Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kihagyhatatlan gasztroélmények az Őrségben

Tökmagolaj, dödölle, vargányaleves, forró kövön sült perec – nehéz nem a felemelő gasztropillanatokra gondolni, amikor az Őrség megszámlálhatatlan kincséből szemezgetünk. Éttermek, látványműhelyek, porták, termelői piacok, lakáséttermek, fesztiválok: minden ujjunkra jut valamilyen ízekkel teli program, ha az ország nyugati csücske felé vesszük az irányt.

 

Magyarország gasztronómiai térképén jellegzetes helyet foglal el az őrségi konyhavilág, amelyen keresztül nemcsak izgalmas ízeket, hanem a tájegység hagyományait, kultúráját, a valaha ott élt emberek hétköznapjainak szépségét is megismerhetjük. Az egyszerűség, a változatosság, a helyi alapanyagok, és azok gondos begyűjtése karon fogják egymást, és így alkotnak egy nagyszerű, megunhatatlan egységet. Kóstolásra fel!

 

Tökös-mákos rétes

A több helyi étterem étlapján is szereplő sztárrétest vétek lenne kihagyni, ha a környéken jársz! A főzőtökkel, gyenge cukkinivel, illetve csillagtökkel készülő specialitás garantáltan elvarázsol. Nézz körül az őriszentpéteri Ómama kávézójában, vagy a bajánsenyei Berek Halászkertben, és vadászd le a legfinomabb réteseket!

 

 

Tökmagolaj

A „tökmagolajütés” még az 1900-as évek elején terjedt el ezen a gyönyörű vidéken. A töktermesztés során kigyűjtött magvakat megmossák, megszárítják, majd elviszik valamely közeli tökmagolaj-sajtolóba. Ott ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, majd tűzön megpirítják. Így kerül a darálék a présbe, ami kisajtolja belőle az „Őrség fekete aranyát”.

Légy részese a kézi faprés által történő, tradicionális olajütés bemutatásának a szalafői Batha-portán, ahol a tökmagon túl dióból, mákból, szőlőmagból, lenmagból, mogyoróból préselt magolajokat is készítenek. Sőt, olyan újdonságok is debütáltak náluk, mint a csipkebogyómagból, sárgabarackmagból, és máriatövismagból megalkotott olajak.

 

 

Kiscsupor Lakásétterem és Gasztroporta

A Batha-portán kalandozva nagy kár lenne kihagyni erdőre-mezőre néző lakáséttermüket, ahol ínycsiklandó, tájjellegű fogások kerülnek az asztalra. A dödöllekínálaton túl kóstolhatunk őrségi vargányalevest hajdinagombóccal, mangalicapörköltet, házi savanyúságot, réteseket, és „Őrség zöld aranya” pohárkrémet.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
8 varázslatos látnivaló az Őrségben
Fedezd fel az Őrség látnivalóit! Az Őrségbe látogatva garantáltan megtapasztaljuk a népi kultúrák varázsát, a régi épületek báját, a zamatos őrségi ételek ízeit és az élővilág sajátosságát. Akár családdal, akár egyedül vennéd hátadra a hátizsákot, tökéletes úti cél.

 

 

Tökfesztivál

A „tök jó” úti céloknak itt még mindig nincs vége: ősszel szokták megrendezni a tökmagolajütést, tökös ételeket és tökös programokot felvonultató Tökfesztivált, ami Őriszentpéteren, Magyarszombatfán, Nagyrákoson és Szalafőn is várja vendégeit.

Tudtad, hogy ez a nyugat-dunántúli régió legnagyobb gasztro-turisztikai rendezvénye? A kézműves vásárral kiegészült esemény immár 2004 óta csábítja az érdeklődőket az Őrség meseszerű tájára.

