Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kihagyhatatlan kalandok egy badacsonyi kiránduláshoz

Lélegzetelállító kilátók, elragadó borteraszok, romantikus kápolnák és még oly sok más látnivaló tarkítja a mediterrán hangulatú Badacsonyt, hogy felsorolni is nehéz… Mi mégis megpróbáltuk és hoztunk egy kis ízelítőt nektek a legjobb programokból!

A Badacsony nem csak látnivalókban, de gasztonómiában is sokat kínál - nézzétek meg, hova érdemes beülni Badacsonyban, Badacsonytomajban, vagy Badacsonyörsön.

Ha pedig szállást kerestek, akkor sem fogtok csalódni. Szállás tippeink a Badacsonyban: Hotel Bonvino, Hotel Halászkert, Pátzay Borvilla

Badacsony látnivalókBadacsony látnivalók

 

Kirándulóknak kötelező: Tűzgyűrű tanösvény (Badacsonytomaj)

A 10 gyönyörű állomáson végigfutó, 4,6 kilométer hosszú Tűzgyűrű tanösvény a Badacsony és a Balaton születésének pillanatáig repít vissza benneteket, ezért kihagyhatatlan badacsonyi látnivaló. Barangoljátok be a Szegedy Róza-ház Rózsakövétől induló, lenyűgöző útvonalat, mely érinti Páholy kilátóhelyet (Hertelendy emlékkövet), a Kőkaput, a Kőkeresztet, a Klastrom-kút  Bujdosók lépcsőjét, valamint a Tördemici kilátót! Érdemes idegenvezetővel az oldalatokon elindulni, aki minden titokról lerántja a leplet a Tűzgyűrű tanösvényen!

Badacsony látnivalók - Panoráma a Páholy kilátóhelyről. Badacsony látnivalók - Panoráma a Páholy kilátóhelyről.

 

 

A csodás panoráma szerelmeseinek: Kisfaludy-kilátó (Badacsony)

437 méter magasan, a Badacsony legmagasabb pontján nyújtózkodik a 18 méter magas Kisfaludy-kilátó. Látnivalónak sem utolsó, de a csigalépcsőn felsétálva, akár szintenként pihenőt tartva kerülhettek egyre közelebb ahhoz a varázslatos panorámához, ami a csúcson vár rátok. Innen kitekintve tiszta időben - Tihanytól a Keszthelyi-öbölig bezárólag - a magyar tenger szinte teljes szélességében tárul majd elétek. Válasszatok egyet a Kisfaludy-kilátóhoz vezető több túraútvonal közül és kössétek össze a kirándulást egy kis szalonnasütéssel a környező tűzrakóhelyeknél!

Badacsony látnivalók - Kisfaludy-kilátóBadacsony látnivalók - Kisfaludy-kilátó

 

 

Titkos felirat, mely évente egyszer bújik elő: Szent István Király kápolna (Badacsony)

A Badacsony hegy oldalába beékelődőtt, bazaltkövekból kirakott Szent István Király kápolnát is megéri meglátogatni, ha Badacsonyban jártok. Ez a magával ragadó építmény az egyik helyi, Kossuth-díjas festőművész Udvardi Erzsébet kezdeményezésére épült. Nézzétek meg közelebbről az István királyt ábrázoló, nagyméretű oltárképet, és fürkésszétek ki a padlóba mart titkosírást, Szent István-monogramját, mely minden év augusztus 20-án válik láthatóvá!

Badacsony látnivalók - Badacsony látnivalók -

 

 

10 különleges látnivaló a Balatonon
Nézzétek meg a tatárjárás előtt épült magánvárat, gyönyörködjetek a panorámában az árbóc alakú kilátóból, zarándokoljatok el a bányászalakások romjaiból épített kápolnához - a magyar tenger partján mindig akad újabb felfedezésre váró látnivaló. A legjobb balatoni kirándulóhelyekből és látványosságokból gyűjtöttünk most össze néhányat.

 

 

Apró épület a szőlőtőkék között: Szent Anna kápolna (Badacsony)

Ha már badacsonyi látnivalók, akkor csodálatos szentélyekből nincs hiány, és ha már itt tartunk, akkor a Szent Anna kápolna is megér egy misét, melynek első építőköveit a XVIII. század végén fektette le Parraghy Imre szentbékkállai plébános. A szőlőültetvények között rejtőző épületet legegyszerűbben a Római út felől tudjátok megközelíteni gyalogosan, kerékpárral vagy akár autó segítségével.

