Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Gyógyhelyek Kelet-Magyarországon, ha testi-lelki feltöltődésre vágytok

A Duna vonalától keletre, az Alföld sík vidékétől a hegyvidékek szabdalta Észak-Magyarországig számos különleges gyógyhely vár arra, hogy felfedezzétek őket. Ezekből hoztunk most ízelítőt nektek. Ti hol jártatok már ezek közül?

 

Mit jelent a "gyógyhely" minősítés?

Az ANTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala vizsgálja szigorú feltételek szerint, hogy egy települést vagy településrészt gyógyhellyé nyílváníthatnak-e. Többek között megvizsgálják, hogy az adott helyen milyen elismert természetes gyógytényező van (például: gyógyvíz, gyógyiszap, gyógygáz vagy maga az éghajlat), továbbá az is kiemelt figyelmet kap, hogy ezek igénybevételéhez milyen intézmények állnak rendelkezésre. Ez lehet egy gyógyfürdő, gyógyszálló, gyógybarlang vagy akár mofetta is. Az is fontos kritérium, hogy a környezet nyugodt legyen, ahol a betegek gyógyítását nem háborítja semmi. 
Összefoglalva: a hatóság a megfelelő infrastruktúrát, a kiemelten védett területre előírt levegőtisztasági értéket, a fokozottan védett területnek megfelelő zajszintet és a rendezett zöldterületek adottságát vizsgálja.

Hazánkban összesen 42 gyógyhely található 41 településen, ami azért lehetséges, mert Sárváron kettő is van.

Tudtad? Lillafüred volt az első minősített gyógyhely Magyarországon. 1935-ben kapta meg ezt a címet, és 1984-2012 között, közel 30 éven át egyáltalán nem bővült a lista.

 

 

GYÓGYHELYEK KELET-MAGYARORSZÁGON

Eger

Az egyik legrégebbi gyógyhelyként tartják számon a történelmi- és kulturális kincseiről híres Egert, aminek az Egri Termálfürdő az egyik legnagyobb vonzereje. Élvezzétek ki a radonos gyógyvíz, valamint a kénes termálvíz fantasztikus hatásait!

Gyógyhelyek Kelet-Magyarországon - Egri TermálfürdőGyógyhelyek Kelet-Magyarországon - Egri Termálfürdő

 

 

Gyöngyös

Az észak-magyarországi gyöngyösi gyógyhely nagyjából 35 hektárnyi területet ölel fel. A kékesi csúcson körülbelül 1000 méteren ma Magyarország második legnagyobb tüdőgyógyintézete, a Mátrai Állami Gyógyintézet működik.

Gyógyhelyek Kelet-Magyarországon - Gyöngyös, MátraGyógyhelyek Kelet-Magyarországon - Gyöngyös, Mátra

 

Egerszalók

A különleges Sódomb és a fürdőt körülfogó zöldterület 2016-ban lett gyógyhely Egerszalókon. Keressétek fel ezt a csodálatos területet, melynek hévize az ekcémára, a pikkelysömörre és a gerincbántalmakra is hamar kifejti áldásos hatásait!

Gyógyhelyek Kelet-Magyarországon - Egerszalóki Sódomb Gyógyhelyek Kelet-Magyarországon - Egerszalóki Sódomb

 

 

Mátraderecske

A Mátra tövében megbújó település gyönyörű kirándulóhelyei mellett szén-dioxidos szárazfürdőjéről is nevezetes. A bőrön át felszívódó, értágítást elősegítő mofettás kezelések évről évre egyre keresettebbek a reumatológiai, valamint a mozgásszervi betegségekben küzdők körében.

 

Mórahalom

A Mórahalmon található Szent Erzsébet Gyógyfürdőben többféle kül- és beltéri medencékben is megmártózhattok a 35-39 Celsius fokos hévízben, ami számos erénye mellett sokat javít a kopásos és gyulladásos gerincbetegséggel érkezők panaszain. A pancsolást számos gyógykezeléssel – például masszázzsal, iszappakolással is kombinálhatjátok.

 

 

Miskolc-Lillafüred

Felsorolni is nehéz mennyi szép helyet rejt Miskolc és Lillafüred, mely 1935-ös elismerésével lett Magyarország első gyógyhelye. Nézzétek meg közelebbről a lillafüredi Palotaszállót, a káprázatos függőkertet, a robajló vízesést és csónakázzatok egyet a Hámori-tavon is!

Gyógyhelyek Kelet-Magyarországon - LillafüredGyógyhelyek Kelet-Magyarországon - Lillafüred

 

 

Mezőkövesd

A Mezőkövesden található Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, valamint környéke tökéletes célpont a rekreációhoz. Frissüljetek fel a medencékben, majd próbáljátok ki a víz alatti vízsugármasszázst és a gyógyvizes kádfürdőt is!

