Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A Wenckheim család építészetének nyomában Magyarországon

Az eredetileg osztrák polgári származású Wenckheim család 1776 és 1802 között telepedett Magyarország. A család bárói, majd grófi rangra emelkedett, tagjai politikusként és kultúrmérnökként jeleskedtek. Magyarországon számos kastély és épület kapcsolódik nevükhöz, cikkünkben ezekből szemezgetünk.

 

A Wenckheimek és a Harruckernek nevét ne keressük a nagy Árpád-házi ősök, nomád törzsfők és más korai magyarok között, csak a török idők után kerültek Magyarországra. Az évszázadok viharai alatt újra és újra majdnem kihalt az egész ország, más hazákból érkezett jövevények népesítették be az országot több betelepítési hullámban. A fent említett két polgárcsalád a törökök kiverése közben jeleskedett a hadsereg ellátásában, továbbá mérnöki tevékenységek is fűződnek a nevükhöz. Így aztán közemberből jutalomként bárói, majd grófi rangra emelkedtek, a gazdátlanná vált déli megyéket megkapták, főispáni tisztséggel együtt. Egymás között házasodtak, és ezáltal az ország legtehetősebb családjává váltak. A Wenckheim családnak csak Békés vármegyében 17 kastélya volt.

 

Wenckheim emlékek nyomában

Jókai Mór Wenckheim Józsefről mintázta az „Egy magyar nábob” című könyve főhősét. Az ő leánya Krisztina, aki a napjainkban újra régi pompájában látható szabadkígyósi kastélyt építtette. Nem olyan régen újították fel és újra látogatható az ország egyik legszebb kastélya, ami kihagyhatatlan kirándulási célpont!

A kastélytól nem is olyan messze található Wenckheim Antal József emlékműve, a család kriptájától nem egész 100 méterre. Mellette megtaláljuk a kápolnát, majd az ország egyik megmaradt diadalívét is a kevésből, ami Ferencz József császár és felesége, Sissi itteni látogatásának tiszteletére épült.

A Wenckheim család építészetének nyomában Magyarországon - szabadkígyósi Wenckheim-kastélyA Wenckheim család építészetének nyomában Magyarországon - szabadkígyósi Wenckheim-kastély

 

 

Tovább keresve a Wenckheimek nyomait Békéscsabára is érdemes ellátogatni. Bár a gerlai kastélyt csak kívülről, romos és elgazosodott állapotban nézhetjük meg, a pósteleki kastély csupán pár kilométerre található tőle. A Széchenyi-Wenckheim kastély monumentális romjait egy hatalmas kastélyparkban találjuk meg és garantáltan ámulatba ejt!

A Wenckheim család építészetének nyomában Magyarországon - Széchenyi-Wenckheim kastély romjai (Békéscsaba)A Wenckheim család építészetének nyomában Magyarországon - Széchenyi-Wenckheim kastély romjai (Békéscsaba)

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Izgalmas kirándulások a járművek történelmében
Az országban több olyan múzeumot is felkereshettek, ahol a közúti közlekedés történetét, annak tárgyi emlékeit örökítik meg. Összegyűjtöttünk nektek pár különleges múzeumot a témában, amiket érdemes lehet felkeresni.

 

 

Ha még marad kedved és energiád a család nyomában járni, mindenképpen menj el Dobozra. Páratlan élmény az egymás mellett álló Szent Kereszt felmagasztalása templom, a Wenckheim Mauzóleum és a tőlük 200 méterre lévő, a család hagyatékához tartozó Ybl-Magtár is!

A Wenckheim család építészetének nyomában Magyarországon - Wenckheim Mauzóleum és a Szent Kereszt felmagasztalása templom (Doboz)A Wenckheim család építészetének nyomában Magyarországon - Wenckheim Mauzóleum és a Szent Kereszt felmagasztalása templom (Doboz)

 

 

A családnak Kisbéren is volt kastélya, Wenckheim Béla lovasszobrát most is láthatod a Magyar Királyi Lovarda épülete előtt. Ő volt Magyarország miniszterelnöke 1875-ben. De ha esetleg Budapesten kutatnád a Wenckheimek nyomát, akkor ott is találsz mesebeli látnivalót: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Wenckheim-palotában található a Kálvin tér mellett, a negyedik emeletén lehet igazán gyönyörködni az épület eredeti szépségében.

A Wenckheim család építészetének nyomában Magyarországon - Fővárosi Szabó Ervin KönyvtárA Wenckheim család építészetének nyomában Magyarországon - Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

 

Cikkünkben nem tudjuk felsorolni az összes Wenckheim-emléket, ha ismersz olyat, amit te is fontosnak, szépnek tartanál mások számára, írd meg nekünk kommentben!

Szerző: az ittjartam.hu Gyémántfokozatú top értkelője, Ugor

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Balatonra nem csak nyáron érdemes menni, hiszen a környék települései, történelmi emlékei és természeti csodái kifogyhatatlan programlehetőséget tartogatnak. Ebben a gyűjtésben olyan látnivalókat válogattunk össze, amiket talán még a legelvetemültebb Balaton-rajongók sem ismernek, pedig egyértelműen érdemes felkeresni őket!
Akár egynapos, akár hosszabb kikapcsolódásra érkezel a Balaton környékére, jó pár olyan péksütemény-lelőhelyet felfedezhetsz, ahol mennyei kínálatból lehet válogatni. Legyen szó omlós, pisztáciás croissant-ról, nosztalgikus sós kifliről, vagy fejedelmi túrós batyuról, éhes biztosan nem maradsz.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.