Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Ősmaradványok és természeti csodák nyomában

A természet nemcsak növény- és állatvilágával hívogat, a földtörténeti múlt is olyan meglepetéseket, lenyomatokat tartogat, amikért érdemes bakancsot és túrabotot venni és nekivágni hazánk geológiailag is izgalmas térségének.

 

Ipolytarnóci Ősmaradványok és geológiai tanösvények

17 millió év maradványaival ismerkedhetünk meg Ipolytarnócon, ahol egy ősi tenger, a Paratethys mélyéről a vulkánokig ívelő idő és tér utazáson vehetünk részt. A túra során olyan kincseket tekinthetünk meg, mint az őskori cápafogak, megkövesedett fák, ősállatok lábnyomai vagy épp kővé vált levéllenyomatok. Több területet is bejárhatunk, így a Tuzson lombkorona sétány során nemcsak a lombok élővilágával ismerkedhetünk meg, de a kihelyezett QR kódok segítségével azt is megtudhatjuk, hogy az itt élő állatok milyen hangok hallatnak. A Miocén erdő felfedezése során az egzotikus növények között sétálva miocén kori emlősállatok élethű szobrait fedezhetjük fel, míg a Kőzetparki ösvény lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit jobban megismerjük több millió év kőbezárt emlékeit. Szállástippek Ipolytarnóc környékén>>

Ősmaradványok és természeti csodák nyomában - Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi TerületŐsmaradványok és természeti csodák nyomában - Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

 

 

Szarvaskői Geológiai tanösvény

A több ágból álló tanösvény hálózat érdekességét egyfelől az északi ág adja, ahol az állomások az Eger-patak szurdokvölgyében haladnak, a szarvaskői vár érintésével, illetve az Akasztó-hegy élővilágának bemutatásával. A déli útvonal során a Hegyes-kő-dűlő miocén kagylós homok feltárását, a Denevér-tárót és a Tó-bérci kőfejtőt ismerhetjük meg. Itt megtekinthetjük azt a mintegy 166 millió évvel ezelőtti mélytengeri üledékben található gabbró-intrúziót, ami a középső-jurában keletkezett. Szállástippek Szarvas és környékén>>

Ősmaradványok és természeti csodák nyomában - SzarvaskőŐsmaradványok és természeti csodák nyomában - Szarvaskő

 

 

Bakony-Balaton Geopark

A több mint 3000 négyzetkilométer nagyságú Geopark – a geoparkok feladata a földtudományi értékek védelme, bemutatása, a helyi közösségek bevonása is – magába foglalja a Bakony és a Balaton felvidék térségét, olyan főbb látnivalókkal, mint a balatonfüredi Lóczy-barlang, a Káli medence peremén található kőtenger, vagy a Monoszló határában fellelhető Hegyestű, ahol geológiai bemutatóhely is működik, így egy interaktív vulkanológiai tárlat is megtekinthető. Érdemes ellátogatnunk a Tapolcai-medence tanúhegyeihez, “Bazaltorgonák” és "Tűzgyűrű” néven pedig a Badacsony és Szent György-hegy vulkanizmusát bemutató tanösvényeket alakítottak ki. Nem maradhat ki a Tapolcai-tavasbarlang sem, melynek látogatóközpontjának interaktív kiállításán külön Geopark-terem található.

Ősmaradványok és természeti csodák nyomában - HegyestűŐsmaradványok és természeti csodák nyomában - Hegyestű

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Teszteld végig a Balaton Michelin ajánlással rendelkező éttermeit!
Nem csak a főváros, de a Balaton is számos Michelin ajánlással rendelkezik, így érdemes felkerekednünk, és megkóstolnunk kiváló balatoni éttermeink feledhetetlen fogásait. Ne tervezzük sietősre, a Balaton önmagában is kiváló úti cél, ám ezekkel az éttermekkel garantáltan komótosra vesszük majd a tempót. És milyen jól tesszük! Egy jó ebéd a Balatonparton mindent megér!