Gyógyhelyek Kelet-Magyarországon - Zsóry Gyógy- és Strandfürdő (Mezőkövesd)Gyógyhelyek Kelet-Magyarországon - Zsóry Gyógy- és Strandfürdő (Mezőkövesd)

 

 

Parád

Parádfürdő több évszázados gyógyászati múltra tekint vissza, de a hivatalos gyógyhely minősítésig 1972-ig kellett várnia. A megtisztelő titulust a kedvező klimatikus hatásoknak, valamint az éltető gyógyvizek felhasználásának köszönheti, amik közül kiemelkedik a kénes csevice és a vastimsós víz. 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Csodás gyógyhelyek Nyugat-Magyarországon
Mesés fürdők, egyedülálló barlang és varázslatos arborétum is került arra a listára, melyet a magyar minősített gyógyhelyekből válogattunk. Nektek melyik dunántúli helyszín a kedvencetek?

 

Debrecen

Rengeteg látnivaló és program tobzódik a Cívisvárosban, de a nevezetességek felfedezése mellett a kiterjedt fürdőkultúrát is érdemes jobban megismerni, ha ide látogattok. Térjetek be a Kerekestelepi Fürdőbe és az Aquaticum Debrecen Strand-és Termálfürdőbe is!

Gyógyhelyek Kelet-Magyarországon - DebrecenGyógyhelyek Kelet-Magyarországon - Debrecen

 

 

Kiskunhalas

Alacsony zajszint, kiváló levegőminőség és természetesen a helyi fürdő értékes gyógyvize miatt ítélték oda Kiskunhalasnak a gyógyhely kitüntetést. A népszerű fürdőben eltöltött idő gyógyír lehet az ideggyógyászati megbetegedésekre, de kiegészítheti a műtétek utáni rehabilitációt is.

Szállásajánlatok Kiskunhalas környékén>>

 

Hajdúszoboszló

Európa legnagyobb fürdőkomplexumaként tartják számon a Hungarospa Hajdúszoboszlót, ahol aquapark, élményfürdő és gyógyfürdő szolgálja a maximális feltöltődést. A vízi örömökön túl ráadásul 40-féle kezelést is igénybe vehettek az egészségmegőrzés jegyében.

Gyógyhelyek Kelet-Magyarországon - Hungarospa (Hajdúszoboszló)Gyógyhelyek Kelet-Magyarországon - Hungarospa (Hajdúszoboszló)

 

 

Cserkeszőlő

Tiszta levegő és zajmentes, mesés környezet jellemzi a Tiszazugban fekvő Cserkeszőlőt, ahol fürdő és gyógyászati központ is létesült. Az itteni barna, ásványi anyagokban gazdag jódos gyógyvízen kívül a gyógysó-szobában is érdemes eltölteni egy kis időt, ami a természetes sóbányák mikroklímáját imitálja.

 

Gyula

A végtelen Alföld délkeleti részén lelhettek rá Gyulára, mely csodálatos várat, izgalmas múzeumokat és számos wellness kalandot kínál. Próbáljátok ki a Gyulai Várfürdő kiváló szolgáltatásait, ahol gyógymedencék és komplex fürdőgyógyászati ellátás is kérhető.

Gyógyhelyek Kelet-Magyarországon - Gyulai VárGyógyhelyek Kelet-Magyarországon - Gyulai Vár

 

 

Kiskunmajsa

A Kiskunmajsán található Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő, illetve annak környezete 2015-ben érdemelte ki a gyógyhely minősítést. Keressétek fel ezt a fantasztikus komplexumot és úszkáljatok a 25 méteres gyógyvizes úszómedencében!

 

Tiszakécske

A Tisza partján fekvő város legnagyobb büszkesége a Barack Gyógy- és Élményfürdő, ahol 1344 méter mélyről feltörő, ásványi anyagokban gazdag gyógyvízzel kúrálhatjátok magatokat. A Balneoterápiás kezelések pedig az ország másik végéből is rengeteg látogatót vonzanak.

Szállásajánlatok Tiszakécskén>>

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Kis hazánkban számos ismert és kevésbé ismert zarándokhely található. Cikkünkben 6+1 olyan csodatevő vallási helyet mutatunk nektek, melyek egyben remek kirándulóhelyek is!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Hazánk bájos vízesései, ahol a lélek is megtisztul
Erdők rejtekében bújnak meg Magyarország csodás vízesései, melyek minden kirándulást bearanyoznak, és különleges hangulatot kölcsönöznek a túrázásoknak. Kezdjétek az új évet egy szuper barangolással a természetben, és fedezzétek fel hazánk vízeséseit, ahol úgy érzitek majd, hogy még a lelketek is megtisztul.