 

 

Sajtimádóknak - Németh Porta az Őrségben

Házi sajtkülönlegességeket vagy házi vajat keresel az Őrség szívében? A szalafői Ferencz Portánál nem kell messzebb menned, ahol natúr kecskesajtot és tehéntejből készült, gomolya jellegű fűszerezett és gyógynövényes sajtokat szerezhetsz be. A nagyrákosi Németh Porta szintén csupa szívvel, és finom ízekkel várja a sajtkedvelőket. Ebben a hagyományos gazdaságban minden feladatot a családtagok látnak el, és a magyartarka tehenek tejéből olyan egyedi sajtokat készítenek, mint például a tökmagos gomolya, a színesborsos félkemény sajt, és a sonkás parenyica. Sőt, ha épp jókor érkezünk, betekinthetünk a gazdaság kulisszái mögé, méghozzá Némethné Baksa Eszti irányításával, akit az Őrség mesemondó asszonyaként becéznek.

 

 

Eszti Falusi Vendégasztala

Irány Ispánk, ahol Eszti Falusi Vendégasztalára olyan ízletes specialitások kerülnek, mint a langalló, perec, kalács, és számtalanféle sütemény! Mindez igazi nagymamai receptek titkai mentén készül, méghozzá úgy, hogy a vendégek is beszállhatnak a kalandos sütögetésbe.

 

 

Termelői piacok

Bőséges árukínálat, friss zöldségek-gyümölcsök, tökmagolajak, családias hangulat, helyi kulináris élvezetek:
– a szalafői piacon, minden vasárnap, 9-13 óra között,
– az őriszentpéteri vásáron, minden szombaton, 7-12 óra között (a nyári hónapokban szerdánként is).

 

 

 

Felejthetetlen éttermek

Pajta, Őriszentpéter: A Michelin Guide francia étteremkalauz a legmelegszívűbb vendéglátók díját (Welcome and Service Award) Kvaszniczáné Marjai Flórának és Kvasznicza Ferencnek ítélte oda 2022-ben. A Pajta azonban nemcsak házigazdáiról, hanem Akács István séf alkotásairól, emlékezetes, friss, művészi fogásairól is híres.

Noble’s, Nemesnép: A kódisállásos panzió vidékies hangulatát és a páratlan fogások ízélményét elegyíti az Őrség kapujában álló étterem. A tökmagolajos fagylalt, a burgundiai borkínálat, a vaddisznópörkölt, és a dödölle náluk mind-mind kihagyhatatlan.

