Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Pécs látnivalói – Minden, amit vétek lenne kihagyni a pécsi kiruccanásból

Pécs az ország ötödik legnagyobb városa, mérete azonban egyáltalán nem von le mediterrán sármjából. Időtlenül andalogni a Király utcán, felfedezni a Széchenyi tér legszebb szegleteit, magunkba szívni az egymásra rakódott kulturális rétegek sokféleségét – ebből áll a dél-dunántúli központ varázsa, ahová lehetetlen nem visszavágyni.

 

„Pannónia kebelén Pécs, pompás dekoltázs, a kultúrák mezsgyéjén antik, egyben kortárs lakótárs” – szólnak a Punnany Massif sorai az „ecset szépe” városról, ami történetével, kulturális értékeivel, építészeti remekműveivel, megunhatatlan, leanderillatú hangulatával garantáltan levesz a lábadról.

Pécs látnivalói - a város madártávlatbólPécs látnivalói - a város madártávlatból

 

 

Széchenyi tér

A fokozatosan emelkedő Széchenyi tér nem szenved hiányt emlékművekből, híres látnivalókból. Ezek közül mindenképp szemléld meg Gázi Kászim pasa dzsámiját, a Zsolnay-kutat, az Irgalmas rendi templomot, a Városházát, valamint a Szentháromság-szobrot! Szeptemberi kikapcsolódást tervezel a Baranya megyei székhelyre? Hangold össze a Szőlő és Bor Ünnepével, ahol szüreti felvonulást és borkóstolókat tartanak 2023. szeptember 22-24. között, méghozzá a legfinomabb pécsi, villányi és siklósi borokból!

Pécs látnivalói - Gázi Kászin pasa dzsámija Pécs látnivalói - Gázi Kászin pasa dzsámija

Pécs látnivalói - Széchenyi térPécs látnivalói - Széchenyi tér

 

 

Jakováli Hasszán dzsámija

Érdekesnek találtad Gázi Kászim pasa dzsámiját? Akkor az ország egyik legjobb állapotában fennmaradt török építészeti emlékét, Jakováli Hasszán dzsámiját is fel kell írnod pécsi bakancslistádra. Tudtad, hogy a hozzá csatlakozó minaret is szinte változatlanul őrzi a múltat? Repülj vissza az 1500-as évekbe!

Pécs látnivalói - Jakováli Hasszán dzsámiPécs látnivalói - Jakováli Hasszán dzsámi

 

 

Szent Péter és Szent Pál Székesegyház

A hatalmas belső térrel és sátoros főoltárral büszkélkedő templomot 1891-ben szentelték fel. A 19. századi átépítés ellenére középkori katedrális varázsa is megmaradt. Orgonája 6101 síppal nyűgözi le hallgatóit, falfestmények pedig többek között Lotz Károly keze munkáját dicsérik. Sőt, Székely Bertalan világhírű faliképei mellett sem suhanhatsz el szó nélkül.

Pécs látnivalói - Szent Péter és Szent Pál SzékesegyházPécs látnivalói - Szent Péter és Szent Pál Székesegyház

 

 

Pécsi ókeresztény sírkamrák

A 4. századból fennmaradt sírkamrákat az UNESCO 2000-ben nyilvánította a világörökség részévé. A régészeti bemutatóhely azt a helyszínt tárja a kíváncsi látogatók elé, ahová Sopianae (Pécs római kori neve) ókeresztény lakói temetkeztek.

Pécs látnivalói - Pécsi Ókeresztény sírkamrák/ Fotó: ittjartam.huPécs látnivalói - Pécsi Ókeresztény sírkamrák/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Múzeumok

Nehéz válogatni a városban fellelhető kiállítások közül, de kettőt – a Vasarely Múzeumot és a Csontváry Múzeumot – mindenképp iktasd be pécsi üdülésed idejére! A pécsi születésű Victor Vasarely az op art mozgalom kezdeményezője és egyben legnevesebb képviselője. A Franciaországba emigrált képzőművész valamennyi korszakát végigkövethetjük a múzeumban, legyen szó korai reklámgrafikáiról, vagy épp textilképeiről. Pécs – a patikusból hatalmas festőművésszé vált – Csontváry Kosztka Tivadar jelentős alkotásainak is otthont ad. Olyan főművek ecsetvonásaira szegezhetjük tekintetünket a Csontváry Múzeumban, mint például a Magányos cédrus, illetve a Mária kútja Názáretben.

 

 

Barbakán

Pécs egyik jelképe az úgynevezett barbakán, vagyis előretolt kapuerőd, ami gótikus stílusban, a hajdani püspökvár falrendszerének részeként magasodik. Tekintsd meg te is a 15. századi bástya izgalmas részleteit!