Badacsony látnivalók - Badacsony látnivalók -

 

 

Borban az igazság: Szőlőfürtöt tartó kéz (Badacsony)

Kéknyelűt, Olaszrizlinget és Traminit is kortyolgathattok, ha Magyarország egyik legszebb részén, a Badacsonyi borvidéken jártok. Ezt a szőlőfürtök alatt roskadozó vidéket már az ókori rómaik is ismerték és kedvelték, így nem csoda, hogy a borkészítés művészete mélyen beleivódott a helyi pincésgazdák lelkébe. Erről emlékezik meg a badacsonyi Dísz téren álló Szőlőfürtöt tartó kéz szobor is, ami épp a borozósor mellett kapott helyet. Ha azonban figyelmesebben is szemügyre veszitek a műalkotást, akkor látni fogjátok, hogy a sárgaréz csapot eltekerve, még egy különleges ivókutat is találtok itt.

 

6 kiváló balatoni kemping meseszép saját stranddal és sok programmal!
Vízi csúszdák, sportpályák, medencék, saját strand, pompás éttermek és természetesen kényelmes és jól felszerelt szálláshelyek rejtőznek abban a 6 kitűnő balatoni kempingben, ahol minden adott lesz a felejthetetlen családi nyaraláshoz. Csapjatok le rájuk most!

 

 

A természet csodái: Bazaltorgonák (Badacsony)

Az egyik legismertebb badacsonyi látnivaló, a bazalthegyekkel csipkézett Tapolcai-medence mindenkit első látásra lenyűgöz. Húzzatok túracipőt és kalandozzatok egyet a Balaton-felvidéken, ahol a Szent György-hegy oldalába fúródott, hatalmas, 30-40 méter magas bazaltoszlopok tornyosulnak!
Útközben a 464 fokból álló lépcsősoron, a híres Bujdosók lépcsőjén is végigmehettek, ami mentén számos pihenőhelyet is kialakítottak, ha szeretnétek szusszani egyet a hosszú séta alatt.

Badacsony látnivalók - Badacsony látnivalók -

 

 

Legendás hely, mely varázserővel rendelkezik: Rózsakő (Badacsony)

A Kisfaludy-ház felett lapuló Rózsakő sokkal több, mint egy lapos bazalttömb, hiszen legendák szövik át a történetét. Állítólag hajdanán Kisfaludy Sándor is szívesen telepedett le ezen a kövön feleségével, Szegedy Rózával, hogy közösen gyönyörködhessenek a festői tájban. A helyiek azt rebesgetik, hogy a kő varázserővel bír, és ha két szerelmes kéz a kézben ráül, háttal a Balatonnak, akkor még azon évben egymáséi lesznek. Egy másik elbeszélés szerint azonban az is elég, ha egy epekedő lány foglal helyet a Rózsakövön, hátat fordítva a tónak, miközben kedvesére gondolva felsóhajt. Ekkor a kiszemelt férfinak egyből megdobban a szíve. Próbáljátok ki, hogy működik-e!

Badacsony látnivalók - Badacsony látnivalók -

 

 

Mesebeli hely ízekkel, illatokkal és élményekkel: Folly Arborétum és Borászat (Badacsonyörs)

Ami viszont biztosan nem maradhat ki a badacsonyi kiruccanásból, az a pompás Folly Arborétum, mely egész évben látogatható. Andalogjatok egyet a cédrusok és ciprusok között, majd haladjatok át a Mamutfenyő ligeten és vegyétek célba a kilátót is! A közel 1,5 órás út során a legkisebbek sem fognak unatkozni, amiről a csőcsúszda, a mókuskerék, a drótkötélpálya és a négykarú forgóhinta is gondoskodik többek között. Ha megéheznétek vagy megszomjaznátok, akkor pedig térjetek be bátran a fantasztikus Folly Borászat éttermébe, ahol mennyei szörpöket és borokat is kóstolhattok az ételek mellé!