Kihagyhatatlan éttermek az ŐrségbenKihagyhatatlan éttermek az Őrségben

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Nem kell ahhoz ünnepnapnak lenni, hogy bruncholni induljunk, bármelyik lusta hétköznap alkalmas arra, hogy hódoljunk a késői reggeli hagyományának. Ha pedig hétvégére tervezzük, akkor egy kellemes városi programmal összekötni. Mutatjuk mit nem érdemes kihagynotok!
A Balaton lenyűgöző környezetében felszik egy olyan arborétum, mely egyedülálló módon egy családnak köszönheti létezését, és azt, hogy több mint száz éve a növényvilág csodáját tárja látogatói elé. A Folly Arborétum örökösével, Folly Rékával beszélgettünk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Gasztrokalandok Egerben és környékén
Az Egerben töltött napokat nem csak a sok színes és változatos program teszi emlékezetessé. Most arra szeretnénk tippeket adni, milyen gasztronómiai élményekben lehet részetek e történelmi városban. Íme néhány a legjobb egri éttermek, cukrászdák és borászatok közül.
Kihagyhatatlan látnivalók az Őrség különleges vidékén
Ismerjétek meg hazánk egyik legérintetlenebb, néprajzi emlékekben gazdag régióját, barangoljatok Magyarország legnyugatibb vidékén - fedezzétek fel velünk az Őrség legfontosabb látnivalóit.
Vert perec, böllérmáj, gyórói gombóc és újragondolt halételek – Várnak a rábaközi gasztroélmények
2023.10.04 | 7 perc | Gasztronómia
A Rábaköz – az egyik legjellegzetesebb kisalföldi kistáj – telis-tele van csodákkal. Csorna, Kapuvár és a környező, meseszerű falvak jó néhány kirándulást megérnek. Ezúttal arra vállalkoztunk, hogy az ottani sajátos finomságokat, gasztrokulturális érdekességeket szedjük csokorba. Ízkalandra fel!
Mágikus gasztroélmények a Mátrában
Bátran hívhatjuk a mátrai turisztikai térséget „legekkel” büszkélkedő úti célnak. Itt terül el Magyarország három legmagasabb hegycsúcsa (a Kékes, a Hidas-bérc és a Galya-tető), itt tör utat magának hazánk legmagasabban fakadó forrása (a Disznó-kút), és talán nem túlzás azt mondani, hogy itt van a legromantikusabb erdőrengeteg és a legtisztább levegő. Milyen pazar dolgok kerülhetnek a tányérunkra és a poharunkba a „legek” vidékén? Mutatjuk.
Ennivaló helyek, ahol nem csak a szemetek fog jóllakni - különleges gasztromúzeumok Magyarországon
Édes mézeskalácsok, bársonyos csokoládék és szédületes italok múltjába nyerhettek betekintést a legizgalmasabb belföldi gasztromúzeumokban, ahonnan nem távoztok majd üres hassal! Higgyétek el: a kolbászkészítést bemutató élménypark is csak hab lesz a tortán! Mutatunk 5 gasztronómia-történeti múzeumot, amit feltétlenül keressetek fel, ha különleges kulináris élményre vágytok.
Gyakran ismételt kérdések - mit tudhatsz meg ebből a cikkből?
Milyen gasztro-élményekre számíthat az olvasó az Őrség nyugati csücskében?
A terület étkezési hagyományai a helyi alapanyagokra épülnek, egyszerűség és változatosság jellemzi őket, és a gazdag hagyományok a hétköznapok ízeiben és kultúrájában is megmutatkoznak.
Hol lehet megtekinteni a tökmagolaj-ütés hagyományos bemutatóját, és milyen további olajfajtákat készítenek ott?
A szalafői Batha-portán látható a kézi fapré által végzett hagyományos olajütés, ahol a tökmag mellett dióból, mákból, szőlőmagból, lenmagból és mogyoróból készítenek különféle magolajakat.
Milyen jellegzetes ételek és termékek találhatók kiemelten a térségben?
Kiemelkedő fogások és termékek közé tartozik a tökmagolajos ízkavalkád, a tökös-mákos rétes, a dödölle, vargányaleves hajdinagombóccal, mangalicapörkölt, házi savanyúság, rétesek, valamint a pohárkrémek és a tökmagos sajtok.
Mikor és mely helyszíneken rendeznek tökfesztivált, és miért érdemes részt venni rajta?
Őszi időszakban zajlik a tökfesztivál, amely tökmagolajütést, tökös ételeket és tematikus programokat kínál. Négy helyszínen várja a látogatókat: Őriszentpéter, Magyarzombatfa, Nagyrákos és Szalafő. Ez a régió legnagyobb gasztro-turisztikai eseménye 2004 óta.
Mely éttermek és sajtkülönlegességek kiemelkedőek, és miért érdemes őket felkeresni?
Pajta, Őriszentpéter – a Michelin Guide elismerésével járó Welcome and Service Award (2022), Akács István séf és emlékezetes fogások. Noble’s, Nemesnép – tökmagolajos fagylalt, burkolt borválaszték és ízletes fogások, például vaddisznópörkölt és dödölle. Emellett érdemes megemlíteni a sajtkedvelőknek a Németh Porta és a Németh porta gazdaságát, ahol tökmagos gomolya és egyéb házias sajtok kaphatók.
Legnépszerűbb cikkek
Érdekes cikkeink
Nyerj wellness hétvégét!
Wellness Hotel Szindbád
A nyeremény értéke:
87600 Ft