Gyémánt 500
Népszerű író még 184 hasznos szavazat kell
2025. december 18.egyedül járt itt 45 Máriakéménden a templom mellett van egy volt kolostor is, látszólag szépen felújított épület, ami amúgy eredetileg zarándokszállásként funkcionálna, de ottjártamkor végignéztük, és beszéltünk róla, hogy ez a hely bárki mást is tárt karokkal fogad. Hát lássuk, mit találsz itt és mennyiért?
Két szint van, a földszint és az emelet, összesen 38 fő férhetne el itt, amikor úgymond fullon van/lenne a szállás. A földszinten van egy négyágyas szoba, az emeleten meg a többi. Az igazi vonzereje szerintem az a közösségi lét, az antik bútorokkal berendezett nagy tér, ahol enni-inni, beszélgetni lehet közben, nagyobb társaságok közös főzéséhez tényleg jó keret. A mosdók a folyosó végén vannak, találsz egy sorozat zuhanyzót is, egymástól elszeparálva, hát ez így megoldható. Nem mondom, hogy összkomfort, viszont körülbelül 6000 forint/fő árért igénybe is vehető. Ez nagyon jó ajánlat, ezért egy műemlék kolostorban laksz, A körülbelült meg azért mondtam, mert az ár 1-2 száz forinttal szezononként vagy évente változhat. Viszont ezért meg ott van neked a kegytemplomon kívül fél Baranya Pécs és Mohács között, szebbnél szebb falvakkal.
2025. december 18.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Á, kitörök már ebből a fénydepresszióból, az ember hetek-hónapok óta itthon gubbaszt, rezsón kotyvaszt, a világ meg télsötétbe borul. Néha besokall az állampolgár és elmegy enni valahová. Biang bisztró ebben a városban, ahol élek, több van, nem is egy, de már három is. Melyikben nem voltunk? Hát az Astoria. . .
akkor oda lesz a fuvar. Nem valami puccos hely, de egynek megjárja. Magyar lány fogad, beszél, ő a kommunikáció-center, kínai nő meg közben szakad meg a látványkonyhában. A Biangok nem közönségek kínai büfék, nem eurázsiai lefőtt maradék, hanem ott, helyben, frissen készítik, szemed guvadtában. És a specialitás a batyu, a hússal töltött finomság. Öt körrel különb, mint a kínai étkezdék zöme, szóval jó nyom ez. A Zhu-ba művelik pompásan ezt a műfajt a Nagymező utcában, a Nancy Foodban meg kevésbé pompásan. Csak példaként. Szóval, a kínálatból persze batyus húslevest kértem, a lány szerint a legjobb levesük, szerintem is, bár nem ettem még a többit, de ez remek, melynek neve Hun-Tun és savanyú csípős. Sötét, finom húslé, ízletes batyucskákkal. A második fogásom nem volt valami nagy fantázia, nem akartam még egy batyut enni, kértem hát pirított rizst rákkal, azzal is meg voltam elégedve. A földszinten kucorogtam, van ugyan galéria is, de ott hárman-négyen ettek. Itt lent viszont elég hideg volt. Ittam még mézes kínai teát is, állítom, nagyon rendben van a kínálat. A kiszolgálás is. Lássuk a számlát: egyszerű kis nem túl igényes környezetben kisadag leves: 1680 Ft. Ez rendben van, nem? Egy tál rákos rizs, ugyanitt: 5380, kínai jeges tea 1190. Felszolgálási díj is van, szóval így a végén 8910 forintot fizettem. Ez az ételekhez képest nem sok, a hely színvonalához képest viszont kicsit több a kelleténél. De jót ettem, elismerem.
2025. december 17.egyedül járt itt 35 Szóval az úgy volt, hogy Véménden jöttem-mentem, keresgéltem a hely szellemét, a látnivalókat. Az egyik szembetűnő, ez talán megért volna egy külön szócikket, az a rengeteg sváb feszület. Mindenfelé látszik a faluba, és mind un. svábkék. Ez egy tipikus világoskék szín, kifejezetten a svábok használják, és itt találtam a legtöbbet.