Badacsony látnivalók - Folly Arborétum és BorászatBadacsony látnivalók - Folly Arborétum és Borászat

Badacsony látnivalók - Folly Arborétum és BorászatBadacsony látnivalók - Folly Arborétum és BorászatMenő borteraszok, ahol megízlelhetitek a Badacsonyi életérzést:

Borbély Családi Pincészet: A tradicionális borkészítés minden csínját-bínját ismerik a Borbély Családi Pincészetnél, ahol isteni Furmintot vagy Pinot noir-t is kortyolgathattok a borteraszon.

Szászi Birtok: Elképesztő ízek mellett élvezhetitek a Badacsonyi látnivalókat a Szászi Birtokon. Rendeljetek az étlapról Keszthelyi tokhalat, zsályás sonkával, paszternákos burgonyapürével!

Istvándy Borműhely: A Tóti szőlőhegyen fekvő Istvándy Borműhelyt sem szabad kihagyni, ha Badacsonyban jártok, ahol magas szintű gasztronómia és rengeteg élmény vár rátok.

Villa Tolnay: Séta a szőlőskertben, Csobánc-hegyi túra, borkóstolás, borvacsora és még oly sok más kalandot találtok a Villa Tolnayban, amiért biztosan megéri betérnetek ide.

Badacsonyi vendéglátóhelyek>>

 

 

Legjobb vidéki éttermek, amikért érdemes átszelni az országot
Bár erősen főváros centrikus hazánk gasztronómiai élete, a vidék is büszkélkedhet igazi gyöngyszemekkel, hiszen egyre több különleges bisztrót és vendéglátóhelyet találunk az országot járva. Elhoztuk most a kedvenceket, melyek közül több díjat is nyert már, de néhány "újoncot" is bemutatunk - szigorúan profi séffel az élükön! A legjobb vidéki éttermekből és bisztrókból mutatunk most be tízet.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Megújult tanösvényt avattak fel a hétvégén, amely vadregényes erdei környezetben vezeti végig a Mogyoródnál kirándulókat egészen a Szent László Kilátó-Kápolnáig. Azonban nem ez a környék egyedüli új látnivalója!
Az államalapítás ünnepén négynapos eseménysorozatra készülhettek, hiszen augusztus 18 és 20 között sok-sok családi-, gasztronómiai-, zenei- és kultúrális program között válogathattok. Európa legnagyobb tűzijátéka augusztus 20-án este 9-kor kezdődik.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 különleges látnivaló a Balatonon
Nézzétek meg a tatárjárás előtt épült magánvárat, gyönyörködjetek a panorámában az árbóc alakú kilátóból, zarándokoljatok el a bányászalakások romjaiból épített kápolnához - a magyar tenger partján mindig akad újabb felfedezésre váró látnivaló. A legjobb balatoni kirándulóhelyekből és látványosságokból gyűjtöttünk most össze néhányat.
10 különleges kilátó Magyarországon, amit megéri felkeresni
Hazánk legkülönlegesebb kilátói közül megismerhetitek több között a 150 méteres magasságban lebegő Ballon-kilátót, az 1000 méteres magasságban épült körpanorámás TV-tornyot, de azt a kilátópontot is, ami egyszerre két ország területén fekszik.
Hamisítatlan kastély hangulat, feltöltődés, garantált pihenés Szilvásváradon - La Contessa**** Kastélyhotel
Egy kellemes masszázs, egy hangulatos séta a romantikus kastélyparkban vagy egy ínycsiklandozó gasztronómiai kalandozás; a testi-lelki feltöltődés garantált! Válasszátok ti is a szilvásváradi La Contessa Kastélyhotel legjobb wellness csomagját!
Belföldi nyaralás vidéken - TOP5 szálloda festői zöldövezetben
Ha unjátok a Balatont és a mindig nyüzsgő fürdővárosokat, és szívesebben töltenétek nyáron is néhány napot csendes, nyugodt környezetben és festő zöldövezetben, akkor jó helyen jártok. Íme 5 wellness hotel vidéken a felhőtlen nyaralásért!
Bakancslistás kastély a Mátrában - Interjú Szélessy Andrással, a Kastélyhotel Sasvár igazgatójával
2022.08.16 | 11 perc | Szállások | Legnépszerűbb
Egy kastély, ahová egyszer mindenki el szeretne jutni. A Mátra szívében álló Kastélyhotel Sasvár nem csak szépsége és története miatt izgalmas bakancslistás szálloda, de szolgáltatásai tekintetében is egyedülálló. A szálloda igazgatójával, Szélessy Andrással beszélgettünk.