Gyémánt 500
Népszerű író még 184 hasznos szavazat kell
2022. október 12.egyedül járt itt 55 Honnan nézzük. . . van a Carl Lutz emlékmű a Dob utcában, lehet, sokan elmennek mellette, nem érdekli őket vagy nem sokat tudnak róla. . . de ha ide eljössz a Vadász utcába az Üvegházba, akkor megtelik a kép és a helyére kerül. Az igaz emberek, az életmentők mindig sokkal kevesebb reklámot kapnak, mint a népeket halomra gyilkolók.
a jókra nem annyira emlékszik a történelem. A svájci diplomata budapesti konzul volt, és fáradhatatlan embermentő is egyben. Ezért nem, hogy vállán vitte volna büszke hazája, de még elmarasztalást is kapott, hogy nem szabályszerűen állított ki útleveleket, papírokat. Hmm. . . szóval, ebben a házban, ami csak pár méterre van a Bajcsy-Zsilinszky úttól, ezrek vészelték át a második világháborút, akik máskülönben valószínűleg meghaltak volna. Persze, társult ehhez cionista mozgalom, meg okirathamisítás is, de milyen bűn az okirathamisítás a haláltáborokhoz képest? Semmilyen bűn, egyszerűen életmentés. Ide el szabad, de ha valaki úgy érzi, el kell jönni, meg kell nézni, a belépés, megtekintés ingyenes, azután az, hogy mi marad benned utána, már a te saját terhed. Tulajdonképpen nem gyászhely ez, hanem egy lobogó láng egy sötét korszak mélyéről. És intő figyelmeztetés is.
2022. október 12.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az ittjartam cikke rávett, hogy menjek el és nézzem meg ezt a helyet. Egy impresszióval kezdeném. Régebben Budapesten akadt jónéhány Peep Show, ami azt az intézményt jelölte, ahol szép és pőre hölgyeket lehetett nézegetni mindenféle testhelyzetben, simogatni, fogdosni bizonyos összegekért.
Szóval, ez nem volt zaklatás, semmi gonosz nincs benne, a hölgyek ott vannak, és várják a simogatókat. Meg az un. állatsimogatók is igen népszerűek, igaz, azt olvastam, hogy egyes helyeken gyakran kell cserélgetni az állatokat, mert idegbetegek lesznek ettől. De hát ez a dolguk, ezért vannak. Ez a hölgy, aki ezt a helyet üzemelteti, úgy tűnik, vett 8 macskát, elég különbözőek, kettő állítólag mentett közülük, de van pár méregdrága és ritka példány is. Azért élik le az életület egy kiszuperált üzlethelyiségben, mert arra vannak beállítva, hogy jönnek, fizetnek és vakargatják őket az emberek. Erre bérletet is lehet venni, meg van kedvezményes vakargatás is. Az intézményben papucsot kell felvenni a bejáratnál, és kezet kell fertőtleníteni a cicák érdekében. Aztán jegyet veszel és ami belefér. Egyik macska sem szalad el, tűrnek. A helyiségben súlyos, mély macskaszag van, a hölgy talán érezte is ezt, mert szaladt körbe a spay-vel és fújkált és esküdözött, hogy szoktak szellőztetni. Vannak emberek, akik ezt a fajta kommunikációt igénylik az állatokkal, és ezt állatbarátságnak hívják. A hármasom nem azt jelenti, hogy ez a hely "átlagos", mert egyáltalán nem átlagos.
2022. október 12.barátokkal járt itt 35 Hetény vezér szobra egyszer csak kibukkan egy hegyoldalba való betüremkedésből a falu vége felé, ahogy Hosszúhetényből igyekeznél Püspökszentlászlóra. Ööö. . . hogyan fogalmazzak. . . szóval, megálltam megnézni, mert a fene gondolná, hogy mi is ez.