Nem fényképeztem le, 50 méterenként megállhattam volna. Hát talán majd máskor, mert azért a téma megér egy misét. Van a falu közepén egy körforgalom, onnan induljunk ki tájékozódni. Bejössz mondjuk Feked felől a Zrínyi Miklós úton a központba, akkor három felé mehetsz. Balra (azaz a harmadik kijáraton) nem ajánlom. Egy hirtelen lefelé mélyülő egysávos út lesz, egy cigánytelepre visz, ott furcsán néznek rád, és megfordulni is alig lehet. Forget it. Ha szemben mész ki a második kijáraton, akkor elmehetsz az un. "szerb templom emlékkeresztig", amit közelről megvizsgáltam, de semmi érdekeset nem találtam benne. Valahol errefelé lehetne megközelíteni az un. "ötvályú" nevű helyet, egy többrészes itató, el is mentem odáig majdnem, de elfogyott az út, esős, sáron úton meg bizonytalan volt továbbmenni. Száraz, melegebb időkben ajánlott. Hát akkor visszafordul, legyen a tájház. . . az meg a körforgalom első kijárata. Megtaláltam, fénykép is van, szép, nem? A nagy, fehér sváb ház az oroszlánokkal. Semmi infó. . . a neten sem lehet megtalálni, a kapun sincs semmi elérhetőség. Olyan, mintha évek óta nem lenne kinyitva. Néhány arrajáróval megpróbáltam szót érteni, nem lehetett és nagyon ritkán járnak arra. Na jó, de akkor mi marad nekem Véméndből? Már mentem is bosszankodva kifelé, amikor találtam ezt a székelykaput, és hát érdekes sztori a székelykapu ugyebár sváb faluban, Székelyszabar sem volt Székelyszavar, csak Szabar, amíg a székelyeket erőszakkal ide nem telepítették az erőszakkal kitelepített svábok helyére. A háború végével nem ért véget a nemzetközi erőszak, tovább folytatódott, csak más formában. A székelykapun olvashatod, hogy a szülőföldjükre emlékeznek, ami bizony nem ez. Hát álljunk meg és hajtsunk főt előttük is. , ők is áldozatok. A székelykapuval szemben, az út túloldalán van a dömörkapui emlékhely, a hajdan ott élt családok tiszteletére. Mellette harangláb, talán a lelkeket is megszólítja, visszahívja ide, vagy visszaküldi oda. Na, de van Véménden mégis látnivaló, éreznivaló úgy tűnik. . .
2025. december 15.egyedül járt itt 35 Bólyban mászkáltam a parkban, aztán bárhová mész, vannak visszatérő motívumok a településen, templom, kocsma, háborús emlékmű, trianon, presszó, szentistván. . . Na, meglett itt is. A helyi például fából van, egy kissé aszimmetrikus az arca, hát fából faragták oszt így sikerült, a bemélyedésekben zölden zuzmósodik vagy mohásodik, ami jól áll neki, megy a színéhez, de még nem reped, ez a stáció majd csak később következik be.
A bólyi gyerekek jól neveltek, ahogy nézegetem a város szobrait, szinte mind köszöntek nekem, amikor elmentek mellettem.
Érdekes
2025. december 15.egyedül járt itt 45 A geresdlaki vállkendő-kiállítás külön attrakció, nem is tudom, van-e még ilyen az országban, de itt biztos. Amikor múzeumról múzeumra jártunk a faluban, a babaház, majd a kézimunkakiállítás után egy egész más helyen, talán az önkormányzat oldalában volt egy nagyobb terem, ahol a vállkendők kaptak helyet.
