Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Várak, amikért érdemes felhúzni a hótaposót

Számos olyan várunk van, ami már a középkor óta áll, miután sikeresen átvészelt hódító seregeket és a szélsőséges időjárást. Ezek az erődítmények teljesen más arcukat mutatják télen, amikor hó borítja őket, és igazán ilyenkor ajánlatos meglátogatni ezeket a helyeket. Na de hova menjünk?

 

Visegrádi Fellegvár

Ha nem lenne elég, hogy egy több százéves vár falai között sétálhatunk, akkor az egyik legszebb panoráma teszi fel az i-re a pontot a visegrádi várnál, ahol a Dunakanyarra nézhetünk le. A fellegvárat IV. Béla építtette a tatárjárást követően megelőzésképpen, ha esetleg újra megtámadnák Magyarországot. Erről, és sok más egyéb történelmi érdekességről láthatunk itt kiállításokat, valamint akár a Szent Korona másolatát is megcsodálhatjuk. Nyáron az egyik legnépszerűbb program a környéken a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, de télen is megéri eljönni ide, hiszen Visegrád és környéke rengeteg szép túraútvonalat kínál.

Szuper szálláshelyek várnak egész évben Visegrádon és környékén>>

Visegrádi FellegvárVisegrádi Fellegvár

 

Salgó vára (Salgótarján)

A szlovák határtól nem messze, 625 méteres magasságból néz le a környékre Salgó vára. Szintén a tatárjárás után építették, és az azt követő évszázadokban egyre romlott a vár minősége, mígnem az 1980-as években megkezdett régészeti feltárás és helyreállítás megmentette attól, hogy végleg az enyészeté legyen. És milyen szerencse, hogy megmarad nekünk, hiszen lélegzetelállító környezetben építették, és a környéken való kirándulásnak tökéletes befejezése egy séta a várban, ami még különlegesebb, ha hó fedi.

Szállásajánlatok a környéken>>

Salgó vára (Salgótarján)Salgó vára (Salgótarján)

 

Cseszneki vár

Talán senki nem fog a megdöbbenéstől leesni a székéről, ha eláruljuk, hogy a cseszneki várat is a tatárjárást követően építették. Az Esterházy grófok a XVIII. században barokk kastéllyá alakították, de miután elköltöztek egy földrengés és tűzvész gondoskodott arról, hogy ne sok maradjon az épületből. Ennek ellenére a romok most is látogathatóak, és különösen népszerű ez a környék a mászás szerelmesei számára, ugyanis itt épültek az ország első via ferrata útvonalai 2013 nyarán.

Mesés szálláshelyek várnak a környéken>>

Cseszneki várCseszneki vár

 

Boldogkő vára

A hazai várak rajongói egyetértenek abban, hogy Boldogkő vára az egyik legszebb – ha nem a legszebb – hazai várunk. A XIII. század óta áll, és bár az azóta eltelt időben a történelem rajta hagyta keze nyomát, még mindig kiváló állapotban van. Télen is érdemes tehát erre kirándulni, nem véletlenül szerepel a Kéktúra útvonalán.

Szállásajánlatok a környéken>>

Boldogkő váraBoldogkő vára

 

Füzér vára

Az országhatár legészakibb részénél áll Füzér Vára, mely azért is kitűnik ebből a listából, mert a fennmaradt iratok szerint még a tatárjárás előtt építették. Elhelyezkedésének köszönhetően kedvelt kirándulóhely, mely az Országos Kéktúra útvonalát is érinti. Télen is sokakat vonz, mert akár nagyobb hóban is találni könnyen teljesíthető útvonalakat.

A környék rengeteg szálláshellyel vár titeket>>

Füzér váraFüzér vára

 

Budai vár

A Budai Várat kell talán a legkevésbé mutatni, hiszen nem csak idehaza, de külföldön is rengetegen ismerik fővárunk egyik jelképét. A Várnegyedet az UNESCO Világörökség részéve választották, és nem csak a Halászbástya vagy a múzeumok miatt javasolt ellátogatni ide, hanem mert télen is hangulatos itt sétálni, a kilátásról nem is beszélve.

Budapesti szállásajánlatok>>

Budai várBudai vár

 

Sümegi vár

A Balatontól északra találjuk a sümegi várat, melynek alapjai már 1260-ban álltak. A dombra épült erődítmény kiváló kirándulóhely télen is, kellemes séta vezet fel a várba. Ha pedig nagyon hideg lenne az idő egy hosszú sétára, akkor a múzeumokban sok történelmi érdekességet láthatunk, valamint régi fegyvereket és kocsikat is megtekinthetünk.

Csodás szálláshelyek és élmények várnak Sümegen és környékén>>

Sümegi várSümegi vár

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Frissítő wellness kalandok, ráérős reggelizések, eszméletlen panorámák… folytassuk még a sort, vagy szeretnétek tudni, hogy hol lelhettek rá ezekre a fantasztikus élményekre? Ha a válaszotok „igen”, akkor olvassatok tovább, hiszen tökéletes választás lehet egy hangulatos vidéki vendégház.
Közeledik február 14., amit ma már csak „szerelmesek ünnepének” neveznek. Különös legendák övezik a Valentin-napot, mely hazánkban is egyre népszerűbb alkalomnak számít. Utazzatok velünk az egykori Rómába, ahonnan valószínűleg útjára indult ez a különleges esemény! A cikk végén pedig szállástippeket is adunk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.