Kiderül, hogy a névadó maga, Hetény, aki a betelepülő hordájával itt táborozott állítólag a hegyek lábánál, így pogány létére pont úgy néz ki, mint egy elrontott feszület, meg egy szocialista munkáshős keveréke. De ha a művész, meg a helyiek mindenképpen akarják, hát Hetény. Viszont tőle pár méterre a háttérben lóg egy különösen realisztikus Krisztus is, szobrászatilag sokkal jelentősebb alkotás.
Érdekes
2022. október 12.barátokkal járt itt 45 Erről a szoborról nem tudtam, csak mentünk kifelé Óbányáról a völgy felé, hogy megnézzük a vízeséseket. azután jött a jéé, mi az ott érzés, távolabbról valami fatörzs, fafaragás, nonfiguratív forma, közelebbről meg, nahát ez kőből van és valami erdei tündér, kibújik a fából vagy mi. . .
persze nem, mert skóciai Szent Margit volt ott valami fatörzsfélébe zárva, Na, de azt ki gondolta volna, hogy egy száműzött angol királyi származék az ősi Magyarországon kóborol, közben meg csak úgy feleségül veszi Szent István Ágota nevű jányát vagy húgát futtában, aztán itt Mecseknádasdnál meg Réka várában megszületik lányuk, Margit? Aki aztán skót királyné lesz, persze. Na, minden nemzet kb. ennyire homogén. Szóval a szentéletű magyar származék igen buzgón befertőzte Skóciát is a katolikus kereszténységgel, aminek Magyarországon nyilván a honfoglalás után pár évvel már ezeréves hagyományai voltak, és így most visszaállt születése helyére az erdőbe posztumusz, és most itt van, megtekinthető.
2022. október 12.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Na, milyen érdekes és kitöltetlen tételt találtam, maga a Városliget. . . hű, mi mindent lehet erről mondani, ha egyszer a Liget egyik oldalán laktam, és a másik oldalára jártam iskolába. . . később meg négy évig dolgoztam az egyik mellékutcájában, 18 évig meg a sarkán.
Amikor felköltöztem Budapestre vidékről, én voltam az egyetlen gyerek a budapestiek között az osztályban, aki a Városliget minden létesítményét fel tudtam sorolni, Talán, mert érdekelt. Tudom, hogy valaha a város széle volt, erdei vadak is éltek itt, Tudom a FUIT feliratú sír eredetét, az Állatkert, az Angolpark történeteit, a Gundelhez fűződő érdekességeket, meg hát a Millennium, a Vajdahunyad vára. . . persze, kinek mit jelent ez. Évekig a Műjégpályát meg a Széchenyi fürdőt például. Régen még autóversenyek is voltak a Ligetben. Az István, a király próbái és előadásai a Királydombon 1983-ban, mindegyiken ott voltam. Most meg éppen átalakul az egész, városi közelharc volt a ligetvédők és az építtetők csatái. De átépült, nincs már mit tenni. Megszokjuk ezt is. A Liget meg, remélem, Liget marad örökre.
2022. október 11.barátokkal járt itt 55 Itt folytatódik töretlenül az ötösök sorozata, Ma volt szerencsém egy jó cimborával együtt vacsorázni, az ő ötlete volt a Wang, fel sem merült, hogy vitatkozzak. . A régi filmgyár szelleme jár a házban, amúgy tényleg semmi vonatkozás a filmre, csak a földszint egy ilyen gasztrozarándokhely. Méltán.
A kedves felszolgáló már a bejövetel alkalmával megtalált, helyrekísért, szinte tudott mindent anélkül, hogy bármit is mondanom kellett volna. Azután elkezdődött a mit is együnk játék, az étlap céltalan forgatása, hogy nem egy dolgot ennénk, jó lenne egy kis ez is, meg az is, így aztán megállapodtunk, hogy rábízzuk a dolgot a hely hozzáértőjére. Ó, és semmi kifogásom nem volt az éteksor ellen! Megettünk bemelegítésnek egy levest kettéosztva, Marhaalapú, húsos tésztabatyukkal, majd 100 napos tojást savanyúsággal, meg sertésbatyuk csípős mártással, pácolt marhahús, libamáj kínai kenyérkékkel, majd sült banán és rizsfagylalt. . . nem állítom, hogy éhes maradtam. Egészen kitűnő volt a vacsora, a kompozíció, a sorrend, a teák és gyümölcsös vizek, mit tehetnék hozzá? Sok ilyen kiváló vacsorát mindenkinek! Enni néha nem azért eszünk, hogy a gyomrunk teljen, hanem azért, hogy ízélményeket nyerjünk a világ minden tájáról.