Pécs látnivalói - BarbakánPécs látnivalói - Barbakán

 

 

Zsolnay Negyed

Tudtad, hogy 2014-ben hungarikummá nyilvánították a Zsolnay Negyedet? A kulturális és művészeti bázis számos állandó és időszaki kiállításnak ad helyet, emellett VR Univerzum, Interaktív Varázstér és látványos fizikai kísérletek is várják a látogatókat. Sőt, kézműves portékákat, híres, pécsi kesztyűket, isteni csokoládékat és cukorkákat is beszerezhetünk a negyedben.

Pécs látnivalói - Zsolnay Kulturális NegyedPécs látnivalói - Zsolnay Kulturális Negyed

 

 

Tv-Torony Kilátó

1973 áprilisában nyílt meg a 197 méter magas pécsi Tv-Torony Kilátó, ami azóta is az ország legmagasabb épülete. Hallottad, hogy a kilátó Közép-Európa legnagyobb körpanorámájával rendelkezik? Szívd magadba a látványt, és próbáld ki a tévétorony étterme által kínált kulináris élvezeteket!

Pécs látnivalói - Tv-Torony KilátóPécs látnivalói - Tv-Torony Kilátó

 

 

Jakab-hegyi kilátó

A megyeszékhely és környéke telis-tele van izgalmas kilátókkal, pazar panorámát ígérő, magasabbnál magasabb pontokkal. Ilyen például az 592 méteres Jakab-hegyen csúcsosodó kilátó, ami miatt azért is érdemes túracipőt húzni, mert odafelé érdekes sziklaképződményekkel, a pálos kolostor romjaival, tehát geológiai és kultúrtörténeti csodákkal is találkozhatunk.

 

 

Magyari Levendula

Pécs híresen mediterrán hangulatú város és ezt még az is megfejeli, hogy június közepétől július elejéig csodás levendulaszüreteken, „szedd magad” akciókban vehetünk részt, ami igazi provence-i életérzést elegyít a dél-magyarországi klímával. A Mecsek keleti lábánál, a Magnólia utcai ültetvénynél francia levendulával várják az érdeklődőket. És még mielőtt a lila virágok gazdára találnak, kreatív fotózásokhoz is felkereshetjük a levendulást.

 

 

Havas Boldogasszony-templom

Irány Pécs egyik legismertebb katolikus temploma! Ha pedig márciusban jársz a Havas Boldogasszony-templom környékén, légy szemtanúja az előtte magasodó, több mint száz éves mandulafának, annak elbűvölő, rózsaszínben pompázó szépségének! Hallottál már arról, hogy 2019-ben ezt a fát választották az európai Év Fája verseny győztesének?

Pécs látnivalói - Havas Boldogasszony-templomPécs látnivalói - Havas Boldogasszony-templom

 

 

Gasztroélmények Pécsett

Végül, de nem utolsósorban a város legszuperebb gasztronómiai momentumait gyűjtöttük egy csokorba.

– Kóstold meg az Orma Pékség burgonyás-kakukkfüves focacciáját!

– Kávézz a LYR speciality kávé és mentes süti lelőhelyen!

– Ízleld meg a 2014-es év pécsi tortáját, a málnás cirfandlis csokoládé mámort a Mecsek Cukrászdában!

– Ne hagyd ki a Morzsa péksütemény-kreációit és bisztró konyhájuk specialitásait!

– Mediterrán, grillezett hal- és húsételekre vágysz? A Blöff Bisztrót épp neked találták ki!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az akadálymentesség biztosításának a hátránnyal élők számára már teljesen magával értetődőnek kellene lennie mindenhol, de sajnos még mindig szükség van a folyamatos fejlődésre. Szerencsére láthatunk jó példákat a hoteleknél, ezek közül válogattunk össze néhányat, ahol különleges figyelmet fordítanak a speciális igényű vendégekre.
Elegancia, kényelem és felejthetetlen élmények: ezeket ígéri a következő 10 kastélyhotel, amelyek festői környezetben várnak benneteket.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.
Magyarország rejtett szépségei: a Móri-árok
Érdemtelenül kevés figyelmet kap Mór és környéke, pedig fantasztikus természeti és kulturális értékekben bővelkedik. Akár a szabadban töltenénk a napot, akár egy múzeumban, itt mindenre lesz lehetőség, ezért elhoztunk nektek hat olyan látnivalót, melyek a család összes tagja számára szórakoztató programot biztosítanak, miközben segítenek igazán megismerni a Móri-árok nem mindennapi csodáit.
Tavaszi kirándulásra termett városok - szállásajánlóval
A napfényes tavaszi időben nincs is jobb egy szuper kirándulásnál. Ajánló cikkünkben olyan településekről olvashattok, ahol a wellness pihenés mellett számtalan érdekes látnivaló, izgalmas programok és meseszép környezet vár rátok. Így hát elő a bőröndökkel és kezdjetek csomagolni!