. De, mivel az Európa kő mellet van, így lehet, hogy Európa az irány. Sokévnyi kettészakítottság, elbolyongás után egy nép visszatér a kontinens kebelére. Nos, szóval el lehet szórakozni azzal, hogy mindenki gondol erről, amit akar.
2023. április 12.a párjával járt itt 35 Állsz a parton, és elgondolkodsz azon, hogy ez a dolog hogyan is működik. . . mert jelenségértéke van, több helyen is ugyanez előfordul, szerte a vidéken. Mondjuk, kapsz az Európai Uniótól egy kalap pénzt, nem csak Kimle, de más települések is, azon a címen, hogy "Partnerséget építünk".
Részletesebben kifejtem: szeressük a szomszéd országokat, működjünk együtt, egészítsük ki, segítsük egymást, közös a föld, közösek a problémáink, együtt tudjuk megoldani. Ezt üzeni a közös földrész. Te meg erre odatahózol egy nagy Trianon-emlékművet a víz közepére, amiről biztos lehetsz, hogy irritálja a szomszédokat, az együttműködés legkisebb reménye nélkül, inkább szakadékot ás, nem, hogy betemet. . . Itt, Kimlén érdekes módon helyezkedik ez el, egy valamikori híd pillérei állnak ki a vízből, mint csonkok, a híd az összefogást, együttműködést jelentené, a hídcsonk meg olyan, mintha szétbombáztuk volna a barátságot. Aztán mindenki érezzen erről úgy, ahogy szeretne. Az biztos, hogy úgy soha sehol nem fog együttműködni békével, barátsággal két nemzet, ahol egy rakás feketetrikós hungarista végigtrappol és elénekli, hogy ". . . Ó sohasem volt hazátok. Ó senkiházi szlovákok. . . "
Érdekes
2023. április 12.a párjával járt itt 45 Mosonmagyaróvár elég gazdag szobrokat tekintve, és sok eseménynek többféle emlékműve is megtalálható különböző helyeken. Ez egy 56-os mementó, a sajátossága, hogy kifejezetten a forradalom diákáldozataira koncentrál, és ráadásul jó helyen is, hiszen a vár előtt fekszik, a vár pedig részben maga az egyetem.
A diákok kezdték az országos felkeléssé vált forradalmat 56-ban, ők az a réteg, akik elég szellemi erőt képviselnek kollektíven egy nemes ügy végigviteléhez. Hat áldozat neve olvasható itt a talapzaton, és közülük kettő lány. Ahogy maga a szobor is, egy furcsa, felfelé hajló aljzaton fekszik a megtépett halott, talán a halála okát is magán viseli, roncsolt teste a mű hátulján jól kivehető, és talán az egész egy sírból kihantolt áldozatot mutat fel. Elgondolkodtató látvány, konkrét, mindenki számára érthető üzenete van.
Érdekes
2023. április 12.a párjával járt itt 45 A magyar történelem sok ponton összefonódott már országok királyi családjaival, a Habsburgok talán az egyik legközismertebb név erre példaként. Lehet, hogy Frigyes főherceg neve nem volt annyira közszájon forgó, mint a család ismertebb tagjainak, de róla tudhatjuk, hogy 1920-tól 1936-ban bekövetkezett haláláig Mosonmagyaróváron élt.
Állítólag gyakran sétált, kedélyes öregúr volt, szívesen köszöngetett, beszélt az emberekkel. Most is odaülhetsz hozzá beszélgetni, de ez most kicsit egyoldalúnak fog tűnni.
Érdekes
2023. április 11.a párjával járt itt 45 A Hansági Múzeum két nagy egységből áll, ez a részleg az un. Cselley ház a belvárosban van, a főútvonal mentén. Az ódon épület a benne lévő kiállítástól függetlenül is egy élmény, de így ezzel a gyűjteménnyel még érdekesebb.