Ez külön téma a sváboknál, de azt hiszem, más nemzetiségeknél is. Fantasztikus gyűjtemény, és ezt is karban kell tartani. De büszkék is a helyiek erre a sokmindenre. Amúgy meg nem csak vállkendő van, a sváb népviselet megkülönböztet fejkendőt, vállkendőt, kontykendőt, nagykendőt is. Na, és ezen belül is van nyári kendő, szövet kendő, tropikál kendő, selyem kendő, brokát kendő és így tovább. Életkoronként más, színei és mintázata más jelentenek, gondos, aprólékos munka a rojtozása is. Nézzétek meg, ha arra jártok. A teremben még babák is vannak, de Geresdlakon szinte mindenhol vannak vannak babák, van itt látnivaló bőven.
Érdekes
2025. december 15.egyedül járt itt 45Kicsit protestálnék, ez nem egy harangláb, hanem egy harangtorony Zengővárkonyban, az út mellett található, mellette német feliratú feszület, de még fontosabb, hogy az elűzött és kényszermunkára elhurcolt lakosok emléktáblája itt lelhető meg, a torony harangja talán értük is szól.
2025. december 14.egyedül járt itt 55 Csak az elismerés hangján szólhatok a helyről. Mafla kis tudatlanként fogalmam sem volt róla, hogy ez a hely egyáltalán létezik, sokszor azt hiszed, hogy tudsz valamit a hazádról, aztán kiderül, hogy kb. annyit, mint egy patagon turista.
Geresdlakon élveztem éppen a népművészet szépségeit, amikor elhangzott többször is, hogy igen, ez szép, szép, de ha érdekel ez a dolog, meg valami nagyot akarok látni, akkor feltétlenül vizitáljak egyet Székelyszabaron is, na, aztán majd ott meglátom. . . és telefonáltak is közben "Robinak", akiről később kiderült, hogy a német nemzetiségi önkormányzat elnöke, de Robi távol volt, nem ért rá, végül csak sikerült összehozni a dolgot, ha nem az elnök, akkor az alelnök várt, ő mutatta meg ezt a káprázatos házat, én meg hálás szeretettel gondolok rá. Mit ragozzuk, ez a legnagyobb, leggazdagabb sváb tájház, amit a szűkebb és tágabb környéken láttam. Gyönyörű épített kincsesláda. Jut is eszembe, láda. . . van a tisztaszobában (a helyiek inkább szépszobának hívják a tájon) egy láda, egy utazóláda, amit kinyitott a drága vezetőm, ez az elkötelezett asszony, és abból egy német kislány hangja szállt az időn át, ő mesélte el a történetét, az életét, a kitelepítést, engem meg fojtogatott a sírás, majdnem elbőgtem magam. Amúgy elmesélni úgysem tudom az egész házat, hát talán így képpel. . . remélem, valamit visszaad. Remélem, valakit majd arra serkent, hogy elinduljon ide. Gyerekekkel is szórakoztató, rengeteg interaktív múzeumpedagógiai elem van, amivel hasznosan ellehetnek.
2025. december 14.egyedül járt itt 35 Máriakéménd után, miután megnéztem a kegyhelyet és elhoztam ezt a kedves embert Szederkénybe, aki miattam kijött busszal Pécsről és visszafelé innen ment neki a járat, szóval, út közben megérdeklődtem, hogy hol is lehet enni itt a közelben? Miután reggel óta úton voltam, és nem ettem még semmit.
