Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kihagyhatatlan kalandok egy badacsonyi kiránduláshoz

Lélegzetelállító kilátók, elragadó borteraszok, romantikus kápolnák és még oly sok más látnivaló tarkítja a mediterrán hangulatú Badacsonyt, hogy felsorolni is nehéz… Mi mégis megpróbáltuk és hoztunk egy kis ízelítőt nektek a legjobb programokból!

A Badacsony nem csak látnivalókban, de gasztonómiában is sokat kínál - nézzétek meg, hova érdemes beülni Badacsonyban, Badacsonytomajban, vagy Badacsonyörsön.

Ha pedig szállást kerestek, akkor sem fogtok csalódni. Szállás tippeink a Badacsonyban: Hotel Bonvino, Hotel Halászkert, Pátzay Borvilla

Badacsony látnivalókBadacsony látnivalók

 

Kirándulóknak kötelező: Tűzgyűrű tanösvény (Badacsonytomaj)

A 10 gyönyörű állomáson végigfutó, 4,6 kilométer hosszú Tűzgyűrű tanösvény a Badacsony és a Balaton születésének pillanatáig repít vissza benneteket, ezért kihagyhatatlan badacsonyi látnivaló. Barangoljátok be a Szegedy Róza-ház Rózsakövétől induló, lenyűgöző útvonalat, mely érinti Páholy kilátóhelyet (Hertelendy emlékkövet), a Kőkaput, a Kőkeresztet, a Klastrom-kút  Bujdosók lépcsőjét, valamint a Tördemici kilátót! Érdemes idegenvezetővel az oldalatokon elindulni, aki minden titokról lerántja a leplet a Tűzgyűrű tanösvényen!

Badacsony látnivalók - Panoráma a Páholy kilátóhelyről. Badacsony látnivalók - Panoráma a Páholy kilátóhelyről.

 

 

A csodás panoráma szerelmeseinek: Kisfaludy-kilátó (Badacsony)

437 méter magasan, a Badacsony legmagasabb pontján nyújtózkodik a 18 méter magas Kisfaludy-kilátó. Látnivalónak sem utolsó, de a csigalépcsőn felsétálva, akár szintenként pihenőt tartva kerülhettek egyre közelebb ahhoz a varázslatos panorámához, ami a csúcson vár rátok. Innen kitekintve tiszta időben - Tihanytól a Keszthelyi-öbölig bezárólag - a magyar tenger szinte teljes szélességében tárul majd elétek. Válasszatok egyet a Kisfaludy-kilátóhoz vezető több túraútvonal közül és kössétek össze a kirándulást egy kis szalonnasütéssel a környező tűzrakóhelyeknél!

Badacsony látnivalók - Kisfaludy-kilátóBadacsony látnivalók - Kisfaludy-kilátó

 

 

Titkos felirat, mely évente egyszer bújik elő: Szent István Király kápolna (Badacsony)

A Badacsony hegy oldalába beékelődőtt, bazaltkövekból kirakott Szent István Király kápolnát is megéri meglátogatni, ha Badacsonyban jártok. Ez a magával ragadó építmény az egyik helyi, Kossuth-díjas festőművész Udvardi Erzsébet kezdeményezésére épült. Nézzétek meg közelebbről az István királyt ábrázoló, nagyméretű oltárképet, és fürkésszétek ki a padlóba mart titkosírást, Szent István-monogramját, mely minden év augusztus 20-án válik láthatóvá!

Badacsony látnivalók - Badacsony látnivalók -

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 különleges látnivaló a Balatonon
Nézzétek meg a tatárjárás előtt épült magánvárat, gyönyörködjetek a panorámában az árbóc alakú kilátóból, zarándokoljatok el a bányászalakások romjaiból épített kápolnához - a magyar tenger partján mindig akad újabb felfedezésre váró látnivaló. A legjobb balatoni kirándulóhelyekből és látványosságokból gyűjtöttünk most össze néhányat.

 

 

Apró épület a szőlőtőkék között: Szent Anna kápolna (Badacsony)

Ha már badacsonyi látnivalók, akkor csodálatos szentélyekből nincs hiány, és ha már itt tartunk, akkor a Szent Anna kápolna is megér egy misét, melynek első építőköveit a XVIII. század végén fektette le Parraghy Imre szentbékkállai plébános. A szőlőültetvények között rejtőző épületet legegyszerűbben a Római út felől tudjátok megközelíteni gyalogosan, kerékpárral vagy akár autó segítségével.

Badacsony látnivalók - Badacsony látnivalók -

 

 

Borban az igazság: Szőlőfürtöt tartó kéz (Badacsony)

Kéknyelűt, Olaszrizlinget és Traminit is kortyolgathattok, ha Magyarország egyik legszebb részén, a Badacsonyi borvidéken jártok. Ezt a szőlőfürtök alatt roskadozó vidéket már az ókori rómaik is ismerték és kedvelték, így nem csoda, hogy a borkészítés művészete mélyen beleivódott a helyi pincésgazdák lelkébe. Erről emlékezik meg a badacsonyi Dísz téren álló Szőlőfürtöt tartó kéz szobor is, ami épp a borozósor mellett kapott helyet. Ha azonban figyelmesebben is szemügyre veszitek a műalkotást, akkor látni fogjátok, hogy a sárgaréz csapot eltekerve, még egy különleges ivókutat is találtok itt.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
6 kiváló balatoni kemping meseszép saját stranddal és sok programmal!
Vízi csúszdák, sportpályák, medencék, saját strand, pompás éttermek és természetesen kényelmes és jól felszerelt szálláshelyek rejtőznek abban a 6 kitűnő balatoni kempingben, ahol minden adott lesz a felejthetetlen családi nyaraláshoz. Csapjatok le rájuk most!