 

 

 

Bauxitföldtani Park - Gánt

Mintha csak a vörös Marson járnánk, olyan a táj a Vértes hegységben található gánti, egykori bauxitbánya területén. A külszíni fejtésnek köszönhetően a vöröslő, földöntúli táj lenyűgöző látványt nyújt, de a 13 állomásból álló tanösvényen is érdemes végig haladnunk. A 3,5 kilométeres, másfél órás túra során betekintést nyerhetünk a környék földtörténeti múltjába, megtudhatjuk, hogyan jött létre a gánti bauxittelep, milyen ásványokkal találkozhatunk az évmilliókkal ezelőtti Pannon-tenger helyszínén. Szállástippek Gánt környékén>>

Ősmaradványok és természeti csodák nyomában - gánti Bauxitföldtani ParkŐsmaradványok és természeti csodák nyomában - gánti Bauxitföldtani Park

 

 

Aggteleki Nemzeti Park

A 280 barlangot rejtő Aggteleki Nemzeti Park hangsúlyozottan a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvása érdekében jött létre. Legjelentősebb része a Baradla-barlang, de a mellette megtalálható 22 fokozottan védett barlang is kiemelt jelentőséggel bír. A 230 millió éve képződött kőzetek között járva megérint minket a földtörténeti múlt, melyet még intenzívebben akkor élhetünk át, ha részt veszünk valamelyik barlangi vagy föld felszíni vezetett túrán. Érdemes ellátogatni a Hucul méneshez, mert akár lovas túrán is bejárhatjuk a környéket.

Ősmaradványok és természeti csodák nyomában - Baradla-barlangŐsmaradványok és természeti csodák nyomában - Baradla-barlang

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
 A Zemplén fővárosától a vadregényes Mátráig ‒ 5 úti cél és szállás mesés környezetben
Csodálatos látnivalókra és hangulatos szálláshelyekre vadásztok a természetben? Akkor szeljétek át velünk a festői Zemplén-hegységet, a Mátrát vagy a Balaton-felvidéket, ahol a legjobb kirándulóhelyek és szállások lapulnak!

 

 

Szabadtéri Geológiai Múzeum - Tata

A Kálvária-domb és a barokk templom társaságában egy jelentős szabadtéri földtani és őslénytani bemutatóhelyre látogathatunk, ha az ELTE által gondozott, egykori kőbánya parkosított területén sétálunk. Többszáz millió éves geológiai és paleontológiai leleteket tekinthetünk meg, felfedezhetjük a triász-, jura- és krétakori rétegeket bemutató kőparkot, bányászattörténeti leleteket ismerhetünk meg. Az egyórás vezetett túra során megtudhatjuk, mik azok az ammoniteszek, miről kapta a nevét Megalodus-barlang, vagy hogyan is néz ki egy több mint 100 millió éves tengeri liliom maradvány.

Ősmaradványok és természeti csodák nyomában - tatai Kálvária-dombŐsmaradványok és természeti csodák nyomában - tatai Kálvária-domb

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Álltál már a 40 méter magas egri Minaret kilátóteraszán? Egyensúlyoztál a zalakarosi Termáltó és Ökopart tipegőin a víz felett? Voltál pilóta a Forma1-ben a bükfürdői Funcity-ben? Itt az idő pótolni a még hiányzó élményeket a most következő 10 magyar városban, ahol kirándulás után fürdőzni is lehet!
A legjobb balatoni szálláshelyre vadászol mesés kültéri medencével, panorámás kilátással, pezsgőfürdős wellnesszel vagy kiváló étteremmel? Az sem hátrány, ha egyből a parton van a hotel, a panzió vagy az apartman? Csekkold le, melyik balatoni szállások kerültek fel TOP10-es listánkra!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Izgalmas balatoni látnivalók, amiket nem érdemes kihagyni
A Balatonra nem csak nyáron érdemes menni, hiszen a környék települései, történelmi emlékei és természeti csodái kifogyhatatlan programlehetőséget tartogatnak. Ebben a gyűjtésben olyan látnivalókat válogattunk össze, amiket talán még a legelvetemültebb Balaton-rajongók sem ismernek, pedig egyértelműen érdemes felkeresni őket!
Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin
A Cuha gázlóin át a patakcsobogástól hangos szurdokvölgyekig igyekeztünk felkutatni számotokra a Bakony legszebb részeit. A látnivalók között szerepel a romániai Gyilkos-tó kistestvére, egy szél által ostromolt vár, illetve Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti kincse is. Mutatjuk, melyek a mi szívünknek kedves helyek e túrára hívogató vidéken!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
5+1 gyönyörű helyszín Magyarországon, ahol külföldön érezheted magad
Földalatti pincelabirintusok, romantikus romtemplomok, szőlőkkel betakart domboldalak... Nem, ez nem a franciaországi borvidék – pedig épp az is lehetne. Hazánkban járva ugyanis több olyan csodálatos helyszín akad, ahol az egyedi hangulat vagy épp a festői látvány miatt szinte külföldön érezheted magad. Ezekből hoztunk ízelítőt.