Mókás volt a belépőnk, véletlenül egy német nővel léptünk be hármasban, aki bankkártyával szeretett volna belépőt fizetni, de ezt a - valószínűleg ideiglenesen ott posztoló - recepciós nem tudta megoldani. Csipogtak a műszerek, húzta-vonta a kártyát, hiába. Pénze meg nem volt szegénynek. A megbízott portás meg nem tudott a magyaron kívül semmilyen nyelven kommunikálni. Szerencsére a német nő igen, feleségem meg angoltanár, hát pompásan megoldotta a pénztáros hiányosságának problémáját. Én meg vidáman kifizettem a német nő ezresét, és kiáltottunk egy Welcome to Hungary! -t, a nő meg nagyon hálás volt. A ügyintéző koma pedig csak ott szerencsétlenkedett, jaj, mit csináljon, elindulna velünk tárlatvezetni, de akkor az ajtó nyitva marad, ha meg bezárja, nem tud bejönni az izéke. Ezzel így elvoltunk egy darabig. Aztán elindultunk, de ő néha visszaszaladgált. Borzalmasan idegesítően magyarázott, mindenhol, minden képnél egyenként elmondta, hogy ki festette és mi a címe. Ezt kb. mi is láttuk, el tudtuk olvasni. Egy egy ágy. . . Igen, láttuk, hogy az. Ez meg egy imazsámoly. Úgy van, tényleg az volt. Körülbelül ilyen szinten kommunikáltunk. A harmadik teremben már megkértem, hogy rövidítse le a mondanivalóját, nem haladunk sehogy. A Hüvelyk Matyin elvitatkozgattunk, valami zavarodott ráírta a Hüvelyk Matyira, hogy Ludas Matyi, ami egy marhaság, ugyanez a szobor megtalálható Baján is a Duna mellett, meg Budapesten is a Városmajorban. És akkor mondtam, hogy jó, köszönjük szépen, most már nézzük inkább magunk, vissza lehet fáradni a recepcióra. De egyébként érdekes volt, színvonalas tárlat, ajánlom bárkinek szívesen!
2023. április 11.a párjával járt itt 35 Hűű, hát ez egy érdekes dolog. . . bejelöltem magamnak előzetesen, mint látványosságot, mert megtaláltam egy weblapon, mint Lipót egyik nevezetessége. . . ööö. . . hát mit is mondjunk, nagyon sajátos. Volt már ebben az országban párcentis kilátó, lomb nélküli lombkorona-ösvény, kis szabolcsi falu a síkságon, tucatnyi kilátóval.
. . a sűrű pénzlopás országnyi mocsarában ezek csak apró szilánkok. De hát ebben élünk, a totális erkölcs-, következmény-, jognélküli korban. Aztán van itt ez a lipóti kilátó, nos, nem is kilátó, ne lepődj meg, inkább amolyan madármegfigyelő. De annak jó, tényleg. Néhány méter magas, pár lépcső, viszont lekönyökölhetsz, és rengeteg vízimadár van a tavon, a nádasban, ha szerencséd van,, ritkábbakat is láthatsz. A hattyúk viszik a többségnek járó első helyet, de akadnak kacsák, ludak is, szárcsák is néha. Szóval, ha csak egy madárkukkantó pult, annak remek! Én is elidőztem rajta egy kicsit.
2023. április 11.a párjával járt itt 55 Próbálkoztunk napokon keresztül ezzel meg azzal különféle városokban, valami kis (vagy nagy) problémánk azért mindenhol akadt. A múlt hét bajnoka viszont elsöprő fölénnyel az Öreg Favágó! Kellemes, bajor stílusú ház, már kintről is hangulata van. Az mondjuk megtorpantja az embert, hogy addig ne lépj be amíg az alábbi dolgokat meg nem jegyzed, hogy.
. . nincs benne a számlában a szervízdíj, idegen tortát nem lehet behozni, egy asztal nem bonthatja, csak egyben fizetheti a végösszeget, hóóónanézdmegmááá. . . milyen szigorúak! Mi van itt? De kiderült, hogy semmi rossz, valami oka lehet, de bent semmi, de semmi probléma, megkérdezték, foglaltunk-e, hülyén néztem, hogy miért, kellett volna? Hát igen. . . na nem baj, került azért nekünk hely bent is, a jobbak közt, és remek hangulatú, nagyon finom ebédet ettünk. Én sváb káposztalevest bajor kolbászkákkal, később szarvassültet sok gombával, áfonyával, feleségem meg Brémai muzsikusokat, nagy gombócokat csülökkel töltve. Csak azt sajnálom nagyon, hogy nem sörözhettem, ott, helyben, abból. . . ez nagy kár! Nagyon kellemes sramlizene szólt közben, mindenki vidám volt, a felszolgálók folyamatosan cselekedtek az asztal körül, mindennel nagyon meg voltunk elégedve! Meg is beszéltük, hogy bár nincs szervízdíj, de azért nagyon szeretnénk ráfizetni erre, jó szívvel, hálásan köszönték, és mi is hálásak voltunk az ebédért!