 

 

A természet csodái: Bazaltorgonák (Badacsony)

Az egyik legismertebb badacsonyi látnivaló, a bazalthegyekkel csipkézett Tapolcai-medence mindenkit első látásra lenyűgöz. Húzzatok túracipőt és kalandozzatok egyet a Balaton-felvidéken, ahol a Szent György-hegy oldalába fúródott, hatalmas, 30-40 méter magas bazaltoszlopok tornyosulnak!
Útközben a 464 fokból álló lépcsősoron, a híres Bujdosók lépcsőjén is végigmehettek, ami mentén számos pihenőhelyet is kialakítottak, ha szeretnétek szusszani egyet a hosszú séta alatt.

Badacsony látnivalók - Badacsony látnivalók -

 

 

Legendás hely, mely varázserővel rendelkezik: Rózsakő (Badacsony)

A Kisfaludy-ház felett lapuló Rózsakő sokkal több, mint egy lapos bazalttömb, hiszen legendák szövik át a történetét. Állítólag hajdanán Kisfaludy Sándor is szívesen telepedett le ezen a kövön feleségével, Szegedy Rózával, hogy közösen gyönyörködhessenek a festői tájban. A helyiek azt rebesgetik, hogy a kő varázserővel bír, és ha két szerelmes kéz a kézben ráül, háttal a Balatonnak, akkor még azon évben egymáséi lesznek. Egy másik elbeszélés szerint azonban az is elég, ha egy epekedő lány foglal helyet a Rózsakövön, hátat fordítva a tónak, miközben kedvesére gondolva felsóhajt. Ekkor a kiszemelt férfinak egyből megdobban a szíve. Próbáljátok ki, hogy működik-e!

Badacsony látnivalók - Badacsony látnivalók -

 

 

Mesebeli hely ízekkel, illatokkal és élményekkel: Folly Arborétum és Borászat (Badacsonyörs)

Ami viszont biztosan nem maradhat ki a badacsonyi kiruccanásból, az a pompás Folly Arborétum, mely egész évben látogatható. Andalogjatok egyet a cédrusok és ciprusok között, majd haladjatok át a Mamutfenyő ligeten és vegyétek célba a kilátót is! A közel 1,5 órás út során a legkisebbek sem fognak unatkozni, amiről a csőcsúszda, a mókuskerék, a drótkötélpálya és a négykarú forgóhinta is gondoskodik többek között. Ha megéheznétek vagy megszomjaznátok, akkor pedig térjetek be bátran a fantasztikus Folly Borászat éttermébe, ahol mennyei szörpöket és borokat is kóstolhattok az ételek mellé!

Badacsony látnivalók - Folly Arborétum és BorászatBadacsony látnivalók - Folly Arborétum és Borászat

Badacsony látnivalók - Folly Arborétum és BorászatBadacsony látnivalók - Folly Arborétum és Borászat



Menő borteraszok, ahol megízlelhetitek a Badacsonyi életérzést:

Borbély Családi Pincészet: A tradicionális borkészítés minden csínját-bínját ismerik a Borbély Családi Pincészetnél, ahol isteni Furmintot vagy Pinot noir-t is kortyolgathattok a borteraszon.

Szászi Birtok: Elképesztő ízek mellett élvezhetitek a Badacsonyi látnivalókat a Szászi Birtokon. Rendeljetek az étlapról Keszthelyi tokhalat, zsályás sonkával, paszternákos burgonyapürével!

Istvándy Borműhely: A Tóti szőlőhegyen fekvő Istvándy Borműhelyt sem szabad kihagyni, ha Badacsonyban jártok, ahol magas szintű gasztronómia és rengeteg élmény vár rátok.

Villa Tolnay: Séta a szőlőskertben, Csobánc-hegyi túra, borkóstolás, borvacsora és még oly sok más kalandot találtok a Villa Tolnayban, amiért biztosan megéri betérnetek ide.

Badacsonyi vendéglátóhelyek>>

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Legjobb vidéki éttermek, amikért érdemes átszelni az országot
Bár erősen főváros centrikus hazánk gasztronómiai élete, a vidék is büszkélkedhet igazi gyöngyszemekkel, hiszen egyre több különleges bisztrót és vendéglátóhelyet találunk az országot járva. Elhoztuk most a kedvenceket, melyek közül több díjat is nyert már, de néhány "újoncot" is bemutatunk - szigorúan profi séffel az élükön! A legjobb vidéki éttermekből és bisztrókból mutatunk most be tízet.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Megújult tanösvényt avattak fel a hétvégén, amely vadregényes erdei környezetben vezeti végig a Mogyoródnál kirándulókat egészen a Szent László Kilátó-Kápolnáig. Azonban nem ez a környék egyedüli új látnivalója!
A fagylalt története az ókori Kínában kezdődött, s azóta is sokunk kedvence ez az édes, hűvös desszert. A nyárral szétválaszthatatlan párost alkotnak, különösen igaz ez a Balaton partjánál. Ebben az északi parti ajánlónkban 14 olyan fagyizót ismerhettek meg, ahol igazán krémes finomságokkal várnak benneteket.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.