A képeken látszik, hogy világosban megyek be és sötétbe jövök ki az étteremből, ehhez kalkuláld az időt. A környéken meg nem hemzsegnek a helyek, ahol enni lehet. És a kedves ember a kegyhelyről ezt ajánlotta. Így kerültem ide. Egyáltalán nem néz ki rosszul a hely, nincs lepusztulva, és nem csak pizzéria, de valamiket enni is lehet azon kívül is. A fogadtatással semmi baj, tényleg udvarias. Szimpatikus srác teszi a dolgát. Cigánypecsenyére fájt a fogam, azzal képzeltem megtömni magam. Valakik ettek a bejárat mellett, két helyi lehetett, ki-bejáratosak voltak a pultban-konyhában, az étkezés minden létező illemszabályának fittyet hánytak. Ööö. . mondjuk a felszolgáló is, oda rakta nekem a tejfölös uborkasalátát jobbkézre, ahogy a képen látod. A hasábburgonya kőkemény volt, nem lehetett beleszúrni a villát. A szalonnakorból kikupálódott kakastaréj brutálisan sós volt. A pecsenye meg hát sült hús, apró fokhagymadarabkák rászórva. Nem volt egy nagy találat. De hát valahol enni kell, nem? Most nézem a számlámat, a cigánypecsenyén kívül valami 5 db Cappy-t tartalmaz kimérve, más ás más gyümölcsből. . . én ilyenre nem emlékszem, hogy 5 különböző Cappy-t megittam volna, de ezért nem fogok visszautazni Szederkényre. Nos, ezekkel az ismeretekkel vágj neki Szederkénynek, ha gondolod.
Érdekes
2025. december 14.egyedül járt itt 45 Geresdlakon sok kiállítás, néznivaló van. és különböző épületekben kaptak helyet. De azért viszonylag közel vannak egymáshoz. Gondolom, a hatalmas lelkesedésből felgyűlt egy óriási mennyiségű anyag, amit már érdemes volt külön tematizálni. A kézimunka kiállítás alapvetően falvédőkből áll, nincsnek kétségeid, hogy ezek sváb emlékek, egyértelmű rajtuk a német szöveg.
Azután akadnak még pólyák is szép számmal, meg egyéb varrott csodák, de, hogy teljes legyen az egyensúly, a falu magyar gyökerű lakosságára ugyanúgy gondoltak, az egyik teremben csupa magyar falvédő, kézimunka van. Megállapítottuk, hogy a magyar falvédőszövegek poénosabbak, míg a németek inkább tényszerűek, praktikus figyelmeztetéseket és vallási üzeneteket hordoznak. Ide is Schulteisz Józsefné, Margitka kísért el, ahogy több más helyre is, hálás vagyok a segítségért, úgy töltötte velem a fél napját, hogy közben otthon ebédre várt vendégeket, és azt is bele kellett kalkulálnia, de azért nekem sem mondott nemet.
2025. december 13.egyedül járt itt 55A fekedi tájház udvarában hátul van egy teljesen független kiállítás a sváb népi gyűjteménytől és valamiért szokatlan is, nem is ugyanaz a felügyelő vagy vezető itt, Réka (ha szabad ilyen bizalmasan távollétében és írásban megszólítanom) a hely tudója, ő a kulcs ide, és várakozásomon felül érdekes volt az itteni bemutató, Talán a tájház valamikor gazdasági épületét hasznosították ennek, és nagyon helyesen.
Igényes, szakszerű kiállítás. Sohasem gondoltam arra, hogy a svábság és a klumpa. . . nekem ezek a felkunkorodó orrú facipők mindig inkább Hollandiát jelentették, ez a sztereotípiám. Persze, ha jobban belegondolunk, Olminak "A facipő fája" című Cannes-i nagydíjas, csodálatos filmje meg olasz parasztokról szól, szóval ott is a facipő. . . meg még számtalan helyen a világban, Kelet-Ázsiától Észak-Európáig. És itt erről is van szó. Na, de itt miért? Gondoljunk bele, nem voltak aszfaltozott utak, hideg volt, sár volt, sok minden másképp volt, hát olykor kézenfekvőbb volt csak úgy belebújni a nagyméretű klumpába, mint csizmát húzni. Mezítláb eléggé törné a lábat, de ott volt a pacsker, akkor arra. Itt, ezen az érdekes helyen láthatjuk az elkészítést is, különféle fafajokból készült korongokat méricskéltünk, kopogtattunk, hogy melyik könnyebb, nehezebb, keményebb. Meg a szerszámok az elkészítéshez. Egy mintán a folyamatot is végig lehet követni, hogy hogyan alakítják ki a formátlan fadarabból. Nem vagyok cipész sem néprajztudós, de akkor is érdekes volt, állítom, több lettem a bemutató által.