Érdekes
2022. október 11.barátokkal járt itt 45 Ulmer Schachtel több is van az országban, ez a hajó éppen Kakasdon tesz mérföldkövet az ősök útjára, pontosabban ennek ez volt a jelképes végállomása. Már többször láttam, de akkor még nem igazán hatott rám a jelentősége, most, hogy már a társait is ismerem, töröm a fejemet, hogy hogyan jutottak a nagy folyótól ilyen messzire ezek a meghajtás nélküli bárkák?
Például az ország csücskébe, Vállajba is? De most már helyén van nekem is, tehát a kb. 300 éve betelepült svábok örök szimbóluma ez. Szinte látod rajta a reménykedő családokat, amint állnak a gyerekekkel, fürkészik a partot és azt mondják egymásnak, hogy "Itt fogunk élni! " (De ez még a gonoszok által kiagyalt drótkerítések kora előtt volt jóval)
Érdekes
2022. október 11.barátokkal járt itt 45 Ha Mecseknádasd térképére rápillantunk, a 6-os út itt szalad keresztül, és a hosszú egyenes után vesz a vonala egy nagyon erős kanyart. Itt fékezni kell alaposan, megtörik a lendület. Na, de miért ne fékeznél, ha azt látod, hogy pont itt a kanyarban álldogál egy Árpád-kori templom?
Csak a hová álljunk a kérdés, mondjuk ez egy buszmegálló is, szóval csak óvatosan, mert hely a megálláshoz nem sok akad. Tapasztalod, hogy a templomhoz, ami román és gótikus jegyeket is visel magán, egy temető is társul, ódon sírokkal. Már megfigyeltük, hogy a környék lakossága jelentős mértékben inkább sváb lehetett a múltidőben, ez lerí a sírokról is, Igazán hangulatos kitérő és séta. Valaha inkább plébániatemplom volt, jelenleg inkább temetőkápolnaként szolgál az építmény. A síroknál meg eltépelődhetsz, hogy ezek a bajorok milyen távol kerültek őseik földjétől.
2022. október 11.egyedül járt itt 55 A róla elnevezett helység felett a dombon áll Szent László szobra, ugyanis ez inkább Püspökszentlászló, mint Hosszúhetény. Különösen jól sikerült szobor, azzal együtt, hogy valószínűleg egy bádogos-mester készített a püspök megrendelésére.
Nagyon tekintélyes a király, kis tető áll oszlopokon az ábrázolás felett, és bevallom, a szobor annyira a helyhez illett, annyira jó ott az erdőben, hogy rányomtak az ötöst is. A kastély háta mögött, a magaslaton keresendő.
Érdekes
2022. október 10.egyedül járt itt 45 Azt mondták, hogy régebben ez bent a Lamberg-kastélyban kapott helyett, ott gyűlt az anyag, de aztán kinőtte ott magát vagy más tárlat kiszorította, így került a kertben lévő házba. Mindegy is, de nyilván így autentikusabb, mint bent egy úri kastélyban. Sváb tájházakból egyébként is a topon vagyok, viszonylag sokat sikerült az utóbbi időben meglátogatni.
Azóta eléggé másképp nézek az országra, az emberek arcára, meg a térképre is. Meg a demagóg hazafiaskodásra is. Ősi múlt, meg társaik. Vezetőm, a kedves lány átkísért ide, és tartott egy kis ismertetőt, én meg cserében szintén előadtam kéretlenül a magam hozzápakolt ismereteit, úgyhogy jól elvoltunk. Itt egy jól megkomponált tájházban álltunk, nem csak halomra lettek hordva a régi eszközök, hanem az elrendezés is sokat mesélt a múltról.